Παιδιά χαλαρώστε: Ήρθαν τα ελληνικά προϊόντα κάνναβης και μόλις τα δοκιμάσαμε!

Παιδιά χαλαρώστε: Ήρθαν τα ελληνικά προϊόντα κάνναβης και μόλις τα δοκιμάσαμε! Facebook Twitter
Η συγκεκριμένη κάνναβη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και στην ουσία συνιστάται ως ηρεμιστικό, αγχολυτικό και καταπραϋντικό.
0

Περνώντας μια βόλτα από το αγαπημένο μου κατάστημα με βιολογικά προϊόντα, το Groceristas στο Παγκράτι, το μάτι μου πέφτει πάνω σε ένα σακουλάκι που γράφει «Ακατέργαστοι Ανθοί Κάνναβης».

«Κρατάς το πρώτο ελληνικό βιολογικό τσάι από κάνναβη» με προλαβαίνει πριν καν τον ρωτήσω ο Παναγιώτης που τρέχει το μαγαζί. «Είναι ένα 100% φυσικό και βιολογικό προϊόν ελληνικής παραγωγής. Το καλλιεργεί ένας συνεταιρισμός από τον Βόλο, συγκεκριμένα ο Kannabio στην Κοκκίνα Μαγνησίας».

Ο Παναγιώτης με προτρέπει να το πάρω για δοκιμή. Είναι, λέει, ό,τι πρέπει για αφέψημα, άτμισμα ακόμα και μαγείρεμα. «Δεν θα την «ακούσεις» αν αυτό είναι που φοβάσαι» με καθησυχάζει.

Η ελληνική νομοθεσία επιτρέπει εδώ και τέσσερα χρόνια την καλλιέργεια «βιομηχανικής κάνναβης», της κάνναβης δηλαδή που περιέχει χαμηλές ποσότητες της δραστικής ψυχοτρόπου ουσίας THC.

Τα πρώτα χρόνια οι καλλιέργειες ήταν πειραματικές, μετά την πρόσφατη όμως ανακοίνωση της Πολιτείας σχετικά με την φαρμακευτική κάνναβη και την εν δυνάμει εναρμόνιση της Ελλάδας με τα Ευρωπαϊκά δεδομένα, πολλοί αγρότες αλλά και καταναλωτές περιμένουν ότι σύντομα θα μπορέσουν να έχουν κάνναβη που θα προορίζεται για ιατρική χρήση.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθάει στην μνήμη και την πέψη αλλά και θετική επίδραση στην αυπνία, την ημικρανία, την ναυτία, σε χρόνιους πόνους, στην χοληστερήνη, στην αρτηριακή πίεση και στη ρύθμιση της στάθμης του σακχάρου.

Η κανναβιδιόλη - αλλιώς cbd- όπως λέγεται η ουσία την οποία περιέχεται σε αυτό το είδος της κάνναβης ενεργοποιείται, όπως λέει ο Παναγιώτης, με πρόσμιξη ελαίων ή γάλατος, καθώς και με ατμοποίηση ή θέρμανση.

«Στην ουσία αν πρόκειται να φτιάξεις ρόφημα, θα προσθέσεις σε νερό που βράζει μια μικρή ποσότητα ακατέργαστου ανθού κάνναβης μαζί με λίγες σταγόνες από κάποιο έλαιο ή γάλα.

Εμείς εδώ προτιμάμε το λάδι ή γάλα καρύδας γιατί έχει πολύ ελαφρύ άρωμα αλλά και το ελαιόλαδο ή το αγελαδινό γάλα μια χαρά δουλειά θα κάνουν.

Αφού τα βράσεις για λίγη ώρα όλα μαζί, θα τα κατεβάσεις από τη φωτιά και θα τα αφήσεις για λίγα λεπτά σκεπασμένα για να βγάλει η κάνναβη τα έλαιά της και έπειτα θα σερβίρεις.

Διαφορετικά μπορείς να την ατμίσεις ή να την καπνίσεις. Και σε συμβουλεύω να μην βάλεις καθόλου καπνό στο τσιγάρο για να είναι πιο υγιεινό».

Αυτά μου λέει ο Παναγιώτης κι εγώ κάθομαι και τον κοιτάω σαν χάνος, λιγάκι σαστισμένη ομολογώ, μια και μέσα μου πλανάται έντονα η αμφιβολία για το αν και κατά πόσο ισχύουν όλα όσα μου λέει.

Με ψυχολογεί με τη μια γιατί αμέσως μετά αρχίζει να μου λέει πόση μεγάλη προκατάληψη υπάρχει ακόμα σε σχέση με τα προϊόντα κάνναβης.

«Οι πιο πολλοί νομίζουν αν καταναλώσουν κάτι που έχει μέσα βιομηχανική κάνναβη θα "κάνουν κεφάλι" όπως θα έκαναν αν κάπνιζαν ένα τσιγαριλίκι. Όμως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, εξακολουθείς να έχεις διαύγεια.

Η συγκεκριμένη κάνναβη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και στην ουσία συνιστάται ως ηρεμιστικό, αγχολυτικό και καταπραϋντικό.

Έχει αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθάει στην μνήμη και την πέψη αλλά και θετική επίδραση στην αυπνία, την ημικρανία, την ναυτία, σε χρόνιους πόνους, στην χοληστερήνη, στην αρτηριακή πίεση και στη ρύθμιση της στάθμης του σακχάρου.

Κυρίως όμως αυτοί που αγοράζουν αυτούς τους ανθούς από το μαγαζί μας είναι άτομα που θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου τους.

Στο Groceristas σερβίρουν και διάφορα άλλα προϊόντα με κάνναβη: Σούπες, σαλάτες αλλά και ροφήματα. «Μπορείς να την προσθέσεις κυριολεκτικά παντού», μου λέει με ενθουσιασμό ο Παναγιώτης.

«Μέχρι πρότινος είχαμε και μια γραβιέρα με κάνναβη, αλλά έχει καιρό να μας έρθει», μου λέει.

Αργότερα, όταν ψάχνω τα σχετικά με τη γραβιέρα βρίσκω ότι όντως οι ιδιοκτήτες του τυροπωλείου Τσέλιγκας Delicatessen στον Πειραιά, συγκεκριμένα ο ∆ηµήτρης Καµπάκης και η σύζυγός του, συνεργάστηκαν με ένα τυροκομείο στην ορεινή Αργολίδα και χρησιμοποιώντας την κάνναβη ως πρόσθετο συστατικό σε τυροκοµικά προϊόντα κυκλοφόρησαν αρχικά, σε περιορισµένες ποσότητες, μια γραβιέρα κάνναβης που ονόμασαν "Τσίλιγκο", και την οποία φιλοδοξούν να βγάλουν, στην συνέχεια, σε µαζικότερη παραγωγή αφού υπάρχει τεράστιο καταναλωτικό ενδιαφέρον.

Πριν κάποιες μέρες μάλιστα θυμήθηκα ότι δοκίμασα στο Παντολωλείο του κ. Αλεξανδρή στην Ηλιούπολη ένα ωραίο αλοιφώδες τυρί, από το τυροκομείο Καϊδαντζή που έχει έδρα εδώ στην Αττική, ονόματι Σταμνοτύρι το οποίο έχει μέσα σπόρους κάνναβης.

Ψάχνοντας πάντως σχετικά με τα προϊόντα βιομηχανικής κάνναβη κατάλαβα ότι έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε THC, χαμηλότερη του 0.2%, και είναι τόσο μικρή ώστε αποκλείεται η ευφορική- ψυχαγωγική του χρήση.

Αντιθέτως οι ίνες, τα φύλλα, το λάδι και τα σπόρια του φυτού δίνουν τρόφιμα με υψηλή θρεπτική αξία.

Οι σπόροι και το λάδι από κλωστική κάνναβη έχουν πολύ υψηλή θρεπτική αξία, περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, Ω3 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνες.

Παιδιά χαλαρώστε: Ήρθαν τα ελληνικά προϊόντα κάνναβης και μόλις τα δοκιμάσαμε! Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Groceristas, Σπύρου Μερκούρη 50, Παγκράτι

Τσέλιγκας Delicatessen, Π. Φύσσα 52, Κερατσίνι

Παντοπωλείο Αλεξανδρής, Ηρώων Πολυτεχνείου 30, πλ. Αεροπορίας, Ηλιούπολη

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ