
Το «25αράκι» χτίζει βήμα-βήμα για περισσότερο από έξι χρόνια την εικόνα του ως ενός ψαροεστιατορίου με αξιώσεις στην πολυσυλλεκτική αγορά της Γλυφάδας και κάθε χρονιά καταφέρνει να προσθέτει κάτι παραπάνω στη γευστική εμπειρία που προσφέρει. Φέτος, ο σεφ Βασίλης Σικαλιάς που τρέχει το «25αράκι» από το ξεκίνημά του ανεβάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη στην κουζίνα με προσεγγίσεις που αποκαλύπτουν ότι γνωρίζει πολύ καλά τα μυστικά του ψαρομαγειρέματος στο τηγάνι, στη φωτιά αλλά και στην κατσαρόλα. Η σάλα του είναι ευχάριστη, άνετη, εκφράζει σπιτική ατμόσφαιρα με χαλαρούς καναπέδες στα χρώματα της θάλασσας και άφθονα καδράκια στους τοίχους με θέμα τον βυθό. Η αίσθηση φιλοξενίας σε αγκαλιάζει με το που θα διαβείς το κατώφλι του.
Για τους ψαροφάγους της περιοχής και όχι μόνο το «25αράκι» είναι σημείο αναφοράς, αφού εκεί γνωρίζουν ότι θα βρουν σταθερή ποιότητα και φρεσκάδα. Ο Βασίλης Σικαλιάς δεν κάνει εκπτώσεις στην καλή πρώτη ύλη, που την προβάλλει στα πιάτα του όπως όταν σερβίρει λεπτές φέτες ξιφία μαριναρισμένες σε λευκό ξίδι (€7,80). Ωραίος μεζές για να νιώσεις τη θάλασσα μέσα σου. Την ίδια αίσθηση θα αποκομίσεις και όταν ρουφήξεις άπληστα την «Ψαρόσουπα του Μάστορα» (€6,90) – βελούδινη, πλούσια σε γεύση, που χαρίζει οικεία θαλπωρή. Η μελιτζάνα είναι από τα υλικά της κουζίνας που δίνουν μαγειρικές ιδέες. Εκτίμησα την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (€4,80) που βγάζει ευχάριστα το κάπνισμα, χωρίς να σκεπάζει τη γεύση της μελιτζάνας. Την απολαμβάνεις σε κάθε μπουκιά πάνω στο ζεστό ψωμί. Η ψητή φέτα παίρνει άλλη γευστική διάσταση με τη χειροποίητη μαρμελάδα ντομάτας (€5,90) που κάνει ασκήσεις ισορροπίας στον ουρανίσκο μεταξύ αλμυρού και γλυκού. Ακολουθεί ένα ωραιότατο πιάτο, με την ταπεινή σαρδέλα –όπως φτιάχνουν τη γούνα, φιλεταρισμένη και ψητή– να στέφεται βασίλισσα, με καρεδάκια ντομάτας, ελιές και κρεμμυδάκι (€5,90). Ακολουθεί γαύρος περασμένος ιδανικά από το τηγάνι (€7,40), τραγανός απέξω και ζουμερός μέσα, που τρώγεται καλύτερα με το χέρι, ενώ στο ίδιο γευστικό μήκος είναι και το φιλεταρισμένο κουτσομουράκι (€14,50) – σκέτη... γλύκα. Εάν θέλεις να παίξεις με μεζέδες, το μενού προσφέρει πολλές νόστιμες προτάσεις, καθώς και κλασικές προσεγγίσεις με ζυμαρικά και ριζότι. Προτίμησα, όμως, να πάρω γεύση από φρέσκια σφυρίδα, γεμιστή με ψιλοκομμένο φινόκιο και φτιαγμένη στον ατμό – άλλα κόλπα. Τα θαλασσινά αρώματα σμίγουν με αυτά από το φινόκιο σε ένα ερεθιστικό σύνολο και η γεύση, αληθινή και ξεκάθαρη, σε κερδίζει με την πρώτη μπουκιά. Θα φύγεις με τη γλύκα από τους ασυναγώνιστους λουκουμάδες με μέλι και παγωτό κανέλα (€5,90).
☛ Το 25αράκι, Αρτέμιδος 3, πλ. Εσπερίδων, Γλυφάδα, 210 8944112

σχόλια