«Άρης»: Επιστροφή στον κόκκινο πλανήτη με τον νέο κύκλο της σειράς του National Geographic

«Άρης»: Επιστροφή στον κόκκινο πλανήτη με τον νέο κύκλο της σειράς του National Geographic Facebook Twitter
Σε μία πραγματικότητα όπου η συζήτηση για τον πλανήτη Άρη πυκνώνει συνεχώς λόγω των καινούριων, επιστημονικών ευρημάτων και το ταξίδι σε αυτόν μοιάζει να πλησιάζει, η σειρά «ΑΡΗΣ» μας υπενθυμίζει πως πρέπει παράλληλα να στρέψουμε το βλέμμα μας πίσω στη Γη, πριν κατακτήσουμε νέους κόσμους.
0

Βρισκόμαστε στο έτος 2042. Η ανθρωπότητα έχει ιδρύσει την πρώτη της αποικία στον πλανήτη Άρη, την πόλη Olympus, την οποία διατηρεί ως επιστημονική βάση για να εξερευνήσει και να εμπλουτίσει τις γνώσεις της για τον κόκκινο πλανήτη. Παράλληλα, η ανακάλυψη υπόγειου, τρεχούμενου νερού έχει φέρει νέους, μόνιμους επισκέπτες: τους εργαζόμενους της εταιρείας Lurkum, η οποία φιλοδοξεί να εξορύξει νερό για τους δικούς της κερδοσκοπικούς λόγους.

Οι σχέσεις των δύο αποικιών βρίσκονται σε οριακό σημείο και οι δυναμικές που αναπτύσσονται φέρνουν συνεχώς εντάσεις. Θα καταφέρουν οι δύο πλευρές να συνυπάρξουν αρμονικά; Θα επικρατήσει η επιχειρηματική εκμετάλλευση ή η επιστημονική πρόοδος; Θα αγκαλιάσουμε την καλύτερη μας φύση ή τη χειρότερη; Έχει μάθει το ανθρώπινο είδος από τα καταστροφικά του λάθη στον πλανήτη Γη ή είναι καταδικασμένο να τα επαναλάβει στο νέο του σπίτι;

Αυτά είναι τα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει ο δεύτερος, συναρπαστικός κύκλος της τηλεοπτικής σειράς «ΑΡΗΣ», η οποία κάνει πρεμιέρα στο κανάλι National Geographic στις 13 Νοεμβρίου, στις 21.50. Το National Geographic είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα μέσω COSMOTE TV, Nova, Vodafone TV και WIND VISION.

Οι σχέσεις των δύο αποικιών βρίσκονται σε οριακό σημείο και οι δυναμικές που αναπτύσσονται φέρνουν συνεχώς εντάσεις. Θα καταφέρουν οι δύο πλευρές να συνυπάρξουν αρμονικά; Θα επικρατήσει η επιχειρηματική εκμετάλλευση ή η επιστημονική πρόοδος; Θα αγκαλιάσουμε την καλύτερη μας φύση ή τη χειρότερη; Έχει μάθει το ανθρώπινο είδος από τα καταστροφικά του λάθη στον πλανήτη Γη ή είναι καταδικασμένο να τα επαναλάβει στο νέο του σπίτι;

Τα έξι νέα επεισόδια ακολουθούν την πετυχημένη συνταγή του πρώτου κύκλου με ακόμη απολαυστικότερα αποτελέσματα, δημιουργώντας, έτσι, ένα πρωτοποριακό, τηλεοπτικό πάντρεμα ανάμεσα στον ωμό ρεαλισμό του ντοκιμαντέρ και τη δραματική πλοκή της μυθοπλασίας, με τα δύο μέρη να αλληλεπιδρούν και να πληροφορούν το ένα το άλλο για να ενισχύσουν το τελικό, σημαντικό μήνυμα.

Εμείς, προς αναζήτηση απαντήσεων στους παραπάνω προβληματισμούς, ταξιδέψαμε στο ασυνήθιστα ηλιόλουστο Λονδίνο, όπου θα συναντούσαμε τους πλέον κατάλληλους ανθρώπους γι' αυτή την αποστολή: τους ηθοποιούς, τους συντελεστές και τους επιστημονικούς συνεργάτες πίσω από αυτό το μοναδικό εγχείρημα. Στο Soho Hotel θα μας δινόταν η ευκαιρία για την πρώτη μας γνωριμία με τον κόσμο της σειράς «ΑΡΗΣ».

Μπήκαμε κατευθείαν στο ψητό: διάδραση με μηχανήματα ψηφιακής πραγματικότητας, κινηματογραφική προβολή του τέταρτου επεισοδίου του νέου κύκλου και ενδιαφέρουσες προκαταρκτικές συζητήσεις με τους ιδιαίτερα ευγενικούς και χαμογελαστούς, πίσω και μπροστά από την κάμερα, πρωταγωνιστές της σειράς, οι οποίοι μας προσέφεραν τροφή για σκέψη για την επόμενη, γεμάτη ημέρα.

Δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη εισαγωγή σε αυτήν, από τη συνάντηση και τη συζήτηση με τον Stephen Petranek, τον άνθρωπο πάνω στο βιβλίο του οποίου έχει βασιστεί η σειρά (το «How We' ll Live On Mars»), πολυβραβευμένο επιστημονικό δημοσιογράφο και έναν από τους πιο σημαντικούς οραματιστές της εξερεύνησης του πλανήτη Άρη από τον άνθρωπο.

 

«Mars» Season 2

«Η γενιά σας θα δει ανθρώπους να ταξιδεύουν και να κατοικούν στον Άρη» μας αναφέρει με μία βεβαιότητα που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς και ξεκινάει να μας ξετυλίγει το χρονικό της δικής του συμμετοχής στο πρότζεκτ. «Ένας από τους ανθρώπους της RadicalMedia με προσέγγισε σε μία από τις ομιλίες μου στο TEDx, λέγοντάς μου πως θέλουν να φτιάξουν ένα δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ για τον Άρη και το βιβλίο μου αποτελεί ένα σενάριο από μόνο του. Εγώ δεν το πίστευα, γιατί το θεωρούσα υπερβολικά δημοσιογραφικό, αλλά να που συνέβη. Η αρχική ιδέα ήταν για ένα ντοκιμαντέρ 90 λεπτών, αλλά μετά η FOX αγόρασε τα δικαιώματα του National Geographic και μας είπαν πως θέλουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Κανείς δεν είχε δοκιμάσει κάτι παρόμοιο μέχρι τότε: ένα υβρίδιο μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ».

Στη συνέχεια, μας εκφράζει την πεποίθησή του πως η δεύτερη σεζόν έχει πολλά περισσότερα πλεονεκτήματα σε σχέση με την πρώτη. «Ο πρώτος κύκλος έμοιαζε κάπως με ένα πείραμα, αλλά μέχρι να ξεκινήσουμε τον δεύτερο, είχαμε συνειδητοποιήσει ακριβώς πού θέλαμε να το πάμε. Μάθαμε πολλά, λοιπόν, και εξελιχθήκαμε: τα σκηνικά είναι καλύτερα, πιο λεπτομερή και ρεαλιστικά, υπάρχουν πολύ περισσότεροι ηθοποιοί, γεγονός που προσδίδει περισσότερο βάθος στην πλοκή, και εξερευνούμε παράλληλα πολλές νέες θεματικές».

Ο ρόλος του κύριου Petranek στην σειρά είναι πολύτιμος, καθώς είναι αυτός που παρέχει με το επιστημονικό του υπόβαθρο στην παραγωγή, προκειμένου να υπάρχει η απαραίτητη ακρίβεια στα διάφορα περιστατικά που εκτυλίσσονται, κάτι το οποίο μας το επιβεβαιώνει και ο ίδιος. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την επιστημονική ακρίβεια στο μυθοπλαστικό κομμάτι της σειράς. Συζητάω με μηχανικούς, αστροναύτες, επιστήμονες και άλλους ανθρώπους της NASA για να εξακριβώσω την ορθότητα των στοιχείων που ενσωματώνουμε στην πλοκή της».

Εν τέλει, φτάνουμε στην ουσία: γιατί πρέπει η ανθρωπότητα να ταξιδέψει, να εγκατασταθεί και να αποικήσει τον Άρη; Ο Stephen Petranek είναι κατηγορηματικός: «Αν θέλουμε το ανθρώπινο είδος να επιβιώσει, το ταξίδι στον Άρη είναι μονόδρομος».

«Άρης»: Επιστροφή στον κόκκινο πλανήτη με τον νέο κύκλο της σειράς του National Geographic Facebook Twitter
Ο Stephen Petranek, συγγραφέας του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε η σειρά είναι κατηγορηματικός: «Αν θέλουμε το ανθρώπινο είδος να επιβιώσει, το ταξίδι στον Άρη είναι μονόδρομος»

Μας απαριθμεί σύντομα τους λόγους για τους οποίους η Γη δεν μπορεί να είναι ένα ασφαλές μέρος για πάντα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, ο πυρηνικός πόλεμος, η σύγκρουση με έναν αστεροειδή, και, κλείνοντας, μας προσκαλεί να αποδεχτούμε την εξερευνητική, νομαδική φύση του ανθρώπινου είδους. «Είναι στο DNA μας να εξελισσόμαστε, να προχωράμε στην επόμενη περιπέτεια και να αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους του αφανισμού μας, που είναι πιο κοντά από ποτέ. Είναι το ένστικτο της επιβίωσης», μας λέει και μας αποχαιρετά χαμογελαστός.

«Η βασική διαφορά του δεύτερου κύκλου σε σχέση με τον πρώτο, είναι πως το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από το πώς θα ταξιδέψουμε στον Άρη στο πώς θα ζήσουμε στον Άρη». Οι τεχνικές λεπτομέρειες που απαντούν στην ερώτηση αναπτύσσονται με λεπτομέρεια στη σειρά, αλλά είναι η ηθική προέκταση αυτών που προκρίνεται ως εξίσου σημαντική. Ποια θα είναι η συμπεριφορά και η στάση μας απέναντι σε αυτό τον ανέγγιχτο από ανθρώπινο χέρι πλανήτη; Θα πάρουμε ό,τι μπορούμε από αυτόν ή θα του φερθούμε με σεβασμό;

Γι' αυτή την πτυχή της σειράς «ΑΡΗΣ» μας μιλάει η Antonia Juhasz, ερευνητική δημοσιογράφος και ειδική σε θέματα φυσικών πηγών, όπως το πετρέλαιο και η ενέργεια. «Η θεμελιώδης ερώτηση που θα δώσει την απάντηση σε όλες τις υπόλοιπες ερωτήσεις είναι η εξής: τι είδους άνθρωποι θέλουμε να είμαστε καθώς μετακινούμαστε από το έναν πλανήτη στον άλλο; Αυτό που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι πως δεν υπάρχει απαραίτητα εναλλακτική λύση, ένας πλανήτης Β όπως τον Άρη, οπότε θα πρέπει να προστατεύσουμε τον δικό μας. Από τη στιγμή, όμως, που υπάρχει, θα πρέπει να αναρωτηθούμε τι θα κάνουμε: Θα εγκαταλείψουμε εντελώς την ιδέα πως υπάρχει μία Γη που καταστρέψαμε με τα ίδια μας τα χέρια ή θα πάμε στον επόμενο πλανήτη έχοντας μάθει από τα λάθη μας για να μην τα επαναλάβουμε ποτέ ξανά; Η επανόρθωση της σχέσης με το δικό μας πλανήτη, θα καθορίσει και αυτή που θα αναπτύξουμε με τον Άρη».

Πράγματι, η σημαντικότερη διάσταση που αναδεικνύεται μέσα από τον δεύτερο κύκλο της σειράς «ΑΡΗΣ», είναι η οικολογική, ή ακόμη καλύτερα η ανάγκη, πέρα από το να ανακαλύψουμε νέους κόσμους, να προστατεύσουμε πρώτα τον ένα και μοναδικό που έχουμε.

«Άρης»: Επιστροφή στον κόκκινο πλανήτη με τον νέο κύκλο της σειράς του National Geographic Facebook Twitter
Η βασική διαφορά του δεύτερου κύκλου σε σχέση με τον πρώτο, είναι πως το ενδιαφέρον μετατοπίζεται από το πώς θα ταξιδέψουμε στον Άρη στο πώς θα ζήσουμε στον Άρη

Τα ντοκιμαντεριστικά μέρη των επεισοδίων πυροδοτούν τέτοιας φύσεως προβληματισμούς μέσα από μερικές εκπληκτικές ιστορίες, όπως τους αγώνες διαμαρτυρίας των ακτιβιστών της Greenpeace ενάντια στις εταιρείες εξόρυξης πετρελαίου στον Αρκτικό Ωκεανό, τις θυσίες των επιστημόνων που μελετάνε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγή με το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική και την μάχη που δίνει ο Vladimir Chuprov για να αποκαλύψει τα μυστικά που κρύβει τα ρωσικό κράτος σε σχέση με το ντόμινο υγειονομικών επιπτώσεων που επιφέρουν οι ενέργειες των εταιρειών εξόρυξης πετρελαίου.

«Η σειρά χρησιμοποιεί το παράδειγμα του πετρελαίου για να μας προειδοποιήσει σχετικά με το πώς δεν πρέπει να διαχειριστούμε τις φυσικές πηγές ενός νέου πλανήτη», μας εξηγεί η Juhasz και συνεχίζει τη σκέψη της. «Το πετρέλαιο είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο τα ισχυρά κράτη έχουν ξεκινήσει πολέμους τα τελευταία 20 χρόνια. Πρέπει να σκεφτούμε για τη δύναμή του με έναν πιο ολιστικό τρόπο, γιατί συνδέεται με τα πάντα: το περιβάλλον, το κλίμα, την πολιτική, την οικονομία, την υγεία, τον πόλεμο, το ανθρώπινο είδος. Ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τις φυσικές πηγές σε αυτό τον πλανήτη πρέπει να μας γίνει μάθημα, αλλιώς θα εξελιχθούμε σε ένα είδος που ταξιδεύει στον γαλαξία και καταστρέφει πλανήτες στο πέρασμα του» μας αναφέρει, ερμηνεύοντας με τον μεστό της λόγο την αναλογία μεταξύ πετρελαίου και νερού που πραγματοποιείται στην σειρά.

Την ίδια στιγμή, όμως, η περιβαλλοντική αγωνία για τον πλανήτη που αποτυπώνεται στα ντοκιμαντέρ, τροφοδοτεί με νόημα και περιεχόμενο τη φανταστική πλοκή στον Άρη. Έτσι, στήνεται ένας ευφυής διάλογος ανάμεσα σε ντοκιμαντέρ και μυθοπλασία ή διαφορετικά Γη και Άρη, ο οποίος μεγιστοποιεί συνδυαστικά την τηλεοπτική εμπειρία.

Βασική υπεύθυνη γι' αυτή την ιδανική ισορροπία είναι η νέα showrunner της σειράς, Dee Johnson, η οποία μας μίλησε για τις ιδιαιτερότητες αυτού του εγχειρήματος. «Η μεγαλύτερη πρόκληση αφορούσε την υβριδική φύση της σειράς, η οποία συνδυάζει δύο διαφορετικά είδη. Η δεύτερη σχετίζεται με το πώς έπρεπε να αναπτύξουμε την πλοκή σε 6 μόνο επεισόδια, εκ των οποίων το 25% είναι ντοκιμαντέρ. Γνωρίζαμε πως θέλαμε να χτίσουμε τον δεύτερο κύκλο πάνω στο δίπολο επιστήμης εναντίον βιομηχανίας, και έτσι αναζητήσαμε τις καλύτερες δυνατές ιστορίες που θα συγχρονιστούν ιδανικά με το σενάριο. Οι μεταβάσεις αυτές αποδείχθηκαν πολύ δύσκολες, αλλά πιστεύω πως τελικά καταφέραμε να περάσουμε το τελικό μήνυμα, δηλαδή πως πρέπει να μάθουμε από τα λάθη μας από αυτό τον πλανήτη και να μην τα επαναλάβουμε στον επόμενο που θα μας φιλοξενήσει».

«Άρης»: Επιστροφή στον κόκκινο πλανήτη με τον νέο κύκλο της σειράς του National Geographic Facebook Twitter
Πάντως, όλοι συμφωνούν στο εξής: η συμμετοχή στην σειρά τούς έκανε να σκέφτονται εντονότερα τη στάση τους απέναντι στον πλανήτη και το χρέος τους απέναντι στις επόμενες γενιές.

Φυσικά, η έμπειρη παραγωγός δεν θα μπορούσε να αγνοήσει τον νούμερο ένα κανόνα της καλής τηλεόρασης, αυτής που σέβεται τον τηλεθεατή και τον εαυτό της: την ψυχαγωγία. Συνεπώς, οι εξελίξεις στις ζωές των πρωταγωνιστών είναι πυρετώδεις σε κάθε πτυχή και κάθε επεισόδιο επιφυλάσσει συνταρακτικές εκπλήξεις για τους θεατές.

«Στον δεύτερο κύκλο θέλαμε να εξερευνήσουμε το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, ειδικά σε έναν τόσο μοναχικό πλανήτη όπως ο Άρης. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κάνουν αυτά που έκαναν πάντα, δηλαδή να αναπτύσσουν φιλίες, να ερωτεύονται, να αμφισβητούν τις προθέσεις των συνανθρώπων τους. Είναι ο πυρήνας της ανθρώπινης φύσης και εμείς θέλαμε σκάψουμε βαθύτερα μέσα σε αυτόν», μας επισημαίνει η Dee Johnson και πετάει το μπαλάκι στους πρωταγωνιστές μπροστά από την κάμερα.

Ξεκινώντας με μία από τις ηρωίδες του «ΑΡΗ», τη διοικήτρια της αποικίας Olympus, Hanna Seung, η οποία πρέπει να ξεπεράσει βαθιές, προσωπικές τραγωδίες για να ηγηθεί αποτελεσματικά της ομάδας που στηρίζεται. Η μισή Κορεάτισσα – μισή Αμερικανίδα ηθοποιός που την υποδύεται, η εξωτικής ομορφιάς Jihae, μας τονίζει πως ο πόνος που βιώνει η Hannah μοιάζει σαν να χάνεις μέρος της ψυχής σου.

Ο διοικητής της εταιρείας Lurkum, ο Kurt Hurelle, είναι ένας εξίσου ενδιαφέρων και διαφορετικός χαρακτήρας, τον οποίο υποδύεται ένας από τους πιο αστείους και ακομπλεξάριστους ηθοποιούς που έχω γνωρίσει, ο Αμερικανός Jeff Hephner. Μας εξηγεί αναφορικά με τον ρόλο του πως ο Kurt αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο της εργατικής τάξης που πήγε στον Άρη για να κάνει τη δουλειά του και να ταΐσει την οικογένειά του, χωρίς να ενδιαφέρεται για την επιστημονική αξία της αποστολής.

«Άρης»: Επιστροφή στον κόκκινο πλανήτη με τον νέο κύκλο της σειράς του National Geographic Facebook Twitter
«Στον δεύτερο κύκλο θέλαμε να εξερευνήσουμε το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, ειδικά σε έναν τόσο μοναχικό πλανήτη όπως ο Άρης», ισχυρίζεται η παραγωγός της σειράς Dee Johnson.

Στον αντίποδα βρίσκονται η βιολόγος Marta Kamen και η γιατρός Amelie Durand (τις υποδύονται η Ρουμάνα Anamaria Marinca και η Γαλλίδα Clementine Poidatz αντίστοιχα), οι οποίες εκπροσωπούν το επιστημονικό στρατόπεδο και μπαίνουν σε συναισθηματικές περιπέτειες, ενώ στο νέο της πόστο η Cosima Shaw ως Leslie Richardosn προσπαθεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα στο παρελθόν της ως επιστήμονα και στο παρόν της ως πολιτικού.

Πάντως, όλοι συμφωνούν στο εξής: η συμμετοχή στην σειρά τούς έκανε να σκέφτονται εντονότερα τη στάση τους απέναντι στον πλανήτη και το χρέος τους απέναντι στις επόμενες γενιές.

Σε μία πραγματικότητα όπου η συζήτηση για τον πλανήτη Άρη πυκνώνει συνεχώς λόγω των καινούριων, επιστημονικών ευρημάτων και το ταξίδι σε αυτόν μοιάζει να πλησιάζει, η σειρά «ΑΡΗΣ» μας υπενθυμίζει πως πρέπει παράλληλα να στρέψουμε το βλέμμα μας πίσω στη Γη, πριν κατακτήσουμε νέους κόσμους.

Εν τέλει, συνειδητοποιώ, πως περισσότερο απ' όλα είναι μία σειρά που πρεσβεύει λαμπρά όλες τις αξίες του National Geographic: τον σεβασμό προς τον πλανήτη, τη δίψα για την εξερεύνηση του σύμπαντος, την αγάπη για τον άνθρωπο. Ο δεύτερος κύκλος της σειράς «ΑΡΗΣ» θα σας κάνει να αναλογιστείτε τις αξίες αυτές, να τις αισθανθείτε βαθύτερα με τις ιστορίες της και να σκεφτείτε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος στις συνταρακτικές εποχές που ζούμε.

TV & Media
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Squid Game: «Ήθελα να δείξω τη σημερινή κοινωνία» – Τι λέει ο δημιουργός για τη 3η σεζόν

TV & Media / Squid Game: «Ήθελα να δείξω τη σημερινή κοινωνία» – Τι λέει ο δημιουργός για την 3η σεζόν

Η νέα σεζόν διαδραματίζεται τρία χρόνια μετά τα γεγονότα της πρώτης, παρουσιάζοντας το πώς η κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα επηρεάζει τους νέους πρωταγωνιστές
LIFO NEWSROOM
Η 2η σεζόν του Squid Game είναι εδώ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε χωρίς spoiler

TV & Media / Η 2η σεζόν του Squid Game είναι εδώ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε χωρίς spoiler

Το «Squid Game» πρωτοεμφανίστηκε το 2021 και έγινε άμεσα παγκόσμιο φαινόμενο, με τη σειρά να παραμένει η πιο δημοφιλής παραγωγή στην ιστορία του Netflix, συγκεντρώνοντας πάνω από 265 εκατομμύρια προβολές
LIFO NEWSROOM
Μπέζος, Μελέτης Ηλίας και Γκοτσόπουλος θυμούνται τα Χριστούγεννα που πέρασαν στον στρατό

TV & Media / Μπέζος, Μελέτης Ηλίας και Γκοτσόπουλος θυμούνται τα Χριστούγεννα που πέρασαν στον στρατό

Οι καλεσμένοι,  Γιάννης Μπέζος, Μελέτης Ηλίας, Δημήτρης Γκοτσόπουλος, μιλούν στην κάμερα της εκπομπής για τις εμπειρίες τους από τα χρόνια που υπηρέτησαν τη θητεία τους
LIFO NEWSROOM
Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

TV & Media / Λαζόπουλος για Νίκο Ρωμανό: «Όλοι έχουν δικαίωμα ν' ακούγονται, ιδιαίτερα όσοι έχουν εκτίσει την ποινή τους»

«Ήταν πολύ μικρός το βράδυ που σκοτώθηκε ο φίλος του, Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος» - Aιχμές για το επιλεκτικό δημόσιο βήμα που συνοδεύεται από δημοσιογραφική επιείκεια σε άλλα πρόσωπα
LIFO NEWSROOM
«Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Media / «Να αντισταθούμε στην κακιστοκρατία»: Μετά από 25 χρόνια, ο Πολ Κρούγκμαν αποχαιρετά τους New York Times

Στην τελευταία του στήλη για την εφημερίδα ο επιφανής αρθρογράφος και κάτοχος του Νόμπελ Οικονομίας αναζητά την ελπίδα σε μια εποχή βαθιάς πικρίας και δυσαρέσκειας.
THE LIFO TEAM