Yeah, boyeee

Yeah, boyeee Facebook Twitter
0

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι Public Enemy το 1987 με το Yo Bum Rush The Show, ο ήχος τους ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Για κάποιον που δεν έχει ζήσει στην εποχή του την εμπειρία του Rebel Without A Pause ή του Bring The Noise, σήμερα, που το μεγαλύτερο μέρος του hip hop έχει γίνει εντελώς συμβατικό, σίγουρα δεν προκαλούν ούτε την ίδια αίσθηση ούτε τις ίδιες αντιδράσεις. Ήταν όπως με τους Sex Pistols ή τους Beatles, όπως είχε αναφέρει ο «Observer» σε κάποιο άρθρο του πριν από δυο χρόνια, που έβλεπε ένα σπουδαίο όνομα να παρακμάζει. Είχαν μόλις βγάλει μια συλλογή με singles που δεν γνώρισε επιτυχία (είχε μετά βίας μπει στο Top-400 και έπαιζαν μπροστά σε ελάχιστο κοινό. Ακόμα και στο Λονδίνο, που μια εικοσαετία πριν τους είχε υποδεχτεί με δικαιολογημένο ενθουσιασμό και τους είχε κάνει σχεδόν mainstream ήρωες. Ήταν σπουδαίοι οι Public Enemy. To «Fight The Power» και «το Don't Believe The Hype» είναι από τα πιο σημαντικά πολιτικά κομμάτια που έχουν γραφτεί ποτέ, παρόλο που περιέχουν στίχους που τους δημιούργησαν προβλήματα, πολύ προκλητικούς και σκληρούς, αν κατάφερνες να τους απομονώσεις. Οι αντισημιτικοί στίχοι του «Don't Believe The Hype» και η άμεση αναφορά σε δύο από τα μεγαλύτερα λευκά είδωλα της Αμερικής -τον Elvis και τον John Wayne-, χαρακτηρίζοντάς τους ρατσιστές, στο «Fight The Power» απ' το Do The Right Thingτου Σπάικ Λι μπορεί να ακούγονταν ακραίοι για μια μερίδα του κοινού, ήταν πάντως η δική τους στάση απέναντι σε εκατοντάδες χρόνια ιστορίας. Μπορούν να υπερηφανεύονται ότι είναι υπεύθυνοι περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τα τελευταία 20 χρόνια για την παγκοσμιοποίηση το ραπ. Έπαιξαν παντού, κι από το ‘87 μέχρι το '92, που ήταν το peak τους, εκτός από φανατικό κοινό απόκτησαν και μια εκτίμηση από τους μουσικόφιλους κάθε κατηγορίας που δύσκολα μπορεί να πλησιάσει σύγχρονο όνομα. Πέρα από τίτλους και διακρίσεις που κέρδισαν όλα αυτά τα χρόνια -και στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από την αναγνώρισή τους από το ίδιο το σύστημα- ήταν το γκρουπ που έκανε το ραπ αξιόλογο και το ταύτισε με τον αγώνα ενάντια στην καταπίεση και την αγανάκτηση μιας φυλής. Κι ας εκφράστηκε ακόμα και με λάθος τρόπους. Από την εποχή ακόμα του πρώτου άλμπουμ τους δήλωναν ότι ο σκοπός τους ήταν να γίνουν εξώφυλλο στο «Rolling Stone», κάνοντας πολιτικά κομμάτια. Αυτό το κατάφεραν πολύ γρήγορα. Με αναφορές και στίχους-μανιφέστα, με ένα «στρατό» ντυμένο με φόρμες παραλλαγής να τους συνοδεύει (τους S1W) και τον Flavor Flav να κάνει το «Yeah, boyeee» μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φράσεις της μουσικής ιστορίας.

Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται 20 χρόνια ακριβώς από την κυκλοφορία του It Takes The Nation Of Millions To Hold Us Back (της πιο σημαντικής στιγμής τους στη δισκογραφία) και οι Public Enemy κάνουν άλλη μια περιοδεία για να το γιορτάσουν. Με την ίδια σύνθεση (λείπει μόνο ο Terminator X - αποσύρθηκε σε μια φάρμα με στρουθοκαμήλους) αλλά και με την αναπόφευκτη φθορά που έφερε ο χρόνος. Επίσης, με μεγάλες αλλαγές σχεδόν στα πάντα, και στις καταστάσεις και στους ίδιους. Το 2008 δεν μπορούν πια να φωνάζουν συνθήματα εναντίον του Μπους και του Μπλερ. Η Αμερική έχει τον πρώτο Αφροαμερικάνο Πρόεδρο, οι σχέσεις του γκρουπ έχουν περάσει δια πυρός και σιδήρου, οι δίσκοι τους δεν πουλάνε, δοκίμασαν την τύχη τους στις on-line κυκλοφορίες πρώτοι απ' όλους χωρίς την ανταπόκριση που περίμεναν κι ο ήχος τους μπορεί να παραμένει σταθερά δυναμικός αλλά είναι «ξεπερασμένος». Δεν κατάφεραν να επαναλάβουν την επιτυχία που γνώριζαν μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘90, παραμένουν ωστόσο από τα πιο σπουδαία γκρουπ που έβγαλε η «μαύρη» μουσική και το πιο σημαντικό της ραπ με διαφορά. Το ίδιο συμβαίνει και με τις εμφανίσεις τους. Η οργή και η ένταση που τους χαρακτήριζε απ' την πρώτη περιοδεία τους ως support στους Beastie Boys είναι παρούσες και η δύναμη του υλικού τους ξαναζωντανεύει στη σκηνή, θυμίζοντας γιατί δεν είναι δίκαιο να μιλάς για τους Public Enemy, χρησιμοποιώντας χρόνους του παρελθόντος. Ήταν και παραμένουν ένα από τα πιο σημαντικά εν ενεργεία σχήματα του πλανήτη. «Μας εκνευρίζει όταν μας ξεγράφουν από τη ροκ ιστορία» λέει ο Chuck D, «αναφέροντας μόνο τους Who και τους Cream. Ίσως επειδή η ραπ έχει γίνει μια θλιβερή ιστορία...».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

elton john

Μουσική / Το ντοκιμαντέρ που αποκάλυπτε τον πραγματικό Έλτον Τζον

Ένα νέο ντοκιμαντέρ στο Disney+ ακολουθεί τον διάσημο μουσικό στην πρόσφατη περιοδεία του και κάνει μια αναδρομή στην 55χρονη καριέρα του. Πριν από τρεις δεκαετίες όμως, μια άλλη ταινία τον έδειχνε σε όλο το αφιλτράριστο μεγαλείο του.
THE LIFO TEAM
Κοντσέρτο του Αρανχουέθ: Ποιος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από αυτό το κοντσέρτο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ποιος μπορεί να μείνει ασυγκίνητος από το Κοντσέρτο του Αρανχουέθ;

Σχεδόν έναν αιώνα μετά τη δημιουργία του το «Κοντσέρτο του Αρανχουέθ» του Χοακίν Ροντρίγκο παραμένει η μουσική στην οποία όλοι με κάποιο τρόπο παραδινόμαστε. Η Ματούλα Κουστένη αποκρυπτογραφεί τη μελαγχολία, τη σπαρακτική μελωδία, τη δύναμη της κιθάρας και τη μοναδική του ενέργεια.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μας αφορά σήμερα η Lady Gaga;

The Review / Μας αφορά σήμερα η Lady Gaga;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο δημοσιογράφος Γιάννης Τσιούλης aka Cartoon Dandy συζητούν για την πορεία και τα τελευταία βήματα στη μουσική και κινηματογραφική βιομηχανία μιας από τις μεγαλύτερες ποπ σταρ της τελευταίας 15ετίας και για το πόσο relevant είναι σήμερα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
10 χρόνια μετά, ακόμη μας στοιχειώνει το «Ταπεινοί Και Πεινασμένοι»

Μουσική / Το «Ταπεινοί Και Πεινασμένοι» του ΛΕΞ ακόμη μας στοιχειώνει

Πέρασαν 10 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου προσωπικού δίσκου του «Τ.Κ.Π.», που δεν ήταν απλώς ένα σημείο τομής για την εγχώρια ραπ σκηνή. Ήταν κάτι που σε άρπαζε και σε προσγείωνε με το ζόρι στην καθημερινότητα.
ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
Η Bipolia δεν φοβάται να παίζει μουσική στον δρόμο

Μουσική / Η Bipolia δεν φοβάται να παίζει μουσική στον δρόμο

«Είναι σίγουρα πιο χαλαρά στην Κυψέλη, πιο γειτονιά σε σχέση με την Ερμού»: Η νεαρή μουσικός φέρνει αναζωογονητική αύρα στα ελληνικά ροκ και ποπ δεδομένα με το ντεμπούτο άλμπουμ της και τις εμφανίσεις της στους δρόμους της Αθήνας.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Βλάσφημο, σατανιστικό, πορνογραφικό»: Η ιστορία του θρυλικού ‘666’, του άλμπουμ που σήμανε το τέλος των Aphrodite’s Child

Μουσική / «Βλάσφημο, σατανιστικό, πορνογραφικό»: Η ιστορία του θρυλικού «666», του άλμπουμ που σήμανε το τέλος των Aphrodite’s Child

Οι εξωφρενικές ιδέες του Νταλί, τα λάγνα φωνητικά της Ειρήνης Παπά και οι διαμάχες του Βαγγέλη Παπαθανασίου με τη δισκογραφική εταιρεία ήταν μόνο μερικά από τα επεισόδια της δημιουργίας ενός μνημειώδους άλμπουμ που επανακυκλοφορεί αυτές τις μέρες σε deluxe έκδοση.
THE LIFO TEAM
«Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Μουσική / «Μόλις νιώσεις σιγουριά ως γυναίκα, θα προσπαθήσουν να σε σπρώξουν προς τα κάτω»

Aφήνοντας πίσω της την προηγούμενη ζωή της ως νοσοκόμα, μετά από παρότρυνση των ασθενών της να κυνηγήσει τα όνειρά της, η παραγωγός και καλλιτέχνιδα Kelly Lee Owens μιλά για την τελευταία της δουλειά, τις σημαντικές συνεργασίες της και τη μουσική που διαμορφώνει συνειδήσεις και επηρεάζει συναισθήματα.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Η σπουδαία επανεκκίνηση της Καμεράτα ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών

Μουσική / Η συγκινητική επανεκκίνηση της Καμεράτας

Τέσσερα χρόνια, δύο νομοθετικές παρεμβάσεις, τρεις υπουργικές αποφάσεις και μία εκκαθάριση χρειάστηκαν ώστε να μπορέσει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής να κάνει restart και να επανέλθει ως Ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Beyoncé εναντίον Beatles: Τα βραβεία Grammy ξεπέρασαν κάθε όριο φαιδρότητας

Μουσική / Beyoncé εναντίον Beatles: Τα βραβεία Grammy ξεπέρασαν κάθε όριο φαιδρότητας

Η υποψηφιότητα ενός ξεχασμένου και μάλλον αδιάφορου κομματιού του Τζον Λένον για το βραβείο του δίσκου της χρονιάς φαίνεται να συμπυκνώνει όλη την σύγχυση και την έλλειψη σοβαρότητας που διακρίνει τον κουρασμένο μηχανισμό κύρους των Grammy.
THE LIFO TEAM
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Δημοσιογράφος, στιχουργός. Θα ήταν ευχαριστημένος αν, απ’ όλα τα τραγούδια του, έμενε στην ιστορία το τετράστιχο: «Το απομεσήμερο έμοιαζε να στέκει, σαν αμάξι γέρικο, στην ανηφοριά».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ