Άλισον Δαμιανού

Άλισον Δαμιανού Facebook Twitter
0
Άλισον Δαμιανού Facebook Twitter
Άλισον Δαμιανού: Δημιουργός του Meet Market

 

  • Γεννήθηκα στη Μεγάλη Βρετανία από Έλληνες γονείς. Λόγω της δουλειάς του πατέρα μου μετακινούμασταν πολύ: από την Ολλανδία στην Αμερική και από εκεί στην Αγγλία και μετά στην Ελλάδα. Κατάφερα, ωστόσο, να σπουδάσω αυτό που ήθελα, Καλές Τέχνες και Σχεδιασμό Δημόσιου Χώρου στην Αγγλία, κάτι που με βοήθησε να καταλάβω πώς ακριβώς διαμορφώνεται αισθητικά η πόλη. Τελειώνοντας, έφυγα για ένα ταξίδι στην Αμερική, στο Σαν Φρανσίσκο συγκεκριμένα, όπου, αντί για δύο μέρες, έμεινα τελικά δυο χρόνια. Με μάγεψαν η ομορφιά της πόλης, τα χρώματα, οι γέφυρες, τα λαμπερά νερά και τα λουλούδια, οι βουκαμβίλιες και οι πικροδάφνες που θύμιζαν έντονα Ελλάδα. Εκεί άρχισα να δουλεύω σε διάφορες υπαίθριες αγορές κι ερωτεύτηκα τον τρόπο ζωής τους, την ελευθερία και την τρέλα που βρίσκει κανείς σε αυτούς τους χώρους. Μαζί με μια φίλη φτιάξαμε, τότε, μια μικρή εταιρεία και κατασκευάζαμε κοσμήματα, δουλεύοντας νυχθημερόν και γυρίζοντας όλες τις μεριές της πόλης. Τρελαινόμουν γι' αυτή την περιπέτεια, να μην ξέρεις πού θα σε βρει το τέλος της ημέρας, την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζει, τον μποέμικο χαρακτήρα τού να αλλάζεις διαρκώς χώρους, να κουβαλάς πράγματα αντί να κάθεσαι ακινητοποιημένος μπροστά σε ένα γραφείο. Θυμάμαι ότι στην αρχή, αντί για φορτηγάκι, είχαμε μόνο ένα μικρό αυτοκίνητο όπου στοιβάζαμε τα πάντα, ακόμα και ολόκληρα τραπέζια, που τα δέναμε με σκοινί. Αλλά, παρότι περνούσαμε υπέροχα, κάτι μου έλειπε. Δεν καταλάβαινα την υπερβολή της Αμερικής, την εξωφρενική διάσταση που υπάρχει σε όλα τα πράγματα, τα «καμένα» μυαλά. Μου αρέσει η απλότητα της Ευρώπης, ακόμα και της Αθήνας, παρά την κρίση και παρά τον χαοτικό της χαρακτήρα.
  • Θυμάμαι σαν τώρα τη στιγμή που έφτασα στην Αθήνα, πριν από εννιά χρόνια. Ο καιρός ήταν ζεστός, ο κόσμος ήταν έξω, τα πάντα ήταν υπέροχα. Μου ήρθε αυθόρμητα το «Αχ, Ελλαδίτσα μου!». Έμεινα στα Σεπόλια, στο σπίτι που έμενε η γιαγιά μου προτού πεθάνει, και λάτρεψα την αίσθηση της παλιάς, μικροαστικής γειτονιάς. Τη ζεστασιά που έχουν οι ηλικιωμένες γειτόνισσες, τα σπίτια που παραμένουν χαμηλά, τα άγρια αγόρια με τα τσουλούφια που ζουν σε παλιές πολυκατοικίες, τη μείξη της παλιάς γενιάς με την καινούργια. Όλα αυτά, δηλαδή, που έχουν κάνει τον κόσμο εδώ πιο προσγειωμένο σε σχέση με άλλες γειτονιές. Αλλά, γενικά, αγαπώ πολύ την Αθήνα, τα εγκαταλελειμμένα κτίρια που σου αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες, τα γκράφιτι στους δρόμους, τη μικρή της κλίμακα. Γιατί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πόλεις της Ευρώπης, το κέντρο της Αθήνας είναι μικρό, γεγονός που δημιουργεί αυτόματα μια ζεστασιά. Κάθε μέρα μου συμβαίνει να πέφτω πάνω σε γνωστούς, ενώ σίγουρα θα βρω κάποιον φίλο να βγω για ποτό, αν μείνω έξω μέχρι αργά. Επίσης, αγαπώ πολύ τις άπειρες προοπτικές που σου δίνει η Αθήνα, το γεγονός ότι πάντα υπάρχει χώρος και τρόπος για αλλαγές και βελτιώσεις. Το βλέπεις στον τρόπο που μεταλλάσσεται διαρκώς το κέντρο σε κάτι άλλο και που, τελικά, μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερο, αν αναλάβουν τα ηνία οι νέοι, όπως έχει γίνει στο εξωτερικό. Αλλά έξω οι πόλεις νεκρώνουν μετά από κάποια ώρα και τη νύχτα μοιάζουν πεθαμένες. Εδώ, παρόλη την κρίση, ξέρεις ότι ένα φτηνό τσίπουρο και μια καλή καρδιά σε περιμένουν πάντα σε μια γωνιά της πόλης. Κι αυτό σημαίνει πολλά: έξω ζουν για να δουλεύουν, εμείς εδώ δουλεύουμε για να ζούμε.
  • Μου αρέσει να βλέπω το Meet Market να μεγαλώνει, να γίνεται μια μεγάλη, πολύχρωμη κοινότητα. Αγαπώ πολύ το χαρούμενο αλισβερίσι που έχει φτιάξει το Meet, τις συγκεντρώσεις, την τρέλα και τη δημιουργικότητα, αλλά και τη φιλοσοφία της ανεξάρτητης δουλειάς. Αν κάτι μας έχει δώσει η κρίση, είναι ότι μπορούμε να αντιπαρέλθουμε τις δυσκολίες όταν προσπαθούμε από κοινού, κάτι που ισχύει απόλυτα στην περίπτωση του Meet Market. Αυτό πιστεύω ότι καλλιεργήσαμε με τα χρόνια, συγκεντρώνοντας γύρω μας ανθρώπους με αφοσίωση στην τέχνη τους και στην κοινότητα. Φτιάξαμε έτσι μια πλατφόρμα πολιτιστικής ανταλλαγής ιδεών, όχι μόνο αντικειμένων, όπου ο κόσμος δεν πάει για να αγοράσει αλλά για να συναντηθεί, να μιλήσει, να νιώσει ότι ανήκει σε έναν κόσμο πιο ανοιχτό και πιο νομαδικό. Γι' αυτό και το Meet Market δεν στεγάζεται σε έναν μόνο χώρο αλλά φιλοξενείται σε διαφορετικά μέρη, προτείνοντας ουσιαστικά έναν διαφορετικό τρόπο προσέγγισης της πόλης και κάνοντας τον κόσμο να την αγαπήσει. Πίσω, βέβαια, από την υλοποίηση υπάρχει πολλή δουλειά, ειδικά τα τελευταία χρόνια που το Meet Market διοργανώνεται σε μηνιαία βάση. Εκτός από εμένα, που έχω αναλάβει το οργανωτικό κομμάτι, υπάρχει ένα dream team συνεργατών που εργάζεται ακαταπόνητα: ο Γιάννης Μελίκογλου, που έχει αναλάβει όλη την τεχνική δουλειά και φροντίζει για τις λεπτομέρειες, η Ολυμπία Χριστοφορίδου, που κάνει τις δημόσιες σχέσεις, τα παιδιά που φροντίζουν το εξαιρετικό ντιζάιν, νέοι άνθρωποι με πραγματικό κέφι – ακόμα και η λογίστριά μου είναι νέα σε ηλικία και σε αντιλήψεις. Το κλειδί στο όλο εγχείρημα είναι το κοινό όραμα, η κοινή τρέλα και αυτά είναι τελικά που σε σώζουν από τις δυσκολίες, σε αντίθεση με τις απρόσωπες, μεγάλες επιχειρήσεις που κατακρημνίζονται πιο εύκολα στην κρίση, επειδή ακριβώς τους λείπει η ψυχή.

 

  • Αν έπρεπε να ορίσω κάπως το Meet Market, θα έλεγα ότι είναι κίνημα ανοιχτό που διαρκώς αλλάζει. Είναι υπέροχο να παρακολουθείς όλους αυτούς τους ανθρώπους να εμπλέκονται στην αρχή από περιέργεια και σταδιακά να βγάζουν στην επιφάνεια το καλύτερό τους κομμάτι. Θυμάμαι χαρακτηριστικά τον Σωτήρη Τρέχα που ξεκίνησε με κάτι stickers και τώρα έχει γίνει γνωστός σε όλη την πόλη ως ο περίφημος The Dreamer. Πολλές στιγμές, όμως, μου έχουν μείνει αλησμόνητες, όπως τότε που σκουπίζαμε όλο το βράδυ την Τεχνόπολη, φροντίζοντας να μη μείνει ούτε γόπα και γύρω στις εννιά το πρωί, με τον ήλιο να μας χτυπάει καταπρόσωπο, μας έπιασε ένα τρομερό γέλιο χωρίς σταματημό. Κι ήταν τότε που ένιωσα ότι μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τα πάντα αλλά και τυχερή που βρισκόμουν εκεί. Γι' αυτό μόνο νιώθω απέραντα ευγνώμων, όχι μόνο τυπικά αλλά πολύ ουσιαστικά, μέχρι τα βάθη της ψυχής μου, για το ότι μπορώ να κάνω αυτό που θέλω στη ζωή μου, παρέα με ανθρώπους που το αγαπούν εξίσου πολύ.
  • Αρνούμαι να πιστέψω ότι δεν υπάρχει μέλλον στην Ελλάδα, ακόμα και όταν όλοι μου λένε το αντίθετο. Μου αρέσει που βρίσκομαι εδώ, είναι συνειδητή επιλογή μου και αν ποτέ έφευγα, στην Αθήνα θα ξαναγύριζα.
Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαίρη Κουκουλέ

Οι Αθηναίοι / Μαίρη Κουκουλέ (1939-2025): Η αιρετική λαογράφος που κατέγραψε τη νεοελληνική αθυροστομία

Μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι, υπήρξε σύντροφος ζωής του επίσης αιρετικού Ηλία Πετρόπουλου. Ο Μάης του ’68 ήταν ό,τι συγκλονιστικότερο έζησε. Πέθανε σε ηλικία 86 ετών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Οι Αθηναίοι / «Κάποια στιγμή έμαθα να βάζω στον λόγο μου ένα "ίσως", ένα "ενδεχομένως"»

Στην Α’ Δημοτικού τη μάγεψε η φράση «Η Ντόρα έφερε μπαμπακιές». Διαμορφώθηκε με Προυστ, Βιρτζίνια Γουλφ, Γιώργο Ιωάννου και Κοσμά Πολίτη. Ως συγγραφέα την κινεί η περιέργεια για τις ανθρώπινες σχέσεις. Η Αγγέλα Καστρινάκη είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζούλια Τσιακίρη

Οι Αθηναίοι / Τζούλια Τσιακίρη: «Οι ταβερνιάρηδες είναι ευεργέτες του γένους»

Με διαλείμματα στο Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, έχει περάσει όλη της τη ζωή στο κέντρο της Αθήνας - το ξέρει σαν την παλάμη της. Έχει συνομιλήσει και συνεργαστεί με την αθηναϊκη ιντελεγκέντσια, είναι άλλωστε κομμάτι της. Εδώ και 60 χρόνια, με τη χειροποίητη, λεπτολόγα δουλειά της στον χώρο του βιβλίου και με τις εκδόσεις «Το Ροδακιό» ήξερε ότι δεν πάει για τα πολλά. Αλλά δεν μετανιώνει για τίποτα απ’ όσα της επιφύλαξε η μοίρα «εις τον ρουν της τρικυμιώδους ζωής της».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Κωνσταντίνος Ρήγος

Οι Αθηναίοι / «Έχω αισθανθεί να απειλούμαι τη μέρα, όχι δουλεύοντας τη νύχτα»

Οκτάνα, Επίδαυρος, ΚΘΒΕ, Πέγκυ Ζήνα, Εθνικό, Λυρική, «Brokeback Mountain» και «Ρωμαίος και Ιουλιέτα». Ως χορογράφος και σκηνοθέτης, ο Κωνσταντίνος Ρήγος έχει κάνει τα πάντα. Και παρότι έχει αρκετούς haters, νιώθει ότι αυτοί που τον καταλαβαίνουν είναι πολύ περισσότεροι.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Οι Αθηναίοι / Σμαράγδα Καρύδη: «Ήθελα να είμαι η Βουγιουκλάκη και ο Ρέτσος μαζί»

Ηθοποιός, σκηνοθέτις, ακατάτακτη και αγαπημένη του κοινού, η Σμαράγδα Καρύδη θυμάται πως ανέκαθεν ήθελε το σύμπαν, χωρίς να περιορίζεται. Στον απολογισμό της μέχρι τώρα πορείας της, ως η Αθηναία της εβδομάδας, καταλήγει πως, ούτως ή άλλως, «στο τέλος ανήκεις εκεί που μπορείς να φτάσεις», ενώ δηλώνει πως πάντα θα επιλέγει συνειδητά να συντάσσεται με τη χαρά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αντουανέττα Αγγελίδη: «Κάθε ταινία μου είναι το ευτυχές τέλος μιας περιπέτειας απορρίψεων»

Οι Αθηναίοι / Αντουανέττα Αγγελίδη: «Κάθε ταινία μου είναι το ευτυχές τέλος μιας περιπέτειας απορρίψεων»

Μοναδική περίπτωση για το ελληνικό σινεμά, η ιδιοσυγκρασιακή σκηνοθέτις που τιμάται στο 13ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Ταινιοθήκης αφηγείται τη ζωή και την πορεία της στη LiFO.
M. HULOT
«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Δημοσιογράφος, στιχουργός. Θα ήταν ευχαριστημένος αν, απ’ όλα τα τραγούδια του, έμενε στην ιστορία το τετράστιχο: «Το απομεσήμερο έμοιαζε να στέκει, σαν αμάξι γέρικο, στην ανηφοριά».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ
Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Οι Αθηναίοι / Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Η συνιδρύτρια και διευθύντρια της Black Light και συνδημιουργός της σειράς podcast της LiFO «Ζούμε ρε» δραστηριοποιείται ώστε οι ΑμεΑ να διαθέτουν ίσες ευκαιρίες και απεριόριστη πρόσβαση, δίχως στιγματισμούς και διακρίσεις. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Lorenzo

Οι Αθηναίοι / Lorenzo: «Η techno σκηνή έχει γίνει χρηματιστήριο»

Γνώρισε την techno στη Φρανκφούρτη των αρχών των ‘90s. Ερχόμενος στην Αθήνα, όσο έβλεπε ότι ο κόσμος σοκαριζόταν με τις εμφανίσεις του, τόσο περισσότερο του άρεσε να προκαλεί. Ο θρυλικός χορευτής του Factory και ιδρυτής της ομάδας Blend είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Ελισάβετ Κοτζιά

Οι Αθηναίοι / «Τα πρώτα χρόνια λέγανε ότι τις κριτικές μου τις έγραφε ο πατέρας μου»

Η Αθηναία της εβδομάδας Ελισάβετ Κοτζιά γεννήθηκε μέσα στα βιβλία· κάποια στιγμή, τα έβαλε στην άκρη, για να ξανασυναντήσει τη λογοτεχνία μέσα από μια αναπάντεχη εμπειρία. Άφησε το οικονομικό ρεπορτάζ για την κριτική βιβλίου. Τη ρωτήσαμε γιατί το ελληνικό μυθιστόρημα δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση στο εξωτερικό, και δεν πιστεύει πως για το ζήτημα αυτό υπάρχουν απλές απαντήσεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λούλα Αναγνωστάκη: «Όσο και αν τη χτυπάω μέσα από τα έργα μου, είμαι υπέρ της Ελλάδας»

Πέθανε Σαν Σήμερα / Λούλα Αναγνωστάκη: «Όσο και αν τη χτυπάω μέσα από τα έργα μου, είμαι υπέρ της Ελλάδας»

Σε μια από τις ελάχιστες συνεντεύξεις της, η κορυφαία θεατρική συγγραφέας της Ελλάδας, που πέθανε σαν σήμερα, μίλησε με πρωτοφανή ειλικρίνεια και απλότητα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ