ΚΙΝΗΣΗ

Λιβανέζικο στην Κηφισίας

Λιβανέζικο στην Κηφισίας Facebook Twitter
Mandaloun
0

ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ 

 

Στο Mandaloun. Φτάνοντας στο ολοκαίνουργιο λιβανέζικο εστιατόριο Mandaloun, ο κομψός εξωτερικός χώρος με τις design μαύρες πολυθρόνες, τα ψηφιδωτά πλακάκια και τα κηροπήγια στα εντυπωσιακά τραπέζια σε πείθει ότι στη σάλα του τίποτα φολκλόρ δεν θα βρεις. Πράγματι, η σάλα του είναι «κούκλα»: ανοιχτή κουζίνα με ξυλόφουρνο και μπακίρια, σε περίοπτη θέση κολάζ αμερικάνικων εφημερίδων κι εκεί ανάμεσα τα πρόσωπα του Ομπάμπα και του Στιβ Τζομπς. Μάλιστα, το ίδιο στυλ «ντύνει» και τους καταλόγους. Μπάρα κομψή, με το μαύρο χρώμα να κυριαρχεί, που σερβίρει αφεψήματα και υπέροχα τσάγια, μοντέρνα έπιπλα και ωραία σκεύη σερβιρίσματος. Στο φαγητό τώρα: χούμους (4,50) ωραιότατο που βουτάς μέσα του λαίμαργα τη ζεστή αφράτη πίτα, μελιτζανοσαλάτα καπνιστή (4,75), που της πάνε το ρόδι και τα καραμελωμένα κρεμμύδια, και φαλάφελ (4,75), ψητά ή τηγανητά. Τα ψητά που δοκίμασα ήταν καλοφτιαγμένα, τραγανά απέξω, και συνοδεύονταν από σος ταχίνι. Τα κίμπε (5), γεμιστός κεφτές με κρεμμύδια και μπαχαρικά που αγκαλιάζει πλιγούρι, ήρθαν τραγανά, αλλά λιγότερο ζουμερά και αρωματικά στην καρδιά τους. Μεταξύ του πεϊνιρλί και της πίτας Mandaloun (5) που προτείνει το μενού, επέλεξα την δεύτερη. Πίτα με εμφάνιση πίτσας με κομματάκια αρνί, ντομάτα, πιπεριά και καλυμμένη με τυρί. Γεύση ήσυχη, χωρίς τις εντάσεις των μπαχαρικών που αναζητάς στο είδος του φαγητού της Ανατολής. Τιμήσαμε τον καλοφτιαγμένο ζουμερό μοσχαρίσιο γύρο (8) με τζατζίκι και λαχανικά – χορταστική μερίδα, πριν περάσουμε στο βαρύ πυροβολικό που είναι τα κεμπάπ. Μεγάλη ποικιλία. Επιλέξαμε το πικάντικο, ανάλαφρο κεμπάπ από μοσχαρίσιο και αρνίσιο κιμά ψημένο ιδανικά στα κάρβουνα, με την κάψα του όσο πρέπει για να χαρίζει στον ουρανίσκο γευστικά πυροτεχνήματα. Το πιάτο συνόδευαν ψιλοκομμένα ψητά λαχανικά. Εκτίμησα το ευγενικό σέρβις και τους καλούς χρόνους που είχε η ακολουθία των πιάτων που παραγγείλαμε. Η γευστική πανδαισία αξίζει να κλείσει με έναν έξοχο, αληθινό ανατολίτικο μπακλαβά με φιστίκια Αιγίνης.

Mandaloun, λεωφ. Κηφισίας 226, Χαλάνδρι, 210 6777637

Η ταβέρνα του Παπασπύρου έγινε wine bar. Τι είναι το Μοσχόμαυρο, ο Τσαμπουρνάκος ή το Παμίδι; Δεν τα έχεις ακουστά και ούτε ξέρεις αν τρώγονται ή πίνονται. Αν σου φαίνονται άγνωστες λέξεις, η οινολόγος και σομελιέ Βένια Ρούφα αναλαμβάνει να σας ξεναγήσει στον κόσμο των ελληνικών κρασιών από αυτόχθονες ελληνικές ποικιλίες αμπέλου, με τη συνοδεία κατάλληλων μεζέδων. Όλο αυτό το παιχνίδι φαγητού και κρασιού θα το βρεις στην Οιναποθήκη, ένα καινούργιας φιλοσοφίας μαγαζί μέσα σε έναν χώρο με ιστορία από το 1934. Όταν κατεβαίνεις τις σκάλες που οδηγούν στην υπόγεια ταβέρνα Παπασπύρου, στον ιστορικό χώρο του υπογείου όπου έγραψε ο Βάρβαλης το ποίημα «Οι Μοιραίοι», είναι σαν να βάζεις τον εαυτό σου σε εκείνη την εποχή. Τα αυθεντικά στοιχεία του χώρου συνυπάρχουν με το σκοτεινό κελάρι που φιλοξενεί αποκλειστικά φιάλες με σπάνιες ελληνικές ποικιλίες κρασιού. Στο ισόγειο, πάνω στον πεζόδρομο της Ευφορίωνος, η Οιναποθήκη έχει βρει την θέση της εκεί όπου πριν από μερικά χρόνια μεσουρανούσε το μπαρ-εστιατόριο Party. Στο τραπέζι καταφτάνει ψωμί χειροποίητο που μοσχοβολά για να συνοδεύσει την τυροκαυτερή (3) που θα γευτούμε με ένα ποτήρι βιοδυναμική ρετσίνα Γεώργα. Ακολουθεί νόστιμο σπιτικό σουφλέ με ποικιλία από μυρωδικά χόρτα και ανάλαφρη μπεσαμέλ (4) που θα κάνει παρέα με το λευκό κρασί από την ποικιλία Κακοτρύγη που οινοποιεί η οικογένεια Γραμμένου στην Κέρκυρα. Νοστιμότατες είναι και οι μαγειρεμένες σουπιές (4) και τα μαυρομάτικα φασόλια σαλάτα (3,5). Το ερυθρό κρασί Φωκιανό από την Ικαρία της οινοποιίας Τσαντίρη κάνει καλή παρέα με τα λουκάνικα που μαγειρεύονται με πιπεριές Φλωρίνης (5). Ε, θα κλείσεις γλυκά με ωραία φρουτοσαλάτα με περγαμόντο και καρύδια. Πιο γλυκός ακόμα ο λογαριασμός και η ζεστή φιλοξενία.

Οιναποθήκη, Ευφορίωνος 17 & Αγ. Σπρίδωνος & Αρκτίνου 8, Καλλιμάρμαρο, 210 7569317

Για ψαράκι με παράδοση. Για ψαράκι και αγνάντεμα στη θάλασσα ο Ιωακείμ στο λιμάνι της Ραφήνας είναι ό,τι πρέπει για κοντινή απόδραση. Ένα μικρό μαγαζί που διατηρεί την αυθεντικότητά του με την πατίνα του χρόνου από το 1953, όταν το ξεκίνησε ο Μικρασιάτης παππούς, τότε που η Ραφήνα ήταν ένα ψαροχώρι. Εκτός από χταποδάκι στα κάρβουνα (11,5), ωραία χόρτα του βουνού βραστά (4) και φρέσκα τηγανητά καλαμαράκια (7,20), αξίζουν την εύνοιά σας τα χρυσοκόκκινα μπαρμπούνια που βγαίνουν από το τηγάνι τραγανά απέξω και ζουμερά μέσα κι ευωδιάζουν φρεσκάδα.

Ιωακείμ, λιμάνι Ραφήνας, 22940 23421

Με φαλάφελ για πρωινό. Ο πρωινός καφές, μόνος με την εφημερίδα ή το βιβλίο σου, μπορεί να έχει συνέχεια με παραδοσιακό πλαστό και μπορεί να εξελιχθεί σε τσιμπολόγημα κατά το μεσημεράκι με σαλάτα ζυμαρικών με κοτόπουλο ή με παραδοσιακή μπαγκέτα ή με αραβική πίτα με φαλάφελ. Αυτό το μινιόν μαγαζάκι, το «Ζάχαρη και Αλάτι», με καφέ, φαγητό φρέσκο, υγιεινό, γρήγορο και μπίρες είναι ένα νέο, εναλλακτικό στέκι. Λίγα μαύρα τραπεζάκια σιδερένια στην Καλλιρρόης με θέα τους στύλους του Ολυμπίου Διός και ένας μοντέρνος, μικρός χώρος όπου όλα ετοιμάζονται μπροστά σου. Την παραδοσιακή χορτόπιτα πλαστός (€3,50) από καλαμποκάλευρο με φέτα και μανούρι που συνοδεύεται με γιαούρτι, ντομάτα και αγγούρι δεν την πρόλαβα – γίνεται ανάρπαστη από τις πρωινές ώρες. Πήρα όμως γεύση από την αραβική πίτα με φαλάφελ. Καλοφτιαγμένα κεφτεδάκια από ρεβίθια και κουκιά που τα μουλιάζουν αποβραδίς στο νερό και αφού τα αλέσουν, τα ζυμώνουν με κρεμμύδι, μαϊντανό, κόλιανδρο και διάφορα μυρωδικά και ψήνονται στον φούρνο. Η αραβική πίτα είναι αυθεντική λιβανέζικη και αλείφεται με χούμους, που είναι ισορροπημένο στο ελαιόλαδο και στο λεμόνι, σαλάτα ταμπουλέ, φύλλα μαρουλιού, ντομάτα και φαλάφελ. Τυλίγεται απαλά και ψήνεται τόσο, όσο πρέπει για να ζεσταθεί η πίτα (€3,80) – τρώγεται απνευστί. Οι γεύσεις και οι μυρωδιές των υλικών σμίγουν σε ένα γευστικό σύνολο με αποτέλεσμα η μία πίτα να μην είναι αρκετή. Άλλωστε, έχεις και το άλλοθι ότι είναι υγιεινό το φαγητό που τρως.

Ζάχαρη και Αλάτι, Αθανασίου Διάκου 38 & Καλλιρρόης, 210 9244322

 

0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM
Alchemist

Γεύση / Στο Alchemist, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου, η δυσφορία είναι στο μενού

Σε ένα εστιατόριο της Κοπεγχάγης σερβίρονται ωμές μέδουσες και παγωτό από αίμα γουρουνιού ενώ στην οροφή προβάλλονται βίντεο σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για «γαστρονομική όπερα» ή για μια ηδονιστική υπερβολή;
THE LIFO TEAM
Kennedy

Γεύση / Kennedy: Για γαλλικά κρασιά, ψωμί με βούτυρο και ακροάσεις δίσκων

Στο νέο wine bar του κέντρου -που έχει πάρει το όνομα του από το biannual περιοδικό του Chris Kontos- θα βρίσκουμε κρασιά που δεν παίζουν αλλού στην Αθήνα ενώ η μουσική και ο ήχος θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Γεύση / Σωτήρης Κοντιζάς: «Έχω ακούσει σε τσακωμό ότι έχω αλλάξει, αλλά δεν το έχω νιώσει»

Ο σταρ σεφ που όλοι θεωρούν «δικό τους άνθρωπο», σε μια συνέντευξη για την κατάσταση της εστίασης στην Αθήνα και την επιλογή του να αποχωρήσει από τρία από τα μαγαζιά που έστησε στο κέντρο της πόλης.
M. HULOT