Η πολλή τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης, ακόμη και αν ασκούμαστε

Η πολλή τηλεόραση αυξάνει τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης, ακόμη και αν ασκούμαστε Facebook Twitter
0

Όσο αυξάνει μέσα στη μέρα ο χρόνος που περνά ένας μεσήλικας παρακολουθώντας τηλεόραση, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος να πάθει θρόμβωση σε κάποια φλέβα του, ακόμη κι αν στον ελεύθερο χρόνο του ασκείται σωματικά.


Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η πολλή τηλεόραση έχει συσχετισθεί από προηγούμενες μελέτες με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, αλλά η νέα μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει ότι ανάλογος κίνδυνος υπάρχει για τη δημιουργία θρόμβων στις φλέβες των χεριών, των ποδιών, της λεκάνης και των πνευμόνων, μια κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνη για τη ζωή φλεβική θρομβοεμβολή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγήτρια Μαίρη Κούσμαν του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Βερμόντ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Ένωσης στην Καλιφόρνια, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 15.200 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 64 ετών.


Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος φλεβικής θρομβοεμβολής για πρώτη φορά είναι κατά μέσο όρο 1,7 φορές μεγαλύτερος για όσους παρακολουθούν τηλεόραση «πολύ συχνά», σε σχέση με όσους βλέπουν «σπάνια ή ποτέ». Ο κίνδυνος φαίνεται να αυξάνεται ανάλογα με τις ώρες μπροστά από την τηλεόραση. Περισσότερο κινδυνεύουν οι παχύσαρκοι, αλλά όχι μόνο αυτοί.


«Η ίδια η παρακολούθηση της τηλεόρασης δεν είναι ίσως κακό πράγμα, αλλά συνηθίζουμε να τρώμε σνακ και να καθόμαστε για παρατεταμένες περιόδους προκειμένου να παρακολουθήσουμε» δήλωσε η Κούσμαν.


Η φλεβική θρόμβωση είναι η τρίτη συχνότερη καρδιαγγειακή διάγνωση μετά τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά. Αν και είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα άνω των 60 ετών, μπορεί να συμβεί σε κάθε ηλικία. Ο κίνδυνος σχηματισμού θρόμβου σε φλέβα του αίματος μπορεί να μειωθεί, εκτός από τον περιορισμό της τηλεόρασης, με τη σωματική άσκηση και τη διατήρηση κανονικού βάρους.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους

Τech & Science / Πώς η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους

Νέα έρευνα δείχνει ότι η χαμηλών θερμίδων Μεσογειακή δίαιτα, σε συνδυασμό με τακτική φυσική δραστηριότητα, μπορεί να προστατεύσει την οστική υγεία των ηλικιωμένων γυναικών
LIFO NEWSROOM
Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Τech & Science / Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Οι ειδικοί έφεραν τους Ανταρόλυκους στη ζωή χρησιμοποιώντας ανάλογη μέθοδο με εκείνη βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο Dolly
LIFO NEWSROOM