Το Παραδοσιακό Παντοπωλείο του Αρσένη: O μικρός γευστικός θησαυρός της Πάρου

Το Παραδοσιακό Παντοπωλείο του Αρσένη: O μικρός γευστικός θησαυρός της Πάρου Facebook Twitter
Ξεκίνησε να καλλιεργεί το 2004 με 20 στρέμματα οικογενειακής γης που φύτεψε με αμπέλια βγάζοντας επιτραπέζιο σταφύλι από το τέλος Ιουνίου έως τον Αύγουστο.
0

Αν θελήσεις να μιλήσεις για τον 36χρονο Αρσένη Λουκή της Πάρου υπάρχουν πολλά που θα σου δώσουν την αφορμή. Μπορείς να πεις αυτό που οι περισσότεροι προτάσσουν, ότι πάει κόντρα στο ρεύμα, δουλεύοντας τη γη όταν οι συνομήλικοι του δίνουν όλη τους την προσοχή και ενέργεια στον τουρισμό. Ακόμη είναι εύκολο να μιλήσεις για το πείσμα του και την υπομονή του που τον κάνουν να περιμένει τους μεγάλους κύκλους της αγροτικής παραγωγής για να πάρει τους καρπούς της σκληρής του προσπάθειας. Θα ταίριαζε οπωσδήποτε να αναφέρεις ότι επιλέχθηκε ως πρότυπο αγρότη από το Επιμελητήριο Κυκλάδων και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ή ότι περιλαμβάνεται στους δέκα Έλληνες αγρότες που βραβεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη βιοκαλλιέργεια τοπικών προϊόντων και την παρακολούθηση των νέων τύπων βιοκαλλιέργειας.


Ναι, όλα αυτά είναι κομμάτι της προσωπικότητας του Αρσένη Λουκή που τραβούν το ενδιαφέρον επάνω του. Όμως αυτό που θα σε εντυπωσιάσει όταν θα κάνεις τις πρώτες κουβέντες μαζί του είναι η βαθειά του αγάπη για τη γη και τα προϊόντα της. Μια αγάπη ειλικρινής που δεν τη συναντάς εύκολα, ένας δεσμός που σε πηγαίνει πίσω στην ιστορία όταν η καλλιέργεια της γης ήταν άρρηκτα δεμένη με την ανθρώπινη επιβίωση, μια σχέση στοργής, ερωτική, που κάνει τα μάτια του Παριανού παραγωγού να λάμπουν όταν μιλά για τα προϊόντα του.


«Από 14 χρονών ασχολούμαι με τα αμπέλια. Ηταν η πρώτη αγάπη μου. Η οικογένεια μου δεν είχε σχέση με την γη. Αλλά εγώ από μικρός ανακάλυψα ότι η γη μου έδινε χαρά. Έτσι όταν αποφοίτησα από το Λύκειο ήξερα τι ήθελα να κάνω. Ακολούθησα το δρόμο της γεωργίας» λέει ο Αρσένης και το πάθος του δεν κρύβεται στη φωνή του. «Δώδεκα χρόνια δουλεύω στις καλλιέργειες και την παραγωγή προϊόντων στο νησί μου», λέει.

Μου αρέσει η επαφή με την γη, με ηρεμεί. Με γοητεύει να παρακολουθώ τις καλλιέργειες μου, να μεγαλώνουν, να ανθίζουν. Με μαγεύει η στιγμή που δένει ο καρπός. Η γη δεν είναι εύκολη πρέπει να την αγαπάς, να την αφουγκράζεσαι για να σε ανταμείβει. Και η ανταμοιβή της είναι μεγάλη.


Ξεκίνησε να καλλιεργεί το 2004 με 20 στρέμματα οικογενειακής γης που φύτεψε με αμπέλια βγάζοντας επιτραπέζιο σταφύλι από το τέλος Ιουνίου έως τον Αύγουστο. Το 2008 άρχισε να προμηθεύει σταφύλια τα οινοποιεία του Μ. Μωραΐτη, και παράλληλα ξεκίνησε τη διαδικασία πιστοποίησης για σταφύλι και λάδι. Το 2011 πήρε τη βιολογική πιστοποίηση για τα συγκεκριμένα προϊόντα ενώ συγχρόνως κατέθεσε ένα μεγάλο πρόγραμμα, το μεγαλύτερο στις Κυκλάδες για επιδότηση καλλιεργειών.


Η αγάπη του για την παραγωγή τον έστρεψε σε διάφορες κατευθύνσεις. Φύτεψε ροδιές, ελιές, εσπεριδοειδή, δαμασκηνιές, αχλαδιές που σήμερα αριθμούν σε 1.200 δέντρα. Επίσης έχει φυτέψει κάπαρη και φραγκόσυκα. Καλλιεργεί πλέον 365 στρέμματα εκ των οποίων τα 160 είναι βιολογικά και τα 80 στρέμματα με κηπευτικά.

Το Παραδοσιακό Παντοπωλείο του Αρσένη: O μικρός γευστικός θησαυρός της Πάρου Facebook Twitter
Είμαι μόνος μου, ο πιο νέος αγρότης. Είναι σκληρή δουλειά, πρέπει να παράγεις και να πουλάς ο ίδιος τα προϊόντα σου για να έχεις κάποιο κέρδος.

Ο ίδιος περιγράφει τη σχέση του με το αντικείμενο του πόθου του: «Μου αρέσει η επαφή με την γη, με ηρεμεί. Με γοητεύει να παρακολουθώ τις καλλιέργειες μου, να μεγαλώνουν, να ανθίζουν. Με μαγεύει η στιγμή που δένει ο καρπός. Η γη δεν είναι εύκολη πρέπει να την αγαπάς, να την αφουγκράζεσαι για να σε ανταμείβει. Και η ανταμοιβή της είναι μεγάλη. Έχω ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα για να γνωρίσω παραγωγούς, καλλιέργειες και να εκπαιδευτώ. Μου αρέσει να δημιουργώ, να φυτεύω. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση να βλέπεις τους καρπούς, τον κόπο σου. Κατάφερα να κάνω το μεράκι μου για την γη επάγγελμα. Θυμάμαι πριν φυτέψω τις ροδιές ταξίδευα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και μάθαινα τι θέλει το φυτό, πως κλαδεύεται. Έκανα γραμμική καλλιέργεια στις ροδιές, στα αμπέλια στις συκιές και στις δαμασκηνιές. Η δουλειά μου θέλει υπομονή και επιμονή. Πρέπει να επενδύσεις και να περιμένεις τα αποτελέσματα. Έχω ερωτική σχέση με την γη και τη φύση. Με το που θα μπω σε ένα κτήμα καταλαβαίνω αμέσως αν θέλει πότισμα, αν είναι άρρωστο.»


Μπορεί τα πέντε χρόνια της κρίσης να ανέδειξαν μεταξύ των νέων την επιστροφή στη πρωτογενή παραγωγή ως μια διέξοδο για καλύτερες ημέρες όμως όταν ο Αρσένης ξεκίνησε γύρω στο 2004 τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Το ερώτημα είναι αν ο ίδιος διαπιστώνει διαφοροποίηση αντιλήψεων ανάμεσα στους νέους ανθρώπους του τόπου του. «Στην Πάρο δεν υπάρχει νέα γενιά παραγωγών. Είμαι μόνος μου, ο πιο νέος αγρότης. Είναι σκληρή δουλειά, πρέπει να παράγεις και να πουλάς ο ίδιος τα προϊόντα σου για να έχεις κάποιο κέρδος. Υπάρχουν και δυσκολίες αντικειμενικές όπως είναι οι καιρικές συνθήκες που μπορεί να μην σου επιτρέψουν να πάρεις την παραγωγή που είχες υπολογίσει. Ακόμη πρέπει να είσαι υπομονετικός γιατί κάποια δέντρα πρέπει να τα περιμένεις τρία χρόνια για να δώσουν καρπό. Με πλησιάζουν νέα παιδιά και ενημερώνονται για τις καλλιέργειες αλλά τελικά λίγοι κάνουν την κίνηση να προχωρήσουν. Το κίνητρο των νέων είναι να ρισκάρουν, να αγαπήσουν και να επενδύσουν στη γη. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας έχουν ξεκινήσει νέοι άνθρωποι να ασχολούνται οργανωμένα με τις καλλιέργειες. Με τους περισσότερους έχω επαφή και επικοινωνία από Νευροκόπι, Πελοπόννησο, Βέροια».

Το Παραδοσιακό Παντοπωλείο του Αρσένη: O μικρός γευστικός θησαυρός της Πάρου Facebook Twitter
Αρωματικά βότανα, μέλι, ελιές, μαρμελάδες αρτύματα, όσπρια, ζυμαρικά και στο ψυγείο του θα βρεις τυροκομικά του νησιού αλλά και από τα γύρω νησιά Νάξο, Σύρο, Ιο. Ο πάγκος με τα φρέσκα οπωροκηπευτικά, λαχανικά και τα μυρωδικά ξεχειλίζει. Έκρηξη χρωμάτων.


Ο Αρσένης γρήγορα συνειδητοποίησε ότι έπρεπε να αποκτήσει τον έλεγχο της διάθεσης των προϊόντων του για να κρατήσει την ποιότητα τους. Πρωτοστάτησε στη δημιουργία της υπαίθριας αγοράς στην Νάουσα και πρόσφατα η διάθεση δημιουργίας οδήγησε τον νεαρό αγρότη να στήσει ένα χώρο που θα πουλάει τα προϊόντα του. Σε συνεργασία με τα αδέλφια του Θοδώρα και Κώστα έφτιαξαν ένα καλόγουστο παραδοσιακό παντοπωλείο στην Νάουσα της Πάρου. Χρώματα, αρώματα και παραδοσιακές γεύσεις προσφέρει το παντοπωλείο Arsenis που στα ράφια του φιγουράρουν προϊόντα από μικρές οικοτεχνίες που παράγονται χωρίς συντηρητικά από τα αγνά υλικά της ελληνικής γης. Αρωματικά βότανα, μέλι, ελιές, μαρμελάδες αρτύματα, όσπρια, ζυμαρικά και στο ψυγείο του θα βρεις τυροκομικά του νησιού αλλά και από τα γύρω νησιά Νάξο, Σύρο, Ιο. Ο πάγκος με τα φρέσκα οπωροκηπευτικά, λαχανικά και τα μυρωδικά ξεχειλίζει. Έκρηξη χρωμάτων.


Σε περίοπτη θέση βρίσκονται τα ελαιόλαδα που είναι παραγωγή του Αρσένη. «Είχα 150 δέντρα ελιές από τον πατέρα μου και ήταν η μαγιά για να ξεκινήσω. Φύτεψα το 2010 άλλα 800 δέντρα και σήμερα έχω 1.000 ελαιόδεντρα με κορωνέικη ποικιλία. Η Πάρος είχε ελαιοπαραγωγή μέχρι το 1970 που εγκαταλείφθηκε λόγω τουρισμού. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν αρχίσει πάλι να φυτεύουν ελαιόδεντρα και οι παραγωγοί φθάνουν τους είκοσι. Εμφιάλωση ελαιολάδου μόνο εγώ έκανα με 500 φιάλες βιολογικό, 100 φιάλες των 5 λίτρων με έξτρα παρθένο και 300 φιάλες του λίτρου με έξτρα παρθένο. Παράλληλα προμηθεύω με παριανό ελαιόλαδο τα ντόπια εστιατόρια», λέει ο Αρσένης.


Κλείνει την κουβέντα καθώς μια ομάδα από ξένους τουρίστες έχει έρθει να ψωνίσει από το μαγαζί του και στη συνέχεια θα ξεναγηθεί από τον ίδιο στις καλλιέργειές του. Παίρνει στα χέρια του τις ντομάτες από την τελευταία του παραγωγή και λέει όλο καμάρι: «Η υπαίθρια ντομάτα είναι από τα προϊόντα που μπορούν να αναδειχθούν στο νησί. Η νοστιμιά της είναι αξεπέραστη και ο κόσμος την τιμάει».

Το Παραδοσιακό Παντοπωλείο του Αρσένη: O μικρός γευστικός θησαυρός της Πάρου Facebook Twitter
Σε περίοπτη θέση βρίσκονται τα ελαιόλαδα που είναι παραγωγή του Αρσένη.

Παραδοσιακό Παντοπωλείο Αρσένης, Νάουσα Πάρος, τηλ. 22840-55017

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ