Η Ελένη Καστάνη αφηγείται τη ζωή της στη LifO Facebook Twitter
Καταθέτω πάρα πολλή σκέψη στη δουλειά μου, τόσο που έχω αρχίσει και πνίγομαι. Κάθε φορά αγωνιώ το ίδιο, είναι σαν να γεννάω ένα παιδί. Φωτο: Αναστασία Βουτυροπούλου / LIFO

Η Ελένη Καστάνη αφηγείται τη ζωή της στη LifO

0

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κρήτη, στη Σητεία, μέχρι και την τρίτη γυμνασίου. Νομίζω ότι αυτά τα χρόνια με έχουν χαρακτηρίσει. Και όσο μεγαλώνω το καταλαβαίνω και πιο πολύ. Όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος, τον τραβάει όλο και πιο πολύ η πατρίδα του. Αν μπορούσα να ζήσω εκεί, αν είχα δουλειά που το επέτρεπε, θα το έκανα. Μερικές φορές αισθάνομαι να με πνίγει η ζωή της μεγαλούπολης. Με έχει σημαδέψει η ζωή της επαρχιακής πόλης, η θάλασσα. Είναι σημαντικό να μεγαλώνεις βλέποντας θάλασσα, ανοίγει το μυαλό σου.

• Η μαμά μου ήταν μοδίστρα και ο μπαμπάς μου υπάλληλος του δήμου, η μεσαία τάξη που ονειρευόταν να σπουδάσει τα παιδιά της και να τα κάνει κάτι σημαντικό. Έχω στη μνήμη μου εικόνες από τις κυρίες με τους κότσους και τις τσάντες που έρχονταν να προβάρουν τα ρούχα τους κι εμένα να πηγαίνω στο σπίτι τους τα τελειωμένα φουστάνια, τυλιγμένα με ένα ύφασμα. Μια τέτοια κυρία έπαιξα στην ταινία της Μαλέα.

• Θυμάμαι έντονα το δημοτικό. Ήμουνα καλή μαθήτρια, παρ' όλο που ποτέ δεν ήμουν σπασίκλας. Πάντα ήμουν το επίκεντρο της παρέας. Θυμάμαι επίσης τις μυρωδιές της Αθήνας όταν ερχόμασταν ταξίδι στους θείους μου. Μου έκαναν τρομερή εντύπωση οι μυρωδιές κι οι εικόνες, είχα διαβάσει την Αστραδενή της Φακίνου, και κάθε φορά ζούσα κάτι παρόμοιο. Αυτό το βιβλίο με εξέφραζε πάρα πολύ.

Είμαι πολύ τολμηρή στις επιλογές μου. Θέλω να ανανεώνομαι. Κι αν μου προτείνουν κάτι διαφορετικό που θεωρώ αξιόλογο, πάω αμέσως. Δεν σκέφτομαι ούτε λεφτά ούτε δόξες. Σε βάθος χρόνου αυτό σε βγάζει κερδισμένο.

• Από μικρή ήθελα να γίνω αυτό που έγινα. Ακριβώς. Βέβαια, ήθελα να γίνω και διάφορα αστεία πράγματα, τύπου καθαρίστρια! Τέλειωσα το λύκειο στα Εξάρχεια, το 5ο, το περιβόητο. Μπήκα στο πανεπιστήμιο, στη Βιομηχανική Θεσσαλονίκης κι αμέσως μετά στη δραματική σχολή του Βεάκη. Ηθοποιός έγινα από εσωτερική ανάγκη. Ήξερα τι ήθελα να κάνω από τη στιγμή που είδα για πρώτη φορά θέατρο. Έπαθα κάτι σαν ταχυπαλμία.

• Δεν θεωρώ τον εαυτό μου κωμικό ηθοποιό. Τον θεωρώ ηθοποιό. Σκέτο. Κι ας έχω παίξει κατά 90% ανάλογους ρόλους. Βεβαίως, είναι μεγάλη τιμή να σε χαρακτηρίζουν κωμικό. Είναι δύσκολο είδος. Και είναι πάρα πολύ καλό, με την έννοια ότι σε λατρεύει ο κόσμος. Η αγάπη που εισπράττεις είναι τρομακτική. Ο κωμικός γίνεται πιο εύκολα γνωστός, ακόμα και στα χρήματα είναι κερδισμένος. Έχω την αίσθηση ότι είναι πιο καλοπληρωμένος από τους άλλους. Εξάλλου, πιο εύκολα ταυτίζεσαι με κάποιον που σου χαρίζει χαρά. Έχει πάντα ένα παράθυρο ανοιχτό για να μπαίνει φως κι αέρας.

• Η εικόνα μου με απασχολεί ελάχιστα. Δεν με νοιάζει καθόλου να τσαλακώνεται, σημασία είναι να μην είναι πάντα η ίδια. Θα πνιγώ σαν ηθοποιός αν παίξω τον ίδιο ρόλο, θα πεθάνω.

Η Ελένη Καστάνη αφηγείται τη ζωή της στη LifO Facebook Twitter
Μερικές φορές αισθάνομαι να με πνίγει η ζωή της μεγαλούπολης. Με έχει σημαδέψει η ζωή της επαρχιακής πόλης, η θάλασσα. Φωτο: Αναστασία Βουτυροπούλου / LIFO

• Καταθέτω πάρα πολλή σκέψη στη δουλειά μου, τόσο που έχω αρχίσει και πνίγομαι. Κάθε φορά αγωνιώ το ίδιο, είναι σαν να γεννάω ένα παιδί. Τώρα πια έχει αρχίσει να με πιέζει αφόρητα όλο αυτό, το δράμα μου είναι ότι όσο πάει και χειροτερεύει. Μερικές φορές σκέφτομαι ότι είναι κρίμα που δεν είμαι πλούσια, για να μην αγωνιώ για το τι θα κάνω. Δεν ξέρω αν καταλαγιάζει η δημιουργική σου διάθεση, μάλλον είναι θέμα εσωτερικής ανησυχίας.

• Είμαι πολύ τολμηρή στις επιλογές μου. Θέλω να ανανεώνομαι. Κι αν μου προτείνουν κάτι διαφορετικό που θεωρώ αξιόλογο, πάω αμέσως. Δεν σκέφτομαι ούτε λεφτά ούτε δόξες. Σε βάθος χρόνου αυτό σε βγάζει κερδισμένο. Αυτό που έχω καταφέρει με τις επιλογές μου είναι ότι ο κόσμος με ταυτίζει με κάτι καλό. Αυτή είναι η πιο μεγάλη μου κατάκτηση. Καριέρα δεν είναι οι δουλειές που κάνεις. Είναι οι δουλειές που δεν κάνεις. Εκεί που δεν πας, που λες όχι, μ' αυτό κάνεις καριέρα.

• Είμαι μοναχικό άτομο. Θεωρούν ότι οι κωμικοί είμαστε μέσα στο χάι. Όχι, δεν είμαστε μέσα στο χάι. Κι επειδή η δουλειά μου έχει πολύ φως, πολλή συναλλαγή με κόσμο, στο σπίτι μου θέλω ηρεμία. Θέλω το σκοτεινό και το ήσυχο, δεν μου αρέσει η έκθεση. Μπορεί να είναι θέμα χαρακτήρα, δεν έχει να κάνει με τη δουλειά.

Η Ελένη Καστάνη αφηγείται τη ζωή της στη LifO Facebook Twitter
Δεν θεωρώ τον εαυτό μου κωμικό ηθοποιό. Τον θεωρώ ηθοποιό. Σκέτο. Κι ας έχω παίξει κατά 90% ανάλογους ρόλους. Φωτο: Αναστασία Βουτυροπούλου / LIFO

• Ξέρεις τι έχω καταλάβει; Ότι ο χρόνος έρχεται και σε τοποθετεί εκεί που ανήκεις. Αυτό είναι το μόνο που με ηρεμεί. Έχω γνωρίσει σπουδαίους ανθρώπους που είναι 100 φορές καλύτεροι από μένα, και βλέπω ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο. Δεν χρειάζεται να αγωνιάς και να καταναλώνεσαι, να είσαι ανταγωνιστικός, είναι όλα μάταια και χαζά. Πόσο θα επιβιώσεις με πλάγια μέσα; Από την πρώτη περιοδεία μού έκαναν προτάσεις για συνεργασία. Ούτε γνωστούς είχα ούτε ήμουν καμιά ενζενί που θα με καλούσαν λόγω εμφάνισης.

• Δεν φοβάμαι τίποτα. Όλα μπορώ να τα αντιμετωπίσω. Δεν φοβάμαι ούτε για το μέλλον του παιδιού μου. Αν είσαι καλός γονιός, έχεις βάλει το θεμέλιο λίθο στην προσωπικότητα ενός ανθρώπου. Τον πρώτο και τον πιο κύριο. Πιστεύω στον άνθρωπο. Πιστεύω ότι όλα μπορεί να τα καταφέρει. Ούτε το θάνατο φοβάμαι, τον θεωρώ φυσική εξέλιξη. Θα έρθει κάποια στιγμή.

• Είναι δύσκολο να μεγαλώνεις μόνη σου ένα παιδί. Γενικά είναι δύσκολο να μεγαλώνεις ένα παιδί όταν δουλεύεις πολύ. Υπάρχουν μέρες που δεν προλαβαίνω ούτε το τηλέφωνο να σηκώσω. Όταν είμαι στη δουλειά το έχει η μαμά μου. Και ο πατέρας του. Από τότε που χωρίσαμε είναι πολύ καλύτερος πατέρας. Φροντίζω να μην κάνω πλέον πολλά πράγματα μαζί, να έχω χρόνο να πάω το γιο μου στο σχολείο, να τον διαβάζω. Μαμαδίστικα πράγματα. Μου αρέσουν τα παιδιά, θα ήθελα να είχα πολλά αν γινόταν.

Βεβαίως και υπάρχει ευτυχία! Μπορεί να μην είναι μόνιμη, αλλά είναι πολύ εύκολη, νομίζω. Όταν είμαι ερωτευμένη, είμαι ευτυχισμένη. Ο έρωτας σε τυφλώνει, δεν βλέπεις τίποτα. Πρέπει να τον απολαμβάνεις όσο κρατάει, αφού έτσι κι αλλιώς περνάει.

• Παλιά μου άρεσε πάρα πολύ η Αθήνα. Τώρα δεν προλαβαίνω να βγω, είμαι σε μια κατάσταση τρέλας. Είμαι παιδί του κέντρου. Θυμάμαι τα Εξάρχεια την παλιά εποχή, τον Τζιμάκο τον Πανούση, τον Άσιμο στην πλατεία. Τα αγαπάω γιατί έχουν ένα φευγάτο κλίμα. Μου αρέσει η πολυκοσμία τους, να βλέπω κόσμο κι ας μη μιλάμε, κι ας μη γνωριζόμαστε. Μου αρέσει ο λόφος του Στρέφη, τα καφέ της πλατείας.

• Βεβαίως και υπάρχει ευτυχία! Μπορεί να μην είναι μόνιμη, αλλά είναι πολύ εύκολη, νομίζω. Όταν είμαι ερωτευμένη, είμαι ευτυχισμένη. Ο έρωτας σε τυφλώνει, δεν βλέπεις τίποτα. Πρέπει να τον απολαμβάνεις όσο κρατάει, αφού έτσι κι αλλιώς περνάει.

• Μεγαλύτερο κέρδος έχει η επιτυχία. Από όλες τις πλευρές έχει μεγαλύτερο κέρδος. Μην προσπαθήσει να σε πείσει κανείς για το αντίθετο. Δηλώνω φαν της επιτυχίας.

Η Ελένη Καστάνη αφηγείται τη ζωή της στη LifO Facebook Twitter
Αυτό που έχω καταφέρει με τις επιλογές μου είναι ότι ο κόσμος με ταυτίζει με κάτι καλό. Φωτο: Αναστασία Βουτυροπούλου / LIFO

• Το σενάριο του Πρώτη Φορά Νονός είναι του Νίκου Παπανδρέου, από ένα διήγημα από το πρώτο του βιβλίο. Η σκηνοθεσία της Όλγας Μαλέα. Είναι μια ωραία ανθρώπινη ιστορία με κωμικές καταστάσεις, που διαδραματίζεται στην Κρήτη, στα Χανιά, και όλοι μιλούν κρητικά. Εγώ με τα τρία μου παιδιά αποτελούμε το ανθρώπινο κομμάτι της ταινίας, σύζυγος κομματάρχη [που υποδύεται ο Αντώνης Καφετζόπουλος]. Ο γιος του αρχηγού μας έρχεται να βαφτίσει το μικρό μας παιδί και κοντά μας γνωρίζει τη ζεστασιά της οικογένειας που έχει στερηθεί. Στο τέλος μεταμορφώνεται, βλέπει διαφορετικά και τους ίδιους του τους γονείς.

• Μέχρι πριν από μερικά χρόνια έβλεπες στην πρώτη σειρά του θεάτρου πραγματικά σημαντικές προσωπικότητες, τον Πλωρίτη, τον Βολανάκη. Σήμερα στην πρώτη θέση κάθονται οι σταρ της τηλεόρασης.

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Σήμερα δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ