Etten

Etten Facebook Twitter
0

Γεννήθηκα στην Αθήνα, στο Πεδίο του Άρεως, και, παρόλο που έμεινα εκεί μέχρι τα τρία μου χρόνια, έχω μνήμες απ' το παιχνίδι μου στο πάρκο. Είμαστε πολύτεκνη οικογένεια, τέσσερα αδέλφια συνολικά. Οι γονείς μου ήθελαν ένα δικό τους σπίτι, μάζευαν λεφτά σιγά σιγά και βρήκαν ένα οικόπεδο στη Νέα Κηφισιά. Μετά από ένα συμβάν σε ένα από τα υπόγεια που ζούσαμε -πλημμύρισε απ' τη βροχή και μας ανέβασε η μάνα μου στα έπιπλα για να γλιτώσουμε, θυμάμαι που ήρθε η γειτόνισσα να μας σώσει- αποφάσισαν να πάμε στο μισοτελειωμένο σπίτι στη Νέα Κηφισιά.

Η Κηφισιά τότε ήταν ένα απέραντο χωράφι.Εκεί που μέναμε είχαμε δυο τρεις γείτονες. Μόνο. Μέχρι την ηλικία των οκτώ έβλεπα ακόμα πρόβατα έξω απ' το σπίτι μου. Μετά ήρθαν άλλου είδους ζώα.

Από μικρή ήθελα να ασχοληθώ με τη μουσική.Πάντα αυτό έκανα, τραγούδαγα, έπαιζα κάποιο όργανο - η μητέρα μου είναι μουσικός και υπήρχαν διάφορα όργανα στο σπίτι.

Έκανα φωνητική σε ωδείο. Άρχισα και πιάνο, αλλά είχα μια τραυματική εμπειρία μικρή με τη δασκάλα που μου έκανε μάθημα. Με έσπαγε στο ξύλο. Κάθε φορά που έκανα λάθος με χτύπαγε στα χέρια με το χάρακα. Ήταν πολύ παρανοϊκό, πήγαινα στο σπίτι και μου έλεγε η μαμά μου «παίξε ελεύθερα» και όταν πήγαινα να δείξω στη δασκάλα μου τι τραγούδι έβγαλα μόνη μου, με πλάκωνε στο ξύλο! Μετά από κάποιους μήνες σταμάτησα. Ξανάρχισα να μαθαίνω μουσική μετά από χρόνια.

Από το σχολείο δεν έχω πολύ καλές αναμνήσεις.Ήταν πολύ χάλια. Ήμουν πολύ μοναχικό παιδί τα πρώτα χρόνια, πολύ ντροπαλή. Θυμάμαι στην A' Δημοτικού μια μαυροφορεμένη διευθύντρια που την έβλεπες και σκιαζόσουν. Δεν έκανε μαθήματα, ήταν παλιά δασκάλα, πολύ χοντροκομμένη, ερχόταν όμως μέσα στην τάξη να επιβλέψει. Έτρωγε όλη την ώρα και για πλάκα πετούσε στα παιδιά πατατάκια. Κάποια φορά η δασκάλα μου με ρώτησε την προπαίδεια, πόσο κάνει έξι επί δύο. Εγώ κόμπλαρα. Ήταν κι η μέγαιρα εκεί, δεν μπορούσα να απαντήσω. Άρπαξε τότε η διευθύντρια ένα καλοξισμένο μολύβι και μου χάραξε το 12 στο κεφάλι. Ορίστε, μου είπε, για να το θυμάσαι. Έγινε χαμός από τους γονείς μου, αλλά η αλήθεια είναι ότι θα το θυμάμαι για πάντα.

Ουσιαστικά ξεκίνησα με τους Film.Όταν βρέθηκα με τα παιδιά ήταν πολύ καλή συγκυρία. Νομίζω ότι δεν θα μπορούσα να είχα βρεθεί σε καλύτερο συγκρότημα. Υπήρχαν ήδη ως γκρουπ όταν τους γνώρισα, έπαιζαν instrumental. Τους πέτυχα σε ένα live, μου άρεσαν πάρα πολύ, μιλήσαμε και αρχίσαμε να δουλεύουμε μαζί. Όλα τα πράγματα κάνουν έναν κύκλο. Υπήρχε ανάγκη να κάνει ο καθένας δικά του πράγματα κι έτσι τέλειωσε η συνεργασία μας.

Ο πρώτος δίσκος που μου άρεσε ήταν του αδελφού μου, ένας των Visage με εκπληκτικό εξώφυλλο, και το Fade To Grey. Αυτός που άλλαξε τον τρόπο που άκουγα μουσική και με σημάδεψε όμως είναι ο Treasure των Cocteau Twins. Δεν έχω ξανανιώσει τέτοιο πράγμα με δίσκο. Μ' αρέσει πολύ η σκανδιναβική σκηνή, οι άνθρωποι που είναι εφευρετικοί και μπορούν να κάνουν έργα τέχνης απ' το τίποτα. Από μια μονωτική ταινία, για παράδειγμα. Μου αρέσουν πάρα πολύ οι The Knife, η Stina Nordenstam.

Μία μουσικός που με έχει επηρεάσει πάρα πολύ είναι η Λένα Πλάτωνος και είμαι ευτυχισμένη που συνεργάστηκα μαζί της. Μου ζήτησε να τραγουδήσω ένα κομμάτι με αγγλικό στίχο για ένα διεθνή διαγωνισμό και θα εμφανιστώ και στα live που θα κάνει σύντομα στο Κύτταρο. Μου έχει κάνει εντύπωση που κάθε της φράση είναι ποίηση.

Έχω καταλάβει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αρέσεις σε όλους. Ό,τι κι αν κάνεις, ακόμα και καφέ να φτιάχνεις, κάποιος θα βρεθεί που θα πει κακό λόγο. Το χειρότερο που έχω ακούσει ήταν από έναν τύπο, που μετά από κάποιο live μου είπε ότι δεν κάνω για τραγουδίστρια. Πληγώνεσαι, αλλά συνεχίζεις.

Μου αρέσει να βρίσκομαι στη φύση, στο δάσος, τρελαίνομαι. Να μπορώ να κάνω ποδήλατο άφοβα, τα σουηδικά, η δασκάλα των σουηδικών μου, μου αρέσει να ταξιδεύω. Ένα από τα αγαπημένα μου μέρη στην Αθήνα είναι το αεροδρόμιο επειδή έχεις την αίσθηση ότι κάπου θα πας. Θα μπορούσα να πάω οπουδήποτε - αν μου πεις πάμε αύριο στην Τανζανία, έφυγα. Αρκεί να έχω τα λεφτά. Μου αρέσει πάρα πολύ η Τήνος, κάθε γωνία της είναι έκπληξη.

Μ' αρέσει η street artκι έχω ασχοληθεί λίγο. Φτιάχνω διακόπτες στο on και κολλάω στους δρόμους. Κυρίως στον Κεραμεικό. Θα ήθελα να βάλω κάποια στιγμή σε πεζοδρόμια επειδή οι άνθρωποι στην Αθήνα περπατάνε σκυφτοί.

Με ενοχλούν η αυτοκρατορία του τσιμέντου, τα άσχημα κτίρια, με ενοχλεί που νομίζεις ότι αυτή η πόλη είναι φτιαγμένη για αυτοκίνητα, που δεν υπάρχει χώρος για τους πεζούς, η ηχορρύπανση που σε αγριεύει και σε κάνει επιθετικό, που δεν υπάρχει οικολογική συνείδηση. Με ενοχλούν που οι άνθρωποι είναι σαν τα ζώα στη ζούγκλα, που είναι όλοι στην τσίτα και αναγκάζεσαι κι εσύ να γίνεις έτσι για να επιβιώσεις. Κάθε φορά που ετοιμάζομαι να βγω από το μετρό παίρνω στάση αμυντική, με την τσάντα μπροστά στο στήθος, γιατί ξέρω ότι κανείς δεν περιμένει να βγεις πριν μπουκάρει μέσα. Έχω φάει άπειρα σπρωξίδια. Με ενοχλεί που οι πολιτικοί βγαίνουν και μιλούν σαν πατριώτες που αγαπάνε τη χώρα τη στιγμή που την καταστρέφουν. Με ενοχλεί που η τηλεόραση σού προκαλεί πανικό και σε αγχώνει. Αν δεν έχεις άλλον τρόπο να ενημερωθείς, νομίζεις ότι έρχεται το τέλος του κόσμου.

Οι φίλοι έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη ζωή μου. Απίστευτα σημαντικό. Η Αλεξία, ο Hope. Με τον Κωνσταντίνο γνωριστήκαμε πριν από οκτώ χρόνια μετά από ένα live στο Μικρό Μουσικό. Ήρθε και μου μίλησε και ζήτησε να με φωτογραφίσει και δέχτηκα. Τότε είδα ότι είχε φέρει μαζί του φωτιστικά, μονωτικές ταινίες, μαρκαδόρους. Με φίμωσε με την ταινία, έριξε ένα μπλε φως στα μούτρα, μου έκλεισε το ένα μάτι και ζωγράφισε πάνω στην ταινία χείλια και μάτι! Τον εμπιστεύτηκα.

Την ευτυχία μπορείς να τη βρεις σε πολύ απλά πράγματα. Είναι κλισέ, αλλά ευτυχία είναι να είσαι με έναν άνθρωπο που αγαπάς και απλά να κάθεστε στο γρασίδι. Να χαίρεσαι που είστε μαζί.

Ο έρωτας μού δίνει έμπνευση, αυτήν τη διαολεμένη ενέργεια που περπατάς στο δρόμο και ακόμα κι ο αέρας που ακουμπάει το δέρμα σου σού δίνει χαρά. Που προσέχεις το θρόισμα των φύλλων και τα πουλάκια να κελαηδάνε.

Η λέξη «οικογένεια μου» φέρνει στο μυαλό δυσκολίες. Δεν είμαι από αυτές που είναι πωρωμένες, να γίνω μάνα, να κάνω ένα παιδί. Αν προκύψει, καλώς.

Η ζωή με έμαθε ότι ουδέν κακόν αμιγές καλού. Ό,τι κακό κι αν σου συμβαίνει σε οδηγεί σε κάτι καλό. Κι ότι η διάλυση σημαίνει αναγέννηση.

 

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Οι Αθηναίοι / Γιώργος Βότσης: «Κάποτε δεν χρειαζόταν να δώσεις ορισμό για το τι εστί αναρχικός»

Για τις Αρχές ήταν «τρομοκράτης» και «αρχηγός» της 17Ν, ενώ για την Αριστερά «προβοκάτορας». Σήμερα δηλώνει αντιστασιακός εκ φύσεως και πιστεύει ότι η «Ελευθεροτυπία» της δικής του εποχής δεν μπορεί να ξαναβγεί. Ο θρυλικός δημοσιογράφος αφηγείται την πολυτάραχη ζωή του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Οι Αθηναίοι / Βασιλική Δρίβα: «Με προσβάλλει να με χρησιμοποιούν σαν καθρέφτη για την ανωτερότητά τους»

Ανατρέποντας πολλά από τα στερεότυπα που συνοδεύουν τους ανθρώπους με αναπηρία, η Βασιλική Δρίβα περιγράφει τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αλλά και τις χαρές, και μπορεί πλέον να δηλώνει, έστω δειλά, πως είναι ηθοποιός. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ειρήνη Φρεζάδου: «Είμαστε οι αρχιτέκτονες της ζωής μας»

Ειρήνη Φρεζάδου / Ειρήνη Φρεζάδου: «Ό,τι κλείνει στο κέντρο, ανοίγει στη θέση του ένα μπαρ ή ένα εστιατόριο»

Αγωνίζεται ενάντια «στην απληστία που ξοδεύει τον αρχιτεκτονικό, φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο». Βγήκε μπροστά για το κτίριο «που ντροπιάζει την Ακρόπολη». Και τώρα, το νέο της σχέδιο είναι η αναβίωση του ιστορικού σιδηροδρομικού δικτύου της Πελοποννήσου. 
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αγορίτσα Οικονόμου

Αγορίτσα Οικονόμου / «Πέφτω να κοιμηθώ και σκέφτομαι ότι κάτι έχω κάνει καλά»

Βρέθηκε να κυνηγάει το όνειρο της υποκριτικής, χωρίς να γνωρίζει τον τρόπο, αλλά με τη βεβαιότητα ότι δεν ήθελε ποτέ να μείνει με την απορία «γιατί δεν το έκανα;». Μέσα από σκληρή δουλειά και πολλούς μικρούς ρόλους, κατάφερε να βρει τον δρόμο της στην τέχνη, στον οποίο προχωρά και αισθάνεται τυχερή. Η Αγορίτσα Οικονόμου είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Γιάννης Μπακογιαννόπουλος

Οι Αθηναίοι / Γιάννης Μπακογιαννόπουλος: «Η δημοσιότητα που έχω είναι μεγαλύτερη από την αξία μου»

Τη δεκαετία του '50 έβγαλε το πιο φτηνό εισιτήριο, βρέθηκε στο Παρίσι και κοιμόταν στο πάτωμα, προκειμένου να γνωρίσει το «μαγικό σύμπαν» του κινηματογράφου. Ο Βούλγαρης τον φωνάζει ακόμα «δάσκαλο», ενώ κάποτε του έλεγαν ότι οι κριτικές του έμοιαζαν να απευθύνονται μόνο στους φίλους του. Όμως εκείνος παρέμεινε πιστός στον δικό του δρόμο. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Θανάσης Σκρουμπέλος, συγγραφέας

Οι Αθηναίοι / «Δεν μπορεί να κερδίζει συνέχεια το δίκιο του ισχυρού»

Στο Λονδίνο, ο Θανάσης Σκρουμπέλος έλεγε ότι είναι «απ’ τον Κολωνό, γείτονας του Σοφοκλή». Έχοντας βγει από τα σπλάχνα της, ο συγγραφέας που έγραψε για την Αθήνα του περιθωρίου, για τη γειτονιά του και τον Ολυμπιακό, πιστεύει ότι η αριστερά που γνώρισε έχει πεθάνει, ενώ το «γελοίο που εκφράζει η ισχυρή άρχουσα τάξη» είναι ο μεγαλύτερός του φόβος.
M. HULOT
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ