Την απάντηση στο ερώτημα «ποιο είναι το σχήμα του ήχου» προσπαθεί να δώσει ο Ιταλός φωτογράφος Michele Ardu, ο οποίος, στο πλαίσιο του φωτογραφικού πρότζεκτ ονόματι Musica, χρησιμοποίησε ένα ζευγάρι δυνατά ηχεία και δίπλα σε παχύ στρώμα καπνού επιχείρησε να να δώσει μορφή και να οπτικοποιήσει μέσα απ τη φωτογραφική του μηχανή διάφορους ήχους και μουσικές.
«Αυτό συμβαίνει μέσα απ τον τρόπο που τελικά τα ηχητικά κύματα διαπερνούν και σκίζουν τον καπνό. Ουσιαστικά ο ήχος λειτουργεί σαν ένας αυτοσχέδιος γλύπτης που αποτυπώνει τη δική του ενέργεια στον καπνό», μας εξήγησε χαρακτηριστικά ο Ιταλός φωτογράφος, ο οποίος απ το 2011 που ξεκίνησε την πορεία του στο χώρο της καλλιτεχνική φωτογραφίας, προσπαθεί να δώσει σάρκα και οστά σε ανθρώπινα συναισθήματα. Μάλιστα μερικές απ τις δουλειές του έχουν δημοσιευτείς σε Art Galleries και εκθέσεις στην Ευρώπη, το Άμπου Ντάμπι και τη Ταϊβάν.
«Πάντα με συνάρπαζε το πως οι ανθρώπινες αισθήσεις μπορούν να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Για παράδειγμα μπορούμε να δούμε τα φώτα ή να ακούσουμε τους ήχους αλλά μπορούμε επίσης να βιώσουμε τη φύση ενός στοιχείου χάρη στην αλληλεπίδρασή του με κάτι άλλο», προσθέτει.
Ο ίδιος, μάλιστα, όπως επισημαίνει, έχει επηρεαστεί απ το ρητό του Έλληνα φιλοσόφου Ηράκλειτου, ''Τα Πάντα Ρει'', όπου όλα συνεχίζουν να συμβαίνουν στη ζωή και τίποτα δε σταματά. «Η ροή του καπνού αντιπροσωπεύει το πέρασμα του χρόνου στη ζωή μας και τα ηχητικά κύματα που έπληξαν τον καπνό, τα γεγονότα όπως τα αντιλαμβανόμαστε και την επιρροή των ανθρώπων που συναντάμε. Όλα όσα συμβαίνουν στην καθημερινότητά μας μάς επηρεάζουν με κάποιο τρόπο, κάνοντάς μας αυτούς που είμαστε σήμερα», λέει ο Ardu.
Η κάθε φωτογραφία και το κάθε κλικ είναι εντελώς διαφορετικό από το προηγούμενο, κάτι δίνει στον Michele Ardu το έναυσμα να το παραλληρίζει με την ίδια τη ζωή, η κάθε στιγμή της οποίας δε με μοιάζει με καμιά προηγούμενη.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο πρότζεκτ δεν έχει τελειώσει για τον ίδιο παρόλο που έχει ήδη δημοσιεύσει πολλές απ τις φωτογραφίες του. Αυτή την περίοδο τρέχει μάλιστα ακόμη ένα σχετικά με τη σχέση ανθρώπου και αλόγου, με το όνομα In Re Quieta, και φωτογραφίες του να έχουν δημοσιευτεί εν προκειμένω στο National Geographic. Σκοπός του σχετικά με το Musica, είναι να κυνηγήσει ακόμα περισσότερο ήχους της φύσης και των πόλεων ώστε να το εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο. Γιατί τελικά μπορούμε, όπως σημείωνει ο ίδιος, να δούμε τον ήχο αντί να τον ακούσουμε.
σχόλια