Το θεϊκό αρνάκι με σταμναγκάθι θα το φας σε ένα εστιατόριο στην Καισαριανή

Το θεϊκό αρνάκι με σταμναγκάθι θα το φας σε ένα εστιατόριο στην Καισαριανή Facebook Twitter
0
Το θεϊκό αρνάκι με σταμναγκάθι θα το φας σε ένα εστιατόριο στην Καισαριανή Facebook Twitter
Το Ξαθέρι στην Καισαριανή είναι το πιο φρέσκο κρητικό εστιατόριο...


Από όλες τις τοπικές ελληνικές κουζίνες που δίνουν τα τελευταία χρόνια σε πολλά καινούργια εστιατόρια την αφορμή για στενές σχέσεις με την παράδοση, η κρητική είναι εκείνη που κερδίζει τις προτιμήσεις. Και όχι τυχαία, αφού πρόκειται για μια κουζίνα με ισχυρή προσωπικότητα και ολοκληρωμένη ταυτότητα, που διαθέτει πολλούς φανατικούς οπαδούς. Το Ξαθέρι, στην Καισαριανή, είναι το πιο φρέσκο εστιατόριο αυτής της ομάδας και διαφέρει στη ματιά από τα περισσότερα εστιατόρια που έχουν επιλέξει να υπηρετήσουν την κρητική κουζίνα. Ο χώρος του, μοντέρνος, με απλές γραμμές, εντυπωσιακά φωτιστικά και μεγάλη μπάρα.

Το θεϊκό αρνάκι με σταμναγκάθι θα το φας σε ένα εστιατόριο στην Καισαριανή Facebook Twitter
Καλτσούνια με χειροποίητο φύλλο.

Όμως τον πρώτο λόγο έχουν το φαγητό και ο κατάλογος, που, ακολουθώντας τις προσταγές της κρητικής κουζίνας, έχει τα περισσότερα από αυτά που περιμένεις να βρεις σε ένα αντίστοιχο εστιατόριο. Ο ντάκος με ντομάτα (€5) ήταν τυπικός, χωρίς εξάρσεις στο τυρί ή στο ελαιόλαδο που θα τον απογείωναν, ενώ η μαραθόπιτα ήταν πλούσια και αρωματική (€4,50). Ωραίο το χειροποίητο φύλλο στα καλτσούνια με μυζήθρα (€4,90) ή χόρτα (€5,50), αν και είχαν ξεφύγει στο τηγάνι. Καλή ιδέα με νόστιμο αποτέλεσμα ήταν το απάκι κοτόπουλου του Χάσικου, φτιαγμένο με γραβιέρα και κρασί (€7,10). Τα σπιτικά ντολμαδάκια (€5,50) έχαναν σε άρωμα, αλλά οι τσιγαριαστές μπουκίτσες χοιρινού με δενδρολίβανο (€6,20) ήταν εξαιρετικός μεζές. Εξίσου καλές ήταν οι τσικαλάτες πατάτες (€3), κομμένες κυδωνάτες και τραγανές, πασπαλισμένες με ρίγανη. Αν ζητήσεις κρητικό τυρί, θα σου φέρουν εξαιρετική γραβιέρα από την Ασή Γωνιά. Ωραίες επιλογές ακούγονταν τα κουκιά ματσαντά από τα Βρύσινα με κρομμύδι (4,50), τα κλασικά αυγά με στάκα (€5,90) και το σπληνάντερο (€7,50). Στα κυρίως πιάτα ξεδιπλώνονται όλη η νοστιμιά και το μεγαλείο της απλότητας της κρητικής κουζίνας. Το αρνάκι με σταμναγκάθι (€9,40) έδενε κάτω από ένα ελαφρύ αυγολέμονο το μελωμένο κρέας με ένα σωστά μαγειρεμένο χορταρικό με την εθιστική πικράδα του. Το καλό χέρι του σεφ Νίκου Διενή φαινόταν και στο παραδοσιακό πιλάφι με κατσικάκι, όπου το ρύζι ήρθε ιδανικά χυλωμένο στον ζωμό του κρέατος και ξεχείλιζε από νοστιμάδα. Στα κρασιά υπάρχουν λίγες επιλογές από εμφιαλωμένα – το Βιδιανό του Αλεξάκη έδεσε ωραία με τα πιάτα. Αξιοπρόσεκτος είναι ο χύμα Μαρουβάς, το κρητικό κρασί που ξεχωρίζει με τον ατίθασο χαρακτήρα του. Τις Κυριακές θα φας με συνοδεία ζωντανής κρητικής μουσικής.

☛ Ξαθέρι, Εθνικής Αντιστάσεως 2 Καισαριανή, 210 7231719

Το θεϊκό αρνάκι με σταμναγκάθι θα το φας σε ένα εστιατόριο στην Καισαριανή Facebook Twitter
Το αρνάκι με σταμναγκάθι έδενε κάτω από ένα ελαφρύ αυγολέμονο το μελωμένο κρέας με ένα σωστά μαγειρεμένο χορταρικό με την εθιστική πικράδα του...

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ