Τα μενού της νέας εποχής

Τα μενού της νέας εποχής Facebook Twitter
0

Ελληνική Κουζίνα

Ακροβάτης (Ψαρρών 26 και Μαιζώνος, Μεταξουργείο, 210 5230750): Ντάκος κρητικός και η διάσημη Τηγανιά του Μίμη.

Σκουφά και Ομήρου (Σκουφά 8 & Ομήρου 58, 210 3611116): Σαλάτα πολίτικη, μπριζολάκια στη λαδόκολλα με χοντρό αλάτι μαζί με ένα μπουκάλι 250 ml Μοσχοφίλερο.

Κανέλλα (Κωνσταντινουπόλεως 70 & Ευμολπιδών, Γκάζι, 210 3476320): Μελιτζανοσαλάτα, μακαρόνια με κιμά.

Κεντρικόν (Κολοκοτρώνη 3, Σύνταγμα, 210 3232482): Σοφρίτο.

Μινιατούρα (Ρόμβης 21, Σύνταγμα, 210 3233459): Μικρή σαλάτα ταμπουλέ, γαυροπιτάκια με άγρια χόρτα, ένα ποτήρι μπίρα draft 330 ml.

Ο Τζίτζικας κ ο Μέρμηγκας (Πλ. Παπαδιαμάντη 4, Άνω Πατήσια, 210 2232376 / Αγ. Γεωργίου & Αισχύλου 26, Χαλάνδρι, 210 6810529 / Μητροπόλεως 12-14, Σύνταγμα, 210 3247607 / Δροσίνη 12-14, Κηφισιά, 210 6230080): Κοτοφιλέτο στα κάβουρνα μαριναρισμένο σε τζίντζερ με ψητά λαχανικά και 1 ποτήρι κρασί €14,30.

Το κρασοπουλειό του κόκορα Κόκορας (Καραϊσκάκη και Αισώπου 4, Ψυρρή, 210 3211565/051): κρασάτος με μακαρόνια και 1 ποτήρι κρασί €15.

Το Ραχάτι (Γρηγορίου Αυξεντίου 13, Άλιμος, 210 9829710): Σαλάτα πανδαισία λαχανικών με μπαλσάμικο, μέλι και λάδι, φέτα σαγανάκι με σουσάμι και μέλι, μπεκρή μεζέ. Για ποτό ένα καραφάκι ρακί ή ένα ποτήρι κρασί.

Ροζαλία (Βαλτετσίου 58, Εξάρχεια, 210 3302933): Σαλάτα εποχής, σταβλίσια μπριζόλα μοσχαρίσια.

Tirbouson (Κωνσταντινουπόλεως 104, Γκάζι, 210 3410107): Ζουμερά μπιφτεκάκια.

Το κουτούκι του Γρίλλη (Αναξαγόρα 7, Ταύρος, 210 3468017): Παραδοσιακή σαλάτα (ντάκος, ντομάτα, κάππαρη, ελιές, φέτα), αρνίσια παϊδάκια γάλακτος.

Ανατολίτικη Κουζίνα

Αλεξάνδρεια (Μετσόβου 13 & Ρεθύμνου, Μουσείο, 210 8210 004): Κεμπάπ κοτόπουλου (κιμάς κοτόπουλου με πλιγούρι) στη σχάρα.

Barba Lazaros (Ζησιμοπούλου 24Α, Π. Φάληρο, 210 9403003): Ατομική κυκλαδίτικη σαλάτα, ψαρονέφρι γεμιστό με παστράμι και καπνιστό τυρί μ' ένα ποτήρι Τετράμυθο Μαλαγουζιά.

Βυρίνης (Αρχιμήδους 11, Παγκράτι, 210 7012153): Ατομική Σαλάτα, αρνάκι γιούλμπασι.

Canteen (Ιάκχου & Ευμολπιδών, Γκάζι, 210 3451508): Λιβανέζικο κοτόπουλο σουβλάκι με μυρωδικά. Ένα ποτήρι Μοσχοφίλερο Οινοχόου.

Μπέρδεμα (Βασ. Αμαλίας 20, Κηφισιά, 210 8013853): Παραδοσιακό πολίτικο κεμπάπ.

Pandeli (Πεντέλης 3, Κηφισιά, 210, 8080787): Σαλάτα Ανατολής, φιλετάκια κοτόπουλου σοταρισμένα σε μοσχάτο κρασί πάνω σε φύλλα σαλατικών με πλιγούρι και χοντροκομμένο φυστίκι Αιγίνης.

Το μεράκι της Μπιλιώς (Χαλδείας 34, Ελληνικό, 210 9616665): Τας κεμπάπ με πουρέ ψητής μελιτζάνας.

American Barbecue

Simply Burgers (Λεωφ. Πρωτόπαπα 43, Ηλιούπολη, 210 9948888, Σωτήρος Διός 48, Πασαλιμάνι, 210 4171355, Σύρου 5, Γαλάτσι, 210 2910444, Παρασκευοπούλου 44Β, Μπουρνάζι, 210 5761501, Ηρώων Πολυτεχνείου 13, Άγιος Στέφανος, 210 6219099, λεωφ. Πεντέλης 41, Βριλήσσια, 210 8033833, λεωφ. Συγγρού 133, Ν. Σμύρνη, 210 9332500, Αντήνορος 38, Κάραβελ, 210 7290007, Ευεργέτου Γιαβάση 13, Αγ. Παρασκευή, 210 6000688, Δ. Γούναρη 187, Γλυφάδα, 210 9606900, λεωφ. Ηρακλείου 357, Ν. Ηράκλειο, 210283383, Καρύστου 6, Αμπελόκηποι, μετρό Πανόρμου, 210 6994949): Τρυφερό φιλέτο κοτόπουλο μαριναρισμένο και ψημένο στη σχάρα. Σερβίρετε με το σπιτικό μας gravy, σοταρισμένα λαχανικά και πατάτες πουρέ.

T.G.I. Friday's (Κολοκοτρώνη 35, πλ. Κεφαλαρίου, 210 6233947-8, λεωφ. Κηφισίας & Αλεξάνδρας, Αμπελόκηποι, 210 6475417-8, Νεοφύτου Βάμβα 2, Κολωνάκι, 210 7227721, Μαρίνα Φλοίσβου, pier One, Π. Φάληρο, 210 9853281): Provologne chicken με λιωμένο τυρί προβολόνε και ψητά λαχανικά πάνω σε μπιφτέκι κοτόπουλου σχάρας. Plus: Ορεινός Ήλιος Σεμέλη.

A Liar Man (Σωφρονίου 2, Γκάζι, 210 3426322): Μαριναρισμένο κοτόπουλο στη σχάρα με ψητά λαχανικά.

Hard Rock Café (Φιλελλήνων 18, Σύνταγμα, 210 3252758): HRC cheeseburger με μοσχαρίσιο κιμά και δυο φέτες τυρί.

Robin's Hood (Βασ. Γεωργίου 34, Χαλάνδρι, 210 6834907): Μπιφτέκι με σος γιαουρτιού και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Ένα ποτήρι Καμπερνέ Σοβινιόν Ρούβαλη.

Salero (Βαλτετσίου 51, Εξάρχεια, 210 3813358): Μπιφτέκι μοσχάρι στη σχάρα με σάλτσα άγριων μανιταριών.

Society (Κολοκοτρώνη 6, Σύνταγμα, 210 3230445): Ατομική σαλάτα, μερίδα μπιφτέκι ή κοτόπουλο.

Ιταλικό

Alexis R Delicatessen (Ομήρου 29, Ν. Σμύρνη, 210 9331435): Σπαγγέτι με ανοιξιάτικα λαχανικά και μπέικον.

Big Apple (Σκουφά 69, Κολωνάκι , 210 3643820): Λιγκουίνι με αρωματική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό και φρέσκα βότανα. Plus: Ένα ποτήρι λευκό κρασί Αθήρι.

La Cantina: Pizza Capricciosa (λεπτή τραγανή ζύμη με ντομάτα, μοτσαρέλα, προσούτο, μανιτάρια, αγγινάρα και ελιές).

Mystic Pizza (Εμμανουήλ Μπενάκη 76, Εξάρχεια, 210 3839500, Γ. Ολυμπίου 2 & Βεΐκου, Κουκάκι, 210 9592092 , Σαρανταπόρου 1 & Μεσογείων, 210 6545000): Mystic Rocket (μoτσαρέλα, παρμεζάνα, προσούτο και ρόκα).

Ελαιών (Ζωοδόχου Πηγής 3 & Ακαδημίας, 210 3813803): Λιγκουίνι με σολομό.

Nice 'Ν' Easy (Ομήρου 60 & Σκουφά, Κολωνάκι, 210 3617201): Πέννες ολικής άλεσης με τοματίνια, μπρόκολο και cottage cheese.

Pasta La Vista (Δεκελέων 1Α & Βουτάδων, Γκάζι, 210-34 61 392.): Σπαγγέτι πέστο.

Θαλασσινά

Avalon (Λεωκορίου 20 & Σαρρή, Ψυρρή, 210 3310572): Παραδοσιακά ζυμαρικά Φολεγάνδρου με φρέσκα μύδια, μπέικον και μανιτάρια σε λευκή ή κόκκινη σάλτσα. Plus ένα ποτήρι κρασί.

Black Duck (Χρ. Λαδά 9Α, Σύνταγμα, 2103234760): Φιλέτο γλώσσας με σάλτσα από λεμόνι, κάππαρη και ντομάτα.

Γιάντες (Βαλτετσίου 44, Εξάρχεια, 210 3301369): Σαρδέλα σχάρας.

Καλντέρα (Λεωφόρος Ποσειδώνος 54, Π. Φάληρο, 210 9829647): Σφυρίδα φρέσκια ψητή.

Ο Θαλασσινός (Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518): Μύδια σαγανάκι.

ΜΟΝΟ (Π. Μπενιζέλου 4, Μητρόπολη, 210 3226711): Κανταΐφι γαρίδας με σαλάτα πορτοκαλιού.

Nouvelle Cuisine

Αθήρι (Πλαταιών 15, Κεραμεικός, 210 3462983): Σαλάτα λαχανικών μαγειρεμένων με διάφορους τρόπους, με γαλάκτωμα λεμονιού. Μπρόκολο στον ατμό, κουνουπίδι, βραστό σέλινο, σπαράγγια, ψητές πατάτες, κολοκύθι σοτέ, καρότο και ωμό σπανάκι.

Bacaro (Σοφοκλέους 1, 210 3211882): Φιλετάκια στήθους κοτόπουλου με σάλτσα γκοργκοντζόλα και ριζότο μυρωδικών.

Le Petit Somelier (Ζαΐμη 6, Π. Φάληρο, 210 9842344): Bavarois ντομάτας, με αγγούρι, γιαούρτι και πέστο βινεγκρέτ. Ένα ποτήρι ροζέ Ακακίες Κυρ-Γιάννη.

Ο Λεμονόκηπος (Αγ. Τριάδος 11 & Επταλόφου, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2588611): Χοιρινό φιλέτο με λαχανικά και μανιτάρια σερβιρισμένο σε παραδοσιακό σκεύος με φλούδες παρμεζάνας.

Lena's (Νίκης 11, Σύνταγμα, 210 3241360): Σολομός με κρούστα μυρωδικών, συνοδεύεται από χειροποίητα νιόκι με πατάτα, σπανάκι και μυρωδικά, και σάλτσα μυρωδικών.

Λεύκες (Πυθαγόρα 1 & λεωφ. Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, 210 2924458): Πανσέτα με φιλέτο πατάτας και λεμονάτη μουστάρδα.

Mataroa (Κεραμεικού 116 & Ιεράς Οδού, Γκάζι, 210 3428312): Ριζότο από 5 είδη βιολογικό ρύζι με μανιτάρια, μετσοβόνε και κουλί ρόκας. Plus ένα ποτήρι Ορεινός Ήλιος Σεμέλη.

Prosopa (Κωνσταντινουπόλεως 84 και Ιερά οδός, Γκάζι, 210 3413433): Κοτόπουλο με τζίντζερ και μανιτάρια.

Μανιτάρια (Υμηττού 26 & Ελ. Βενιζέλου, Χολαργός, 210 6548243): Μερίδα ζυμαρικών με κομμάτια από φρέσκα μανιτάρια και κρέμα.

Ethnic

China Town (Λεωφ. Βουλιαγμένης 8-10, 210 9224190): Γλυκόξινο κοτόπουλο.

Yum Yum (Βουλής 11, Σύνταγμα, 210 3233433, 210 3233533, Πανόρμου 61, Αμπελόκηποι, 210 6980288, 210 6980880, Υμηττού 110, Παγκράτι, Εμπορικό Κέντρο Millenium, 210 7013300, 210 7013888, Αγ. Κωνσταντίνου 32 & Διονύσου, Μαρούσι, 210 6105560, 210 6105570): Spring Rolls, Thai special noodles με χοιρινό.

Μπιρομεζές

Εν Αιθρία (Βρυούλων 4, πλ. Πατριάρχου, Ν. Φιλαδέλφεια, 210 2582751): Χοιρινό κότσι και ένα ποτήρι μπίρα draft 330 ml.

Das Bier (Κλεάνθους 8, Γκάζι, 6977 141990): Τηγανιά με απάκι, φρέσκα μανιτάρια και τυρί, λουκουμάδες πατάτας. Plus ένα ποτήρι μπίρα Radeberger 300 ml.

Craft (Λ. Αλεξάνδρας 205, Αμπελόκηποι, 210 6462350, Ελευθερωτών 11, πλ. Χαλανδρίου, 210 6832670): Χοιρινά Μπριζολάκια με τεργιάκι σος, τηγανητές πατάτες και μυρωδικά. Plus ένα ποτήρι μπίρα Athens Lager ή Pilsner.

Villa Marietta (Αριστοτέλους 31, Άλιμος, 210 9853188): Βαβαρέζικα μπιφτέκια, μπρέτσελ και 1 ποτήρι Κonig Ludwig €14,50.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT