Μεγάλη ανακάλυψη στην Κίνα: Βρήκαν 215 αβγά πτεροσαύρων και κάποια έχουν έμβρυο

Μεγάλη ανακάλυψη στην Κίνα: Βρήκαν 215 αβγά πτεροσαύρων και κάποια έχουν έμβρυο Facebook Twitter
0

Κινέζοι και Βραζιλιάνοι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν στην Κίνα 215 απολιθωμένα αυγά πτερόσαυρων, από τα οποία 16 περιείχαν κι ένα έμβρυο. Όλα ήταν συγκεντρωμένα στο ίδιο σημείο, σε μία έκταση μόνο τριών τετραγωνικών μέτρων.


Είναι η μεγαλύτερη «φουρνιά» τέτοιων αυγών που έχει ποτέ βρεθεί. Έχουν ηλικία περίπου 120 εκατομμυρίων ετών και κάθε αυγό έχει μήκος έξι έως οκτώ εκατοστών.


Μέχρι σήμερα είχαν ανακαλυφθεί μόνο επτά αυγά πτερόσαυρων στην Αργεντινή και στη βορειοδυτική Κίνα, ενώ ελάχιστα πράγματα ήσαν γνωστά για την αναπαραγωγή των πτερόσαυρων.

Οι επιστήμονες απέκλεισαν την πιθανότητα όλα τα αυγά να προέρχονταν από το ίδιο ζώο. Είναι πιθανό ότι τα αυγά θάβονταν σε ένα μέρος με υγρασία και ότι οι θηλυκοί πτερόσαυροι δεν τα κλωσούσαν, αλλά μάλλον πρόσεχαν συνεχώς μήπως εμφανισθεί κάποιος επιδρομέας.

Μεγάλη ανακάλυψη στην Κίνα: Βρήκαν 215 αβγά πτεροσαύρων και κάποια έχουν έμβρυο Facebook Twitter
Μεγάλη ανακάλυψη στην Κίνα: Βρήκαν 215 αβγά πτεροσαύρων και κάποια έχουν έμβρυο Facebook Twitter


Η ανακάλυψη στην περιοχή Χαμί της αυτόνομης επαρχίας Σινγιάνγκ των Ουιγούρων της ΒΔ Κίνας δείχνει ότι οι πτερόσαυροι -ένα είδος ιπτάμενου ερπετού που δεν ήταν δεινόσαυρος- μαζεύονταν σε μεγάλες αποικίες για να γεννήσουν.

Η ανάλυση των οστών των εμβρύων με τομογραφίες έδειξε ότι τα πτεροσαυράκια, μόλις γεννιούνταν, πιθανότατα μπορούσαν να περπατήσουν, αλλά όχι να πετάξουν και γι' αυτό θα χρειάζονταν φροντίδα.


Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Σιαλόνι Γουάνγκ του Ινστιτούτου Παλαιοντολογίας των Σπονδυλωτών και Παλαιοανθρωπολογίας του Πεκίνου, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science".


Εκτός από τα αυγά, ανακαλύφθηκαν τμήματα του σκελετού αρσενικών και θηλυκών πτερόσαυρων, καθώς επίσης ένας σχεδόν πλήρης σκελετός εμβρύου. Οι εν λόγω πτερόσαυροι (Hamipterus tianshanensis) έτρωγαν ψάρια και μικρά ζώα, διέθεταν ένα λοφίο πάνω στο επίμηκες κρανίο τους, κοφτερά δόντια και άνοιγμα φτερούγων άνω των τρεισήμισι μέτρων. Η έρευνα για νέα απολιθώματα θα συνεχισθεί στην ίδια περιοχή, η οποία ήδη βαφτίσθηκε «Εδέμ των Πτερόσαυρων» από τους κινέζους επιστήμονες.


Οι πτερόσαυροι θεωρούνται τα πρώτα σπονδυλωτά ζώα που -προτού εμφανισθούν τα πουλιά- κατέκτησαν τους αιθέρες πριν περίπου 225 εκατομμύρια χρόνια. Εξαφανίσθηκαν, χωρίς να αφήσουν απογόνους, πριν από περίπου 66 εκατ. χρόνια, όταν η πτώση ενός αστεροειδούς εξαφάνισε και τους δεινόσαυρους. Προέρχονταν από την εξέλιξη των ερπετών και ήσαν τα μεγαλύτερα ζώα που πέταξαν ποτέ στη Γη.



Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συντροφιά ενός κατοικιδίου ισοδυναμεί με τα οφέλη του γάμου ή της φιλίας στην ψυχική υγεία

Τech & Science / Η συντροφιά ενός κατοικιδίου ισοδυναμεί με τα οφέλη του γάμου ή της φιλίας στην ψυχική υγεία

Οφέλη ζωής αξίας 90.000 δολαρίων προσφέρει η καθημερινή σχέση με έναν σκύλο ή γάτα, σύμφωνα με νέα βρετανική μελέτη – Κάλεσμα για άρση των περιορισμών στην κατοχή κατοικιδίων
LIFO NEWSROOM
Πώς η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους

Τech & Science / Πώς η Μεσογειακή διατροφή και η άσκηση μπορούν να προστατεύσουν την υγεία των οστών στους ηλικιωμένους

Νέα έρευνα δείχνει ότι η χαμηλών θερμίδων Μεσογειακή δίαιτα, σε συνδυασμό με τακτική φυσική δραστηριότητα, μπορεί να προστατεύσει την οστική υγεία των ηλικιωμένων γυναικών
LIFO NEWSROOM
Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Τech & Science / Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Οι ειδικοί έφεραν τους Ανταρόλυκους στη ζωή χρησιμοποιώντας ανάλογη μέθοδο με εκείνη βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο Dolly
LIFO NEWSROOM