Πίσω στην κουζίνα

Πίσω στην κουζίνα Facebook Twitter
Κάτι βανίλιες που τις είχα πάρει αρχές Αυγούστου λίγο πριν φύγω διακοπές και άφησα στο ψυγείο. Δεν χαλάσανε, απλώς ωρίμασαν πολύ, ακόμα και στο ψυγείο, λίγο σουρωμένες, μα τέλειες. Δέκα λεπτά έξω από το ψυγείο και το άρωμά τους ζωντάνεψε... Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LIFO
0

Δευτέρα 08.09
Το νέο της εβδομάδας είναι, φυσικά, η ανακοίνωση του Alain Ducasse πως στο παριζιάνικο εστιατόριό του που στεγάζεται στο υπερπολυτελές Plaza Athénée και άνοιξε ξανά τις πόρτες του σήμερα, μετά από μια εντυπωσιακή ανακαίνιση, το μενού θα είναι ως επί το πλείστον «φτωχό» από ζωική πρωτεΐνη.


Δεν θα λείπει τελείως το κρέας, όπως διαβάσαμε στις εφημερίδες, όλο και κάτι θα υπάρχει. Ο βασικός κορμός του νέου καταλόγου, όμως, θα απαρτίζεται από ψάρια, θαλασσινά, όσπρια και λαχανικά μαγειρεμένα και σερβιρισμένα με εντυπωσιακό τρόπο.


Ο ίδιος ο Ducasse υποστηρίζει πως τον νέο κατάλογο του τριάστερου εστιατορίου του τον χαρακτηρίζει η naturalité. Επιστροφή στη φύση, σεβασμός στα ζώα αλλά και στη διατροφική αλυσίδα, που μάλλον έχει αρχίσει να τρελαίνεται από την υπερκατανάλωση κρέατος.


Τι θα φας, αν διαθέτεις το αστρονομικό ποσόν που απαιτείται για να δειπνήσεις ένα βράδυ εκεί; Μαύρο ρύζι ψημένο στον φούρνο με οστρακοειδή, ψάρια από τη Μεσόγειο μαγειρεμένα με πλιγούρι και άλλα παρόμοια.
Θα προσπαθήσω με απλά λόγια να εξηγήσω γιατί, κατά τη γνώμη μου, αυτό είναι σημαντικό: όταν π.χ. ένας από τους διασημότερους σεφ στον κόσμο βάζει στο μενού του ένα πιάτο που περιέχει στήθος πάπιας, ας πούμε, ολόκληρη η γαστρονομική κοινότητα επηρεάζεται, θέλει να αντιγράψει το πιάτο αυτό, να μοιάσει στον Ducasse, να είναι μέσα στα γαστρονομικά trends. Είναι πιθανό και σχεδόν σίγουρο πως όταν ένας trend setter σε έναν τομέα προτείνει κάτι, αυτό είναι αρκετό για να αλλάξει έναν ολόκληρο κύκλο κατανάλωσης. Αν νομίζετε πως οι τάσεις που πάνε κι έρχονται στα αθηναϊκά εστιατόρια συμβαίνουν τυχαία, κάνετε λάθος. Πάντα κάτι τέτοια είναι που ορίζουν τα πάντα. Οπότε, όταν trend setter δηλώνει «λιγότερο κρέας», όχι άλλη αλόγιστη σφαγή, να είστε σίγουροι πως αν όχι αμέσως, σε μερικά χρόνια το μήνυμα σίγουρα θα διαδοθεί. Και μπράβο στον κ. Ducasse. Τι να την κάνεις τη δύναμη στον τομέα σου, αν δεν μπορείς να ορίσεις κάτι που να συνεισφέρει στο κοινό καλό;


Στην Αθήνα μας, πάντως, αυτά τα νέα μόνο μεταξύ μας τα λέμε. Γίνεται αλόγιστη κατανάλωση κρέατος και, φυσικά, ελάχιστα εστιατόρια τολμούν να προτείνουν κάτι παρόμοιο. Κρίμα γιατί αν δεν μπορείς σε μια μεσογειακή χώρα που ξεχειλίζει από λαχανικά, χόρτα και όσπρια να προτείνεις ένα μενού με μίνιμουμ επίπεδα κρέατος, τότε πού μπορείς; Προς το παρόν, ικανοποιούμε τα γούστα των ντουκανόπληκτων αυτής της χώρας, σερβίροντας δεινοσαυρίσια Τ-bones που έρχονται από άλλες χώρες και γιγαντιαία μπιφτέκια. Και δεν λέω λέξη για τα 10.000.000 σουβλατζίδικα της πόλης.

Πίσω στην κουζίνα Facebook Twitter
Πάντως, θυμήθηκα τα παλιά κι έφτιαξα muffins με τις βανίλιες. Εύκολη συνταγή, την έχω ξαναδώσει, αλλά μπορεί να μην την έχετε... Φωτό: Μιχάλης Μιχαήλ / LIFO

Τρίτη 09.09
Τα έχουμε όλοι. Τα φαντάσματα του ψυγείου. Ειδικά μετά το καλοκαίρι. Κάτι παραπεταμένα υλικά στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας που αφήσαμε αμαγείρευτα και που τώρα κάτι πρέπει να γίνουν για να μην πεταχτούν. Κάτι βανίλιες που (ντρέπομαι που το λέω) τις είχα πάρει αρχές Αυγούστου λίγο πριν φύγω διακοπές και άφησα στο ψυγείο. Δεν χαλάσανε, απλώς ωρίμασαν πολύ, ακόμα και στο ψυγείο, λίγο σουρωμένες, μα τέλειες. Δέκα λεπτά έξω από το ψυγείο και το άρωμά τους ζωντάνεψε. Κόβω μία στη μέση – κόκκινη σάρκα. Είμαι σίγουρος πως όταν τις πήρα, τόσο κόκκινες δεν ήτανε. Τι να τις κάνεις; Ευτυχώς, είναι πρωί, η ζέστη δεν έχει πλακώσει ακόμη κι εγώ νομίζω πως είναι φθινόπωρο. Πάντως, θυμήθηκα τα παλιά κι έφτιαξα muffins με τις βανίλιες. Εύκολη συνταγή, την έχω ξαναδώσει, αλλά μπορεί να μην την έχετε. Σε ένα μπολ βάζω δύο φλιτζάνια αλεύρι, 3/4 του φλιτζανιού ζάχαρη, ένα κουτάλι σούπας baking powder, μια πρέζα αλάτι, μισό κουταλάκι γλυκού κανέλα. Σε ένα άλλο μπολ βάζω 3/4 του φλιτζανιού γάλα, 2 αυγά που έχω κτυπήσει ελαφρώς, λίγη εσάνς βανίλιας και 125 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο, που έχω αφήσει να κρυώσει εντελώς. Σημαντικό: όλα τα υγρά υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αν το λιωμένο βούτυρο είναι ζεστό και το ρίξεις σε παγωμένο γάλα, τα αποτελέσματα θα είναι λίγο καταστροφικά! Σε αυτό το σημείο ρίχνεις τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύεις μέχρι να ενωθούν και να έχεις ένα ομοιογενές μείγμα. Σε δύο εξάρια ταψιά για muffins που έχεις βουτυρώσει και αλευρώσει (εκτός κι αν είναι σιλικόνης, οπότε δεν κάνεις τίποτα) αδειάζεις το μισό μείγμα. Πάνω προσθέτεις τις βανίλιες που έχεις κόψει σε κύβους και τελειώνεις με το υπόλοιπο μείγμα. Ψήνεις στους 170 βαθμούς για περίπου 40 λεπτά. Αφήνεις να κρυώσουν λίγο, τρως κι αισθάνεσαι καλά που δεν πέταξες τα φρούτα. Το ίδιο θα κάνεις και με τα υπόλοιπα υλικά της ντουλάπας και ίσως κάνεις και λίγα μπαχαρικά δώρο σε κόσμο που τα θέλει. Σας φιλώ!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ