Οι νέες τάσεις στο αθηναϊκό brunch

Οι νέες τάσεις στο αθηναϊκό brunch Facebook Twitter
Οι σεφ ξαναβρίσκουν έμπνευση σε γνωστά ή πιο ψαγμένα προϊόντα της Ελλάδας. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

Παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα & συνταγές

Δίπλα στα pancakes με μπέικον και σιρόπι σφενδάμου, οι παραδοσιακές ελληνικές συνταγές και υλικά με χαρακτήρα βρίσκουν τη θέση τους στα μενού του brunch. Την αρχή την έκανε ο καγιανάς κι έπειτα ξαναήρθαν οι τραγανές τηγανίτες με μέλι ή πετιμέζι, οι πίτες και τα μυρωδάτα τσουρέκια. Όχι ότι είχαν ξεχαστεί ποτέ, ίσως είχαν παραμεριστεί λίγο. Οι σεφ ξαναβρίσκουν έμπνευση σε γνωστά ή πιο ψαγμένα προϊόντα της Ελλάδας και ταιριάζουν ωραιότατα τα αυγά με απάκι, σουτζούκι ή σύγκλινο, με πηχτόγαλο ή με αυτό το μαγικό γαλακτοκομικό προϊόν που έχουμε την τύχη να γνωρίζουμε, τη στάκα.


Drag Brunch

Γκρανόλα και εξτραβαγκάνζα! Το γιορτινό μείγμα φαγητού και διασκέδασης που ονομάζεται drag brunch έφτασε πλέον και στην Αθήνα. Τι καλύτερο για να συμπληρώσει ένα χαλαρό πρωινό από μια drag queen που «διαβάζει» με καυστικό χιούμορ τους πελάτες, υποδύεται τη Βουγιουκλάκη ή κάνει lip sync στα hits της Cher;

«Ο κόσμος κάθεται και τρώει την ωραία του φριτάτα, πίνει το Bloody Mary του και ταυτόχρονα μαθαίνει μέσω της παρατήρησης. Αρχίζει να καταλαβαίνει πως το φύλο και το drag δεν είναι δα και τόσο περίεργα πράγματα» έχει πει ο ιστορικός και μελετητής του drag, Joe E. Jeffreys. Στην Αθήνα το Shamonette διοργανώνει τα Sunday Drag Brunch, ενώ πρόσφατα, στο πλαίσιο του Queer Archive Festival, το εστιατόριο του 6 d.o.g.s φιλοξένησε την A Man To Pet, που σέρβιρε, τραγουδούσε, χόρευε και έπαιζε μουσική κατά τη διάρκεια του πρωινού.


Τα καλύτερα απ' όλο τον κόσμο

Οι νέες τάσεις στο αθηναϊκό brunch Facebook Twitter
Οι Έλληνες σεφ ταξιδεύουν κι έχουν τα μάτια τους ανοιχτά.

Η Τουρκία, το Μεξικό, η Παλαιστίνη και τα αμερικανικά diners έχουν τον δικό τους τρόπο να γιατρέψουν το χανγκόβερ με ένα γερό πρωινό. Οι Έλληνες σεφ ταξιδεύουν κι έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, φέρνοντας στην Αθήνα τα καλύτερα απ' όλο τον κόσμο: τάκος με σιγομαγειρεμένα κρέατα, καλαμποκόψωμα με χαλαπένιος, βάφλες με τηγανητό κοτόπουλο, σακσούκες με μελάτα αυγά και άλλες συναρπαστικές επιλογές.


Γιαπωνέζικα φουσκωτά pancakes

Αυτά τα pancakes δεν μοιάζουν με τα συνηθισμένα. Είναι τόσο φουσκωτά, που θυμίζουν σουφλέ. Και κουνιούνται! Αν τα αγγίξεις, «τρέμουν» σαν τα φρουί ζελέ στις παλιές τηλεοπτικές διαφημίσεις. Ψηλά και αφράτα, δημιουργούν έναν πύργο ακουμπώντας απαλά το ένα στο άλλο, συνοδευόμενα από σιρόπι ή κρέμα. Στην Ελλάδα τα δοκιμάσαμε πρώτα στο Estrella!


Ποιοτικά pastries & ψωμιά

Οι νέες τάσεις στο αθηναϊκό brunch Facebook Twitter
Γαλλικά κρουασάν που μυρίζουν καραμελωμένο βούτυρο και θρυμματίζονται σε κάθε μπουκιά.

Στην ιδανική εικόνα του τραπεζιού που έχει στρωθεί για brunch, κάπου αρκετά κεντρικά κάθεται ένα καλαθάκι με ζεστά κρουασάν, ψωμάκια και άλλα γλυκά και αλμυρά αρτοσκευάσματα. Μέχρι πρόσφατα μπορεί να έβρισκε κανείς αυτά τα καλαθάκια, αλλά το περιεχόμενό τους δεν ενθουσίαζε τόσο. Μιλάμε άλλωστε για πράγματα που δεν είναι εύκολα στην παρασκευή τους, χρειάζονται τεχνική και προσοχή στη λεπτομέρεια.

Εκπλήσσοντας ευχάριστα, αρκετά είναι πλέον τα αθηναϊκά μαγαζιά που έχουν κατακτήσει αυτή την τέχνη. Κάποια από αυτά, μάλιστα, επιλέγουν να στήνουν in house φούρνους, ελέγχοντας πλήρως την ποιότητα όσων προσφέρουν. Γαλλικά κρουασάν που μυρίζουν καραμελωμένο βούτυρο και θρυμματίζονται σε κάθε μπουκιά, μπαγκέτες, εξαιρετικά προζυμένια ψωμιά, μαλακά cinnamon rolls, μπριός και άλλες κλασικές λιχουδιές από ζυμάρι βρίσκονται στα μενού και η μόνη δυσκολία είναι το να διαλέξεις.


Ένα πρωινό κύμα wellness

Το κύμα του wellness και της συνειδητοποιημένης επιλογής όσων βάζουμε στο πιάτο και στο σώμα μας απλώνεται στην πόλη. Αν θέλει κάποιος να ξεκινήσει τη μέρα του δίνοντας ένα boost στον οργανισμό του, μπορεί πλέον σίγουρα να βρει αυτό που θέλει, από smoothies και ωμοφαγικά γλυκά μέχρι πλατό με vegan τυριά και πιάτα με βάση τα σιτηρά και τα λαχανικά, μαγειρεμένα στην εντέλεια. Όχι μόνο δεν θα στερηθεί αλλά ίσως να καταλήξει να έχει το πιο εντυπωσιακό και απολαυστικό πιάτο στο τραπέζι.


Δεν είναι παλιομοδίτικο, είναι κλασικό

Οι νέες τάσεις στο αθηναϊκό brunch Facebook Twitter
Tα Σάββατα, αργά το πρωί, τα τραπέζια του Βάρσου γεμίζουν από πράσινα πιατάκια.

Υπάρχουν και κάποια μέρη που σέρβιραν brunch προτού μάθουμε τη λέξη. Διαχρονικά καταστήματα που τις περισσότερες φορές ξεκίνησαν ως γαλακτοπωλεία κι έπειτα καθιερώθηκαν ως σημείο συνάντησης των ανθρώπων της πόλης προσφέρουν σταθερά και ανεπιτήδευτα υψηλή ποιότητα και ρετρό vibe.

Είτε λιγουρεύεσαι πλούσιο γιαούρτι με μέλι, ανθόγαλα σε ποτηράκι ή ρυζόγαλο με μια φέτα τσουρέκι στο πλάι, η Στάνη είναι εκεί, στο ίδιο σημείο, και σε περιμένει, και μάλιστα από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Το ίδιο και ο Βάρσος: τα γαλακτοκομικά του είναι πάντα άπαιχτα, ενώ τα Σάββατα, αργά το πρωί, τα τραπέζια γεμίζουν από πράσινα πιατάκια με σπέσιαλ ομελέτες, θεϊκές πίτες, μπίρες, και είναι χάρμα να τρως και να χαζεύεις τον κόσμο. Για τους φαν των γαλατένιων γεύσεων ο Κρίνος, το Κοσμικόν και ο Ασημακόπουλος είναι στάσεις-εγγύηση για να γεμίσουν τις τσάντες τους και να στήσουν στο σπίτι ένα καθωσπρέπει brunch.

Κάθε μέρα ή/και όλη μέρα

Κάποια Σαββατοκύριακα είναι πιο ράθυμα από άλλα, γι' αυτό πολλά μαγαζιά αποφασίζουν να μας απαλλάξουν από οποιοδήποτε άγχος σε σχέση με την ώρα, επεκτείνοντας το brunch σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Σε μερικές περιπτώσεις η επέκταση καταλήγει να πιάνει και τις καθημερινές. Αυγά και μιμόζες μια Τετάρτη πρωί μπορεί να φαντάζουν ανορθόδοξα, αλλά μπορεί και να είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι στη μέση της εβδομάδας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ