Όταν οι Αμερικανοί αθλητές του σκι καταφτάσουν, τον Φεβρουάριο, στο χιονοδρομικό κέντρο Τζένγκσοεν, για τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Νότιας Κορέας, δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα βλέπουν αυτές τις πλαγιές.
Αρκετοί από τους αθλητές της αμερικανικής ομάδας έχουν ήδη εξοικειωθεί με τις διαδρομές, χωρίς να έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους σε αυτές, χάρη στα βίντεο 360 μοιρών από καταβάσεις άλλων αθλητών, του 2016 και του 2017.
Χρησιμοποιώντας γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, οι Αμερικανοί έχουν πλέον μάθει καλά κάποιες από τις πλαγιές, στις οποίες θα κληθούν να διακριθούν τον επόμενο μήνα.
Τα βίντεο τραβήχτηκαν πέρυσι και πρόπερσι με το σύστημα Go Pro Omni με έξι κάμερες, που εξασφαλίζει τη λήψη πανοραμικού βίντεο, καταγράφοντας όλες τις λεπτομέρειες του αγωνιστικού τερέν.
«Οι αθλητές μας ελέγχουν κάθε σπιθαμή, όπως θα το έκαναν και από κοντά», εξηγεί ο Τρόι Τέιλορ, αρμόδιος των πρότζεκτ υψηλών επιδόσεων στην Αμερικανική ένωση Σκι και Σνόουμπορντ.
Οι σκιέρς χρησιμοποιούν κατά τις προπονήσεις τους τα γυαλιά εικονικής πραγματικότητας Oculus Rift, και με τη βοήθεια ενός λάπτοπ ελέγχουν κάθε σημείο.
Η εμπειρία της εικονικής πραγματικότητας δεν είναι πραγματικά διαδραστική, καθώς οι αθλητές δεν μπορούν να επιλέξουν κάποια άλλη από τις προγραμματισμένες διαδρομές.
Τους επιτρέπει όμως να συνηθίσουν το περιβάλλον - οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να πατήσουν παύση και να μελετήσουν ένα οποιοδήποτε σημείο.
Για να υλοποιήσει την ιδέα, η Αμερικανική Ολυμπιακή Ομάδα συνεργάστηκε με την εταιρεία Strivr, που έχει αναλάβει, στο παρελθόν, προγράμματα προσομοίωσης για την αλυσίδα Walmart και την NFL.
Το σύστημα βοηθά τους αθλητές να «χτίσουν» την αυτοπεποίθησή τους πριν τον αγώνα, λέει ο Τέιλορ. Για τους επαγγελματίες είναι κρίσιμο να γνωρίζουν τι θα συναντήσουν, πριν την μεγάλη δοκιμασία.
Στόχος της προσομοίωσης είναι προκληθούν ακόμα και οι αντίστοιχες σωματικές αντιδράσεις που θα έχουν κατά τη διάρκεια της πραγματική κατάβασης - με παρόμοια «καμπύλη» αδρεναλίνης.
Ο Τέιλορ τονίζει πως η οπτικοποίηση ενός αγώνα είναι απαραίτητη για τους σκίερ - και ακόμα περισσότερο στις περιπτώσεις που κάποιοι έχουν τραυματιστεί και προσπαθούν σταδιακά να επανέλθουν.
«Ειδικά σε αυτές τις περιπτώσεις, ακόμα και το παραμικρό μπορεί να βοηθήσει».
σχόλια