Η γνωστή ηθοποιός μάς μιλά για την καμπάνια του Κέντρου Ζωής «Κάνε το πρώτο βήμα και στην προφύλαξή σου» που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των γυναικών απέναντι στους κινδύνους του HIV.
— Πες μας δυο λόγια για την καμπάνια.
Νομίζω πως πετυχαίνει, με το σωστό χιούμορ για την περίπτωση, να σχολιάσει ένα θέμα σοβαρό, που ακόμη αποτελεί κοινωνικό ταμπού.
— Γιατί επικεντρώνεστε στις γυναίκες;
Προφανώς και το θέμα του HIV αφορά όλο τον σεξουαλικά ενεργό πληθυσμό. Ο λόγος που η συγκεκριμένη καμπάνια εστιάζει στις γυναίκες είναι σχεδόν προφανής, πιστεύω. Οι γυναίκες, παρά τα όποια βήματα έχουν γίνει συγκριτικά με το παρελθόν σε σχέση με την κοινωνική τους ταυτότητα, συνειδητοποίηση και χειραφέτηση, εξακολουθούν να νιώθουν μια ενοχή, μια ντροπή στην ιδέα ότι κάνουν εκείνες το πρώτο βήμα. Από την άλλη, η κατοχή και χρήση του προφυλακτικού πάντα ήταν στη συνείδηση του κόσμου μια... ανδρική συνήθεια και πρωτοβουλία. Από συζητήσεις αλλά και έρευνες που γίνονται σχετικά, φαίνεται ότι έχουμε δρόμο ακόμη για να σπάσει αυτό το ταμπού, που κοστίζει κυρίως σε ό,τι πολυτιμότερο, περισσότερο από καθετί άλλο, την υγεία μας.
— Πιστεύεις ότι έχουμε εφησυχάσει γενικά όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;
Δεν ξέρω αν αυτό είναι το σωστό ρήμα, αλλά θα έλεγα ότι αν δούμε τα νούμερα, φαίνεται πως ο κόσμος δεν έχει μια ξεκάθαρη εικόνα της πραγματικότητας. Πρέπει, λοιπόν, η ενημέρωση να είναι συνεχής και δυναμική μέχρι να πειστεί και ο τελευταίος άνθρωπος ότι μιλάμε για έναν ιό που μπορεί να πλήξει γυναίκες-άντρες, ετεροφυλόφιλους και ομοφυλόφιλους εξίσου. Περισσότερο από το 50% των ανθρώπων που ζουν με τον HIV παγκοσμίως είναι γυναίκες, ενώ στην Ευρώπη 1 στις 3 διαγνώσεις HIV αφορά γυναίκες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) αντίστοιχα. Στην Ελλάδα, το 66,5% των γυναικών που έχουν διαγνωστεί με HIV μέχρι σήμερα απέκτησε τον ιό μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής.
— Οι προκαταλήψεις σχετικά με τη γυναικεία σεξουαλικότητα θεωρείς ότι έχουν ξεπεραστεί;
Σίγουρα υπάρχει πρόοδος, αλλά σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, που δεν είναι το μεγαλύτερο. Θεωρώ ότι ακόμη και στις μέρες μας η πλειονότητα των Ελλήνων, αντρών αλλά και γυναικών, θα βιαζόταν να κρίνει αυτή τη συμπεριφορά «κάπως», αν όχι άσχημα...