Λαχταριστά γλυκά και πίτες: εδώ θα βρεις μερικά από τα καλύτερα

Λαχταριστά γλυκά και πίτες: εδώ θα βρεις μερικά από τα καλύτερα Facebook Twitter
0

Choureal

Το σουρεαλιστικό πάντρεμα γαλλικής και ελληνικής ζαχαροπλαστικής.

Αν ο σουρεαλισμός ως κίνημα ορίζει αυτό που βρίσκεται πέρα από τη φαντασία, τότε το Choureal δικαίως ονομάστηκε έτσι, αφού προσφέρει γεύσεις που ξεπερνούν τη φαντασία και σε μεταφέρουν σε περιοχές του ονείρου. Όπως πολύ καλά μπορείς να καταλάβεις, το κλασικό choux γίνεται βάση για μια σειρά από γλυκά που τιμούν τη γαλλική ζαχαροπλαστική αλλά και τον Γάλλο chef pâtissier Avice, ο οποίος πρώτος παρουσίασε αυτή την ιδιαίτερη ζύμη που φουσκώνει με τη θερμότητα, διατηρώντας αρκετό χώρο στο εσωτερικό της για τη βελούδινη crème pâtissière.

Στο Choureal η συνταγή είναι κλασική, αλλά οι πειραματισμοί και οι δοκιμές τελειοποίησαν αυτό τουλάχιστον που είχαν στο μυαλό τους ο Μάιλς και η Αλίκη όταν άνοιξαν το πρώτο κατάστημα στη Θεσσαλονίκη. Τα choux au caramel, στην πιο αυθεντική τους μορφή και φτιαγμένα με τις καλύτερες πρώτες ύλες, μοσχοβολούν φρέσκο βούτυρο και βανίλια Μαδαγασκάρης, και έχουν επικάλυψη τραγανή, αληθινή καραμέλα. Το προφιτερόλ φτιάχνεται την ώρα που το παραγγέλνεις, με τα χειροποίητα choux που φουρνίζονται όλη μέρα, την ανάλαφρη crème pâtissière και τη σάλτσα σοκολάτας της επιλογής σου.

Ειδικά για το καλοκαίρι, το προφιτερόλ γεμίζεται με κάποια από τις χειροποίητες γεύσεις παγωτού που ετοιμάζει η ομάδα του Choureal και ολοκληρώνεται με σάλτσα σοκολάτας που ως βάση της έχει την αυθεντική Valrhona σε ποικιλία γευστικών τόνων. Passion fruit, λεμόνι, πραλίνα είναι κάποιες από τις επιλογές που δημιουργούνται όχι μόνο για το προφιτερόλ αλλά και για τα λαχταριστά εκλέρ σε διαφορετικές παραλλαγές, ανάλογα με τη γέμιση, το γλάσο ή τη σος σοκολάτας που χρησιμοποιείται κάθε φορά. Κι επειδή οι ξεχωριστές γεύσεις ορίζονται από τη φρεσκάδα, αυτά τα εκλεράκια ετοιμάζονται καθημερινά και πρέπει να τα προλάβεις μέχρι το απόγευμα, γιατί μετά μάλλον δεν θα τα βρεις...

Η γαλλική φιλοσοφία και ατμόσφαιρα του Choureal συνδυάζεται με τη φροντίδα και την ιδιαίτερη αγάπη των δημιουργών του, οι οποίοι πάντα λάτρευαν το προφιτερόλ και κατάφεραν να το κάνουν επιχειρηματικό concept που έφτασε και στην Αθήνα πριν από λίγους μήνες. Η ποιότητα των πρώτων υλών, που είναι αδιαπραγμάτευτη, και η διάθεση των ανθρώπων του να γίνονται συνεχώς καλύτεροι είναι εκείνα τα στοιχεία που κάνουν το Choureal την πιο ρεαλιστική απόλαυση που μπορείς να συναντήσεις στο κέντρο της Αθήνας.

Choureal, Ερμού 18 & Διομείας 2, Σύνταγμα, 210 3317883, choureal.gr, FB: choureal.profiterole, Instagram: choureal_profiterole

 

Dimitris Economides

Becoming the pastritect.

Λαχταριστά γλυκά και πίτες: εδώ θα βρεις μερικά από τα καλύτερα Facebook Twitter

Με σπουδές στις καλές τέχνες και τη ζαχαροπλαστική και μεγάλη επαγγελματική εμπειρία που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει επιτυχημένες συνεργασίες με βραβευμένα εστιατόρια και ξενοδοχεία, θέση καθηγητή σε σχολή ζαχαροπλαστικής αλλά και το δικό του ζαχαροπλαστείο, ο Δημήτρης Οικονομίδης είναι ένας επαγγελματίας που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο φίνο γούστο και στις εκλεκτές, λεπτοδουλεμένες δημιουργίες.

Τα βραβεία, οι τίτλοι και η αναγνώριση δεν ορίζουν τόσο την προσωπικότητα του Δημήτρη Οικονομίδη όσο ο τρόπος με τον οποίο ο ίδιος αντιμετωπίζει το προϊόν του, ως αρχιτεκτόνημα. Κάθε σχέδιο πρέπει να έχει από πίσω του μια ιδέα. Κάθε γλυκό πρέπει να βασίζεται σε ποιοτική πρώτη ύλη. Κάθε παρασκευή πρέπει να γίνεται επιμελώς και με φροντίδα. Ο τίτλος pastritect προέκυψε από αυτήν ακριβώς την αρχή που έχει ο pastry chef να ντύνει την έμπνευσή του με μεθοδικότητα, ανάγοντας τη ζαχαροπλαστική σε τέχνη που επικοινωνεί με την επιστήμη και αφήνει προσωπικό στίγμα.

Το όραμα του Δημήτρη Οικονομίδη συναντάει την τεχνική του σε έναν νέο χώρο στο Ψυχικό, ο οποίος συνδυάζει την υψηλή αισθητική με την άρτια πρακτική απόδοση. Το νέο κατάστημα, δημιουργημένο σαν μοντέρνος ύμνος στην αστική Αθήνα, με αναφορές σε κλασικά και σύγχρονα στοιχεία, φιλοδοξεί να αποτελέσει μια δημιουργική πύλη προς την εκλεπτυσμένη γεύση. Για τον pastritect ένα γλυκό δεν είναι απλώς μια τυχαία στιγμή απόλαυσης αλλά μια πολύπλευρη εμπειρία με νόημα και σκοπό.

Dimitris Economides, Kηφισίας 340, Νέο Ψυχικό, Dimitriseconomides.com

Fillo

Η αυθεντική γαστρονομία γεννιέται στα χωριά της Ελλάδας.

Λαχταριστά γλυκά και πίτες: εδώ θα βρεις μερικά από τα καλύτερα Facebook Twitter

Σου έχει τύχει ποτέ να κάνεις διακοπές και να προσπαθείς να σκεφτείς ένα επιτυχημένο επιχειρηματικό πλάνο; Οι δημιουργοί του Fillo (πρώην τραπεζικοί), πάντως, εμπνεύστηκαν σε κάποια επίσκεψή τους στα Τρίκαλα μια ιδέα που φέρνει στο κέντρο της Αθήνας γεύσεις από διάφορα χωριά του τόπου μας, μαζί με την παράδοση και τη λαογραφία που κρύβονται πίσω από αυτές. Καθημερινά καταφθάνουν από συνεταιρισμούς γυναικών πίτες που έχουν φτιάξει με τα χεράκια τους και με τα φρέσκα υλικά της ελληνικής υπαίθρου και βρίσκουν τη θέση τους στη βιτρίνα του Fillo.

Η Διποταμιά Καστοριάς, η Ραιδεστός Θεσσαλονίκης, η Τιθορέα Ρούμελης, το Καρπενήσι, τα Γιάννενα και τα Τρίκαλα είναι οι τόποι καταγωγής των προϊόντων που θα βρεις και θα σε κάνουν να θυμηθείς πόση ομορφιά κρύβεται στα μικρά χωριά της Ελλάδας. Γιατί αυτή η συνεργασία μοσχοβολά φρεσκάδα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει στην οικονομία των ελληνικών χωριών, στηρίζοντας του γυναικείους συνεταιρισμούς.

Η κρεμμυδόπιτα με νεροκρέμμυδα από την Καστοριά, η τσουκνιδόπιτα από τη Φλώρινα, η κοτόπιτα από τα Γιάννενα, η κιμαδόπιτα που έρχεται από το Πήλιο και θυμίζει το παραδοσιακό λουκάνικο της περιοχής, η γλυκιά κολοκυθόπιτα και η γαλατόπιτα από τα Τρίκαλα είναι κάποιες από τις ιδιαίτερες γεύσεις που εναλλάσσονται ανάλογα με την εποχή και τα υλικά.

Τα πιο όμορφα μέρη του τόπου μας προσφέρουν τις παραδοσιακές τους συνταγές, θυμίζοντάς μας ότι η ελληνική γαστρονομία ξεκινά από τα πιο ταπεινά μέρη. Το Fillo, που πρόσφατα δημιούργησε το πρώτο του franchise κατάστημα στην Καλλιθέα, αποτελεί μια ιδέα που ένωσε τη γεύση με την οικονομία και φέρνει λίγη από την αγνότητα της ελληνικής υπαίθρου στην καθημερινότητα της πόλης.

Fillo, Καραγιώργη Σερβίας 12-14, 210 3215373 / Θησέως 91, Καλλιθέα, 211 1826116, FB: Fillo στο Σύνταγμα, FB: Fillo kallitheas, www.fillo-cafe.gr

Things in Jars

Οι πιο όμορφες στιγμές κλείνονται σε βαζάκια.

Λαχταριστά γλυκά και πίτες: εδώ θα βρεις μερικά από τα καλύτερα Facebook Twitter

Όταν συναντάς ένα πραγματικά ιδιαίτερο μαγαζί, πρέπει να μιλήσεις με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από αυτό για να καταλάβεις τι και πώς. Το Things in Jars σε ταξιδεύει με την πρώτη ματιά σε σοκολατερί των αρχών του 19ου αιώνα όχι μόνο μέσα από την αισθητική του χώρου, που έχει επιμεληθεί ο Άλεξ Πετράκης, αλλά και μέσα από τα σερβίτσια που μοιάζουν βγαλμένα από τον μπουφέ της αγαπημένης σου γιαγιάς. Οι τοίχοι, φιλοτεχνημένοι από ομάδα καλλιτεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών, προσθέτουν το στοιχείο της φύσης και προδίδουν την αγάπη των ανθρώπων του Things in Jars για την καλή ζωή. Ο Χρήστος και η Κατερίνα γνωρίστηκαν ως μάγειρες στο Βαρούλκο και όταν αποφάσισαν να φτιάξουν κάτι δικό τους ένωσαν τις γνώσεις, την αγάπη και την τρέλα τους, δημιουργώντας σπιτικές γεύσεις υψηλής γαστρονομίας.

Τα ζουμερά cupcakes με τις λογιών βουτυρόκρεμες, οι τάρτες, όπου τα υλικά συνδυάζονται σε ένα sweet pairing, τα ροφήματα από σοκολάτα Valrhona και οι ποικιλίες τσαγιών που συνοδεύουν άψογα όποια επιλογή σε γλυκό είναι κάποιες από τις απολαυστικές προτάσεις που εμπλουτίζονται φυσικά από vegan επιλογές αλλά και υγιεινούς χυμούς. (Εδώ θα βρεις 7 διαφορετικές γεύσεις χυμών ψυχρής έκθλιψης με το label Things in Jars, που διατηρούνται 30 μέρες εντός ψυγείου). Η Κατερίνα αναλαμβάνει να ετοιμάσει όποια τούρτα φανταστείς σε μια ευρωπαϊκή εκδοχή του κλασικού αμερικανικού ή αγγλικού birthday cake.

Στα new entries έρχεται να προστεθεί το μενού brunch με συνταγές που έχουν πειραχτεί κατάλληλα για να ταιριάξουν με τη δημιουργικότητα και το πάθος του Χρήστου. Croque Μonsieur και Μadame με γαλλικό κρουασάν, ελαφριά μπεσαμέλ, cotto αλλαντικό, αυγό ποσέ στην εκδοχή Μadame, αυγά Μπένεντικτ σε αφράτο ψωμί μπριός και steak sandwich με μοσχαρίσια ταλιάτα είναι κάποιες από τις αλμυρές επιλογές. Όσο για τα γλυκά πιάτα, 3 επιλογές σε pancakes, τάρτες λέμον, βανίλια, λάιμ και μια ακόμα καθημερινή έκπληξη συμπληρώνουν την εμπειρία brunch που μπορείς να γευτείς από Παρασκευή έως Κυριακή.

Και επειδή, όπως λέει ο Χρήστος, «όλοι φάγαμε ξύλο μικροί για να πιούμε ένα ελαφρύ αλκοολούχο με το πρωινό μας... (lol)», τα Spritz με τρία διαφορετικά λικέρ και ημιαφρώδη οίνο συνοδεύουν εξαιρετικά τα πιάτα πρωινού που προτείνει το Things in Jars. Ένας χώρος που σε κάνει να ξεχαστείς για λίγο και σου δίνει την ενέργεια να συνεχίσεις την ημέρα σου με πιο θετική διάθεση!

Things in Jars, Πετράκη 30, Αθήνα, 210 3249945, FB: thingsinjarsgr, Instagram: thingsinjarsgr

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM