ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Γιατί οι γυναίκες γίνονται bisexual ωριμάζοντας;

Γιατί οι γυναίκες γίνονται bisexual ωριμάζοντας; Facebook Twitter
Συνήθως μετά τα 30-35-40 μια γυναίκα νιώθει ελεύθερη να αποδεχθεί την πολύπλευρη σεξουαλική φύση της, χωρίς να πιστέψει ότι είναι gay ή έστω bisexual.
1

Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για τη γυναικεία σεξουαλικότητα και πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν εκπονηθεί για τον τρόπο που οι γυναίκες, ειδικά μετά τα 30-35 έτη αποφασίζουν να διερευνήσουν πλευρές του φύλου και του σεξουαλικού τους προσανατολισμού, σε μία απόπειρα κατανόησης τόσο του φύλου, όσο και των ανικανοποίητων αναγκών τους και όχι μόνο των σωματικών. 

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα αποκαλύπτεται, πιο ξεκάθαρα από ποτέ, ότι η σεξουαλική προτίμηση και επιθυμία των γυναικών είναι ακόμη μία γκρίζα ζώνη, η οποία αντέχει πολλές συζητήσεις για τις δομές του φύλου και της αναζήτησης διαύλων που καθιστούν μία γυναίκα πλήρη, τόσο ψυχικά και συναισθηματικά, όσο και σωματικά. 

Για την ακρίβεια, οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Boise State ανακάλυψαν ότι σε μία ομάδα ετεροφυλόφιλων γυναικών, ένα 60% αποδείχθηκε ότι έτρεφαν ενδιαφέρον για άλλες γυναίκες, ένα 45% είχε ερωτική εμπειρία με άτομο του ιδίου φύλου κατά το παρελθόν και 50% διατηρούσε φαντασιώσεις -ή ακόμη και εφήμερες σχέσεις με γυναίκες- για όλη την περίοδο της σεξουαλικά ενεργής ζωής του. 

Έχουμε αυτή την εντύπωση ότι η σεξουαλικότητα μας γίνεται πιο ξεκάθαρη όσο περνούν τα χρόνια, ωστόσο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η ωριμότητα δεν σταθεροποιεί τίποτα. Αντιθέτως ξεβολεύει, επαναπροσδιορίζει, ξεκαθαρίζει σημεία που αφήναμε θολά για καιρό και για διαφορετικούς ο καθένας από εμάς λόγους.

Στην έρευνα συμπεριελήφθησαν και παράμετροι που δεν αφορούσαν μόνο τη σεξουαλική επιθυμία, αλλά και την οικειότητα, το ενδιαφέρον και το επίπεδο κατανόησης που εμφανίζει μία σχέση μεταξύ δύο γυναικών, ανεξαρτήτως από το αν αυτή ξεκίνησε ως φιλική ή επαγγελματική. Σύμφωνα με την καθηγήτρια ψυχολογίας, Elizabeth Morgan, αυτή η άποψη είναι κυρίαρχη στους πολύ ισχυρούς γυναικείους δεσμούς, για παράδειγμα, το να θεωρεί μία γυναίκα ότι αυτό που θα εκμυστηρευθεί ή συζητήσει με μία άλλη δεν θα γίνει ποτέ κατανοητό με τον ίδιο τρόπο από έναν άντρα συνομιλητή και πολύ περισσότερο δεν θα υπάρξει συναισθηματική επαφή, που κάποτε ορίζει και τη σεξουαλική χημεία που αναπτύσσεται μεταξύ ανθρώπων του ίδιου φύλου. "Έτσι κι αλλιώς, ζούμε σε κοινωνίες που οι γυναίκες ενθαρρύνονται να διατηρούν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ τους, προκειμένου να επιτύχουν έναν στόχο, συνήθως ενάντια στην πατριαρχία. Αυτό προωθεί μοιραία μία δυνατότητα οικειότητας και τρυφερών αισθημάτων", εξηγεί.

Η ίδια αναφέρει ότι όταν συνάπτεται ερωτική σχέση ανάμεσα σε δύο ξεκάθαρα ετεροφυλόφιλες γυναίκες -πέρα από το αρχικό σοκ, που συνήθως προκαλείται από τα κοινωνικά στερεότυπα που έχουν αφομοιώσει και αναπαράξει κατά τη διάρκεια της ζωής τους- αυτή η σχέση ξεκάθαρα βασίζεται σε συναισθηματική βάση, παρά σε σωματική. Για τη Lisa Diamond από το Πανεπιστήμιου της Γιούτα στην Ιντιάνα, που έχει ηγηθεί αντίστοιχων ερευνών, αυτό και μόνο αρκεί, -η κατανόηση και η συναίσθηση- για να πειστεί μία μέχρι χθες αμιγώς straight γυναίκα, να προχωρήσει σε σχέση με άτομο του ίδιου φύλου. Και πότε μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο; "Όσο μεγαλύτερη και ωριμότερη σεξουαλικά μία γυναίκα, τόσο πιο εύκολο για εκείνην να κατατάξει τον εαυτό και τον προσανατολισμό της στα "μη κατηγοριοποιήσιμα γκρουπ". Συνήθως μετά τα 30-35-40 μια γυναίκα νιώθει ελεύθερη να αποδεχθεί την πολύπλευρη σεξουαλική φύση της, χωρίς να πιστέψει ότι είναι gay ή έστω bisexual", λέει, εξηγώντας, ότι πρόκειται για διάφορες παραμέτρους -κοινωνικές, οικονομικές, ακόμη και πολιτικές- που επιτρέπουν μία διαφορετική ανάγνωση των ανθρώπινων σχέσεων, πέρα από στεγανά και ταμπέλες. 

"Έχουμε αυτή την εντύπωση ότι η σεξουαλικότητα μας γίνεται πιο ξεκάθαρη όσο περνούν τα χρόνια", λέει η Diamond, "ωστόσο, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η ωριμότητα δεν σταθεροποιεί τίποτα. Αντιθέτως ξεβολεύει, επαναπροσδιορίζει, ξεκαθαρίζει σημεία που αφήναμε θολά για καιρό και για διαφορετικούς ο καθένας από εμάς λόγους". 

Γίνεται, όμως, bisexual μία γυναίκα από τη μία μέρα στην άλλη; Η Morgan εξηγεί: "Μπορεί να παραμείνει μια γυναίκα ετεροφυλόφιλη, σε ό,τι αφορά τον προσανατολισμό της και ταυτόχρονα να διατηρεί ενδιαφέρον, εμπειρίες ή φαντασιώσεις με ανθρώπους του ιδίου φύλου". Όπως καταλήγει, το ποσοστό της έρευνας δείχνει μία τάση -το 60% είναι αρκετά μεγάλο ποσοστό...- και μένει να διερευνηθεί αν αυτό ίσχυε και κατά το παρελθόν, απλώς λόγω των συνθηκών, το να εξομολογηθεί μία γυναίκα κάτι τέτοιο ήταν απλώς αδύνατον, ή αν οι νέες συνθήκες ζωής, οι νέες ανάγκες και τα σημερινά πρότυπα έχουν διαμορφώσει μία πιο ανοιχτή προσέγγιση και πρόσληψη θεμάτων και ερεθισμάτων που αφορούν τη σεξουαλικότητα και τον ρόλο του γυναικείου φύλου σε ό,τι αφορά την ερωτική επιθυμία.

Με στοιχεία από το lgbtqbuzz.com

Υγεία & Σώμα
1

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια