Τι έχει φέτος το ''Μουσικό Ημερολόγιο'';

Τι έχει φέτος το ''Μουσικό Ημερολόγιο''; Facebook Twitter
Ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και ερευνητής Κώστας Μπαλαχούτης
0

 

Με τον ερευνητή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού και συγγραφέα Κώστα Μπαλαχούτη γνωριζόμαστε την τελευταία δεκαετία. Μεταξύ άλλων, είχε διατελέσει διευθυντής του περιοδικού ''Δίφωνο'' για ένα φεγγάρι, στο οποίο εργαζόμουν ως συντάκτης, ενώ το 2007 αναλάβαμε από κοινού τη δημιουργία οχτώ ωριαίων ντοκιμαντέρ με την ιστορία του λαϊκού τραγουδιού για την αγορά του DVD. Στο περιθώριο όλων αυτών, διαφωνούσαμε συχνά και πάντα ήρεμα, αν κι έχω να λέω σήμερα ότι έμαθα πολλά πράγματα από τη συνεργασία μου μαζί του σε έναν τομέα της ελληνικής μουσικής που δεν είχα εντρυφήσει. Λόγου χάριν, δεν ξεχνώ ότι εξ αιτίας του Μπαλαχούτη κοσμούν το αρχείο μου βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις με τη Τζένη Βάνου, τον Μιχάλη Μενιδιάτη, τον Γιώργο Κόρο και άλλους σπουδαίους λαϊκούς καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν είναι πια εν ζωή.

 

Η συγγραφική δουλειά του εκτείνεται σε μελέτες, λευκώματα, βιογραφίες και ημερολόγια που έχουν κερδίσει την αγάπη του κοινού. Και ο ίδιος ευτύχησε να δει σε όλα αυτά προλόγους γραμμένους από τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Πάνο Γεραμάνη, τον Γιώργο Νταλάρα κ.α.

Δεν είναι απλά ένα μουσικό ημερολόγιο, αλλά μία κανονική εγκυκλοπαίδεια του λαϊκού τραγουδιού, αφιερωμένη - σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα του Μπαλαχούτη - στη μνήμη του φίλου του, του τραγουδοποιού Αντώνη Βαρδή.

 

Στην εκπνοή του 2014 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ''Αργοναύτης'' ακόμη ένα ''Μουσικό Ημερολόγιο'' του για το 2015. Δεν πρόκειται ωστόσο για το 15ο κατά σειρά ''Μουσικό Ημερολόγιο'' που έγραψε και εξέδωσε, αφού ναι μεν η συγκεκριμένη δραστηριότητα του ξεκίνησε το 2000, υπήρξαν όμως χρονιές που τα πράγματα έμειναν στάσιμα.

 

Έτσι, σήμερα έχουμε στα χέρια μας όχι απλά ένα μουσικό ημερολόγιο, αλλά μία κανονική εγκυκλοπαίδεια του λαϊκού τραγουδιού, αφιερωμένη - σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα του Μπαλαχούτη - στη μνήμη του φίλου του, του τραγουδοποιού Αντώνη Βαρδή (1948 - 2014).

Από τις σελίδες του ''Μουσικού Ημερολογίου 2015'' παρελαύνουν περισσότεροι από 700 Έλληνες μουσικοί με σύντομα βιογραφικά, ημερομηνίες γέννησης και θανάτου: συνθέτες, ερμηνευτές, στιχουργοί, οργανοπαίκτες, από τον Δημήτρη Σέμση ή Σαλονικιό μέχρι τον Αντώνη Ρέμο κι από τη Βούλα Γκίκα μέχρι την Αρετή Κετιμέ και τη Νατάσσα Μποφίλιου. Πρόσωπα γνωστά και άλλα, πιο άγνωστα στο ευρύ κοινό, σίγουρα όμως με τη δική τους ξεχωριστή συμβολή στη διαμόρφωση του ρεμπέτικου, του λαϊκού, του έντεχνου και του τραγουδιού της πίστας.

Την έκδοση κοσμούν τα ασπρόμαυρα πορτραίτα πολλών από τους βιογραφούμενους καλλιτέχνες, καθώς επίσης και μερικά εξώφυλλα ιστορικής σημασίας του ''Διφώνου'', σαν κι αυτό με τη φωτογραφία του Καζαντζίδη και του Μπιθικώτση που μοιράζονται  το ίδιο μικρόφωνο (τεύχος 117, Ιούνιος 2005).

Προσωπικά έχω μαζέψει τόσα τηλεφωνικά νούμερα που δεν χωράνε πια στον κατάλογο του κινητού μου και γι'αυτό επέστρεψα στις παλιές κλασικές ατζέντες, στο χαρτί και στο μολύβι - που λένε -, επομένως βρήκα ιδιαίτερα χρήσιμη τη συγκεκριμένη έκδοση. Πόσω μάλλον όταν μέσα της περιέχονται πληροφορίες για κάθε φαν της ελληνικής λαϊκής μουσικής, αλλά και για κάθε μουσικογράφο που χρειάζεται τακτικά να ανατρέξει σε βιογραφικά καλλιτεχνών εν είδει κάποιου αφιερώματος.

Και για να κλείσω χαριτολογώντας, υπήρξαν αρκετές φορές στο κοντινό παρελθόν που τηλεφωνούσα στον Μπαλαχούτη ή στον ''δάσκαλο'' μου, τον Γιώργο Τσάμπρα, ρωτώντας τους πληροφορίες για ορισμένους λαϊκούς δημιουργούς. Συνήθως με ανάγκαζε η επικαιρότητα. Στο εξής, σε ότι αφορά το λαϊκό τραγούδι τουλάχιστον, θα μπορώ να ανατρέχω στο ''Μουσικό Ημερολόγιο 2015''. Με την υπογραφή του Κώστα Μπαλαχούτη βεβαίως!

Βιβλίο
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

bernhard schlink

Πίσω ράφι / «Φανταζόσουν ότι θα έβγαινες στη σύνταξη ως τρομοκράτης;»

Το μυθιστόρημα «Το Σαββατοκύριακο» του Μπέρνχαρντ Σλινκ εξετάζει τις ηθικές και ιδεολογικές συνέπειες της πολιτικής βίας και της τρομοκρατίας, αναδεικνύοντας τις αμφιλεγόμενες αντιπαραθέσεις γύρω από το παρελθόν και το παρόν.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Φοίβος Οικονομίδης

Βιβλίο / Φοίβος Οικονομίδης: «Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να σπάσουμε σε χίλια κομμάτια»

Με αφορμή το νέο του βιβλίο «Γιακαράντες», ο Φοίβος Οικονομίδης, ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς συγγραφείς της νεότερης γενιάς, μιλά για τη διάσπαση προσοχής, την αυτοβελτίωση, τα κοινωνικά δίκτυα, το βύθισμα στα ναρκωτικά και τα άγχη της γενιάς του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Σερζ Τισερόν «Οικογενειακά μυστικά»

Το Πίσω Ράφι / «Το να κρατάμε ένα μυστικό είναι ό,τι πιο πολύτιμο και επικίνδυνο έχουμε»

Μελετώντας τις σκοτεινές γωνιές των οικογενειακών μυστικών, ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Σερζ Τισερόν αποκαλύπτει τη δύναμη και τον κίνδυνο που κρύβουν καθώς μεταφέρονται από τη μια γενιά στην άλλη.
ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ
Το ηθικό ζήτημα με τις μεταθανάτιες εκδόσεις με αφορμή το ημερολόγιο της Τζόαν Ντίντιον

Βιβλίο / Μεταθανάτιες εκδόσεις και ηθικά διλήμματα: Η Τζόαν Ντίντιον στο επίκεντρο

Σύντομα θα κυκλοφορήσει ένα βιβλίο με τις προσφάτως ανακαλυφθείσες «ψυχιατρικές» σημειώσεις της αείμνηστης συγγραφέως, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με τη δεοντολογία της μεταθανάτιας δημοσίευσης έργων ενός συγγραφέα χωρίς την επίσημη έγκρισή του.
THE LIFO TEAM
Στα «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος

Ηχητικά Άρθρα / Γιάννης Τσαρούχης: «Η ζωγραφική μου θρέφεται από τη μοναξιά και τη σιωπή»

Στα εκπληκτικά «Μαθήματα Ζωγραφικής» του Γιάννη Τσαρούχη αποκαλύπτεται όλος ο ελληνικός κόσμος, από τις μινωικές τοιχογραφίες έως τα λαϊκά δημιουργήματα του Θεόφιλου.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
George Le Nonce: «Εκτός από τα φέικ νιουζ, υπάρχει η φέικ λογοτεχνία και η φέικ ποίηση»

Ποίηση / George Le Nonce: «Εκτός από τα fake news, υπάρχει η fake λογοτεχνία και ποίηση»

Με αφορμή την έκδοση του τέταρτου ποιητικού του βιβλίου, με τίτλο «Μαντείο», ο Εξαρχειώτης ποιητής μιλά για την πορεία του, την ποίηση –queer και μη–, και για την εποχή του Web 2.0, αποφεύγοντας την boomer-ίστικη νοοτροπία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Βιβλίο / Χατζιδάκις, Ιωάννου, Χιόνης, Βακαλόπουλος, Κοντός: 5 βιβλία τους κυκλοφορούν ξανά

Μια σειρά από επανεκδόσεις αλλά και νέες εκδόσεις, που αφορούν ποιητές και λογοτέχνες που έχουν φύγει από τη ζωή μάς θυμίζουν γιατί επιστρέφουμε σε αυτούς, διαπιστώνοντας ότι παραμένουν, εν πολλοίς, αναντικατάστατοι.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός.

Βιβλίο / Οβίδιος: Η νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» είναι ένας άθλος και εκδοτικό γεγονός

Ο κορυφαίος μελετητής του ρωμαϊκού κόσμου Θεόδωρος Δ. Παπαγγελής ολοκλήρωσε την απόδοση στα ελληνικά των 12.000 στίχων του έργου του Οβίδιου, εκφράζοντας ταυτόχρονα τον άκρως μοντέρνο χαρακτήρα του ποιητή.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
«Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Βιβλίο / «Τροχιές»: Η Samantha Harvey κέρδισε πανάξια το Booker

Με θέμα την καθημερινότητα έξι αστροναυτών σε έναν διεθνή διαστημικό σταθμό, το μυθιστόρημα που κέρδισε το Booker 2024 μόλις μεταφράστηκε στα ελληνικά, είναι ένα ποίημα για τον πλανήτη Γη και μας καλεί να τον εκτιμήσουμε ξανά.
ΕΙΡΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΚΗ
2000 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του, ένα βιβλίο για τους Ρωμαίους αυτοκράτορες γίνεται μπεστ-σέλερ

Βιβλίο / Ο Σουητώνιος του 69 μ.Χ. γίνεται ξανά μπεστ-σέλερ

Οι «Βίοι των Καισάρων», το εξόχως κουτσομπολίστικο βιβλίο που είχε γράψει ο Σουητώνιος για τον βίο και την πολιτεία της πρώτης σειράς των Ρωμαίων αυτοκρατόρων, κυκλοφόρησε σε νέα μετάφραση και μπήκε στη λίστα με τα ευπώλητα των Sunday Times.
THE LIFO TEAM
«Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Βιβλίο / «Αν δεν μας αρέσουν οι ηγέτες που ψηφίζουμε, ας κατηγορήσουμε τον εαυτό μας»

Ο «ροκ σταρ ιστορικός των ημερών», ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και βραβευμένος συγγραφέας Peter Frankopan, μιλά στη LIFO για τους κινδύνους που απειλούν την Ευρώπη, τη Γάζα και την άνοδο της ακροδεξιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Daily / Πένθος και ανάνηψη: Ο δικός μας Σαββόπουλος

Μια εικοσαετία μετά την πρώτη έκδοση του βιβλίου, κυκλοφορεί ξανά σε αναθεωρημένη μορφή, η ενθουσιώδης, στοχαστική, λυρική μελέτη του έργου του σπουδαίου όσο και «πολωτικού» Έλληνα τραγουδοποιού από τον Δημήτρη Καράμπελα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ο Γιάννης και η φασολιά

Guest Editors / Ο Γιάννης και η φασολιά

Τέλη ’70, Αθήνα. Ένας νεαρός βουτάει στην ποίηση στη βιβλιοθήκη της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης. Οι στίχοι του Γιάννη Κοντού τον αγγίζουν. Χρόνια μετά, ως συγγραφέας πια, δημιουργεί μια λογοτεχνική σχέση που κρατά δεκαετίες, ανάμεσα σε εκδοτικούς οίκους, ταβέρνες και πρωινά τηλεφωνήματα.
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ