ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Συστήματα αναγνώρισης προσώπου ξεγελιούνται από μάσκες και απλές φωτογραφίες

Συστήματα αναγνώρισης προσώπου ξεγελιούνται από μάσκες και απλές φωτογραφίες Facebook Twitter
0

Μάσκες ή και απλές φωτογραφίες είναι σε πολλές περιπτώσεις αρκετές για να ξεγελάσει κανείς πανάκριβα ηλεκτρονικά συστήματα αναγνώρισης προσώπου, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης Kneron. 

Όπως μεταδίδει το περιοδικό Fortune, ειδικοί της Kneron έκαναν δοκιμές κάτω από πραγματικές συνθήκες, σε τερματικά σάρωσης προσώπου. Σε χώρες της Ασίας, όπου τα συστήματα αυτά έχουν ήδη διαδοθεί ακόμα και σε καταστήματα λιανικής, τεχνικοί κατάφεραν να τα ξεγελάσουν χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες μάσκες. Με αυτό τον τρόπο πέρασαν από σημεία ελέγχου ή πλήρωσαν μέσω AliPay και WeChat, χρεώνοντας άλλους. Όμως σε άλλες περιπτώσεις δεν χρειάστηκε καν μάσκα. 

Στο διεθνές αεροδρόμιο της Ολλανδίας το Schiphol, μέλος της ομάδας της Kneron κατάφερε να περάσει από τον αυτοματοποιημένο τερματικό σταθμό χρησιμοποιώντας μια απλή φωτογραφία. Με τον ίδιο τρόπο, οι ειδικοί πέρασαν και από σιδηροδρομικούς σταθμούς της Κίνας, και επιβιβάστηκαν με χρήματα άλλων σε τρένα.

Οι υπεύθυνοι του αεροδρομίου Schiphol δεν ανταποκρίθηκαν στις ερωτήσεις του Fortune για την ασφάλεια του συστήματος αναγνώρισης προσώπου.

Τα αποτελέσματα προκαλούν ανησυχία, καθώς παρόμοια τεχνολογία χρησιμοποιείται και σε άλλα αεροδρόμια και εταιρείες, επιτρέποντας σε όσους έχουν εγγραφεί στις αντίστοιχες πλατφόρμες να περνούν με απλή σάρωση του προσώπου τους, χωρίς να χρειάζεται να πληκτρολογήσουν κάποιον κωδικό Pin, ή να σκανάρουν το δακτυλικό τους αποτύπωμα. 

Ακόμα και αν είναι δύσκολο να σαρώσει κανείς το πρόσωπό μας με λεπτομέρεια, μια φωτογραφία είναι απείρως πιο εύκολο να περιέλθει στην κατοχή απατεώνων. Πρόσφατα, ερευνητές είχαν ξεγελάσει τέτοια συστήματα ακόμα και με φωτογραφίες αλιευμένες από το Facebook. Η Kneron παρατηρεί πως, παρότι οι «κοινοί θνητοί» δεν θα γίνουν εύκολα στόχοι, τεχνολογικά εξοπλισμένοι εγκληματίες θα μπορούσαν να σαρώσουν τα πρόσωπα διάσημων ή ισχυρών ατόμων, με στόχο μια «3D εξαπάτηση» κάποιου συστήματος ασφαλείας. 

Ο CEO της εταιρείας με έδρα το Σικάγο, Άλμπερτ Λιου, χρησιμοποιεί αιχμηρή γλώσσα για να περιγράψει την υποβάθμιση του ζητήματος από εταιρείες στο χώρο: «Τα αποτελέσματα δείχνουν την απειλή στην ιδιωτικότητα χρηστών, εξαιτίας των μέτριων συστημάτων αναγνώρισης προσώπου που πουλιούνται δήθεν ως συστήματα τεχνητής νοημοσύνης», λέει. «Η τεχνολογία για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα υπάρχει αλλά οι εταιρείες δεν κάνουν αναβάθμιση, επιλέγοντας βραχύβιες λύσεις σε βάρος της ασφάλειας». 

Ωστόσο δεν είναι όλα τα συστήματα το ίδιο τρωτά και όπως αποδείχθηκε, οι τεχνικοί δεν κατάφεραν να ξεγελάσουν κάποια από αυτά, παρά τις επίμενος προσπάθειες. Κορυφαίο τέτοιο παράδειγμα είναι το σύστημα FaceID, που η Apple έχει ενσωματώσει στα iPad και τα iPhone των τελευταίων ετών και δεν «έσπασε» από τις 3D μάσκες. 

Με πληροφορίες από Fortune

Τech & Science
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM