Έρευνα: 1 στους 5 Αυστραλούς δηλώνει έχει πέσει θύμα εκδικητικού πορνό

Έρευνα: 1 στους 5 Αυστραλούς δηλώνει έχει πέσει θύμα εκδικητικού πορνό Facebook Twitter
0

Το φαινόμενο του εκδικητικού πορνό (revenge porn) έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια στην Αυστραλία, με τον ένα στους πέντε πολίτες να δηλώνει πως έχει πέσει θύμα, σύμφωνα με μια τελευταία μελέτη.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε πανεθνικό επίπεδο και είχε σαν δείγμα περισσότερα από 4200 άτομα, διαπίστωσε πως άνδρες και γυναίκες έχουν εξίσου τις ίδιες πιθανότητες να πέσουν θύματα εκδικητικού πορνό. 

Συγκεκριμένα το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων δήλωσε πως έχουν τραβηχτεί φωτογραφίες σεξουαλικού περιεχομένου χωρίς τη θέλησή του, ενώ το 11% ανέφερε πως φωτογραφίες τους είχαν μοιραστεί χωρίς την συγκατάθεσηή τους. 

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το φαινόμενο είναι ακόμα πιο διαδεδομένο από ότι θεωρείτο έως τώρα, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι άνδρες είναι πιο πιθανό να γίνουν δράστες, ενώ οι γυναίκες εκδήλωσαν μεγαλύτερους φόβους για την ασφάλεια τους, σύμφωνα με την μελέτη των πανεπιστημίων RMIT και Monash.

Ο κίνδυνος στοχοποίησης είναι μεγαλύτερος για τους Αυστραλούς που είναι μέλη μειονοτικών ομάδων όπως οι ιθαγενείς, τα άτομα με κάποια αναπηρία και τα μέλη της LGBTQI+ κοινότητας.  

Οι ερευνητές πρότειναν την αναγωγή της «στοχοποίησης μέσω φωτογραφιών» σε ομοσπονδιακό έγκλημα και την δημιουργία γραμμής βοήθειας όπως έγινε και στη Βρετανία το 2015.

«Η στοχοποίηση μέσω φωτογραφιών εμφανίστηκε τόσο ραγδαία που η νομοθεσία μας ακόμα δεν έχει βρει τρόπο να αντιμετωπίσει» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ. Nicola Henry.

«Δεν έχει να κάνει μόνο με περιπτώσεις εκδικητικού πορνό, οι φωτογραφίες αυτές χρησιμοποιούνται για να ελέγξουν, να στοχοποιήσουν και να ταπεινώσουν ανθρώπους, και όχι μόνο σε περιπτώσεις σχέσεων που εξελίχθηκαν άσχημα.

Με πληροφορίες από ΒΒC και news.com.au

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Τech & Science / Τα εμβόλια δεν προκαλούν αυτισμό - Όμως γιατί αυξάνονται τα ποσοστά του; 

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι τα εμβόλια δεν σχετίζονται με τον αυτισμό, καθώς οι επιστήμονες αναζητούν την εξήγηση της αύξησής του στην παγκόσμια κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Η Meta ανακοίνωσε ότι σταματάει το fact-checking. Πώς θα ξέρουμε αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Τech & Science / Πώς θα γνωρίζουμε πλέον αν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μάς λένε την αλήθεια; 

Το Facebook, το Instagram και το Threads παύουν να κάνουν fact-checking στις αναρτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τι σημαίνει αυτό για τα feeds και πώς μπορούμε να αποφύγουμε να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης;
LIFO NEWSROOM