Vezené
«Αγκαλιά» με το πάρκο Μαδρίτης και διαγωνίως της Εθνικής Πινακοθήκης βρίσκεται ένα διαχρονικό μπιστρό à la grecque που άλλαξε τα δεδομένα της αθηναϊκής γαστρονομίας.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα εστιατόρια επικαλούνται την εποχικότητα των υλικών, αντιλαμβανόμενα τη σημασία της για την ποιότητα και τη γεύση των πιάτων. Λίγα όμως μπορούν να εγγυηθούν ότι το μενού τους έχει μόνο φρέσκα πιάτα, καθώς το να εκμεταλλευτεί κανείς σωστά τα εποχικά προϊόντα είναι μια διαδικασία δύσκολη, με μεγάλο κόστος.
Η κουζίνα του Vezené αγαπάει την Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα αγκαλιάζει την πολυπολιτισμική γενέτειρα του Άρη Βεζενέ, τη Νέα Υόρκη. Ο ξυλόφουρνος και η φωτιά, κύριοι πρωταγωνιστές, αναδεικνύουν ιδανικά τη βαθύτητα της γεύσης τόσο των βοδινών όσο και των ολόφρεσκων θαλασσινών και ψαρικών. Στο Vezené μπορεί κανείς να βρει κρέας μακράς ωρίμανσης, καθώς είναι το πρώτο εστιατόριο που αναζωπύρωσε την ξεχασμένη τεχνική του σιτέματος. Ο Άρης Βεζενές, με αγάπη και αφοσίωση, έχει γυρίσει διάφορα μέρη ανά τον κόσμο κι έχει έρθει σε επαφή με τους πιο έμπειρους τεχνίτες της χασαπικής με σκοπό να προσφέρει στους καλεσμένους του την απόλυτη γαστρονομική εμπειρία.
Το Vezené έχει ως πολιτική του να συνεργάζεται με συλλέκτες άγριων πρώτων υλών, ψαροντουφεκάδες, αγρότες και ντόπιες οικοτεχνίες απ' όλες τις γωνιές της Ελλάδας, εκμεταλλευόμενο τα αγνότερα αγαθά της ελληνικής γης. Επιλέγει να προμηθεύεται τα υλικά του από βιώσιμες καλλιέργειες και φάρμες, οι οποίες διακρίνονται για τον σεβασμό με τον οποίο αντιμετωπίζουν το περιβάλλον αλλά και για τις οικολογικές, «ηθικές» μεθόδους διαχείρισης που ακολουθούν.
Η καινοτομία, όμως, του Vezené δεν περιορίζεται μόνο στην εξαιρετική τεχνική του σιτέματος του κρέατος. Τα signature κλασικά πιάτα του μενού του, η πληθωρικότητα των γεύσεών του και η ζεστασιά που αποπνέει έχουν κερδίσει το γαστρονομικό κοινό της χώρας. Στο Vezené κάθε γεύμα μοιάζει με οικογενειακό τραπέζι. Τα φαγητά τοποθετούνται στη μέση του τραπεζιού, ώστε όλοι να έχουν τη χαρά του να μοιράζονται το δείπνο τους με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.
Το μπαρ του, μικρό σε εμβαδό, προσφέρει σε αφθονία φίνα ποτά και, φυσικά, κρασιά. Ο ρόλος του διπλός, καθώς εκεί φιλοξενούνται και φίλοι του εστιατορίου, όπου δοκιμάζουν πρώτοι τα καινούργια πιάτα. Είναι ένα ανεπίσημο τραπέζι του chef.
Vezené, Βρασίδα 11, Αθήνα, 210 7232002,
Όμικρον
Εμπνευσμένο μενού με ιδιαίτερη και γεμάτη ταμπεραμέντο ταυτότητα σε ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας!
Το εστιατόριο Όμικρον του Ομίλου Καστελόριζο δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Οι πραγματικοί γευσιγνώστες της πόλης το γνωρίζουν ήδη για την ξεχωριστή ελληνική και δημιουργική κουζίνα του με επιρροές από Κέρκυρα και Ισπανία, τόπους καταγωγής του βραβευμένου και ταλαντούχου σεφ του Μίλτου Αρμένη. Το ίδιο το εστιατόριο, μάλιστα, συμπεριλήφθηκε από τα βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2018 στα 10 καλύτερα εστιατόρια της Αθήνας και στα 55 καλύτερα της Ελλάδας.
Ο χώρος, εντυπωσιακός και διαμορφωμένος σε δύο επίπεδα, αποπνέει έναν αέρα πολυτέλειας και κομψότητας που στήνει το ιδανικό σκηνικό για να απολαύσεις τις εκλεπτυσμένες γεύσεις του. Πιάτα όπως η «αθηναϊκή», που ενισχύεται από την κερκυραϊκή προσθήκη του κουμκουάτ, το τσιγαρέλι με καλαμάρι, μυρωδάτα χόρτα, μυρωδικά και πικάντικη επίγευση κοκκινοπίπερου και ο αξεπέραστος κόκορας παστιτσάδα με μυρωδάτα κερκυραϊκά μπαχαρικά που κλείνονται μέσα σε αέρινα ντάμπλινγκ είναι οι λόγοι που το έχουν αναδείξει σε ένα από τα αγαπημένα εστιατόρια του αθηναϊκού κοινού.
Και αν οι παραδοσιακές γεύσεις, συνδυασμένες με τις ιδιαίτερες γευστικές προτάσεις του Μίλτου Αρμένη, είναι το δυνατό χαρτί του Όμικρον, εξίσου καλά τα πάει και με πιο σύγχρονα πιάτα, με εξαιρετικές επιλογές που χαρίζουν σε όποιον τις επιλέξει μοναδικές εμπειρίες απόλαυσης. Το χταπόδι καρπάτσιο με αγουρίδα, το εξαιρετικό ταρτάρ καραβίδας με εσπεριδοειδή και σορμπέ πορτοκάλι, είναι ενδεικτικά κάποιες από τις γευστικές προτάσεις που σε περιμένουν. Η σούπα σοκολάτας με μαρέγκες και φρούτα, ο αποδομημένος μπακλαβάς σε στυλ παγωτού και η τάρτα λεμόνι είναι οι ιδανικές επιλογές που χαρίζουν στο γεύμα σου το πιο γλυκό φινάλε που θα μπορούσες να φανταστείς.
Τώρα τον Μάιο το μενού του Όμικρον ανανεώνεται και εμπλουτίζεται με νέα πιάτα που θα ενθουσιάσουν το κοινό. Δροσερές σαλάτες με φρούτα και θαλασσινά, κρητική σαλάτα με καρπούζι και φέτα, κερκυραϊκό μπουρδέτο με πανακότα φέτας, μυλοκόπι με ελαφρώς καυτερή σάλτσα και σοφρίτο με μάγουλο μοσχαρίσιο είναι μερικές από τις νέες προτάσεις του σεφ Μίλτου Αρμένη που υπόσχονται να μας χαρίσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία γευστικής απόλαυσης.
Όμικρον, Δρόσου 1 & Αίγλης, Κηφισιά, 210 6202475, omikronrestaurant.gr/, facebook, Instagram@omikron_restaurant
Mezze Glyfada
Ο μεζές στα καλύτερά του
Στην ελληνική συνείδηση έξοδος σημαίνει καλή παρέα, πλούσιοι μεζέδες και ποτό. Αυτά ακριβώς τα συστατικά προσφέρει απλόχερα το Mezze Glyfada. Παρεΐστικο κλίμα, εξαιρετικά ελληνικά αποστάγματα και, φυσικά, πεντανόστιμους μεζέδες της θάλασσας και της στεριάς, να γλείφεις και τα δάχτυλά σου.
Με το που μπαίνεις στο μαγαζί νιώθεις ένα αίσθημα κεφιού και χαλάρωσης να σε κατακλύζει. Η minimal country style αισθητική του και η εντυπωσιακή τζαμαρία που πλαισιώνει τον χώρο σε κάνουν να αισθάνεσαι λες και μεταφέρθηκες αυτόματα σε αυλή σπιτιού της παλιάς Αθήνας. Βιβλιοθήκες με σερβίτσια και κουζινικά σκεύη-αντίκες, ξύλινα παράθυρα μιας άλλης εποχής, παραδοσιακά σκαλιστά κάγκελα, πολύχρωμες καρέκλες επίτηδες διαφορετικές μεταξύ τους για να τονίζουν τη μοναδικότητα του κάθε επισκέπτη, είναι μερικά από τα στοιχεία που συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του μαγαζιού, συνδυάζοντας ποιότητα και ατμόσφαιρα.
Και αφού θαυμάσεις τον χώρο, έρχεται η σειρά των μεζέδων. Πραγματικά δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Οι επιλογές είναι ατελείωτες και θα ικανοποιήσουν τόσο τους φαν των θαλασσινών όσο και αυτούς των κρεατικών. Θα ενθουσιαστείς με το υπέροχο τας κεμπάπ μόσχου και το ψητό χαλούμι με σύκα, ενώ οι επιτραπέζιες σούβλες με τρυφερό μοσχαρίσιο φιλέτο, ζουμερό κοτόπουλο ή σολομό θα κλέψουν τις εντυπώσεις, τόσο οπτικά όσο και γευστικά.
Τα κοκκινιστά ή λεμονάτα γιουβετσάκια θαλασσινών και η τηγανιά θαλασσινών είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο του μαγαζιού που οι λάτρεις των θαλασσινών αλλά και οι υπόλοιποι θα εκτιμήσουν δεόντως. Αν, πάλι, έχεις πεθυμήσει ψάρι, τότε δοκίμασε τη φρέσκια φουρνιστή τσιπούρα ψημένη σε κρούστα από χοντρό αλάτι και αρωματικά και είναι σίγουρο πως θα παραμιλάς από την απόλαυση.
Φυσικά, ο καλός μεζές επιβάλλεται να έχει την κατάλληλη συνοδεία.
Γι' αυτό στο Mezze Glyfada έχουν επιστρατεύσει επιλεγμένα ελληνικά κρασιά, κρητική ρακή και τσίπουρο που θα δέσουν αρμονικά με το γεύμα σου. Στα μεγάλα συν του μαγαζιού αξίζει να σημειωθούν και οι πραγματικά προσιτές τιμές που, μαζί με την υψηλή ποιότητα αυτών που προσφέρει, θα σε κάνουν να μην ξεκολλάς.
Mezze Glyfada, Δημάρχου Αγγέλου Μεταξά 34 & Φοίβης 11, Γλυφάδα, 210 8980480
mezzeglyfada.gr/, Facebook, Instagram
Il Barretto
Το νέο bar-restaurant στην Αγίας Ειρήνης απογειώνει τις ιταλικές γεύσεις
Κάτι πολύ εκλεπτυσμένο και νόστιμο παίζει τελευταία στην πλατεία Αγίας Ειρήνης και αν δεν το έχετε γνωρίσει ακόμα, ειδικά οι λάτρεις της ιταλικής κουζίνας, σπεύσατε. Η νέα άφιξη στην πιο κοσμοπολίτικη γειτονιά του κέντρου ακούει στο όνομα Il Barretto και έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να γίνει το νέο hype της περιοχής.
Το νέο μέλος της οικογένειας Terrablue, στο οποίο ανήκει επίσης το Σερσέ Λα Φαμ, είναι το τέταρτο με την επωνυμία Il Barretto, ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία, δίνοντας όμως κάτι παραπάνω στο κομμάτι του μπαρ. Έτσι, στο ολοκαίνουριο Barretto όχι μόνο θα φας καταπληκτικά αλλά ο φινετσάτος χώρος ενδείκνυται και για χαλαρό ποτό αλλά και για after office συναντήσεις για aperitivo αλά ιταλικά.
Με βασικό κορμό τα ζυμαρικά και τις πίτσες, το μενού του Barretto κινείται κυρίως στα μονοπάτια της ιταλικής κουζίνας, έχοντας όμως αρκετές ελληνικές πινελιές και ευρωπαϊκές νότες.
Δίνοντας έμφαση στις πρώτες ύλες, με εξαιρετικά επιλεγμένα αλλαντικά, ο σεφ Ανδρέας Λαγός που έχει επιμεληθεί το μενού και ο Άκης Βαρθαλάμης στην κουζίνα προτείνουν πιάτα για δυνατές απολαύσεις. Τα arancini κεφτεδάκια με ρύζι, salsiccia και σιγομαγειρεμένη σάλτσα ντομάτας, η πίτσα με ραγού, η κλασική Bucatini Cacio e Ρepe με πεκορίνο και πιπέρι, το Vitello Tonnato, το σπαγγέτι με κρέμα πράσου, κρεμμύδι και σύγκλινο και η δική τους εκδοχή της καρμπονάρα με στριφτούδι Κρήτης και μελάτο αυγό είναι μερικά μόνο απ' τα πιάτα που αξίζει να γευτείς στο Barretto.
Θα βρεις επίσης αρκετές χορταστικές σαλάτες (Caprese, Ceasar's, πράσινη σαλάτα με καπνιστό σολομό Σκωτίας, Panzanella κ.ά.), καθώς και λαχταριστά burgers με μπιφτέκι από σολομό ή από ρεβίθια και κινόα, εκτός του κλασικού με μοσχαρίσιο μπιφτέκι.
Η κουζίνα ανοίγει απ' τις 9 το πρωί, σερβίροντας πρωινό αλλά και το εκλεκτό χαρμάνι καφέ του Barretto από ποικιλίες Arabica, επιλεγμένες από οικογενειακές φυτείες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, καθώς και της Αφρικής. Αυγά μαγειρεμένα με διάφορους τρόπους, όπως florentin, ποσέ ή τηγανητά, σάντουιτς, pancakes, κρέπες και ποικιλία από κέικ, τάρτες κι άλλα γλυκά συμπληρώνουν αρμονικά το μενού και είναι η τέλεια επιλογή για ένα δυνατό πρωινό ή brunch.
Αν τύχει να το επισκεφθείς απόγευμα μην παραλείψεις να ακολουθήσεις το τελετουργικό του aperitivo, απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί ή prosecco, που μπορείς να συνοδεύσεις με κάποια νοστιμιά του ειδικού finger food menu. Το μπαρ βγάζει επίσης μερικά πολύ ενδιαφέροντα signature cocktails με την υπογραφή του Βασίλη Ροΐδη, τα οποία εκτελεί ο Νίκος Μανδρέκας. Η νέα άφιξη στο κέντρο της πόλης αναμφίβολα αξίζει μια γνωριμία από κοντά.
Il Barretto, Βασιλικής 2, πλατεία Αγίας Ειρήνης, Αθήνα, 210 3232320, www.ilbarretto.com/el, facebook
Symposio @ ARK
Το φεστιβάλ που φέρνει γεύσεις απ' όλη την Ελλάδα στο βραβευμένο εστιατόριο Ark ρίχνει αυλαία με τρία δυνατά μενού.
Το Symposio @ Ark, έχοντας ήδη πραγματοποιήσει 8 επιτυχημένες γαστρονομικές συναντήσεις, ολοκληρώνει τον κύκλο του ετοιμάζοντας ένα δυνατό φινάλε με τρία πολύ δημοφιλή εστιατόρια που έρχονται στην Αθήνα αποκλειστικά για το φεστιβάλ, για να δώσουν και σ' εμάς τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε την εξαιρετική τους κουζίνα από κοντά. Έτσι, στις 17 Μαΐου το Symposio @ Ark υποδέχεται το «Γαστροδρόμιο εν Ολύμπω» με τον βραβευμένο σεφ Ανδρέα Γάβρη από το Λιτόχωρο. Ο αγαπητός σεφ Άγγελος Ναουμίδης, από το μακρινό Αμύνταιο, φέρνει στο Symposio @ Ark τη μοναδική θαλασσινή αύρα του εστιατορίου του «Ναουμίδης» στις 7 Ιουνίου. Και για το τέλος, ένα από τα πλέον αγαπημένα ελληνικά εστιατόρια, η «Μαύρη Θάλασσα» από τη Θεσσαλονίκη, έρχεται παρέα με τον σεφ της Αλέξανδρο Τοκίδη στις 21 Ιουνίου για να κλείσει το φεστιβάλ με τον πιο και όμορφο και γευστικό τρόπο.
Symposio @ ARK, Γρ. Λαμπράκη 2, Γλυφάδα, 210 8948882, facebook,
www.ark-glyfada.gr, www.symposioatark.gr
Prosopa
Μοντέρνα, διεθνής κουζίνα σε ένα από τα πιο hype restaurant-bar στο Ρουφ
Βρισκόμενο στο Ρουφ, πολύ κοντά στη στάση του μετρό Κεραμεικός, το εστιατόριο Prosopa δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί απ' την καλλιτεχνική δραστηριότητα και το βιομηχανικό περιβάλλον που χαρακτηρίζουν την περιοχή. Στον μίνιμαλ αισθητικής χώρο του Prosopa με τον πανέμορφο κήπο, όπου βγάζουν τα τραπεζάκια έξω τώρα που αρχίζει να ζεσταίνει ο καιρός, θα βρεις μία απ' τις πιο ενδιαφέρουσες κουζίνες της πόλης.
Με άξονα τη μεσογειακή κουζίνα, αλλά έχοντας κάνει πια στροφή στη διεθνή κουζίνα με μοντέρνες πινελιές, το μενού του Prosopa είναι ένα δείγμα των σύγχρονων τάσεων στη γαστρονομία που ισορροπεί ανάμεσα στο κρέας και στο ψάρι, δίνοντας έμφαση στις πρώτες ύλες, επιλέγοντας κρέας από μικρές ελληνικές φάρμες, Black Angus από την Αμερική ή βιολογικής εκτροφής χοίρο Iberico.
Tα πιάτα του Prosopa προσφέρουν ένα γαστρονομικό ταξίδι σ' εκείνους που τους αρέσει να δοκιμάζουν νέες γεύσεις από διάφορα μέρη του κόσμου. Από steaks, Rib Eye, πικάνια και burgers μέχρι θαλασσινά και ψάρι, όπως ο σολομός με μαύρες φακές belunga, άνηθο και yuzu sauce, οι γαρίδες τυλιγμένες με σπαγγέτι πατάτας και σος μάνγκο ή τα Hawaiian poké με σολομό και τόνο που αποτελούν μία απ' τις πιο σύγχρονες τάσεις, οι προτάσεις είναι πολλές και συνθέτουν, θα έλεγε κανείς, ένα γαστρονομικό παζλ απ' όλο τον κόσμο. Θα τα συνοδεύσεις ιδανικά επιλέγοντας κάποια απ' τις περίπου 80 ετικέτες κρασιού ή ανακαλύπτοντας ένα από τα 12 signature cocktails, πέρα των κλασικών που υπάρχουν στη λίστα.
Prosopa, Κωνσταντινουπόλεως 4 & Μεγάλου Βασιλείου 52, Κεραμεικός, 210 3413433, www.prosopa.gr, facebook
Balcony Restaurant & Bar
Αυτό το μπαλκόνι στο Κουκάκι έχει «απογειώσει» νοστιμιές απ' όλη την Ελλάδα.
Αναμφίβολα ένα απ' τα ωραιότερα μπαλκόνια στο κέντρο της πόλης, το Balcony στο Κουκάκι θα το εκτιμήσεις όχι μόνο για την ωραία θέα προς τη Μακρυγιάννη αλλά κυρίως για την ελληνική δημιουργική κουζίνα που παρουσιάζει. Η φινετσάτη σάλα στο ανακαινισμένο νεοκλασικό της Βεΐκου, όπου βρήκε στέγη το Balcony και έχει αρκετά σπιτική ατμόσφαιρα, προσφέρεται για γαστρονομικές απολαύσεις μεσημέρι-βράδυ, με παρέα ή πιο ρομαντικά, αλλά και για δροσερά κοκτέιλ στο μπαλκόνι, ειδικά τώρα που καλοκαιριάζει.
Δίνοντας έμφαση στις πρώτες ύλες, καθώς επιλέγουν πολλά τοπικά προϊόντα, όπως αλλαντικά από τη Δράμα, τυριά από την Άνδρο, τη Ρούμελη και τη Θεσσαλία, ψάρια και θαλασσινά από τον Ευβοϊκό, το μενού υπόσχεται να σε ταξιδέψει γευστικά σε κάθε άκρη της Ελλάδας.
Τα καινούργια πιάτα της άνοιξης τα υπογράφει ο σεφ Βασίλης Ρούσσος που πριν από λίγες μέρες πήρε τη σκυτάλη στην κουζίνα του Balcony. Χτένια αλά πολίτα με τσιπς τοπιναμπούρ και πουρέ καρότο, Αθηναϊκή με μπλε καβούρι, σφυρίδα με πράσο, σέλινο, κρέμα άνηθου και αφρό αυγολέμονο αλλά και αρνίσιος σβέρκος με τσιγαριστά χόρτα και νιόκι από αρσενικό και ξινόχοντρο είναι μερικά μόνο απ' τα νέα ενδιαφέροντα πιάτα που αξίζει να ανακαλύψεις στο Balcony.
Balcony Restaurant & Bar, Βεΐκου 1 & Δημητρακοπούλου, Αθήνα, 211 4118437, www.balconyathens.com, facebook
Sense Restaurant
Ένα γαστρονομικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα με φόντο την Ακρόπολη.
Το εστιατόριο Sense στο rooftop του AthensWas Hotel αυτό το καλοκαίρι μάς προσφέρει ένα υπέροχο γευστικό ταξίδι σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Το μπαλκόνι με την εκπληκτική θέα στην Ακρόπολη μυρίζει Ελλάδα!
Τοποθετημένο επί της οδού Αρεοπαγίτου, γίνεται ιδανικό meeting point για δροσερά κοκτέιλ και εξαιρετικό φαγητό, πριν ή μετά τις παραστάσεις στο Ηρώδειο. Στο νέο μενού του Sense Restaurant, ο σεφ Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος και η ομάδα του, έχοντας ως βάση βιώματα και γευστικές μνήμες από την ελληνική παράδοση, δημιουργούν πιάτα με καθαρά ελληνικό χαρακτήρα, δοσμένα με δημιουργικό στυλ.
Συνταγές και πρώτες ύλες από κάθε γωνιά της χώρας συναντούν σύγχρονες τεχνικές, φέρνοντας στο σήμερα ανανεωμένες τις πιο κλασικές ιδέες. Τα γιουβαρλάκια σκορπίνας με αυγά αχινού, πουρέ καρότου, λαχανικά, σαλικόρνια και αφρό ούζου είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ανανέωσης της ελληνικότητα ενός πιάτου με μια θαλασσινή νότα, δημιουργώντας ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Δοκιμάστε, επίσης, το αρνάκι ιμάμ του νέου καταλόγου με αρνίσιο λαιμό, τσακώνικη μελιτζάνα ιμάμ, καραμελωμένα κρεμμύδια και κροκέτα φέτας.
Τώρα το καλοκαίρι ιδανική γευστική πρόταση αποτελεί ο μπακαλιάρος με τσιγαρέλι, καθώς και ο ροφός αλά Σπετσιώτα. Για επιδόρπιο, προτιμήστε το υπέροχο γαλακτομπούρεκο με καραμελωμένο φύλλο με ξηρούς καρπούς, κρέμα σιμιγδαλιού, σορμπέ πορτοκάλι-ταχίνι και κρέμα από φλούδες πορτοκαλιού.
Sense Restaurant, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 5, Αθήνα, 210 9200240, facebook, Instagram, www.athenswas.gr/el/gastronomy