Τι σημαίνει Σούμα Κολοκύθι; Τι σχέση έχει η παριανή σούμα με το κολοκύθι; Βρίσκονται και οι δύο στην ονομασία ενός ολοκαίνουργιου μικρού εστιατορίου στον Άγιο Δημήτριο που δείχνει να έχει φτιαχτεί με πολύ μεράκι και το φαγητό που προσφέρει αποκαλύπτει όχι μονό καλή γνώση της ελληνικής κουζίνας αλλά και του άγραφου εκείνου γευστικού κώδικα που μπορεί να κάνει ένα φαγητό πραγματικά νόστιμο. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: το Σούμα Κολοκύθι βρίσκεται σε μια όμορφη γειτονιά του Αγίου Δημητρίου, κοντά στον σταθμό του μετρό. Το κτίριο στο οποίο έχει εγκατασταθεί στέγαζε παλιότερα δραστηριότητες άλλης εποχής: στους πάνω ορόφους μια βιοτεχνία ρούχων και στο ισόγειο, όπου και ο χώρος του εστιατορίου, μια παλιά ταβέρνα που είχε κλείσει εδώ και μια δεκαετία. Τα δύο αδέλφια, ο Γιώργος και ο Παναγιώτης Παυλάκης με καταγωγή από την Πάρο, είχαν παιδικές μνήμες από την ταβέρνα της γειτονιάς, οι οποίες τους έβαλαν την ιδέα να στεγάσουν εκεί τα όνειρά τους. Το χέρι του διακοσμητή, φρέσκες ιδέες και πολλή δουλειά έδωσαν στον χώρο μια εικόνα που δεν ξεφεύγει από τις αρχές του βιομηχανικού σχεδιασμού. Ωστόσο, η μικρή σάλα –έχει γύρω στις σαράντα θέσεις– και η ανοιχτή κουζίνα που βρίσκεται πίσω από το πάσο-μπάρα δίνουν μια αίσθηση οικειότητας και άνεσης. Στο πάτωμα παρέμεινε το παλιό μωσαϊκό και το σκηνικό συμπληρώνουν τραπέζια με λευκή πατίνα, ανάμεσά τους και ένα από παλιά αθηναϊκή τραπεζαρία. Το όνομα του μαγαζιού θέλησε να συνδυάσει το παριανό τσίπουρο, δηλαδή τη σούμα, με το κολοκύθι, αγαπημένο υλικό εκείνων που εμπνεύστηκαν την ιδέα του μαγαζιού. Σημαντικό στοιχείο που συνέβαλε στο καλό αποτέλεσμα είναι ότι η ομάδα των ανθρώπων που είναι υπεύθυνοι για την κουζίνα και το σέρβις απαρτίζεται από επαγγελματίες με μεγάλη εμπειρία σε επιτυχημένα εστιατόρια της Πάρου, όπως οι σεφ Νίκος Γκούμπλιας και Γιάννης Δανδόλος και στη σάλα ο Παρασκευάς Βιτάλης.
Το ζητούμενο, όμως, είναι το γευστικό αποτέλεσμα και εδώ το Σούμα Κολοκύθι κερδίζει απόλυτα τις εντυπώσεις. Μικρός κι ευέλικτος κατάλογος, στηριγμένος στα φρέσκα υλικά, με πιάτα που διατηρούν τη ζωντάνια τους, καθώς ό,τι παραγγείλεις ετοιμάζεται την ίδια στιγμή – άλλωστε, η ανοιχτή κουζίνα σού επιτρέπει να έχεις εικόνα της όλης διαδικασίας. Από τις σαλάτες, κορυφαία είναι εκείνη με λεπτές φέτες κολοκύθι και αβοκάντο, μαριναρισμένες σε μια νόστιμη σος και δεμένες με τριμμένη γραβιέρα (€7). Το κρίθινο παξιμάδι με ντοματίνια, κρίταμο ξινομυζήθρα Πάρου και κάππαρη (€6,80) διατηρεί τη μεγαλοφυΐα της παραδοσιακής της καταγωγής. Αέρινα έρχονται τα τηγανητά sticks κολοκυθιού με συνοδεία λευκής σος (€6), τα οποία δικαιώνουν την έμφαση που δίνει στο υλικό το όνομα του μαγαζιού. Το ψητό ταλαγάνι απογειώθηκε με μια εξαιρετική μαρμελάδα από ξηρά φρούτα και κουκουνάρι (€7,50), ενώ οι χειροποίητες τηγανητές πατάτες ήταν τόσο καλές, όσο αναμένεις από ένα τέτοιο πιάτο. Το μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κιμά ήταν αφράτο και μυρωδάτο με όμορφη συνοδεία ψητής μελιτζάνας και ντομάτας (€9,80), ενώ η χοιρινή πανσέτα ήταν υποδειγματικά σιγομαγειρεμένη, μελωμένη και με τραγανή κρούστα (€9,50). Το ριζότο με ποικιλία άγριων μανιταριών και λάδι τρούφας έβγαζε εκείνο το εθιστικό γήινο άρωμα που σε σκλαβώνει (€10,50). Το Σούμα Κολοκύθι σού δίνει έναν συνδυασμό φαγητού - περιβάλλοντος - σέρβις που μπορεί να φορεθεί σε κάθε περίπτωση, ακόμη και ως καθημερινή συνήθεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εξωτερικός του χώρος είναι εξαιρετικός και υπόσχεται πολλά για τα καλοκαιρινά βράδια.
☛ Σούμα Κολοκύθι, Ιφιγενείας & Ομήρου 27, Άγιος Δημήτριος, 201 9766565
σχόλια