Στο ανανεωμένο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης

Στο ανανεωμένο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Facebook Twitter
O σχεδιασμός του νέου Cycladic Café οφείλεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects. Φωτο: Γιώργος Σφακιανάκης
0

Με ιστορία δεκαπέντε χρόνων, το café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης ήταν από τους πρώτους χώρους που κατάφεραν να δέσουν έννοιες όπως η τέχνη, ο πολιτισμός, η μαγειρική, που μπορούν να συνδυαστούν με πολλούς τρόπους και να οδηγήσουν σε διαφορετικό αποτέλεσμα. Οι ευκαιρίες να συναντήσει κανείς τις αρμονικές αναλογίες τους δεν είναι πολλές, αλλά το Cycladic Café κατάφερε, στην πορεία του χρόνου, να μας δώσει πολλές καλές εμπειρίες. Η ανανέωση του χώρου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, σε συνδυασμό με το νέο μενού, που προσπαθεί να φέρει το άρωμα και τον ήλιο των Κυκλάδων στην Αθήνα, έρχεται να ενισχύσει την εικόνα ενός ξεχωριστού χώρου γεύσης και πολιτισμού που εντάσσεται στην καθημερινότητα της πόλης. Με πηγή έμπνευσης τη συλλογή της Κυκλαδικής Τέχνης του μουσείου, ο σχεδιασμός του νέου Cycladic Café οφείλεται στο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects. Το υποβλητικό αέρινο στέγαστρο-γλυπτό φέρει την υπογραφή του Στέλιου Κόη, ο φωτισμός της Ελευθερίας Ντεκώ, ενώ οι μαρμάρινοι πάγκοι με τα φυτά που φτάνουν μέχρι την οροφή του αίθριου έγιναν υπό τη μελέτη και επίβλεψη της doxiadis + Αγγελική Μαθιουδάκη.

Στο ανανεωμένο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Facebook Twitter
Χειροποίητα ραβιόλι με σκοτύρι


Το μενού στο εστιατόριο ενός μουσείου είναι μια πρόκληση,
είναι κάτι το διαφορετικό. Η κουζίνα δεν πρέπει να είναι πολύπλοκη. Ο επισκέπτης, μετά την περιήγησή του στους χώρους των εκθεμάτων, θα πρέπει να βρεθεί μπροστά σε ένα πιάτο που θα εναρμονίζεται με τις εικόνες που έχει αποκομίσει. Την ευθύνη για την κουζίνα του Cycladic Café έχει η Begnis Catering που σχεδίασε το μενού για πρωινό, brunch, café ή μεσημεριανό, αξιοποιώντας πρώτες ύλες και φρέσκα υλικά που αναδίδουν γεύσεις και αρώματα κυκλαδικής γης με αγνές πρώτες ύλες. Για πρωινό ή brunch μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε σάντουιτς που συνδυάζουν φρεσκοψημένα ψωμιά φτιαγμένα από ζέα, πολύσπορο, ολικής κ.ά. με τυριά κυκλαδικών νησιών και άλλα φρέσκα υλικά. Για κάτι περισσότερο, ο δρόμος οδηγεί αναπόφευκτα σε αυγά ποσέ από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής που σερβίρονται πάνω σε τραγανή τάρτα από ναξιώτικες πατάτες και τρυφερό, αχνιστό σπανάκι. Για το γεύμα, οι επιλογές είναι πολλές. Αέρινο και αρωματικό είναι το καρπάτσιο από αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι, μαριναρισμένο με θαλασσινό αλάτι, μοσχολέμονο, χυμό από πορτοκάλι και μυρωδικά, σερβιρισμένο με σαντορινιά κάππαρη και αρώματα από τζίντζερ. Γνώριμη νησιώτική γεύση δίνει η ελληνική σαλάτα με Καλαθάκι Λήμνου, παξιμάδια μαριναρισμένα με αγουρέλαιο και κάππαρη, ενώ ολόφρεσκη και δροσερή είναι η πράσινη σαλάτα με μελωμένη ψητή κολοκύθα, ξερά σύκα, σταφίδες, ψητό χαλούμι στη σχάρα και σάλτσα με βαλσάμικο και πετιμέζι, που μας δροσίζει ευχάριστα. Από ζεστά πιάτα, μπορείτε να δοκιμάσετε το ψητό φιλέτο μπακαλιάρου στη σχάρα με σάλτσα από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, λεμόνι και αρωματικά βότανα, που σερβίρεται με πουρέ από τρυφερά λαχανικά και σαλάτα με πλιγούρι, ή το σουβλάκι από μοσχάρι γάλακτος με τηγανητές πατάτες Νάξου και δροσερό γιαούρτι με ψιλοκομμένο αγγούρι. Αν ενδώσετε στα ζυμαρικά, θα βρείτε χειροποίητη χωριάτικη με σπιτική σάλτσα από ντομάτες, βασιλικό, παρθένο ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο τυρί Σαν Μιχάλη Σύρου. Ενδιαφέρουσα είναι και η λίστα ελληνικών κρασιών μικρών παραγωγών, με καλές επιλογές για κρασί σε ποτήρι. Το Cycladic Café λειτουργεί τις ώρες και τις ημέρες λειτουργίας του Μουσείου.

Στο ανανεωμένο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Facebook Twitter
Ceviche
Στο ανανεωμένο Cycladic Café του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Facebook Twitter
Αυγά ποσέ από κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής που σερβίρονται πάνω σε τραγανή τάρτα από ναξιώτικες πατάτες και τρυφερό, αχνιστό σπανάκι.

☛ Cycladic Café, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα, 210 7228321-3.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Γεύση / Η ξέφρενη πορεία του Nolan και η επόμενη μέρα του

Μπορεί ένα εστιατόριο να είναι μια ιστορία πάθους, ταλέντου, απανωτών δυσκολιών και επιμονής; Φυσικά και μπορεί. Ο restaurateur Κώστας Πισιώτης αφηγείται την πορεία του μικρού εστιατορίου του Συντάγματος, λίγο πριν αυτό ξεκινήσει το νέο του κεφάλαιο. 
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ