5 συνταγές που αποθεώνουν τα μανιτάρια

5 συνταγές που αποθεώνουν τα μανιτάρια Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Αν σου αρέσει το καλό φαγητό, είναι μάλλον αδύνατο να σε αφήσει αδιάφορο η νοστιμιά των μανιταριών. Η παλέτα της γήινης μυρωδιάς, την οποία δανείζονται από τους τόπους όπου μεγαλώνουν, λειτουργεί σαν μαγνήτης, αφού έχει την ικανότητα να απογειώσει κάθε πιάτο στο οποίο συμμετέχουν, είτε σε πρωταγωνιστικό ρόλο είτε ως υποστηρικτικό υλικό.


Με εντυπωσιακά σχήματα, χρώματα και πλούτο αρωμάτων, τα μανιτάρια, από τις σκοτεινές γωνιές των πυκνών ελληνικών δασών όπου αναπτύσσονται –σχεδόν σε μυστηριακό περιβάλλον−, δίνουν το παρών στην κουζίνα μας και στο πιάτο μας.

Στην πράξη, άλλωστε, πρόκειται για ένα είδος που είναι μοναδικό. Έχουν το δικό τους βασίλειο, το βασίλειο των μανιταριών. Πλούσια σε βιταμίνες και φυτικές ίνες, χωρίς λίπος και χοληστερίνη, με ενδιαφέρουσα, γήινη γεύση, τα μανιτάρια είναι η τροφή που παίζει με ευελιξία στη μαγειρική.

Με εντυπωσιακά σχήματα, χρώματα και πλούτο αρωμάτων, τα μανιτάρια, από τις σκοτεινές γωνιές των πυκνών ελληνικών δασών όπου αναπτύσσονται –σχεδόν σε μυστηριακό περιβάλλον−, δίνουν το παρών στην κουζίνα μας και στο πιάτο μας.

5 συνταγές που αποθεώνουν τα μανιτάρια Facebook Twitter
Ο Χρήστος Γιατράκος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Τα εδώδιμα μανιτάρια χρησιμοποιούνται στην κουζίνα διαφόρων λαών, οι οποίοι τα καταναλώνουν ωμά ή μαγειρεμένα. «Πρόκειται για μια πρώτη ύλη με πλούσια αρώματα και γεύση η οποία αξίζει ιδιαίτερη προσοχή» λέει ο δημιουργικός σεφ Χρήστος Γιατράκος και εξηγεί: «Τα μανιτάρια είναι ευαίσθητα, πολύπλοκα και πρέπει να τα σεβαστούμε στην κουζίνα μας για να τα αναδείξουμε».


Ο Χρήστος μπήκε στην κουζίνα του εστιατορίου Ramino στη Γλυφάδα και μαγείρεψε συνταγές με πρωταγωνιστή τα άγρια μανιτάρια.

Μπρουσκέτα με μανιτάρι King Oyster σοτέ και φλοίδες Μετσοβόνε

5 συνταγές που αποθεώνουν τα μανιτάρια Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

30 γρ. κατίκι

3 φέτες προσούτο

2 φέτες Μετσοβόνε λεπτοκομμένο

20 γρ. baby ρόκα

½ μανιτάρι King Oyster

1 κ.γ. βούτυρο φρέσκο

2 φέτες ψωμί ζυμωτό

1 κ.γ. ελαιόλαδο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Στη μία φέτα ψωμί αλείφουμε το κατίκι και επάνω τοποθετούμε το προσούτο. Σε τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε το μανιτάρι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Σε μπολ μαρινάρουμε τα φύλλα ρόκας με αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο και ανακατεύουμε. Στη δεύτερη φέτα ψωμί τοποθετούμε το μανιτάρι και γαρνίρουμε με ρόκα και φλοίδες Μετσοβόνε.

Αλμυρό τιραμισού με γλυκόξινη σάλτσα κανθαρέλας

5 συνταγές που αποθεώνουν τα μανιτάρια Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

30 γρ. κανθαρέλες αποξηραμένες

200 γρ. φράουλες ψιλοκομμένες

20 γρ. βούτυρο

50 γρ. καστανή ζάχαρη

1 σφηνάκι κονιάκ

1 σφηνάκι λευκό ξίδι βαλσάμικο

1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο

3 κ.σ. κρουτόν

Για την κρέμα:

2 κρόκοι αυγού

100 γρ. ζωμός μανιταριών

2 σφηνάκια αφρώδες κρασί

6 κ.σ. μασκαρπόνε

Εκτέλεση

Σε μπολ με κρύο νερό μουλιάζουμε τις κανθαρέλες αποβραδίς. Την επόμενη μέρα σουρώνουμε και κρατάμε τον ζωμό.
Σε τηγάνι σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι 3-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Δυναμώνουμε τη φωτιά και βάζουμε τις κανθαρέλες, ανακατεύουμε για 2 λεπτά και προσθέτουμε τις φράουλες και τη ζάχαρη. Μαγειρεύουμε 1-2 λεπτά, σβήνουμε με το κονιάκ και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέτουμε το ξίδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε το τηγάνι και αφήνουμε 2-3 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε 2 κ.σ. νερό.

Για την κρέμα: Σε μεταλλική λεκάνη ρίχνουμε τους κρόκους των αυγών, τον ζωμό και τοποθετούμε το σκεύος σε κατσαρόλα με νερό που βράζει (μπεν-μαρί). Ανακατεύουμε συνεχώς 3-5 λεπτά μέχρι να γίνει αφράτη η κρέμα. Προσθέτουμε το κρασί και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ενσωματώνουμε το μασκαρπόνε, αλάτι, πιπέρι. Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τα κρουτόν, επάνω την κρέμα και γαρνίρουμε με σάλτσα από κανθαρέλες.

Ριζότο με χρυσές τρομπέτες

5 συνταγές που αποθεώνουν τα μανιτάρια Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

200 γρ. ρύζι Αρμπόριο

40 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

60 γρ. βούτυρο αγελαδινό

1 ποτηράκι κρασιού λευκό ξηρό κρασί

600-700 ml ζωμός κοτόπουλο

70 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

150 γρ. χρυσές τρομπέτες ή άλλα άγρια μανιτάρια

100 γρ. βοδινό καρπάτσιο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο, σε χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε 20 γρ. βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα μανιτάρια, το ρύζι και ανακατεύουμε συνεχώς για 3 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε σταδιακά τον ζωμό, ανακατεύοντας συνεχώς 17-20 λεπτά. Προσθέτουμε την παρμεζάνα, αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως. Γαρνίρουμε με καρπάτσιο και μανιτάρια χρυσές τρομπέτες.

Τορτέλι γεμιστά με τυριά και κρέμα βασιλομανίταρο

5 συνταγές που αποθεώνουν τα μανιτάρια Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

 

Υλικά για 2 άτομα

20 γρ. βούτυρο

10 γρ. κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

50 γρ. αποξηραμένα πορτσίνι μουλιασμένα στο νερό για 24 ώρες

250 ml ζωμός κότας

100 γρ. κατεψυγμένα ή φρέσκα πορτσίνι

200 ml κρέμα γάλακτος

Αλάτι, πιπέρι

Για χειροποίητα τορτέλι

100 γρ. αλεύρι τύπου 00

1 αυγό

1 πρέζα αλάτι

1 κ.γ. ελαιόλαδο

Για την κρέμα τυριών

50 γρ. βούτυρο

50 γρ. αλεύρι

200 ml γάλα φρέσκο

80 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

1 κρόκος αυγού

Εκτέλεση

Για χειροποίητα τορτέλι: Σε μίξερ ρίχνουμε όλα τα υλικά της ζύμης και δουλεύουμε με τον γάντζο για 10 λεπτά μέχρι να ενσωματωθούν. Πλάθουμε με τα χέρια τη ζύμη για 10 λεπτά, ώστε να γίνει συμπαγής. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για 3 ώρες.

Με πλάστη ή μηχανή ζυμαρικών ανοίγουμε λεπτά φύλλα ζύμης πάχους 1 χιλιοστό και κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια 4x4 εκ. Προσθέτουμε σε κάθε τετράγωνο 1 κ.γ. κρέμα τυριών, διπλώνουμε σε σχήμα τρίγωνο και ενώνουμε τις δύο άκρες. Σε κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά με νερό που βράζει ρίχνουμε τα τορτέλι για 3 λεπτά και σουρώνουμε.

Για την κρέμα τυριών: Σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ρίχνουμε το βούτυρο, το αλεύρι και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε χλιαρό γάλα, ανακατεύουμε και μόλις πήξει η μπεσαμέλ προσθέτουμε παρμεζάνα, κρόκο αυγού, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε στο ψυγείο για 3 ώρες για να σφίξει.


Για την κρέμα βασιλομανίταρο: Σε τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε 3-4 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε όλα τα μανιτάρια, σοτάρουμε για 5 λεπτά, προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλο, την κρέμα γάλακτος, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι η ποσότητα του υγρού να μειωθεί στο μισό. Χτυπάμε με ραβδομπλέντερ μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα.

Σερβίρουμε την κρέμα βασιλομανίταρο, επάνω τα γεμιστά τορτέλι και γαρνίρουμε με μανιτάρια σοτέ.

Στριφτάρια με ποικιλία άγριων μανιταριών

5 συνταγές που αποθεώνουν τα μανιτάρια Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

150 γρ. διάφορα μανιτάρια μέτρια κομμένα

20 γρ. βούτυρο αγελαδινό

30 γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

60 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

4 κ.σ. κρέμα γάλακτος

1 ποτηράκι κρασί λευκό ξηρό

300 γρ. στριφτάρια

80 ml ζωμός κοτόπουλο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σε βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο μέχρι να γυαλίσει, δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα μανιτάρια. Ανακατεύουμε για 2 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ καρυκεύουμε, ρίχνουμε τον ζωμό κοτόπουλο, κρέμα γάλακτος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για 10 λεπτά.


Σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, σε δυνατή φωτιά, βράζουμε τα ζυμαρικά στον χρόνο που γράφει η συσκευασία τους, σουρώνουμε και τα προσθέτουμε στη σάλτσα μανιταριών. Ανακατεύουμε, ρίχνουμε παρμεζάνα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ