Eurovision 2019: Γιατί η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ο Στίβεν Φράι και άλλες διασημότητες καταδικάζουν το μποϊκοτάζ

Eurovision 2019: Γιατί η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, ο Στίβεν Φράι και άλλες διασημότητες καταδικάζουν το μποϊκοτάζ Facebook Twitter
1

Διασημότητες, ανάμεσα τους η Μαρίνα Αμπράμοβιτς και ο κωμικός Στίβεν Φράι, υπογράφουν επιστολή στην οποία απορρίπτουν την πρόταση για μποϊκοτάζ της φετινής Eurovision που θα γίνει τον Μάιο στο Ισραήλ. 

Στην επιστολή αναφέρουν πως το πνεύμα της Eurovison δηλαδή «η ενότητα απ' άκρη σ' άκρη» στην ευρωπαϊκή ήπειρο δέχεται επίθεση από αυτούς που καλούν σε μποϊκοτάζ επειδή ο διαγωνισμός γίνεται στο Ισραήλ. «Υπονομεύεται το πνεύμα του διαγωνισμού και μετατρέπεται από  εργαλείο ενότητας σε όπλο διαχωρισμού», τονίζουν. 

Το γράμμα συνεχίζει αναφέροντας πως «πιστεύουμε πως το κίνημα που ζητά το πολιτιστικό μποϊκοτάζ είναι μία προσβολή τόσο απέναντι στους Παλαιστινίους όσο και στους Ισραηλινούς, οι οποίοι εργάζονται μαζί για την προώθηση της ειρήνης, μέσω συμβιβασμών, ανταλλαγών και αμοιβαίας αναγνώρισης. Μπορεί να έχουμε όλοι διαφορετική άποψη για την διένεξη Ισραηλινών- Παλαιστινίων και για το ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος για την ειρήνη, όμως όλοι συμφωνούμε πως το πολιτιστικό μποϊκοτάζ δεν είναι λύση». 

Η επιστολή είναι μια πρωτοβουλία της μη κυβερνητικής οργάνωσης Creative Community for Peace (CCFP) και την υπογράφουν πάνω από 100 προσωπικότητες. Εκτός από την Αμπράμοβιτς και τον Φράι άλλοι διάσημοι που υπογράφουν είναι ο κωμικός Αλ Μάρει και ο Τζιν Σίμονς από συγκρότημα KISS. 

Ο Άρι Ίντζελ, διεθυντής της CCFP δηλώνει πως «τα μέλη της βιομηχανίας του θεάματος που υπογράφουν αυτή τη δήλωση, μαζί με τους χιλιάδες ανθρώπους που υιοθετούν το μήνυμα της, όλοι αυτοί πιστεύουν στις γέφυρες που χτίζονται μέσω της μουσικής και των τεχνών. Είναι ένα μέσο στο να πετύχουμε μεγαλύτερη κατανόηση και ειρήνη στην περιοχή. 

Η επιστολή αποτελεί απάντηση στο κάλεσμα για μποϊκοτάζ στη Eurovision από το κίνημα BDS (Boycott, Divestment, Sanctions- Μποικοτάζ, Αποεπένδυση, Κυρώσεις). Το συγκεκριμένο κίνημα λέει πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί ξεδιάντροπα τη Eurovision ως κομμάτι της διεθνούς στρατηγικής του στην παρουσίαση της χώρας. «Η επίσημη καμπάνια με το όνομα Brand Israel», λέει το κίνημα που ζητά το μποϊκοτάζ, «παρουσιάζει μια εικόνα που ξεπλένει και αποπροσανατολίζει από τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττει το Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστίνιους». 

Τον Ιανουάριο, σημαντικοί Βρετανοί καλλιτέχνες, ανάμεσα τους η Βίβιαν Γουέστγουντ, ο Πίτερ Γκάμπριλ, ο Μάικ Λι, ο Ρότζερ Γουότερς και η Τζούλι Κρίστι συνυπέγραψαν επιστολή προς το BBC στην οποία ζητούσαν να ακυρώσει την τηλεοπτική μετάδοση του διαγωνισμού της Eurovision του 2019. 

Στο γράμμα ανέφεραν πως «παρότι η Eurovision είναι ελαφριά διασκέδαση δεν εξαιρείται από το να λαμβάνει υπόψιν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων από το Ισραήλ. 

Τo BBC υπογράμμισε την δέσμευση του να καλύψει τον διαγωνισμό. «Ο διαγωνισμός της Eurovision δεν είναι πολιτικό γεγονός και δεν υιοθετεί κάποιο πολιτικό μήνυμα ή καμπάνια. Ο διαγωνισμός υποστηρίζει πάντα τις αξίες της φιλίας, της ενσωμάτωσης, της ανοχής, της διαφορετικότητας και δεν πιστεύουμε πως είναι σωστό να χρησιμοποιηθεί η συμμετοχή του BBC σε αυτό για πολιτικούς λόγους. Για αυτούς τους λόγους θα συμμετάσχουμε στη φετινή Eurovision. Η οικοδέσποινα χώρα ορίζεται από τους κανόνες του διαγωνισμού, όχι από το BBC». 

Culture
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

σχόλια

1 σχόλια
Ενταξει οι καλλιτεχνες γενικα δεν ειναι... πως να το πουμε.. η επιτομη της συγκροτημενης σκεψης αλλα βρε παιδι μου μου κανει εντυπωση που εστω και αυτοι οι4-5 διασημοι δεν βλεπουν οτι το BDS ειναι ενα υποκαταστημα της Χαμας στην ουσια.