Ο Γιάννης Ευσταθιάδης μας ξεναγεί στο μουσικό σύμπαν του Λόριν Μάαζελ

Ο Γιάννης Ευσταθιάδης μας ξεναγεί στο μουσικό σύμπαν του Λόριν Μάαζελ Facebook Twitter
Ήταν ο πρώτος Αμερικανός διευθυντής ορχήστρας που ο μισθός του ήταν ένας επταψήφιος αριθμός και ο πρώτος Αμερικανός που διηύθυνε Βάγκνερ στο Μπάυρωυτ.
0

 

Ο βίος, η πολιτεία και βέβαια ο θάνατος ενός μεγάλου και διάσημου μαέστρου πάντα αφορά περισσότερους απ’ όσους αγαπούν την κλασική μουσική αφού το σύμπαν μιας μεγάλης ορχήστρας λειτουργεί εξ ορισμού και ως ένα “star system”.  Η πραγματικότητα αυτή, αφορούσε κατ’ εξοχήν τον μαέστρο Λόριν Μάαζελ που απεβίωσε την Κυριακή 13 Ιουλίου σε ηλικία 84 ετών.

 

Ο Λόριν Μάαζελ αν και αινιγματικός και εν πολλοίς απρόσιτος, ίσως και αντιπαθητικός στους κύκλους των ορχηστρών και των μουσικών, υπήρξε  ο πρώτος μαέστρος-σταρ με διακριτικά διαφορετικό τρόπο από τα “ιερά τέρατα” στη διεύθυνση της ορχήστρας που επεδίωξε με λύσσα να διαδεχτεί. Ήταν ο πρώτος Αμερικανός διευθυντής ορχήστρας που ο μισθός του ήταν ένας επταψήφιος αριθμός, ο πρώτος Αμερικανός που διηύθυνε Βάγκνερ στο Μπάυρωυτ και βέβαια ο πρώτος που οδήγησε τη μεγάλη Φιλαρμόνικη της Νέας Υόρκης στη Βόρειο Κορέα για συναυλία δημιουργώντας σάλο για την απόφασή του αυτή.

 

Σκεφτήκαμε να κάνουμε μια αναδρομή στο έργο του με οδηγό τον κ. Γιάννη Ευσταθιάδη, έναν άνθρωπο που γνωρίζει όσο ελάχιστοι στη χώρα μας την κλασική μουσική. Εμβληματική φυσιογνωμία της διαφήμισης, συγγραφέας, ποιητής (εξέδωσε πριν από λίγους μήνες τη νέα του ποιητική συλλογή “Εκατό” (Μελάνι) και παραγωγός της εκπομπής “Η Νήσος των Θησαυρών” στο Τρίτο Πρόγραμμα, μια εκπομπή στην κυριολεξία θησαυρός όπου ακούμε σπάνιες ηχογραφήσεις, ο κ. Ευσταθιάδης (ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν είχε αναφερθεί στη σχέση του με τη μουσική στη LIFO από τη στήλη “Οι Αθηναίοι”) μας είπε για τον Λόριν Μάαζελ:

 

 

 "Ευρύτατο ρεπερτόριο, δεσποτικός χαρακτήρας"


“Ο Λόριν Μάαζελ, υπήρξε, βέβαια, παιδί θαύμα κάτι που τελικά είναι “επικίνδυνο” για την εξέλιξη ενός μουσικού αλλά ευτυχώς το ξεπέρασε. Είχε απίστευτη μνήμη (μιλούσε κοντά έξι γλώσσες) γιαυτό και διεύθυνε χωρίς παρτιτούρα. Ως μουσικός και διευθυντής ορχήστρας πέρασε στην κυριολεξία απ’ όλες τις μεγάλες ορχήστρες και όπερες του κόσμου.

 

Θα έλεγα ότι αυτό που τον χαρακτηρίζει ως μουσικό είναι το ευρύτατο ρεπερτόριο του, από τον Μπαχ αλλά πολύ λίγο ασχολήθηκε με τους νεώτερους συνθέτες της πρωτοπορίας. Το ρεπερτόριό του επίσης περιλάμβανε 40 όπερες. Μολονότι η δισκογραφία του είναι εκτενέστατη, έχει συγκριτικά πολύ λίγες ερμηνείες σε συνεργασία με σολίστ (να δηλώνει κάτι για τον μάλλον δεσποτικό χαρακτήρα του, αναρωτιέμαι).Είναι ίσως ο μόνος μαέστρος που συνεργάστηκε όχι ευκαιριακά, αλλά κατά καιρούς μόνιμα με όλες τις μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες: D.G., Decca, Philips, EMI, CBS (συνήθως στο παρελθόν οι μεγάλοι μαέστροι ήταν διά βίου συνδεδεμένοι με μία εταιρεία –Τοσκανίνι/RCA, Bruno Walter/Columbia– ή κάποιοι αργότερα με δύο, π.χ., Karajan.EMI & D.G.). Οι ηχογραφήσεις του με τις δύο πρώτες –D.G, Decca– παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

 

Κάποιες επιλογές από τη δισκογραφία του:

 

  • Το τρίπτυχο Ρωμαίος & Ιουλιέτα από Τσαϊκόφσκι, Berlioz και Προκόφιεφ (Φιλαρμονική Βερολίνου) D.G.
  • Ravel. Η όπερα «Το παιδί και τα μάγια» (ή κατ’ άλλους «οι μαγγανείες») με την Εθνική Ραδιοφωνική Ορχήστρα της Γαλλίας. D.G.

 

 

  • Ravel. «Δάφνις και Χλόη», με την Ορχήστρα του Κλήβελαντ (Decca).
  • Gershwin, συμφωνική μουσική με την Ορχήστρα του Κλήβελαντ (Decca).
  • Gershwin, Porgy and Bess, όλη η όπερα με την Ορχήστρα του Κλήβελαντ (Decca).
  • Sibelius, οι συμφωνίες, με τη Φιλαρμονική της Βιέννης (Decca).
  • R. Strauss, συμφωνικά ποιήματα με την Ορχήστρα Φιλαρμόνια (ΕΜΙ).
  • Στραβίνσκι, Πουλί Φωτιάς και Αηδόνι + Falla, Τρίκωχο καπέλο, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ραδιοφωνίας του Βερολίνου (πρώην RIAS), D.G.
  • Franck Συμφωνία, με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ραδιοφωνίας του Βερολίνου (πρώην RIAS), D.G.

 

Αν πρέπει να διατυπώσω κάποιες επιφυλάξεις για έργα που διεύθυνε, θα αφορούσαν ολόκληρη την ηχογράφηση του Μπαχ (Βραδενβούργια, σουίτες, λειτουργία, ορατόρια)  στα μέσα της δεκαετίας του 1960 για τη Philips και τον Don Giovanni του”

 

Βίντεο από τη συναυλία της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης στη Βόρειο Κορεα. Πρελούδιο στην γ’πράξη της όπερας Λόενγκριν του Βάγκνερ:

 

 

________

Η φωτογραφία είναι από την προσωπική σελίδα του www.maestromaazel.com/.  Στα ψηφιακά αρχεία  της Φιλαρμονικής της Νέας Υόρκης  μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από διάφορα στιγμιότυπα της καρριέρας του.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Πέθανε Σαν Σήμερα / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Πώς είναι άραγε να γράφεις το κορυφαίο σου έργο στα 25 σου χρόνια; Πόση αγωνία αισθάνεται ένας συνθέτης που καταλαβαίνει ότι όλοι προσδοκούν από εκείνον το επόμενο μεγάλο έργο; Πού κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμη του Κοντσέρτου για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ; Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά ένα από τα διασημότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα, την ομορφιά του και την ιστορία του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μπάρι Άνταμσον: «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα τελευταία κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Μουσική / «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για ένα χορταστικό συναυλιακό διήμερο, ο πολυτάλαντος Μπάρι Άνταμσον μιλά για τη σκηνή του Mad-chester, για το ροκ εν ρολ που όσο «γερνάει» τόσο δυναμώνει, για τη γνωριμία του με τον Λιντς και τον εθισμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη Saturday Night Satan

Μουσική / «Όσο υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στις συναυλίες, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς»

Mε μια γυναικεία φωνή να ηγείται, αντλώντας έμπνευση από τον horror κινηματογράφο και με επιρροές από τα ’70s και ’80s, οι Saturday Night Satan φέρνουν νέο αέρα στην εγχώρια metal σκηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ O Tsolimon βλέπει όνειρα με γιαπωνέζικα καρτούν

Μουσική / Ο Tsolimon έγραψε ένα άλμπουμ κλαίγοντας και οδηγώντας

Στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ο νεαρός τραγουδοποιός που λατρεύει τον Λεξ και τα Pokemon συνδυάζει την ηλεκτρονική μπαλάντα με το ραπ και το ζεϊμπέκικο. Όταν έστειλε το «Καλό» στον Κραουνάκη, εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το τραγουδήσει η Στανίση - τελικά, το είπε ο ίδιος και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.
M. HULOT
Ο Bad Bunny και το μέλλον της urbano μουσικής

Μουσική / Ο Bad Bunny και το μέλλον της παρεξηγημένης urbano μουσικής

Το «Debí tirar más fotos» του 30χρονου Πορτορικανού μουσικού είναι ένα λάτιν αριστούργημα αφιερωμένο στις ρίζες του, στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η εποχή του Τραμπ, που πλήττει τους μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η «Δύναμη του πεπρωμένου» αποτελεί τα τελευταία 150 χρόνια έναν διαρκή θρίαμβο της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Μουσική / Η «Δύναμη του πεπρωμένου»: Ο θρίαμβος της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Η όπερα που απασχόλησε τον Τζουζέπε Βέρντι επί είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες του διεθνούς ρεπερτορίου επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση αντάξια της φήμης της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ