Στο Royal Monkey της Κηφισιάς, οι γεύσεις αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία

Στο Royal Monkey της Κηφισιάς, οι γεύσεις αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία Facebook Twitter
Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω την ομορφιά και την επιβλητικότητα του μπαρ που δεσπόζει στο κέντρο του μαγαζιού.
0

Δεν έχει έναν τόπο καταγωγής, γιατί έχει αποφασίσει να ενώσει διαφορετικές ηπείρους με το φαγητό, τα κοκτέιλ και τη διακόσμησή του. Όταν περνάς την πόρτα του Royal Monkey, έχεις την εντύπωση ότι ξεκινάει μια ταινία στην οποία θα συμπρωταγωνιστήσεις.

Πριν κάτσεις σε ένα από τα τραπέζια του, αξίζει να περιπλανηθείς στους χώρους του με ένα κοκτέιλ στο χέρι. Μη βιαστείς να τελειώσεις τη βόλτα. Κάθε σημείο του έχει και μια ιστορία να αφηγηθεί. Το ίδιο έκανα κι εγώ στην επίσκεψή μου που έγινε πριν από τη δύση του ήλιου, όταν το φυσικό φως έπεφτε ακόμα μαγικά σε πολλά σημεία του.


Ρώτησα τότε και έμαθα πως τη διακόσμηση του νέου, fusion εστιατορίου της Κηφισιάς ανέλαβε η δημιουργική ομάδα The Saint Athens. Φυσικά, δεν πρόκειται για μια απλή διακόσμηση αλλά για ένα ολοκληρωμένο storytelling που σε προϊδεάζει γι' αυτό που θα ακολουθήσει στο πιάτο σου και θα χορτάσει όχι μόνο το στομάχι αλλά και το μυαλό σου.

Μοιρασμένο σε τρεις διαφορετικούς χώρους που περιγράφουν τις τρεις ηπείρους, την Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική, το Royal Monkey ξεχειλίζει από χρώμα και φως. Αγαπημένη μου αίθουσα κατέληξα ότι είναι εκείνη όπου δεσπόζει η κεφαλή του Βασιλιά Πιθήκου σε έναν τοίχο στην απόχρωση Royal Blue, που μου δίνει πάντα μια αίσθηση ταξιδιού και ελευθερίας. Διακοσμημένη με δανέζικα έπιπλα και περιτριγυρισμένη από πράσινα φυτά και βαριές, βελούδινες κουρτίνες, αυτή η αίθουσα θα μπορούσε άνετα να βρίσκεται σε πολλές μητροπόλεις του κόσμου, πάντα με διάθεση να ξεκουράζει τους επισκέπτες της.

Πριν κάτσεις σε ένα από τα τραπέζια του, αξίζει να περιπλανηθείς στους χώρους του με ένα κοκτέιλ στο χέρι. Μη βιαστείς να τελειώσεις τη βόλτα. Κάθε σημείο του έχει και μια ιστορία να αφηγηθεί. 


Το Royal Monkey ξεκίνησε από μια ιδέα, ένα παιχνίδι και μια πρόκληση. Σκοπός του είναι να μας μεταφέρει στην παλιά Ινδοκίνα, εκεί όπου οι Γάλλοι Αποικιοκράτες ένωσαν τη γεύση τους με ασιατικά στοιχεία σε μια νέα κουζίνα με προσωπικότητα και ιδιαιτερότητες.

Τα ηνία του μενού πήρε ο Ηλίας Σκουλάς, που αγαπάει να αναμοχλεύει παλιές ιστορίες και συνταγές, δημιουργώντας πιάτα που έχουν την τάση να γίνονται μύθος, και τη λίστα των κοκτέιλ επιμελήθηκε ο Αναστάσης Τσάμης, ακολουθώντας την ίδια φιλοσοφία. Chef de cuisine στο Royal Monkey είναι ο Νίκος Μαλιγιάννης.

Στο Royal Monkey της Κηφισιάς, οι γεύσεις αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία Facebook Twitter
Πρώτο πιάτο που δοκίμασα και θα μπορούσα να κάτσω μαζί του αρκετή ώρα, για να το απολαύσω με κάθε τρόπο, ήταν το μοσχαρίσιο ταρτάρ.


Και τους τρεις τους συνάντησα στο μαγαζί. Πραγματικά, αυτό ήταν μια ευτυχής συγκυρία, γιατί με βοήθησαν να καταλάβω την προσωπικότητα του Royal Monkey και μου εξήγησαν με πολλές λεπτομέρειες την ιστορία κάθε πιάτου. Και δεν ήταν λίγα αυτά που πέρασαν από μπροστά μου.


Πρώτο πιάτο που δοκίμασα και θα μπορούσα να κάτσω μαζί του αρκετή ώρα, για να το απολαύσω με κάθε τρόπο, ήταν το μοσχαρίσιο ταρτάρ. Αυτό το πιάτο, όπως έμαθα από τον Ηλία, πρωταγωνιστούσε στο μενού του θρυλικού Orient Express. Αυτό ήταν αρκετό για να με ιντριγκάρει. Η λεπτή, ισορροπημένη γεύση του, η παριζιάνικη green beans sauce και τα ασιατικά αυγά χελιδονόψαρου που το συνόδευαν το έκαναν αξέχαστο.

Μαζί με το ταρτάρ δοκίμασα ένα κοκτέιλ με βάση τη βότκα, εσπεριδοειδή και ένα γαλλικό λικέρ από elderflower. Σύμφωνα με τον μύθο του μαγαζιού, αυτό ακριβώς το κοκτέιλ γεύονται ο Βασιλιάς Πίθηκος μαζί με τον Φιλέα Φογκ όταν φτάνουν στην μπάρα του Αναστάση. Αναζήτησέ το στο Νο8 του καταλόγου, αξίζει τον κόπο.

Στο Royal Monkey της Κηφισιάς, οι γεύσεις αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία Facebook Twitter
Eel & Foie Gras Bao Buns
Στο Royal Monkey της Κηφισιάς, οι γεύσεις αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία Facebook Twitter
Shaking Beef


Ένα ακόμα πιάτο με ασιατικό χαρακτήρα και ιδιαίτερη προσέγγιση ήταν τα Eel & Foie Gras Bao Buns. Επειδή έχω κουραστεί να βλέπω τριγύρω μου συνεχώς bao, είχα αποφασίσει να τα δοκιμάσω και να είμαι πολύ κακιά μαζί τους. Δεν τα κατάφερα. Λίγο το φουαγκρά που τα αναδείκνυε, λίγο η σάλτσα από wasabi-ταχίνι που έφτανε απαλά στο στόμα μου, λίγο οι τραγανές κροκέτες από χέλι, με έπεισαν με το παραπάνω για τον λόγο ύπαρξής τους στο μενού.

Το ίδιο καλό ήταν και το Pad Thai με ταλιατέλες noodles, γαρίδες, tamarind sauce και κάσιους. Ίσως να το ήθελα λίγο πιο καυτερό, γιατί είμαι εξοικειωμένη με αυτές τις γεύσεις, αλλά για τα δυτικά γούστα μάλλον είχε αποδοθεί σωστά. Καυτερά και πεντανόστιμα ήταν τα γιαπωνέζικα fish balls με μπακαλιάρο, σάλτσα κάρι και αυγά χελιδονόψαρου. Δεν άντεξα να μην τα δοκιμάσω.


Μετά ήρθε στο τραπέζι το Shaking Beef, ένα πιάτο των αποικιοκρατών της Ινδοκίνας, παραλλαγή του γαλλικού ροσμπίφ, που αγαπούν ακόμα στο Βιετνάμ. Μικρές μπουκιές εξαιρετικού μοσχαρίσιου φιλέτου, σβησμένου με σόγια και φρούτα και σερβιρισμένου με λεπτοκομμένες φέτες ξερού κρεμμυδιού και ρύζι μπασμάτι. Το τέλειο πιάτο, αν θες να θυμηθείς και τη Γαλλία και το χρέος σου στα πιο μακρινά ταξίδια που πρέπει να κάνεις σε άλλους ηπείρους.

Στο Royal Monkey της Κηφισιάς, οι γεύσεις αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία Facebook Twitter
Pad Thai με ταλιατέλες noodles, γαρίδες, tamarind sauce και κάσιους.
Στο Royal Monkey της Κηφισιάς, οι γεύσεις αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία Facebook Twitter
Καυτερά και πεντανόστιμα ήταν τα γιαπωνέζικα fish balls με μπακαλιάρο, σάλτσα κάρι και αυγά χελιδονόψαρου.


Λίγο πριν αναφωνήσω «φτάνει, παραδίνομαι, έχω καταλάβει τι συμβαίνει εδώ μέσα», έφτασε μπροστά μου το λεγόμενο L' Americain Burger, με συνταγή από τα '40s και παρουσία τόσο στην Αμερική όσο και στην Ασία. Με μπιφτέκι Black Angus, βασιλικό, καπνιστή μαγιονέζα, πίκλες, κέτσαπ και μπέικον, ήταν ένα από εκείνα τα μαγικά μπέργκερ που φτιάχνει ο Σκουλάς για να συνεχίζεις να τρως, ακόμα κι όταν έχεις χορτάσει.


Θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρω την ομορφιά και την επιβλητικότητα του μπαρ που δεσπόζει στο κέντρο του μαγαζιού. Στο πίσω μέρος του μια μεταλλική κατασκευή με καθρέφτες και γυαλί δίνει ένα καθαρό και διάφανο αποτέλεσμα που παίζει τέλεια με τα χρώματα των μπουκαλιών, ενώ η μαρμάρινη μπάρα του με τα άνετα, ψηλά σκαμπό σε μεταφέρουν στα '60s ή στα '70s και σε κάνουν να νιώθεις λίγο Σον Κόνερι ως Τζέιμς Μποντ.

Εκεί δοκίμασα το Bloody Mary του Αναστάση με ολόφρεσκο χυμό ντομάτας ελληνικής παραγωγής, ταμπάσκο, Worcestershire sauce και topping με ίνες από τσίλι, για να μπορεί ο επισκέπτης να το κάνει όσο spicy θέλει. Εσύ να το κάνεις πολύ spicy. Ταιριάζει σε όλη τη γευστική εμπειρία.

Στο Royal Monkey της Κηφισιάς, οι γεύσεις αφηγούνται μια ολοκληρωμένη ιστορία Facebook Twitter
Όταν περνάς την πόρτα του Royal Monkey, έχεις την εντύπωση ότι ξεκινάει μια ταινία στην οποία θα συμπρωταγωνιστήσεις.

Λεβίδου 11, Κηφισιά, 210 8011679, FΒ: The Royal Monkey, Instagram: the_royal_monkey

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ