8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα

8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα Facebook Twitter
Στην ιστορική περιοχή της πλατείας Ασωμάτων ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί ένα καινούργιο εστιατόριο το «Δώδεκα» και την επιμέλεια της κουζίνας έχει αναλάβει ο δημιουργικός Γιάννης Στανίτσας. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Πρόκειται να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες τη σάλα τους για να υποδεχτούν αυτούς που αναζητούν καινούργια στέκια φαγητού. Ο λόγος για τα νέα εστιατόρια της πόλης που ακριβώς στο γύρισμα των εποχών ήρθαν να πλουτίσουν τον φθινοπωρινό - χειμωνιάτικο χάρτη των γεύσεων της πρωτεύουσας.


Ο γνωστός σεφ Πάνος Ιωαννίδης, βαθύς γνώστης της ιταλικής κουζίνας, ένωσε τις δυνάμεις του με τον Πάνο Πολίτη του ιταλικού Cupola για να φτιάξουν ένα καινούργιο εστιατόριο με σύγχρονη ιταλική κουζίνα. «Το νέο εστιατόριο το βαφτίσαμε Ovio, το οποίο στην μιλανέζικη σλάνγκ σημαίνει ξεκάθαρο, προφανές, όπως ακριβώς θα είναι και η κουζίνα του», λέει με πάθος στην φωνή του ο Πάνος και εξηγεί: «Κουζίνα με ιταλικά προϊόντα, δημιουργικές ιδέες, ξεκάθαρες casual γεύσεις. Pasta fatta mano, ριζότο κατά παραγγελία που θα φτιάχνεται από την αρχή, τίποτα προετοιμασμένο». Το Ovio ετοιμάζεται πυρετωδώς στο κέντρο της Αθήνας στην περιοχή του Συντάγματος και αναμένεται τον Οκτώβρη να μας υποδεχθεί.

Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο σπιτικό ελληνικό φαγητό, από ρεβίθια και φακές μέχρι γιουβέτσι, αλλά και να θυμηθούμε το μεσημεριανό κυριακάτικο τραπέζι, όπως έτρωγε παλιά η οικογένεια.


Στην καρδιά του Πειραιά το πρώην Lola's στην Δευτέρας Μεραρχίας 14 αλλάζει ρότα και ετοιμάζεται πυρετωδώς από την ομάδα του Άμπακου με στόχο να ανοίξει τις πύλες του στις αρχές του Οκτώβρη. Και το όνομα αυτού «Δόλωμα» με μενού που ακουμπά στην ψαροφαγία. Ο σεφ Χρήστος Τζιέρας ετοιμάζει το μενού που εμπνέεται από την θάλασσα με προτάσεις από φρέσκο ψάρι αλλά και ψαρομεζέδες που θα συνοδεύσουν το ούζο, το τσίπουρο ή το κρασί.

Από δημιουργικό λουκάνικο θαλασσινών με ντιπ πολίτικης σαλάτας και γιουβετσάκι κακαβιάς με ψάρι ημέρας, μέχρι θράψαλο στη σχάρα με λαδολέμονο και τραγανό τηγανητό καλαμάρι που συνοδεύεται από σάλτσα πιπεριάς. Η σάλα «ντύνεται» με χρώματα λευκού και τυρκουάζ, διακοσμείται με ασπρόμαυρες φωτογραφίες του ελληνικού κινηματογράφου, άφθονα φυτά ενώ ο επιβλητικός μεταμοντέρνος πολυέλαιος ενισχύει το σκηνικό. Τη φιλοσοφία της απόλαυσης των θαλασσινών μεζέδων θα συντροφεύουν μουσικές από τον ελληνικό κινηματογράφο.

8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο γνωστός σεφ Πάνος Ιωαννίδης ένωσε τις δυνάμεις του με τον Πάνο Πολίτη για να φτιάξουν ένα καινούργιο εστιατόριο με σύγχρονη ιταλική κουζίνα και το βάφτισαν Ovio.

Στα εστιατόρια Άδολο, Ψαράδες και Λάζαρος που έχουν στήσει και τρέχουν τα αδέλφια Γιάννης και Τάσος Βουλγαράκης ετοιμάζεται να προστεθεί και ένα καινούργιο «αδελφάκι». Επιθυμία του Γιάννη ήταν να φτιάξει ένα ιταλικό εστιατόριο και όπως όλα δείχνουν το όνειρο του άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά. Σε χώρο του Παλαιού Φαλήρου ετοιμάζεται το καινούργιο ιταλικό εστιατόριο που η κουζίνα θα δίνει έμφαση στα μαγειρευτά με ιταλικά προϊόντα και συνταγές που θα σε ταξιδεύουν από τον βορρά μέχρι τον νότο.

Στην ιστορική περιοχή της πλατείας Ασωμάτων εκεί που ήταν το πρώην Loft ετοιμάζεται να μας υποδεχθεί ένα καινούργιο εστιατόριο το «Δώδεκα» από το Δωδεκάθεο. «Όνειρο δικό μου και της ομάδας μου είναι να στήσουμε ένα χώρο που οι επισκέπτες θα αισθάνονται φιλοξενούμενοι», λέει ο γνωστός καλλιτέχνης και συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Νίκος Κουρκούλης και συμπληρώνει: «Η κουζίνα θα είναι ελληνική αφού θα ενταχτούν στο μενού προϊόντα Ελλήνων μικροπαραγωγών και κάθε μήνα θα παρουσιάζουμε ένα παραγωγό με τα προϊόντα του καθώς και ελληνικά κρασιά. Θέλουμε να δώσουμε έμφαση στο σπιτικό ελληνικό φαγητό, από ρεβίθια και φακές μέχρι γιουβέτσι, αλλά και να θυμηθούμε το μεσημεριανό κυριακάτικο τραπέζι, όπως έτρωγε παλιά η οικογένεια. Η Ελλάδα είναι το γαστρονομικό μας πλαίσιο και την επιμέλεια της κουζίνας έχει αναλάβει ο δημιουργικός Γιάννης Στανίτσας». Υπολογίζεται τέλη Οκτώβρη να ανοίξει και να προσελκύσει Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

8 νέα εστιατόρια που ανοίγουν σύντομα στην Αθήνα Facebook Twitter
Το γνωστό αθηναϊκό εστιατόριο Κεντρικόν με επιμέλεια της κουζίνας από τον σεφ Άρη Τσανακλίδη, ετοιμάζεται σύντομα να ανοίξει και πάλι την γνώριμη σάλα του.


Ο ίδιος σεφ ο Γιάννης Στανίτσας έχει αναλάβει την επιμέλεια του μενού με πιάτα μεσογειακής κατεύθυνσης στο καινούργιο all day χώρο που ετοιμάζεται στο Μικρολίμανο. Η διακόσμηση που εμπνέεται από την θάλασσα και ο αρχιτέκτονας Νίκος Σκοπελίτης στήνει ένα σκηνικό που θυμίζει γιοτ με ξύλινο ντεκ σαν αυτά που λικνίζονται στη μαρίνα.


To Privilege στην οδό Βουτάδων 6 και Πειραιώς είναι ο καινούργιος χώρος που ετοιμάζεται από τον Μανώλη Πλατή, έναν άνθρωπο γεννημένο μέσα στην εστίαση. Η θέα στην Ακρόπολη είναι μαγική. Περιβάλλον με γούστο και ποιότητα. «Τα τραπέζια της σάλας θα ενσωματώνουν στο κέντρο τους σαμπανιέρα για τις παρέες που μετά το φαγητό θέλουν να συνεχίσουν με ποτό» εξηγεί ο Μανώλης Πλατής και προσθέτει: «Στις δύο πληθωρικές μπάρες θα σερβίρονται κοκτέιλ καθώς και Greek bites για πιο οικονομική προσέγγιση. Την κουζίνα επιμελείται ο Νίκος Θωμάς και ο sous chef Κώστας Τερζούδης μαγειρεύει μεσογειακά πιάτα με ασιατικές πινελιές και επιλεγμένες πρώτες ύλες».

«Café Americain» θα λέγεται ο ολοκαίνουργιος γαλλικός all day χώρος στην πλατεία Δεξαμενής, εκεί που παλαιά στεγαζόταν το «Mohnblumchen», μας λέει ο δραστήριος επιχειρηματίας Γιώργος Μελισσάρης και προσθέτει: «Ένας easy going χώρος με μοντέρνα γαλλική κουζίνα που τα ηνία έχει αναλάβει ο σεφ Παναγιώτης Ζώκος. Το μενού δίνει ιδέες με φρέσκα υλικά όπως ζυμαρικά φουσίλι με σαλιγκάρια αλλά ενδιαφέρον θα έχει και το μπαρ που το μαρτίνι τρόλεϊ μπροστά στον πελάτη θα ετοιμάζει το κοκτέιλ με τις δόσεις των υλικών που επιθυμεί».

Το γνωστό αθηναϊκό εστιατόριο Κεντρικόν αλλάζει πρόσωπο αλλά επιθυμεί να διατηρήσει την μακρά παράδοσή του. Με καινούργια ιδιοκτησία και επιμέλεια της κουζίνας από τον σεφ Άρη Τσανακλίδη, ετοιμάζεται σύντομα να ανοίξει και πάλι την γνώριμη σάλα του. Η διακόσμηση κρατά κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία της ιστορίας του εστιατορίου όπως το δάπεδο και η ξύλινη σκάλα, τα οποία ενισχύονται με παρεμβάσεις που τονίζουν την προσιτή πολυτέλεια, ταπετσαρίες και μπάρα 10 μέτρων που θα σερβίρει από καφέ μέχρι ποτό. Η κουζίνα θα είναι μεσογειακή με πολλά ελληνικά πιάτα. Το πρωί θα σερβίρεται πρωινό και brunch, το μεσημέρι θα παραμείνουν τα κλασικά μαγειρευτά ενώ το βράδυ υπό το φως των κεριών το δείπνο θα είναι πιο ατμοσφαιρικό.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ