Τι έχει φέτος το ''Μουσικό Ημερολόγιο'';

Τι έχει φέτος το ''Μουσικό Ημερολόγιο''; Facebook Twitter
Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής Κώστας Μπαλαχούτης
0

 

Με τον ερευνητή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού και συγγραφέα Κώστα Μπαλαχούτη γνωριζόμαστε την τελευταία δεκαετία. Μεταξύ άλλων, είχε διατελέσει διευθυντής του περιοδικού ''Δίφωνο'' για ένα φεγγάρι, στο οποίο εργαζόμουν ως συντάκτης, ενώ το 2007 αναλάβαμε από κοινού τη δημιουργία οχτώ ωριαίων ντοκιμαντέρ με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού για την αγορά του DVD. Στο περιθώριο όλων αυτών, διαφωνούσαμε συχνά και πάντα ήρεμα, αν κι έχω να λέω σήμερα ότι έμαθα πολλά πράγματα από τη συνεργασία μου μαζί του σε έναν τομέα της ελληνικής μουσικής που δεν είχα εντρυφήσει. Λόγου χάριν, δεν ξεχνώ ότι εξ αιτίας του Μπαλαχούτη κοσμούν το αρχείο μου βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις με τη Τζένη Βάνου, τον Μιχάλη Μενιδιάτη, τον Γιώργο Κόρο και άλλους σπουδαίους λαϊκούς καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν είναι πια εν ζωή.

 

Η συγγραφική δουλειά του εκτείνεται σε μελέτες, λευκώματα, βιογραφίες και ημερολόγια που έχουν κερδίσει την αγάπη του κοινού. Και ο ίδιος ευτύχησε να δει σε όλα αυτά προλόγους γραμμένους από τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Πάνο Γεραμάνη, τον Γιώργο Νταλάρα κ.α.

Δεν είναι απλά ένα μουσικό ημερολόγιο, αλλά μία κανονική εγκυκλοπαίδεια του λαϊκού τραγουδιού, αφιερωμένη - σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα του Μπαλαχούτη - στη μνήμη του φίλου του, του τραγουδοποιού Αντώνη Βαρδή.

 

Στην εκπνοή του 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ''Αργοναύτης'' ακόμη ένα ''Μουσικό Ημερολόγιο'' του για το 2015. Δεν πρόκειται ωστόσο για το 15ο κατά σειρά ''Μουσικό Ημερολόγιο'' που έγραψε και εξέδωσε, αφού ναι μεν η συγκεκριμένη δραστηριότητα του ξεκίνησε το 2000, υπήρξαν όμως χρονιές που τα πράγματα έμειναν στάσιμα.

 

Έτσι, σήμερα έχουμε στα χέρια μας όχι απλά ένα μουσικό ημερολόγιο, αλλά μία κανονική εγκυκλοπαίδεια του λαϊκού τραγουδιού, αφιερωμένη - σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα του Μπαλαχούτη - στη μνήμη του φίλου του, του τραγουδοποιού Αντώνη Βαρδή (1948 - 2014).

Από τις σελίδες του ''Μουσικού Ημερολογίου 2015'' παρελαύνουν περισσότεροι από 700 Έλληνες μουσικοί με σύντομα βιογραφικά, ημερομηνίες γέννησης και θανάτου: συνθέτες, ερμηνευτές, στιχουργοί, οργανοπαίκτες, από τον Δημήτρη Σέμση ή Σαλονικιό μέχρι τον Αντώνη Ρέμο κι από τη Βούλα Γκίκα μέχρι την Αρετή Κετιμέ και τη Νατάσσα Μποφίλιου. Πρόσωπα γνωστά και άλλα, πιο άγνωστα στο ευρύ κοινό, σίγουρα όμως με τη δική τους ξεχωριστή συμβολή στη διαμόρφωση του ρεμπέτικου, του λαϊκού, του έντεχνου και του τραγουδιού της πίστας.

Την έκδοση κοσμούν τα ασπρόμαυρα πορτραίτα πολλών από τους βιογραφούμενους καλλιτέχνες, καθώς επίσης και μερικά εξώφυλλα ιστορικής σημασίας του ''Διφώνου'', σαν κι αυτό με τη φωτογραφία του Καζαντζίδη και του Μπιθικώτση που μοιράζονται  το ίδιο μικρόφωνο (τεύχος 117, Ιούνιος 2005).

Προσωπικά έχω μαζέψει τόσα τηλεφωνικά νούμερα που δεν χωράνε πια στον κατάλογο του κινητού μου και γι'αυτό επέστρεψα στις παλιές κλασικές ατζέντες, στο χαρτί και στο μολύβι - που λένε -, επομένως βρήκα ιδιαίτερα χρήσιμη τη συγκεκριμένη έκδοση. Πόσω μάλλον όταν μέσα της περιέχονται πληροφορίες για κάθε φαν της ελληνικής λαϊκής μουσικής, αλλά και για κάθε μουσικογράφο που χρειάζεται τακτικά να ανατρέξει σε βιογραφικά καλλιτεχνών εν είδει κάποιου αφιερώματος.

Και για να κλείσω χαριτολογώντας, υπήρξαν αρκετές φορές στο κοντινό παρελθόν που τηλεφωνούσα στον Μπαλαχούτη ή στον ''δάσκαλο'' μου, τον Γιώργο Τσάμπρα, ρωτώντας τους πληροφορίες για ορισμένους λαϊκούς δημιουργούς. Συνήθως με ανάγκαζε η επικαιρότητα. Στο εξής, σε ότι αφορά το λαϊκό τραγούδι τουλάχιστον, θα μπορώ να ανατρέχω στο ''Μουσικό Ημερολόγιο 2015''. Με την υπογραφή του Κώστα Μπαλαχούτη βεβαίως!

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά

Οθόνες / Η βίβλος του cult ελληνικού σινεμά μόλις κυκλοφόρησε

Τα κείμενα του Φώντα Τρούσα για τις «βαθιά υποτιμημένες ταινίες που απελευθέρωσαν τη ματιά του θεατή από την οικογενειακή τηλεοπτική εικόνα, απενοχοποιώντας περαιτέρω το γυμνό» και για τον underground και τον πειραματικό ελληνικό κινηματογράφο κυκλοφορούν σε ένα μοναδικό, κυριολεκτικά, βιβλίο, από τα LiFO Books.
M. HULOT
Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν μαύρη: Η εξωπραγματική ιστορία της επιμελήτριας του JP Morgan

Βιβλίο / Κανείς δεν ήξερε ότι ήταν μαύρη: Η εξωπραγματική ιστορία της επιμελήτριας του JP Morgan

Υπεύθυνη για τα πιο πολύτιμα αποκτήματα της ιδιωτικής συλλογής του διάσημου τραπεζίτη, η απέριττα κομψή βιβλιοθηκάριος Μπελ ντα Κόστα Γκριν ήταν μαύρη αλλά εμφανιζόταν ως λευκή στον αφρό της υψηλής κοινωνίας μέχρι και τον θάνατό της το 1950.
THE LIFO TEAM
Leslie Absher: «Κόρη κατασκόπου, queer κορίτσι» 

Βιβλίο / Κόρη κατασκόπου, queer κορίτσι, συγγραφέας

Η Αμερικανίδα δημοσιογράφος Leslie Absher μάς ξεναγεί στο «Σπίτι με τα μυστικά», εκθέτοντας ταυτόχρονα την προσωπική της πορεία προς την απελευθέρωση, την «ελληνική» της εμπειρία και τις εντυπώσεις της από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πολυτεχνείο - Ένα παραμύθι που δεν λέει παραμύθια»

Βιβλίο / Το Πολυτεχνείο έγινε κόμικ: Μια νέα έκδοση για μια μονίμως επίκαιρη εξέγερση

Παραμονές της φετινής επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι εκδόσεις Red ‘n’ Noir κυκλοφόρησαν ένα έξοχο κόμικ αφιερωμένο σε αυτή, που το υπογράφουν ο συγγραφέας Γιώργος Κτενάς και ο σκιτσογράφος John Antono.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον Μάλκολμ Λόουρι και το «Κάτω από το ηφαίστειο»

Βιβλίο / Το μεγαλόπνοο «Κάτω από το ηφαίστειο» του Μάλκολμ Λόουρι, μια προφητεία για την αποσύνθεση του κόσμου

Οι αναλογίες μεταξύ του μυθιστορηματικού βίου του Βρετανού συγγραφέα και του κορυφαίου έργου του είναι παραπάνω από δραματικές, όπως και αυτές μεταξύ της υπαρξιακής πτώσης του και του σημερινού, αδιέξοδου κόσμου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Βιβλίο / Ψέμα μέχρι αποδείξεως του εναντίου

Στο νέο του βιβλίο, «Ψέματα που μας έμαθαν για αλήθειες», το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, ο Νικόλας Σμυρνάκης καταρρίπτει 23 μύθους που μας καταπιέζουν, βοηθώντας μας να ζήσουμε ουσιαστικότερα.
ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΥΚΟΠΟΥΛΟΥ
Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Βιβλίο / Βασίλης Σωτηρόπουλος: «Έχουν γίνει μεγάλα βήματα στη νομοθεσία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, υπάρχουν όμως ακόμα σημαντικά κενά»

Μια διαφωτιστική συζήτηση με τον γνωστό δικηγόρο παρ’ Αρείω Πάγω και συγγραφέα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ΛΟΑΤΚΙ + Δικαιώματα & Ελευθερίες (εκδ. Σάκκουλα), ένα μνημειώδες όσο και πολύτιμο βοήθημα για κάθε ενδιαφερόμενο άτομο.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Πέτσα: «Αυτό που μας πάει μπροστά δεν είναι η πρόοδος αλλά η αγάπη»

Βιβλίο / Η Βασιλική Πέτσα έγραψε ένα μεστό μυθιστόρημα με αφορμή μια ποδοσφαιρική τραγωδία

Η ακαδημαϊκός άφησε για λίγο το βλέμμα του κριτή και υιοθέτησε αυτό του συγγραφέα, καταλήγοντας να γράψει μια ιστορία για το συλλογικό τραύμα που έρχεται να προστεθεί στις ατομικές τραγωδίες και για τη σημασία της φιλικής αγάπης.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Μιχάλης Γκανάς: Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

Απώλειες / Μιχάλης Γκανάς (1944-2024): Ο ποιητής της συλλογικής μας μνήμης

«Ό,τι με βασανίζει κατά βάθος είναι η οριστική απώλεια ανθρώπων, τόπων και τρόπων και το ανέφικτο της επιστροφής». Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 80 ετών.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Βιβλίο / «Queer»: Το μυθιστόρημα της στέρησης που πόνεσε τον Μπάροουζ

Μια αναδρομή στην έξοχη, προκλητική όσο και «προφητική» νουβέλα του Ουίλιαμ Μπάροουζ στην οποία βασίστηκε η πολυαναμενόμενη ταινία του Λούκα Γκουαντανίνο που βγαίνει σύντομα στις κινηματογραφικές αίθουσες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ