15 χρόνια Facebook: Ό,τι πιο κοντινό στη Μέρα της Μαρμότας

15 χρόνια Facebook: Ό,τι πιο κοντινό στη Μέρα της Μαρμότας Facebook Twitter
Είναι αυτό το εξωχρονικό ύφασμα του μέσου και η τελετουργική του διάσταση που διατηρείται ακόμα και μετά από μακροχρόνια χρήση, όταν έχει καταστεί άλλο ένα κομμάτι μιας καθημερινής ψυχαγωγικής/ενημερωτικής ρουτίνας ελεύθερου ωραρίου, που το κάνει να μοιάζει σαν να υπήρχε από πάντα ή σαν να πρόκειται για συλλογικό όνειρο από το οποίο ξυπνάμε και μετά το ξαναβλέπουμε.
0

Δεκαπέντε χρόνια, λέει, κλείνει το Facebook από την εγκατάστασή του στις ζωές των ανθρώπων ως κοινωνικού δικτύου που προωθεί –όχι με το αζημίωτο φυσικά, αντιθέτως– την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία, παρότι η αίσθηση μοναχικότητας, εμμονής, εντεταλμένης υπηρεσίας και παραμιλητού που προκαλούν πολλές αναρτήσεις των πιο τακτικών μάλιστα χρηστών του είναι πιο έντονη από ποτέ, ειδικά στις συνθήκες ακραίας πολιτικής πόλωσης που επικρατούν στη χώρα μας αλλά και παντού πλέον.


Μπήκα αργά σχετικά στο πανηγύρι, αλλά μου φαίνεται ότι έχουν περάσει αιώνες από το διάστημα της βασικής εκπαίδευσης σχετικά με τις νόρμες, τους κανόνες συμπεριφοράς και τα αλγοριθμικά τερτίπια του μέσου.

Πέντε χρόνια θα συμπληρώσω (Θεού θέλοντος) στην πλατφόρμα τον ερχόμενο Μάιο, έπρεπε όμως να μπω στον λογαριασμό μου για να το τσεκάρω – και τρία να μου έλεγες, και οκτώ, θα το πίστευα.


Είναι αυτό το εξωχρονικό ύφασμα του μέσου και η τελετουργική του διάσταση που διατηρείται ακόμα και μετά από μακροχρόνια χρήση, όταν έχει καταστεί άλλο ένα κομμάτι μιας καθημερινής ψυχαγωγικής/ενημερωτικής ρουτίνας ελεύθερου ωραρίου, που το κάνει να μοιάζει σαν να υπήρχε από πάντα ή σαν να πρόκειται για συλλογικό όνειρο από το οποίο ξυπνάμε και μετά το ξαναβλέπουμε, όπως στη Μέρα της Μαρμότας.

Μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για ένα σωρό ατασθαλίες και σκάνδαλα που έκαναν το 2018 την πιο δύσκολη χρονιά για την ολοκληρωτικά δημοφιλή πλατφόρμα, το Facebook ανακοίνωσε πριν από μερικούς μήνες τη διαδικασία ανακαίνισής του με ένα τηλεοπτικό spot που είχε τίτλο «Εδώ Μαζί».


Μπορεί να μη θυμόμουν πότε ακριβώς «υπέκυψα» στις σειρήνες των κοινωνικών δικτύων, θυμόμουν όμως σίγουρα ότι ήταν πολύ πιο μετά από τότε που είδα την ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ Το κοινωνικό δίκτυο (The Social Network) που κυκλοφόρησε το 2010, λουσμένη σ' ένα περίεργο λυκόφως, και παρουσίαζε μέσα από το σενάριο του διάσημου λεξιπλόκου Άαρον Σόρκιν τις συνθήκες γέννησης της πλατφόρμας από τον φοιτητή ακόμα τότε Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Πώς, δηλαδή, ένα συμπλεγματικό σπασικλάκι που ήθελε καταρχάς να εκθέσει εκείνες ειδικά τις συμφοιτήτριές του στο Χάρβαρντ που δεν θα του καθόντουσαν ποτέ, ούτε σ' αυτό ούτε σε οποιοδήποτε παράλληλο σύμπαν, ακόμα κι αν μπορούσαν να δουν σε μαγική γυάλα το μέλλον του ως μεγιστάνα της τεχνολογίας, χτύπησε τεράστια φλέβα και η αφαίμαξη δεν έχει τέλος.


Μετά τις αλλεπάλληλες καταγγελίες για ένα σωρό ατασθαλίες και σκάνδαλα που έκαναν το 2018 την πιο δύσκολη χρονιά για την ολοκληρωτικά δημοφιλή πλατφόρμα, το Facebook ανακοίνωσε πριν από μερικούς μήνες τη διαδικασία ανακαίνισής του με ένα τηλεοπτικό spot που είχε τίτλο «Εδώ Μαζί» και μετέφερε το αναμορφωμένο μήνυμα:

«Ήρθαμε εδώ για τους φίλους. Μετά γνωρίσαμε τους φίλους των φίλων. Μετά οι παλιοί φίλοι από το σχολείο, η μαμά μας, οι πρώην και το αφεντικό μας ενώθηκαν για μας ευχηθούν "ευτυχισμένα γενέθλια". Και βρήκαμε κι άλλους σαν κι εμάς. Μετά, όμως, συνέβη κάτι. Ξαφνικά, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με spam, clickbait, fake news και παραβίαση δεδομένων. Αυτό όμως θα αλλάξει. Από τώρα και στο εξής, το Facebook θα κάνει τα πάντα για να επιστρέψουμε όλοι σ' αυτό που έκανε το Facebook τόσο ιδιαίτερο: στους φίλους. Διότι, όταν αυτό το μέρος επιτελεί τον προορισμό του, ερχόμαστε όλοι λίγο πιο κοντά».


Τώρα που θα ξεκινήσει και επίσημα η προεκλογική περίοδος, θα σου πω εγώ πόσο κοντά θα έρθουμε και τι ωραία αλληλεπίδραση θα εκτυλιχθεί στον μηχανισμό σύνδεσης που μας έμπλεξες, κύριε Ζούκερμπεργκ!

To άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

 

Shortcut
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναζητώντας το μυστικό του Γιάννη Πετρίδη

Δ. Πολιτάκης / Αναζητώντας το μυστικό του Γιάννη Πετρίδη

Στις 29 Μαρτίου συμπληρώθηκαν σαράντα έξι χρόνια από την πρώτη εκπομπή του ανθρώπου που μας έμαθε να ακούμε μουσική, όμως, παρά την οικειότητα, το κύρος και τη γνώση που εκπέμπει ακόμα η φωνή του από τα ερτζιανά, ο ίδιος παραμένει σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
200 χρόνια «κρυφό σχολειό»

Δ. Πολιτάκης / 200 χρόνια «κρυφό σχολειό»

Πέρα από τις εθιμοτυπικές τελετουργίες της αρμόδιας επιτροπής, ο εορτασμός των 200 χρόνων από το ’21 θα μπορούσε να γίνει αφορμή για μια βαθύτερη αντίληψη των συναρπαστικών γεγονότων εκείνης της εποχής από αυτή που μας χάρισε το σχολείο.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
H περίπτωση του Άκη Πάνου, που ακόμα μας στοιχειώνει

Δημήτρης Πολιτάκης / H περίπτωση του Άκη Πάνου, που ακόμα μας στοιχειώνει

Ούτε το έργο ενός δημιουργού μπορεί εύκολα να διαγραφεί ούτε όμως και η σύνδεσή του με τις όποιες αποτρόπαιες πράξεις. Μένει εκεί, σαν ανεξίτηλη κηλίδα που διαβρώνει και συρρικνώνει το σέβας, το δέος, την εκτίμηση, την απόλαυση. Αυτό είναι το τίμημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Βρίσκοντας καταφύγιο στη μοιρολατρία και στα εποχικά μαγαζιά

Δημήτρης Πολιτάκης / Βρίσκοντας καταφύγιο στη μοιρολατρία και στα εποχικά μαγαζιά

Έχει ανάγκη ο κόσμος να περιβληθεί στην απομόνωσή του από ένα γιορτινό σκηνικό, από μια λαμπερή ψευδαίσθηση, ξορκίζοντας μια χρονιά που έγινε η προσωποποίηση όλων των δεινών που έχουν πέσει στο κεφάλι μας, όχι μόνο της πανδημίας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η πανδημία και η λαχτάρα μας να «σώσουμε τα Χριστούγεννα»

Δημήτρης Πολιτάκης / Η πανδημία και η λαχτάρα μας να «σώσουμε τα Χριστούγεννα»

Ας είμαστε προετοιμασμένοι για σεμνές, ταπεινές, υπερβατικές γιορτές, όπως θα έπρεπε δηλαδή πάντα να είναι, αν πιστέψουμε όλες αυτές τις χριστουγεννιάτικες ταινίες που βλέπουμε μια ζωή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Απόδραση από την Αθήνα

Δημήτρης Πολιτάκης / Απόδραση από την Αθήνα

Παίζει ξανά δυνατά ως σενάριο ή ως όραμα μέσα στην πανδημία η οριστική φυγή από τη μητρόπολη και η μετεγκατάσταση σε κάποια ιδανική γωνιά της επαρχίας με άμεση πρόσβαση σε φύση, βουνά, ακρογιαλιές, δειλινά.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ