Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών

Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
O Άλαν Γουέης κοιτάζει πέρα από τα τείχη της ακρόπολης προς τις οικίες των εμπόρων και την περιοχή στα βορειοδυτικά του περιβόλου του ταφικού Κύκλου Α. Αυτός είναι ο ταφικός κύκλος που ανακάλυψε ο Σλήμαν και του οποίου τα μυθώδη χρυσά ευρήματα εκτίθενται εντυπωσιακά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα. Η ανακάλυψη το 1951 ενός δεύτερου ταφικού κύκλου, ελαφρώς προγενέστερου, δημιούργησε την ανάγκη να προστεθούν τα γράμματα Α και Β, προκειμένου να αποφεύγεται η σύγχιση.
0
Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
Τουρίστες επισκέπτονται τον Τάφο της Κλυταιμνήστρας, όπου η οροφή, που την είχε καταστρέψει ο Βελή Πασάς στις αρχές του 19ου αιώνα, είχε προσφάτως επισκευαστεί.

Το βιβλίο «Μυκήνες 1954 - Το καταμεσήμερο» δεν είναι απλώς ένα ακόμα φωτογραφικό άλμπουμ του εξαιρετικού φωτογράφου Ρόμπερτ Μακέιμπ, αυτού του μεγάλου φιλέλληνα που ερασιτεχνικά στην αρχή και πιο μεθοδικά αργότερα κατέγραψε με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του μια άφθαρτη και φτωχική Ελλάδα, όπως στο άλμπουμ του «Τα χρόνια της αθωότητας». Είναι συγχρόνως μια συναρπαστική αφήγηση για όσα η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως σε διάστημα 140 ετών και αφορούν την αποκάλυψη, την πιστοποίηση και την ανάδειξη της μυθικής πολιτείας και των θησαυρών που επί αιώνες έκρυβε στα σπλάχνα της η χώρα. Η εξαιρετική και λεπτομερής αυτή αφήγηση οφείλεται στη συγγραφέα Αθηνά Κακούρη, της οποίας ο σύζυγος υπήρξε ο αρχαιολόγος Σπύρος Ιακωβίδης, διευθυντής της ανασκαφής μέχρι το 2013, οπότε και απεβίωσε.

Η συγγραφέας πιάνει το νήμα από τον Ερρίκο Σλήμαν, τον ανασκαφέα της Τροίας, που ήταν ο πρώτος που άνοιξε το 1876 ερευνητικά σκάμματα, εντοπίζοντας τον ταφικό περίβολο, τον γνωστό ταφικό Κύκλο Α', και αμέσως μετά τους πέντε ασύλητους τάφους με εκθαμβωτικά κτερίσματα όπως οι νεκρικές μάσκες, τα όπλα και τα κοσμήματα από ατόφιο χρυσάφι.

Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
Ο Αγαμέμνων Ντάσσης, με την κόρη του Παναγούλα (Λούλα) στην πόρτα του πανδοχείου Βelle Helene. Ο Αγαμέμνων ήταν ένας από τους τέσσερεις γιούς του Δημήτρη Ντάσση, που τον είχε αρχιεργάτη στην ανασκαφή του ο Τσούντας.

Η Κακούρη μιλάει για όλους τους προγενέστερούς του, ξεκινώντας από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας του ελληνικού κράτους, με την ίδρυση της Αρχαιολογικής Εταιρείας το 1837 και την πρώτη αποστολή το 1841 του Κυριάκου Πιττάκη για μια πρώτη επισκόπηση του χώρου των Μυκηνών, που τότε ακόμα λεγόταν Χαρβάτι. Ήταν και η πρώτη φορά που απελευθερώθηκε από τα χώματα η περίφημη Πύλη των Λεόντων, αλλά θα χρειαζόντουσαν δεκαετίες, ένας αιώνας και περισσότερο, για να αποκαλυφθεί όλο το μεγαλείο της αρχαίας έδρας των Ατρειδών, του βασιλείου του Αγαμέμνονα. Η συγγραφέας πιάνει το νήμα από τον Ερρίκο Σλήμαν, τον ανασκαφέα της Τροίας, που ήταν ο πρώτος που άνοιξε το 1876 ερευνητικά σκάμματα, εντοπίζοντας τον ταφικό περίβολο, τον γνωστό ταφικό Κύκλο Α’, και αμέσως μετά τους πέντε ασύλητους τάφους με εκθαμβωτικά κτερίσματα όπως οι νεκρικές μάσκες, τα όπλα και τα κοσμήματα από ατόφιο χρυσάφι.

Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
Ο Άλαν και η Έλεν Γουέης στην πέρα άκρη του δρόμου του Θησαυρού του Ατρέως.
Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
O Xρήστος Μάνος, μωρό, και η μητέρα του Σοφία στο χειμαδιό τους στις πλαγιές του Προφήτη Ηλία. Οι Μάνοι ήταν πάππου προς πάππου βοσκοί.

Εκεί η αφήγηση κάνει μια μεγάλη και εκτενή παρένθεση για να περιγράψει την παράλληλη δραστηριότητα ενός άλλου ξένου αρχαιολάτρη, του Άρθουρ Έβανς, στην Κνωσό και τη διαμάχη που συνόδευε για χρόνια το δίπολο Μυκήνες - Κνωσός. Ποια επηρέασε την άλλη, ήταν οι Μυκήνες μινωικός πολιτισμός ή η Κνωσός μυκηναϊκός; Τι ήταν η Γραμμική Α’ και τι η Γραμμική Β’; Οι χιλιάδες πινακίδες που ανακαλύφθηκαν στην Κνωσό και αργότερα στην Πύλο σε τι παρέπεμπαν; Χρειάστηκε μισός αιώνας για λυθεί αυτός ο γρίφος και αυτό συνέβη μόνο όταν ο Μάικλ Βέντρις ανακοίνωνε την 1η Ιουλίου 1952 από το ραδιόφωνο του BBC ότι επρόκειτο για ελληνική γραφή. Άρα, καταρριπτόταν η πεποίθηση του Έβανς και των περί αυτόν ότι οι Μυκήνες ήταν αποτέλεσμα του μινωικού πολιτισμού!

Η αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β’ από τον Βρετανό ερασιτέχνη γλωσσολόγο δεν ήταν μια καθαρά προσωπική του επιτυχία αλλά το αποτέλεσμα μεθοδικής έρευνας ετών πάρα πολλών διεθνώς, και κυρίως της Αμερικανο-ουγγαρέζας Άλις Κόμπερ, μιας ιδιοφυούς καθηγήτριας πανεπιστημίου, που μπορεί να μην πρόλαβε τα συμπεράσματα του Βέντρις,η δική της μεθοδολογία όμως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάγνωση της αρχαίας γραφής. Όλα αυτά και άλλα πολλά που σχετίζονται άμεσα με τις ανασκαφές στις Μυκήνες και που δεν έπαψαν παρά μόνο κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής περιγράφονται βήμα-βήμα από την Κακούρη. Οι περιγραφές φτάσουν μέχρι το 1954, όταν δύο 20άρηδες Αμερικανοί, αδέλφια, κατέφθασαν στις Μυκήνες μια αυγουστιάτικη μέρα, καταμεσήμερο, με ένα νοικιασμένο Φολκσβάγκεν για να δουν τις ανασκαφές. Ο μικρότερος εκ των δύο, ο παθιασμένος φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ, άρχισε να απαθανατίζει τόσο τα ερείπια όσο και τον χώρο.

Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
Ο Άλαν Γουέης στέκει στην Πύλη των Λεόντων και κοιτάζει προς τον βορρά και τον δρόμο που κατευθύνεται προς μερικά από τα πλουσιότερα Μυκηναϊκά νεκροταφεία.

Αν κάποιου η αφοσίωση στο όλο εγχείρημα υπήρξε καταλυτική, ήταν εκείνη του Άλαν Γουέις, διευθυντή της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Ξεκαθάρισε εν μέρει την τοπογραφία της ακρόπολης, προσδιόρισε τη θέση του ανακτόρου, αποκάλυψε το θρησκευτικό κέντρο και το μεγάλο κλιμακοστάσιο που οδηγεί σε αυτό και ανέσκαψε πάμπολλους τάφους.

Όταν ο Μπομπ Μακέιμπ επέστρεψε στην Αμερική και στο Πρίνστον, όπου φοιτούσε, το Τμήμα Γραφικών Τεχνών της σπουδαίας βιβλιοθήκης του Firestone Library τού οργάνωσε μια έκθεση με φωτογραφίες του από την Ελλάδα. Η μεγάλη της επιτυχία οδήγησε σε μια δεύτερη από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του πανεπιστημίου, το Institute for Advanced Study, όπου είχαν την ιδέα η έκθεση να αφορά την αποκρυπτογράφηση της Γραμμικής Β’, με λεζάντες γραμμένες στην αρχαία αυτή γραφή. Στα εγκαίνια παρευρέθηκε και ο Γουέις, ο οποίος κάλεσε τον νεαρό φοιτητή το επόμενο καλοκαίρι στην Ελλάδα για να φωτογραφίσει τις Μυκήνες αλλά και να περιηγηθούν μαζί την Πελοπόννησο και τους αρχαιολογικούς της χώρους. Αυτήν τη μεγάλη τιμή ο Μακέιμπ την εκμεταλλεύτηκε, καταγράφοντας έναν τόπο αρχέγονο, φτωχικό αλλά μεγάλης αξιοπρέπειας, με μια γη άφθαρτη, που κάτω από το καυτό ήλιο έκρυβε αιώνες ιστορίας. Ως εκ τούτου, οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες του αποπνέουν λυρισμό, αυθεντικότητα και εκθαμβωτικό φως. Δίπλα στην αρχαία πόλη και τους σπουδαίους ανασκαφείς της εμφανίζονται άνθρωποι των αγρών, μανάδες με τα μωρά τους, εργάτες που σκάβουν δίπλα στον Γουέις, εκκλησάκια, το ξενοδοχείο Belle Helene, το μοναδικό στην περιοχή όπου και έτρωγαν συχνά όσοι συμμετείχαν στις ανασκαφές, το Ναύπλιο και η θάλασσα. Τα χρόνια της ελληνικής αθωότητας. 

Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
Από την κορυφή του ανατολικού προμαχώνος της Πύλης των Λεόντων, υπέροχη είναι η θέα που, πάνω από τον ταφικό Κύκλο Α και τα τείχη της Ακρόπολης, απλώνεται προς τον Θησαυρό του Ατρέως και πέρα στην αργολική πεδιάδα, με τους δίδυμους λόφους του Άργους, την οξυκόρυφη Λάρισσα και την πλακουτσή Ασπίδα.
Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
O Άλαν Γουέης, στο λόφο της Παναγίτσας, γράφει στο σημειωματάριό του. Η ανασκαφική ομάδα διακρίνεται την ώρα που αρχίζει η δουλειά, ενώ πίσω βλέπουμε τον Χρήστο Μπρέκο, που επί πολλά χρόνια εργάστηκε ως βοηθός αρχιτέκτονος, να κρατά τη σταδία αποτύπωσης. Αξιοπρόσεκτα είναι τα χοντρά κεφαλομάντηλα που φορούν δύο από τους πιο γερούς άντρες. Αυτά ήταν τετράγωνα κομμάτια ριγωτό υφαντό πολλαπλών χρήσεων - γίνονταν ποδιά, ζωνάρι, κεφαλομάντηλο ή και μπογαλάκι για το προσφάι.

Η κόρη του Γουέις, Λίζα Γουέις-Φρεντς, που είχε λάβει μέρος στις ανασκαφές των Βρετανών από το 1939 και διετέλεσε διευθύντρια της Αρχαιολογικής Σχολής της Αθήνας από 1989 μέχρι το 1994, ανέλαβε από τον Ιακωβίδη την επισκόπηση ολόκληρης της μυκηναϊκής περιοχής, που απέδωσε τον Αρχαιολογικό Άτλαντα των Μυκηνών, και σε αυτή την εξαιρετική έκδοση υπογράφει τα σχόλια των φωτογραφιών. Είναι η μόνη που τα έζησε εν τη γενέσει τους…

Eπιστροφή στη μυθική πολιτεία των Μυκηνών Facebook Twitter
Καθαρίζεται ένας ελληνιστικός τάφος στην κατηφοριά έξω από την Πύλη των Λεόντων.

Το βιβλίο «Μυκήνες 1954 - Το καταμεσήμερο» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη. Οι λεζάντες των φωτογραφιών αντλήθηκαν από το βιβλίο.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηλίας Μαγκλίνης: «Η ανάκριση»

Το Πίσω Ράφι / «Γιατί δεν μου μιλάς ποτέ για τον εφιάλτη σου, μπαμπά;»

Η «Ανάκριση» του Ηλία Μαγκλίνη, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πεζά των τελευταίων χρόνων, φέρνει σε αντιπαράθεση έναν πατέρα που βασανίστηκε στη Χούντα με την κόρη του που «βασανίζεται» ως περφόρμερ στα χνάρια της Μαρίνα Αμπράμοβιτς.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Πέντε κλασικά έργα που πρέπει κανείς να διαβάσει

Βιβλίο / 5 κλασικά βιβλία που κυκλοφόρησαν ξανά σε νέες μεταφράσεις

Η κλασική λογοτεχνία παραμένει εξαιρετικά επίκαιρη, κι αυτό το αντιλαμβάνεται κανείς ανατρέχοντας στους τίτλους της πρόσφατης βιβλιοπαραγωγής και σε έργα των Τζόις, Κουτσί, Κάφκα, Αντρέγεφ και Τσβάιχ.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τάσος Θεοφίλου: «Η φυλακή είναι το LinkedΙn των παρανόμων» ή «Το πορνό και το Κανάλι της Βουλής είναι από τα πιο δημοφιλή θεάματα στη φυλακή»

Βιβλίο / Τάσος Θεοφίλου: «Όταν μυρίζω μακαρόνια με κιμά θυμάμαι τη φυλακή»

Με αφορμή το βιβλίο-ντοκουμέντο «Η φυλακή», ο Τάσος Θεοφίλου μιλά για την εμπειρία του εγκλεισμού, για τον αθέατο μικρόκοσμο των σωφρονιστικών ιδρυμάτων –μακριά απ’ τις εικόνες που αναπαράγουν σειρές και ταινίες– και για το πώς η φυλακή λειτουργεί σαν το LinkedIn των παρανόμων.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Βιβλίο / Michel Gaubert: Ο dj που βάζει μουσικές στα σημαντικότερα catwalks

Chanel, Dior και πολλοί ακόμα οίκοι υψηλής ραπτικής «ντύνουν» τα shows τους με τη μουσική του. Στο «Remixed», την αυτοβιογραφία-παλίμψηστο των επιρροών και των εμμονών του, ο ενορχηστρωτής της σύγχρονης catwalk κουλτούρας μας ξεναγεί σε έναν κόσμο όπου μουσική και εικόνα γίνονται ένα.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Βιβλίο / Ρωμανός ο Μελωδός: Ο ουρανόθρεφτος ποιητής του Θείου Δράματος

Λίγοι είναι οι ποιητικά γραμμένοι εκκλησιαστικοί στίχοι που δεν φέρουν τη σφραγίδα αυτού του ξεχωριστού υμνωδού και εκφραστή της βυζαντινής ποιητικής παράδοσης που τίμησαν οι σύγχρονοί μας ποιητές, από τον Οδυσσέα Ελύτη μέχρι τον Νίκο Καρούζο.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Βιβλίο / Τα 5 πιο σημαντικά βιβλία του Μάριο Βάργκας Λιόσα

Η τελευταία μεγάλη μορφή της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας που πίστευε πως «η λογοτεχνία μπορεί να αλλάξει την πραγματικότητα» έφυγε την Κυριακή σε ηλικία 89 ετών. Ξεχωρίσαμε πέντε από τα πιο αξιόλογα μυθιστορήματά του.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ