Tα ευρήματα και το αρχείο της γερμανικής ανασκαφής στη νεολιθική μαγούλα Βισβίκη στη Θεσσαλία, παρουσιάζεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία γίνεται στο πλαίσιο του «Αθέατου Μουσείου, τη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών, μέσα από την οποία έχουν παρουσιαστεί ως τώρα -χωρίς τα αρχαία από τη γερμανική ανασκαφή- 17 θαυμάσια σύνολα αντικειμένων.
Η τωρινή παρουσίαση αποτελείται από πήλινα αγγεία, εργαλεία, μικροευρήματα, καθώς και έγγραφα, ζωγραφικές αναπαραστάσεις και συσκευασίες ευρημάτων, που ήλθαν στο φως τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 1941 στη μαγούλα Βισβίκη, κοντά στο Βελεστίνο από την σκαπάνη του Γερμανού καθηγητή Προϊστορίας και Πρωτο-ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου και αξιωματικού του γερμανικού στρατού, Hans Reinerth.
Τα ευρήματα και το αρχείο της ανασκαφής μεταφέρθηκαν το 1942 στη Γερμανία και επέστρεψαν τμηματικά το 1946, το 1949 και το 2014 στην Ελλάδα. Αναδύθηκαν από τις αποθήκες του Μουσείου για πρώτη φορά τη Δευτέρα 22 Οκτωβρίου και παρουσιάζονται στην «αίθουσα του βωμού» (αιθ. 34) για να παραμείνουν εκεί ως την Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018.
Στις 16 και 30 Νοεμβρίου και στις 14 Δεκεμβρίου ημέρα Παρασκευή, καθώς και στις 11 και 25 Νοεμβρίου και στις 16 και 23 Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή, ώρα 13.00, αρχαιολόγοι του Μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στον χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για το χρονικό και τους πρωταγωνιστές της ανασκαφής, καθώς και για την οδύσσεια των ευρημάτων.
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση, ενώ θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια