Ο «εμβολιασμός» των όγκων σε ποντίκια, με ουσίες που ενεργοποίησαν το ανοσοποιητικό τους σύστημα, οδήγησε στην εξαφάνιση κάθε καρκινικού ίχνους από τα πειραματόζωα, σε νέα αμερικανική έρευνα.
Η μέθοδος είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα στα τρωκτικά με λέμφωμα, καθώς σε λιγότερες από 20 μέρες τα 87 από τα 90 πειραματόζωα θεραπεύθηκαν πλήρως από τον καρκίνο. Σε τρία ποντίκια ο καρκίνος επανήλθε, αλλά εξαφανίσθηκε τελικά μετά από ένα δεύτερο γύρο θεραπείας.
Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "Science Translational Medicine", είδαν παρόμοια αποτελέσματα σε πειραματόζωα με καρκίνους του μαστού, του παχέος εντέρου και του μελανώματος.
Παρότι η νέα πειραματική προσέγγιση βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο, οι επιστήμονες του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, πιστεύουν πως θα έχει απτά αποτελέσματα σε πρωτογενείς αλλά και μεταστατικούς όγκους διάφορων τύπων καρκίνου.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι, στο μέλλον, αυτή η μέθοδος θα αποτελέσει μια ταχεία και σχετικά φθηνή εναλλακτική θεραπεία, χωρίς τις παρενέργειας των σύγχρονων αντικαρκινικών μεθόδων ανοσοθεραπείας.
Το κρίσιμο ερώτημα είναι αν η νέα θεραπεία θα «δουλέψει» εξίσου καλά και στους ανθρώπους - κάτι καθόλου βέβαιο, καθώς ουκ ολίγες έρευνες με θετικά αποτελέσματα σε τρωκτικά απέτυχαν στη συνέχεια στους ανθρώπους.
Φέτος τον Ιανουάριο ξεκίνησε η πρώτη δοκιμή της νέας μεθόδου σε 15 ασθενείς με λέμφωμα, ένα καρκίνο του λεμφικού συστήματος.
«Η νέα μέθοδος δεν απαιτεί την καθολική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος ή την εξατομικευμένη ενίσχυση των ανοσοκυττάρων ενός ασθενούς» εηγεί ο καθηγητής ογκολογίας Ρόναλντ Λέβι του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνιας.
Ο Λέβι είναι πρωτοπόρος στο πεδίο της αντικαρκινικής ανοσοθεραπείας και στο εργαστήριό του αναπτύχθηκε η ριτουξιμάβη (rituximab), ένα από τα πρώτα μονοκλωνικά αντισώματα που εγκρίθηκαν για χρήση σε καρκινοπαθείς.