Ο Tom Yosi ονόμασε το πρώτο του EP «Bondyè» από την ανώτατη ύπαρξη στη θρησκεία των Voodoo

Ο Tom Yosi ονόμασε το πρώτο του EP «Bondyè» από την ανώτατη ύπαρξη στη θρησκεία των Voodoo Facebook Twitter
O Tom Yosi.
0

Αυτοαποκαλείται «guitar nerd» και παρόλο που είναι 22 χρονών πείθει όταν παίζει μπλουζ. Ο κιθαρίστας και τραγουδοποιός Τom Yosi έχει διασκευάσει συγκινητικά το «Γράμμα» του Τσιτσάνη και παίζει συχνά στις μουσικές σκηνές της Αθήνας. Λίγο πριν κυκλοφορήσει το πρώτο του EP με τίτλο «Bondyè» κάθισε και μας έγραψε μερικές ιστορίες.

— Πού μένεις; Πώς είναι η γειτονιά σου;

Μένω στα Εξάρχεια, πολύ κεντρικά. Εδώ ισχύει κυριολεκτικά το «όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά». Περάστε μια βόλτα εάν θέλετε. Μην μπερδευτείτε όμως... Εδώ έχουμε κατοχή.

«Bondyè» είναι το όνομα της ανώτατης ύπαρξης-θεού στη θρησκεία των Voodoo. Προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις «bon dieu» (καλός θεός). Υποστηρίζουν πως ο άνθρωπος έχει μια σχέση παρατηρητή - παρατηρούμενου με τον Θεό και κατ' επέκταση με το «Όλον».

— Περίγραψέ μου μια σκηνή που είδες πρόσφατα στην Αθήνα και δεν μπορείς να ξεχάσεις.

Ένα πρωί πριν από λίγες εβδομάδες σηκώνομαι να πάρω καφέ. Περπατώ νυσταγμένος και μέσα στο καφέ με κοιτάζουν όλοι με ύφος «καλά, αναίσθητος είσαι;». Κοιτάω έξω και βλέπω έναν νευρικό αστυνομικό στρατό, οπλισμένο με πολυβόλα και μίσος, να έχει κλείσει τους δρόμους, να τραβάει μάνες και μωρά έξω από ένα κτίριο και να τους στοιβάζει σε δύο κλούβες. Παραδίπλα, ατάραχοι, κάμερες και δημοσιογράφοι έκαναν λόγο για «σκούπα». Τριγύρω οι υπόλοιποι, ανήμποροι για το οτιδήποτε. Σοκαρισμένοι. Οι άνθρωποι αυτοί, λοιπόν, προσπαθούσαν να κοιτάξουν στο πρόσωπο τους αστυνόμους και τους παρακαλούσαν να τους αφήσουν να πάρουν κάποια πράγματα προσωπικά τους από το κτίριο, αλλά αυτοί φορούσαν κουκούλες και κράνη. Τις σπαρακτικές κραυγές των μωρών στις αγκαλιές των μαμάδων τους τις ακούω ακόμα.

− Ποια ήταν η τελευταία φορά που έκλαψες; Αν θες, πες μου γιατί.

Θα σου πω. Είχα να κλάψω από τα 12. Πέρσι ο αδελφός μου έφυγε για ένα διάστημα οικονομικός μετανάστης, μαζί με τη μητέρα μου, στην Αυστρία. Αποφάσισε να μου ανακοινώσει πως φεύγει τη νύχτα πριν πετάξει. Μου είπε, λοιπόν, πως θα έρθει το πρωί να με χαιρετήσει και μετά θα πάει καρφί αεροδρόμιο. Με ξυπνάει στις έξι το πρωί πιο όμορφος και χαμογελαστός από ποτέ, με έναν καφέ και μια μπουγάτσα στο χέρι. Μου λέει «αυτά τα έφερα για σένα, μη μένεις νηστικός και ξενυχτάς, βρε βλάκα». Πρόλαβα να του πω ελάχιστα πριν αγκαλιαστούμε και πούμε au revoir (για ποτέ δεν λέμε αντίο, μόνο au revoir). Έφυγε. Έκλεισα την πόρτα. Επί 4 ώρες σερί έκλαιγα με λυγμούς. Ακόμα δεν ξέρω γιατί. Σήμερα μένουμε μαζί Αθήνα. Τον λατρεύω.

Ο Tom Yosi ονόμασε το πρώτο του EP «Bondyè» από την ανώτατη ύπαρξη στη θρησκεία των Voodoo Facebook Twitter
Ως παρατηρητής αλλά και ως παρατηρούμενο έγραψα αυτό το EP, με γνώμονα την επιρροή που δεχόμουν, και δέχομαι, από τον κόσμο εκεί έξω.

— Ποια ήταν η πιο ωραία στιγμή του φετινού καλοκαιριού για σένα;

Επέστρεψα από τις διακοπές μου στις 20 Αυγούστου. Κενή Αθήνα. Δουλεύαμε για αυτούς που δουλεύουν για να δουλεύουν για αυτούς. Είμαι με τους κολλητούς μου σε ένα σπίτι στο Παγκράτι και αράζουμε. Σε κάποια φάση και σε μια στιγμή γενναιότητας, νομίζω, είπα «... είμαι χαλασμένος φίλε. Τα έχω κάνει σκατά. Έχω έπαρση. Προσποιούμαι διαρκώς. Αυτή η έπαρση, αυτή η επιτήδευση είναι που συντηρεί την μοναξιά μου. Θέλω να βρω τις ρίζες, τους σπόρους μου, και να τους θάψω στο τσιμέντο». Επικρατεί μια σιωπή. Και ξαφνικά μου λέει ένας φίλος «Δεν είσαι αυτό. Άντε.... το πολύ πολύ να πετύχεις κανένα σπόρο μπας και κοιμηθείς λίγο». Αυτή η στιγμή.

— Γιατί έδωσες τον τίτλο «Bondyè» στο νέο σου EP;

«Bondyè» είναι το όνομα της ανώτατης ύπαρξης-θεού στη θρησκεία των Voodoo. Προέρχεται από τις γαλλικές λέξεις «bon dieu» (καλός θεός). Υποστηρίζουν πως ο άνθρωπος έχει μια σχέση παρατηρητή - παρατηρούμενου με τον Θεό και κατ' επέκταση με το «Όλον». Ο παρατηρητής επηρεάζει ενεργειακά το παρατηρούμενο και ταυτόχρονα αυτό επηρεάζει τον παρατηρητή. Εάν υπάρξει διαίρεση μεταξύ τους, τότε η σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Ως παρατηρητής αλλά και ως παρατηρούμενο έγραψα αυτό το EP, με γνώμονα την επιρροή που δεχόμουν, και δέχομαι, από τον κόσμο εκεί έξω.

— Σε ποια ταινία θα μπορούσε να είναι soundtrack;

Η αλήθεια είναι πως ακούγοντας πλέον τα κομμάτια στο mixing desk μου έρχονται στο μυαλό διάφορες εικόνες. Εξάλλου, συνθέτω πολύ περισσότερο σαν σκηνοθέτης παρά σαν μουσικός. Είμαι μεγάλος φαν του κινηματογράφου και μάλιστα πολλές φορές πράγματα τα οποία έψαχνα στην μουσική, τα βρήκα μέσα σε ταινίες. Για παράδειγμα, κάποιες ιδέες και τρόπους αυτοσχεδιασμού επάνω στο όργανο τους εμπνεύστηκα από τον τρόπο που σκηνοθέτησε ο Νίκος Παπατάκης τη «Φωτογραφία». Ίσως όλα να βρίσκονται παντού.

 

 

 


Info

To EP «Bondyè» θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

 

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Μουσική / «Θέλω τα τραγούδια μου να γίνουν καραόκε για να τα τραγουδούν με πάθος οι μεθυσμένοι θείοι»

Η Michelle Gurevich γράφει μουσική για την ψυχή και τις εμπειρίες της, με μια γερή δόση μαύρου χιούμορ και αφοπλιστικής ειλικρίνειας. Μιλά στη LiFO λίγο πριν από την εμφάνισή της στο Fuzz.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Κοντσέρτο για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ: Ένα νεανικό έργο που δεν ξεπεράστηκε ποτέ

Πώς είναι άραγε να γράφεις το κορυφαίο σου έργο στα 25 σου χρόνια; Πόση αγωνία αισθάνεται ένας συνθέτης που καταλαβαίνει ότι όλοι προσδοκούν από εκείνον το επόμενο μεγάλο έργο; Πού κρύβεται η ακαταμάχητη δύναμη του Κοντσέρτου για πιάνο του Έντβαρντ Γκριγκ; Η Ματούλα Κουστένη εξερευνά ένα από τα διασημότερα έργα για πιάνο και ορχήστρα, την ομορφιά του και την ιστορία του.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μπάρι Άνταμσον: «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα τελευταία κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Μουσική / «Το ροκ εν ρολ ήταν από τα κινήματα που άλλαξαν πραγματικά τον κόσμο»

Λίγο πριν προσγειωθεί στην Αθήνα για ένα χορταστικό συναυλιακό διήμερο, ο πολυτάλαντος Μπάρι Άνταμσον μιλά για τη σκηνή του Mad-chester, για το ροκ εν ρολ που όσο «γερνάει» τόσο δυναμώνει, για τη γνωριμία του με τον Λιντς και τον εθισμό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Συνέντευξη Saturday Night Satan

Μουσική / «Όσο υπάρχει κόσμος που πηγαίνει στις συναυλίες, θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε κι εμείς»

Mε μια γυναικεία φωνή να ηγείται, αντλώντας έμπνευση από τον horror κινηματογράφο και με επιρροές από τα ’70s και ’80s, οι Saturday Night Satan φέρνουν νέο αέρα στην εγχώρια metal σκηνή.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

Μουσική / Δείτε ολόκληρη την πρώτη συνέντευξη της Björk on camera μετά μια δεκαετία

«Μη σταματάτε. Έχουμε αφθονία. Έχουμε λύσεις. Μπορούμε να αρχίσουμε πάλι από την αρχή»: Η Björk παρουσιάζει την προσωπική της ουτοπία με το πρότζεκτ «Cornucopia» και μιλάει μπροστά στην κάμερα, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό. 
THE LIFO TEAM
ΕΠΕΞ O Tsolimon βλέπει όνειρα με γιαπωνέζικα καρτούν

Μουσική / Ο Tsolimon έγραψε ένα άλμπουμ κλαίγοντας και οδηγώντας

Στον πρώτο του προσωπικό δίσκο, ο νεαρός τραγουδοποιός που λατρεύει τον Λεξ και τα Pokemon συνδυάζει την ηλεκτρονική μπαλάντα με το ραπ και το ζεϊμπέκικο. Όταν έστειλε το «Καλό» στον Κραουνάκη, εκείνος του απάντησε πως πρέπει να το τραγουδήσει η Στανίση - τελικά, το είπε ο ίδιος και η Δεσποινίς Τρίχρωμη.
M. HULOT
Ο Bad Bunny και το μέλλον της urbano μουσικής

Μουσική / Ο Bad Bunny και το μέλλον της παρεξηγημένης urbano μουσικής

Το «Debí tirar más fotos» του 30χρονου Πορτορικανού μουσικού είναι ένα λάτιν αριστούργημα αφιερωμένο στις ρίζες του, στην ιστορία του Πουέρτο Ρίκο και στις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, όπως ο υπερτουρισμός και η εποχή του Τραμπ, που πλήττει τους μετανάστες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η «Δύναμη του πεπρωμένου» αποτελεί τα τελευταία 150 χρόνια έναν διαρκή θρίαμβο της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Μουσική / Η «Δύναμη του πεπρωμένου»: Ο θρίαμβος της μουσικής ιδιοφυΐας του Βέρντι

Η όπερα που απασχόλησε τον Τζουζέπε Βέρντι επί είκοσι χρόνια και θεωρείται από τις σημαντικότερες του διεθνούς ρεπερτορίου επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, με μια παράσταση αντάξια της φήμης της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

Πέθανε Σαν Σήμερα / Το συναρπαστικό, άχρονο, χαμένο άλμπουμ της Ούρσουλα Λε Γκεν

H πολυβραβευμένη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας που πέθανε σαν σήμερα, το 2018, είχε συνεργαστεί με τον συνθέτη Todd Barton στη δημιουργία ενός φιλόδοξου πρότζεκτ που εκτείνονταν πέρα από τη συγγραφή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Θα πατήσεις σε λουλούδια, θα πατήσεις και σε σκατά για να βρεις διεξόδους»

Μουσική / Αεκτζής, αναρχικός, καζαντζιδικός: Η ανορθόδοξη πορεία του Γιάννη Μπαχ Σπυρόπουλου στο ελληνικό τραγούδι

Συνθέτης, στιχουργός, αρθρογράφος, ζωγράφος, ραδιοφωνικός παραγωγός, ο Γιάννης Μπαχ Σπυρόπουλος έχει γράψει τη δική του ιστορία στην ελληνική δισκογραφία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Οθόνες / «Για μένα αυτό είναι οι ταινίες, μια περιπέτεια έξω και πέρα από την ηθική»

Μια μεγάλη κουβέντα με τον σκηνοθέτη και μουσικό Γιάννη Βεσλεμέ που κυκλοφορεί ταυτόχρονα το νέο του άλμπουμ και η ρετροφουτουριστική του ταινία «Αγαπούσε τα λουλούδια περισσότερο». (SPOILER ALERT)
M. HULOT
Laurent Garnier

Μουσική / «Βλέπω μαριονέτες να παίζουν μουσική έχοντας τα ακουστικά περισσότερο στον λαιμό παρά στα αυτιά»

Με αφορμή ένα επικό τετραπλό mix –house, techno, UK focus και downtempo– για τα 25 χρόνια λειτουργίας του θρυλικού fabric, ο Γάλλος παραγωγός, DJ και πρόσφατα χρισμένος ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής Laurent Garnier μιλά για το τότε και το τώρα της ηλεκτρονικής μουσικής.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ