Δρακοντίδες: Κορυφώνεται αύριο η μεγάλη «βροχή των αστεριών»

Δρακοντίδες: Κορυφώνεται αύριο η μεγάλη «βροχή των αστεριών» Facebook Twitter
0

Οι Δρακοντίδες, η βροχή διαττόντων αστέρων που κάθε φθινόπωρο παρατηρείται στον νυχτερινό ουρανό, κορυφώνεται αύριο βράδυ για το βόρειο ημισφαίριο.

Οι Δρακοντίδες οφείλονται στον κομήτη 21P/Τζιακομπίνι-Ζίνερ και, αντίθετα με άλλες βροχές διαττόντων για τους οποίους το φαινόμενο γίνεται πιο ευδιάκριτο τα χαράματα, σε αυτή την περίπτωση η «βροχή» είναι ορατή νωρίς το βράδυ. Τα πεφταστέρια κινούνται με σχετικά αργή ταχύτητα μόλις 18 χλμ./δευτερόλεπτο - περίπου το ένα τρίτο περίπου της ταχύτητας των Περσειδών.

Δρακοντίδες: Κορυφώνεται αύριο η μεγάλη «βροχή των αστεριών» Facebook Twitter
Η βροχή του 2012, με λήψη διάρκειας μίας ώρας και 12 λεπτών

«Το ακτινοβόλο σημείο των Δρακοντίδων φαίνεται να είναι η κεφαλή του αστερισμού του Δράκοντα, εξού και η ονομασία τους», εξηγεί ο Δρ. Στράτος Θεοδοσίου, αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Αστρονομίας και των Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. «Δημιουργούνται από τον περιοδικό κομήτη 21P/ Giacobini–Zinner, όταν η τροχιά της Γης συναντάται με τον μεσοπλανητικό κονιορτό που αφήνει πίσω του ο κομήτης. Για τον λόγο αυτόν ενίοτε οι Δρακοντίδες (Draconids) καλούνται και Giacobinids».

Ο κομήτης έχει περίοδο 6,621 έτη και ανακαλύφθηκε το 1900 από τον Γάλλο αστρονόμο Michel Giacobini του Αστεροσκοπείου της Νice στη Γαλλία, και το 1913 (ξανά και ανεξάρτητα από τον πρώτο) από τον Γερμανό αστρονόμο Ernst Zinner του Αστεροσκοπείου Remeis του Μπάμπεργκ στη Γερμανία. Έκτοτε φέρει το όνομα και των δύο.

 
 
 
Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM