Εμβολιάσου για τον έρπητα ζωστήρα και ζήσε χωρίς πόνο

Εμβολιάσου για τον έρπητα ζωστήρα και ζήσε χωρίς πόνο Facebook Twitter
Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα γίνεται άπαξ, διά βίου και χορηγείται δωρεάν για όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
0

Ειδικά σε ό,τι αφορά τον έρπητα ζωστήρα, ο εμβολιασμός σε βοηθά να διατηρήσεις την ποιότητα στη ζωή σου, μεγαλώνοντας, και να προφυλαχθείς από ανυπόφορους πόνους, που συχνά δεν σε αφήνουν ούτε να κοιμηθείς.


Διαπεραστικός πόνος στην πλάτη που μοιάζει με κάψιμο, δεν σταματά ούτε την ώρα του ύπνου, δεν σε αφήνει να κοιμηθείς, να ντυθείς. Όταν πονάς, δυσκολεύεσαι ακόμα και να ανεχτείς το άγγιγμα του πιο απαλού ρούχου στο σώμα σου.

Υποφέρεις από έρπητα ζωστήρα, που πλήττει πολλούς μεσήλικες και ηλικιωμένους, με συνέπεια απλές καθημερινές κινήσεις να γίνονται βάσανο, καθώς κάποιοι ασθενείς εμφανίζουν μεθερπητική νευραλγία, την πιο σημαντική επιπλοκή του έρπητα ζωστήρα.

Όπως εξηγεί η λοιμωξιολόγος Γαρυφαλλιά Πουλάκου, επίκουρη καθηγήτρια Παθολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο έρπητας ζωστήρας οφείλεται σε επενεργοποίηση του ιού της ανεμοβλογιάς, ο οποίος υπάρχει στο 95% των ενηλίκων και παραμένει σε κατάσταση ύπνωσης στα γάγγλια. Με την πάροδο των ετών, ωστόσο, το ανοσοποιητικό σύστημα αποδυναμώνεται, με συνέπεια να «ξυπνά» ο κοιμισμένος ιός και να επανεμφανίζεται ως ιός του έρπητα ζωστήρα. Διεθνώς αλλά και στην πατρίδα μας, 1 στα 4 άτομα θα εμφανίσουν έρπητα ζωστήρα κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Οι δυσκολίες της μεθερπητικής νευραλγίας

Πολλοί ασθενείς παρουσιάζουν μια σημαντική και δύσκολη στην αντιμετώπισή της επιπλοκή, τη χρόνια μεθερπητική νευραλγία που υποχωρεί με φάρμακα μόνο στο 50% των πασχόντων. Οι υπόλοιποι δεν καταφέρνουν να ανακουφιστούν, παρότι καταναλώνουν συνδυασμούς αναλγητικών, οπιοειδών και συνοδών αναλγητικών, όπως είναι τα αντιεπιληπτικά φάρμακα.

Σύμφωνα με οικονομοτεχνικές μελέτες, οι ασθενείς φτάνουν να καταναλώνουν έως και επτά χάπια την ημέρα, γεγονός που αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο το ανοσοποιητικό τους σύστημα και απορρυθμίζει τα χρόνια νοσήματα σαν τον σακχαρώδη διαβήτη.

«Φυσικά, η κατάρρευση του ανοσοποιητικού συστήματος αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες να εμφανιστεί ο έρπητας ζωστήρας, ενώ, λόγω της πολυφαρμακίας, αυξάνεται και το κόστος της φαρμακευτικής αγωγής, φτάνοντας τα 2.000 ευρώ ανά ασθενή ετησίως, ποσό που δαπανάται σε αναλγητικά φάρμακα» λέει η κ. Πουλάκου.

Νέα εκστρατεία για την αξία του εμβολιασμού

Για την πρόληψη της εμφάνισης του έρπητα ζωστήρα, ο γιατρός Γιώργος Τρίμης, υπεύθυνος του Ιατρικού Τμήματος Εμβολίων της MSD, μας υπενθυμίζει πως υπάρχει προστατευτικό εμβόλιο, με τη νέα ενημερωτική εκστρατεία της MSD «Εμβολιάσου σήμερα» να συστήνει σε όλα τα άτομα 60 ετών και άνω να κάνουν το εμβόλιο δωρεάν και να αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους, να ζήσουν τη ζωή τους χωρίς να υποφέρουν και να συνεχίσουν τον ήρεμο ύπνο τα βράδια.

Το εμβόλιο για τον έρπητα ζωστήρα γίνεται άπαξ, διά βίου και χορηγείται δωρεάν για όλα τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Όπως υπογραμμίζει η κ. Πουλάκου, τα εμβόλια δεν είναι μόνο για τα παιδιά. Οι ενήλικες πρέπει να εμβολιάζονται για τη γρίπη, τον πνευμονιόκοκκο, τον έρπητα ζωστήρα, να κάνουν τις αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου της ιλαράς (αν δεν έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό σχήμα) και να επαναλαμβάνουν ανά 10ετία το εμβόλιο του τετάνου, της διφθερίτιδας και του κοκίτη.

Μιλώντας εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ο Γιώργος Πατούλης επισημαίνει πως η πατρίδα μας διαθέτει ένα από τα καλύτερα προγράμματα Εθνικού Εμβολιασμού για Ενήλικες και πως το πρόσφατο παράδειγμα της πανδημικής έξαρσης της ιλαράς αλλά και τα βαριά περιστατικά και οι θάνατοι από την εποχική γρίπη καταδεικνύουν την ανάγκη του προληπτικού εμβολιασμού και φανερώνουν πως οι συνέπειες του αντιεμβολιαστικού λόμπι, που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα βαριές.

Η άγνωστη σύνδεση του έρπητα ζωστήρα με τις καρδιοπάθειες

Εκτός από τους αφόρητους πόνους της μεθερπητικής νευραλγίας, ο έρπητας ζωστήρας, σύμφωνα με νέες έρευνες, αυξάνει και τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο και αρρυθμία.

Η επίκουρη καθηγήτρια Γαρυφαλλιά Πουλάκου επισημαίνει πως ποσοστό 10-20% των ασθενών που εμφανίζουν τον ιδιαίτερα επικίνδυνο οφθαλμικό έρπητα ζωστήρα αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ στα άτομα που πάσχουν ταυτόχρονα και από άλλα χρόνια νοσήματα ο κίνδυνος για έμφραγμα ή αρρυθμία εκτινάσσεται κατά 300%! Τα νέα ευρήματα αποτελούν έναν επιπλέον λόγο να υιοθετήσετε το μήνυμα της καμπάνιας της MSD «Εμβολιάσου σήμερα», χωρίς να χάνετε άλλο χρόνο.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ