Η Μπόμπενα έχει ιστορία στην Καισαριανή που κρατάει από το 1995, «όταν ξεκίνησε το μαγαζί ο πατέρας μου ο "Μπόμπος", που τον φώναζαν έτσι γιατί έπινε ούζο και την άλλη μέρα ήθελε γάλα για να σβήσει την κάψα του ποτού και να συνέλθει» λέει ο γιος του Δημήτρης Ταϊρίδης, που έχει αναλάβει τα ηνία της ψαροταβέρνας. Ο Δημήτρης έχει πάθος με τη μαγειρική και εμμονή με τη φρέσκια πρώτη ύλη. Ο επαγγελματικός του δρόμος περνάει από το Milos στις ΗΠΑ αλλά και από την Iχθυόσκαλα, όπου και έμαθε τα μυστικά του φρέσκου ψαριού και των θαλασσινών. Ο χώρος του είναι λιτός, με καναπέδες και λευκές μαξιλάρες και τραπέζια ντυμένα με μακριά τραπεζομάντιλα. Σε μια γωνία ξεχωρίζει ο πάγκος, όπου φιγουράρουν τα φρέσκα ψάρια από τις ελληνικές θάλασσες. Την ημέρα που επισκέφτηκα το μαγαζί μόλις είχαν αφιχθεί από τη Χαλκίδα καραβίδες. Ο Δημήτρης, σε ρόλο οικοδεσπότη και σεφ, κινείται με σβελτάδα στον χώρο και φροντίζει να καλύπτει τις επιθυμίες των πελατών του.
Στο τραπέζι έρχεται ένα τεράστιο πλατό με όλη τη θάλασσα: γυαλιστερές, κυδώνια, μπολάκι με υπέροχα, ζωηρόχρωμα αυγά αχινού, πληθωρικά στρείδια και φούσκες που ζαλίζουν με το ιώδιό τους. Εξαιρετικά τα πλοκάμια του ψητού χταποδιού, που ήρθαν ιδανικά ψημένα στα κάρβουνα. Ακολούθησε το καλαμάρι στη σχάρα που ήταν αφρός, γιατί ήταν ψημένο μαστόρικα. Ο Δημήτρης μας πρότεινε να δοκιμάσουμε τα χειροποίητα ζυμαρικά του ζυμωμένα με αυγοτάραχο. Κι εμείς, φυσικά, ενδώσαμε σε ένα λαχταριστό πιάτο, στο οποίο τα ζυμαρικά εξύψωνε η μοναδική γεύση του αυγοτάραχου. Από δίπλα οι συνοδευτικές καραβίδες, που είχαν περάσει ελάχιστα από την πυρά, ήταν ζουμερές και άφηναν τη γλύκα τους μαζί με την αλμύρα και το ξύσμα λεμονιού σε κάθε μπουκιά. Εννοείται ότι γλείφαμε και τα δάχτυλά μας. Παρατήρησα ότι και στο διπλανό τραπέζι έγλειφαν τα δάχτυλά τους, τρώγοντας μέσα από ένα τεράστιο μαυροτήγανο μακαρονάδα με σάλτσα και καραβίδες. Για τον Δημήτρη δεν υπάρχουν μυστικά στο θέμα «ψάρι» και αυτό καθρεφτίζεται απόλυτα στα πιάτα του. Ο δημιουργικός σεφ καταγίνεται και με τα γλυκά και μας τράταρε το δικό του παστέλι, που είχε φτιάξει με τα χεράκια του, με ροδόνερο και φιστίκι Αιγίνης. Τραγανό, αρωματικό, υπέροχο – δεν θες να σταματήσεις. Ακολούθησε ένα ζεστό γαλακτομπούρεκο με μπόλικη, ωραία κρέμα και τραγανό φύλλο που βάζει σε δοκιμασία την πρόθεσή σου να σταματήσεις στην πρώτη κουταλιά.
☛ Μπόμπενα, Αναξαγόρα & Βρυούλων, Καισαριανή, 210 7213267
σχόλια