Δύσκολα θα βρεις κάποιους που δεν λατρεύουν τη σοκολάτα, είτε είναι καταναλωτές της είτε επαγγελματίες της κουζίνας. Για τους ζαχαροπλάστες, μάλιστα, η σοκολάτα είναι ένα από τα πλέον προσφιλή υλικά που προσφέρει έμπνευση για πολλές δημιουργίες. Όμως ο Stephane Leroux, πιθανώς ο καλύτερος «master σοκολάτας» στον κόσμο, έχει ανεβάσει τον χειρισμό της σοκολάτας σε άλλο επίπεδο, εκεί όπου τα όρια μεταξύ ζαχαροπλαστικής και γλυπτικής είναι δυσδιάκριτα. Με το μοναδικό του ταλέντο ο Leroux δημιουργεί τρισδιάστατα έργα που αποτυπώνουν την πραγματικότητα με χαρακτηριστική αληθοφάνεια και προσοχή στη λεπτομέρεια.
Με καταγωγή από τις Βρυξέλλες ο Stephane Leroux έχει ένα πλούσιο ιστορικό βραβεύσεων. Έχει κερδίσει την πρώτη θέση του Trophée Pascal Caffet στην Troyes της Γαλλίας το 2001. Έχει κατακτήσει δύο φορές την πρώτη θέση παγκοσμίως στον διαγωνισμό «Chocolate Creation» ενώ το 2004 κατέλαβε τη δεύτερη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ζαχαροπλαστικής. Την ίδια χρονιά κατέκτησε τον τίτλο του Meilleur Ouvrier de France, την υψηλότερη διάκριση που μπορεί να επιτύχει ένας Pastry Chef στην καριέρα του. Τον Απρίλιο του 2007 συνδημιούργησε ένα εντυπωσιακό αρτ νουβό γλυπτό σοκολάτας ύψους δύο μέτρων για το φεστιβάλ σοκολάτας της Μπριζ.
Ο Leroux είναι όμως και δάσκαλος αφού μοιράζεται τις γνώσεις του σε διεθνές επίπεδο παρέχοντας την ευκαιρία στους επαγγελματίες να δημιουργήσουν δικά τους έργα τέχνης από σοκολάτα. Το βιβλίο του με τίτλο Matiere Chocolat που εκδόθηκε το 2008 και έχει πλέον μεταφραστεί σε οκτώ γλώσσες περιλαμβάνει επίσης και ένα εγχειρίδιο στο οποίο απεικονίζονται με περισσότερες από 1.200 φωτογραφίες όλες οι τεχνικές που έχει αναπτύξει.
Με το μοναδικό του ταλέντο ο Leroux δημιουργεί τρισδιάστατα έργα που αποτυπώνουν την πραγματικότητα με χαρακτηριστική αληθοφάνεια και προσοχή στη λεπτομέρεια.
Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι δυνατότητες που έχει η σοκολάτα στις καλλιτεχνικές δημιουργίες είναι σχεδόν απεριόριστες και τις επαναπροσδιορίζει με το πιο πρόσφατο βιβλίο του, «Bleu Chocolat», θέτοντας στο επίκεντρο όλα τα υλικά και τα στοιχεία της φύσης που μας περιβάλλουν. «Η σοκολάτα μπορεί να μιμηθεί σχεδόν οποιαδήποτε ουσία, εκτός από το κρυστάλλινο νερό» λέει ο Leroux. Το βιβλίο εκδίδεται από την Belcolade, τη βελγική σοκολάτα της εταιρείας Puratos, της οποίας ο Stephane Leroux είναι ambassador.
O Stephane Leroux ως Belcolade Master Chocolatier & M.O.F. βρίσκεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εδώ και μερικές ημέρες, δημιουργώντας σοκολατένιες εικαστικές δημιουργίες για τις οποίες αντλεί έμπνευση από τη θάλασσα και την ελληνική μυθολογία της, τον Ποσειδώνα. Τα έργα θα παρουσιαστούν στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή στην Κηφισιά την ερχόμενη Τετάρτη (26/2) σε ειδικό κοινό επαγγελματιών του χώρου, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν και μια διάλεξη περί σοκολάτας από τον ίδιο τον Stephane Leroux. Με την ευκαιρία αυτή μιλήσαμε μαζί του ακολουθώντας τις σκέψεις που τον οδηγούν στις πηγές έμπνευσης του.
— Τι σας οδήγησε να επιλέξετε ένα φαγώσιμο υλικό, τη σοκολάτα, για να δημιουργήσετε έργα τέχνης;
Πολύ απλά επειδή είναι η πρώτη ύλη που γνωρίζω καλύτερα. Είναι το υλικό που μου δίνει τη δυνατότητα να το αξιοποιήσω όπως θέλω, γιατί το δουλεύω κάθε μέρα. Επίσης είναι ένα υλικό πολυδιάστατο, μπορούμε να του δώσουμε σχήμα, να το χαράξουμε, να το λιώσουμε, να το φορμάρουμε, να το χρωματίσουμε, δηλαδή μπορούμε να κάνουμε τα πάντα με τη σοκολάτα. Αυτό λοιπόν που κάνει τη σοκολάτα τόσο ενδιαφέρον υλικό για να το επεξεργαστεί κανείς, είναι ότι δεν υπάρχουν όρια στην επεξεργασία της. Αυτό που λέω συχνά είναι ότι ο μόνος ενδεχόμενος περιορισμός είναι η φαντασία. Εάν έχουμε πολλή φαντασία, μπορούμε να κάνουμε απίστευτα πράγματα.
— Από πού αντλείτε έμπνευση για τις δημιουργίες σας;
Κυρίως από τη φύση. Τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, ο αέρας, η φωτιά, το νερό και η γη, αποτελούν συχνά πηγή έμπνευσης. Μου αρέσει πολύ η αρχιτεκτονική, επίσης, είναι πολύ σημαντικός τομέας κυρίως ως προς την απόδοση του όγκου. Υπάρχει μια ενδιαφέρουσα διαδικασία γύρω από αυτό. Επίσης, τα φυτά, η ανθοκομία. Υπάρχει όμως ένα στοιχείο που ξεχωρίζω και αγαπώ ιδιαίτερα και είναι το νερό και όσα σχετίζονται με αυτό. Η αναπαράσταση του νερού μου κεντρίζει το ενδιαφέρον γιατί υπάρχει κίνηση, το κρυστάλλινο χρώμα του νερού αλλά και η ενέργειά του στα κύματα. Επίσης, το μπλε χρώμα δεν είναι και το πιο εύκολο, για να το δουλέψεις με τη σοκολάτα. Και αυτό που με ενδιαφέρει πραγματικά είναι αυτός ο συνδυασμός, αυτό το ταίριασμα.
— Είναι η σοκολάτα, ως υλικό, τόσο ευέλικτη ώστε να μπορεί να απεικονίσει οτιδήποτε;
Η σοκολάτα είναι υλικό που προσφέρει ευελιξία, όπως έλεγα πριν. Μπορούμε να τη φορμάρουμε, να τη χρωματίσουμε, επομένως είναι ένα υλικό που παρέχει απεριόριστες δυνατότητες, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα με αυτή. Μην ξεχνάμε ωστόσο ότι η απεικόνιση εξαρτάται άμεσα από την τεχνική γνώση. Μπορούμε να οπτικοποιήσουμε πράγματα, αλλά αν δεν έχουμε την απαραίτητη τεχνική, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα. Οι τεχνικές γνώσεις στην επεξεργασία της σοκολάτας είναι πολύ σημαντικές. Η τεχνική λοιπόν πρώτα απ' όλα!
— Αισθάνεστε να ταυτίζεστε περισσότερο με τη δουλειά ενός γλύπτη ή ενός ζαχαροπλάστη που δημιουργεί με βρώσιμα υλικά;
Παραμένω ζαχαροπλάστης πρωτίστως και πάνω απ' όλα. Επίσης, θα ήθελα να πω ότι δεν είμαι καλλιτέχνης. Δεν έχω αυτό το status. H δουλειά μου είναι ζαχαροπλάστης. Δεν εκθέτω έργα σε εκθέσεις, δεν έχω σπουδές καλλιτέχνη. Πατάω τα πόδια μου στη γη, παραμένω ζαχαροπλάστης με καλλιτεχνικές ευαισθησίες. Επομένως τα έργα που φτιάχνω δεν τα κρατάω ποτέ. Η φύση της δουλειάς μου έχει να κάνει με το εφήμερο, αφού τα γλυκά τα τρώμε. Και τα έργα μου τα ίδια είναι ένας τρόπος να εκφραστώ αλλά παρόλα αυτά εξακολουθούν να είναι εφήμερα. Δεν ανησυχώ για τη διατήρησή τους, έχω συνηθίσει, αφού ξεκίνησα φτιάχνοντας γλυκά τα οποία φυσικά είναι προς κατανάλωση. Μου αρέσει αυτό το concept του εφήμερου γιατί έτσι είμαι υποχρεωμένος να ξαναξεκινήσω από την αρχή. Έτσι ελπίζω ότι μπορώ να συνεχίσω να εξελίσσομαι. Η χαρά μου λοιπόν πηγάζει από τη δημιουργία.
— Μέσω των βιβλίων σας κάνετε προσβάσιμες τις τεχνικές σας σε όλους τους επαγγελματίες. Σας ενδιαφέρει να βρείτε πολλούς μιμητές και να δημιουργηθεί έτσι μια καινούργια μορφή τέχνης; Τι θα σήμαινε αυτό για εσάς;
Θέλω να προσφέρω τις γνώσεις που έχω. Όταν φτιάχνω κάτι, στόχος είναι να μπορώ να το μοιραστώ. Είναι η ουσία της δουλειάς μου. Το να φτιάχνω πράγματα για τον εαυτό μου, με εγωιστικό τρόπο, χωρίς να τα μοιράζομαι δεν έχει ουσία. Δεν με ενοχλεί λοιπόν όταν κάποιος προσπαθεί να μιμηθεί αφού είναι μέρος της μάθησης, άλλωστε για να μάθεις πρέπει να αντιγράψεις. Αυτό είναι μια βάση, μετά πρέπει να πάμε παρακάτω, να εξελιχθούμε, να βρούμε τη δική μας διαδρομή, τον δικό μας τρόπο έκφρασης. Χαίρομαι όταν βλέπω πράγματα τα οποία εγώ δεν είχα σκεφτεί.
Δεν έχω προσωπικό στιλ στη δουλειά μου, έχω όμως τον δικό μου τρόπο σκέψης και αυτό είναι που χαρακτηρίζει το έργο μου. Δεν μ' ενδιαφέρει να δω ένα έργο φτιαγμένο όπως θα το έκανα εγώ, είναι όμως ενδιαφέρον για μένα να δω κάτι διαφορετικό το οποίο δεν είχα σκεφτεί. Και με βάζει σε σκέψεις ώστε την επόμενη φορά να είμαι σε θέση να φτιάξω ενδεχομένως κάτι ακόμα καλύτερο. Αυτό με κινητοποιεί και εμπλουτίζει το επάγγελμα. Σημαντικό επίσης είναι να υπάρχει χρόνος για εξάσκηση, όσο περισσότερο εξασκούμαστε τόσο καλύτεροι γινόμαστε. Συνήθως οι περισσότεροι δυστυχώς δεν έχουν τον απαραίτητο χρόνο για εξάσκηση αφού έχουν να ασχοληθούν με την παραγωγή. Εγώ έχω την πολυτέλεια του χρόνου και μπορώ και το κάνω.
— Η έκθεση έργων που θα παρουσιάσετε στην Ελλάδα έχει ως θέμα την ελληνική θάλασσα. Πως το ιδιαίτερο αυτό χαρακτηριστικό της ελληνικής φύσης με τις άπειρες μορφές αποτέλεσε πηγή έμπνευση για εσάς;
Μένουμε πάντα στο στοιχείο του νερού, δουλεύω πάνω σ' αυτό γενικά, χωρίς να αναφέρομαι συγκεκριμένα στη Μεσόγειο ή σε άλλη θάλασσα, υπάρχει όμως ένα στοιχείο, ο Ποσειδώνας, που σχετίζεται με την ελληνική θάλασσα. Συνήθως υπάρχει μια λογική συσχέτιση με τη χώρα στην οποία βρίσκομαι και συνδέεται παράλληλα και με το βιβλίο μου για τη σοκολάτα. Όταν λοιπόν συμμετέχω σε εκδηλώσεις αφιερωμένες στη σοκολάτα, όπως π.χ. στο Βelgian Chocolate Night, υπάρχει συνήθως ένα θέμα που επιλέγω σε σχέση με αυτό το γεγονός.
Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα, με την πλούσια μυθολογία, είναι γεμάτη από πηγές έμπνευσης. Ωστόσο ξεχώρισα τον Ποσειδώνα και επέλεξα να οπτικοποιήσω το πρόσωπό του συνδυασμένο με το μπλε χρώμα και το στοιχείο του νερού. Υπάρχουν επίσης στοιχεία από το βιβλίο μου, αλλά δεν είναι οι ίδιες αναπαραστάσεις. Ο σκοπός είναι κάθε φορά να βρίσκω κάτι νέο να δημιουργήσω.
σχόλια