Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση: Η πολύπλοκη νόσος που πλήττει τα αιμοφόρα αγγεία

Πνευμονική αρτηριακή υπέρταση: Η πολύπλοκη νόσος που πλήττει τα αιμοφόρα αγγεία Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Η μεγαλύτερη δυσκολία με τα σπάνια νοσήματα είναι το γεγονός πως ο περισσότερος κόσμος γνωρίζει ελάχιστα γι' αυτά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, εκείνοι που νοσούν να μην είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τα ύποπτα συμπτώματα εγκαίρως, ώστε να αναζητήσουν ιατρική συμβουλή.

Σαν συνέπεια, νοσήματα λιγότερο διαδεδομένα, από την υψηλή χοληστερόλη, μέχρι τον σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και σπάνια νοσήματα όπως η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση - που διαφέρει της κοινής αρτηριακής υπέρτασης - διαφεύγουν της προσοχής, παραμένουν υποδιαγνωσμένα και εξελίσσονται σιωπηλά, για μακρά χρονικά διαστήματα, προκαλώντας προοδευτική επιδείνωση στην υγεία.


Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση είναι μια σοβαρή ασθένεια η οποία πλήττει τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά στους πνεύμονες, προκειμένου να εμπλουτιστεί με οξυγόνο. Στην πνευμονική αρτηριακή υπέρταση οι πνευμονικές αρτηρίες στενεύουν, μειώνοντας τη ροή του αίματος προς τους πνεύμονες και αυξάνοντας την πίεση στην πνευμονική αρτηρία, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται η καρδιά και ο ασθενής να νιώθει δύσπνοια και κόπωση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση της καρδιάς και καρδιακή ανεπάρκεια, η οποία αποτελεί μη αναστρέψιμη βλάβη.

Οι ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, νιώθουν καθημερινά σαν να πρόκειται να ανέβουν ένα βουνό. Έχουν την αίσθηση πως κάτι τους τραβάει προς τα πίσω και οι καθημερινές δραστηριότητες γίνονται ιδιαίτερα δύσκολες - σε κάθε δραστηριότητα το σώμα μας μεταφράζει στη στιγμή το οξυγόνο που αναπνέουμε και τα αποθέματα ενέργειας που έχουμε σε συντονισμένη κίνηση. Για τους ασθενείς με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση αυτή η φυσιολογική ασυνείδητη διαδικασία μετατρέπεται σε αληθινό άθλο.


Πώς αναγνωρίζεται η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

Για να σταματήσει κάθε δραστηριότητα να είναι «άθλος», χρειάζεται να αναγνωρίσουμε την πνευμονική αρτηριακή υπέρταση, διακρίνοντας τα συμπτώματα. Η ζάλη, η κόπωση και η δύσπνοια είναι τρία συμπτώματα που σχετίζονται με πληθώρα άλλων ασθενειών, γεγονός που δυσχεραίνει την έγκαιρη διάγνωση. Τα συμπτώματα της πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης, δεν παρατηρούνται στην ανάπαυση αλλά κατά την διάρκεια μιας κουραστικής σωματικής δραστηριότητας, όπως το τρέξιμο ή το ανέβασμα σκάλας - κάπως έτσι, το απλό περπάτημα σε ανηφορικό δρόμο μοιάζει με αναρρίχηση. Η νόσος δεν κάνει προτιμήσεις και οποιοσδήποτε μπορεί να την εκδηλώσει.

Επιπλέον, δεν υπάρχει μόνο ένας τύπος πνευμονικής αρτηριακής υπέρτασης αλλά αρκετοί, με την ιδιοπαθή μορφή (αγνώστων αιτιών) να είναι πιο συχνή, σε αντίθεση με την κληρονομική μορφή της νόσου που είναι πιο σπάνια. Σε κάποιες περιπτώσεις η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση σχετίζεται με άλλα υποκείμενα με άλλα νοσήματα όπως η συγγενής καρδιοπάθεια ή η νόσος του συνδετικού ιστού.

Για να γίνει η σωστή διάγνωση και να καθοριστεί το στάδιο της νόσου σε κάθε ασθενή, χρειάζεται να γίνει μια σειρά από εξετάσεις, λόγω της πολυπλοκότητας της νόσου. Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση δεν είναι όπως ο σακχαρώδης διαβήτης που μπορεί να εντοπιστεί με μια εξέταση σακχάρου. Εφόσον όμως διαγνωσθεί, ανεξαρτήτως μορφής, οι θεραπευτικές επιλογές είναι ίδιες.

Η θεραπεία πρέπει να αρχίσει έγκαιρα και παρότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία που να εξασφαλίζει την ίαση, η ιατρική φαρέτρα διαθέτει φάρμακα που βοηθούν τους ασθενείς να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα και να κερδίσουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής, ώστε να εξακολουθήσουν να κάνουν όλες εκείνες τις δραστηριότητες που αλλιώς θα αναγκάζονταν να στερηθούν.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ