Ο Αθηναίος της Εβδομάδας: Κώστας Πλιάκας

Ο Αθηναίος της Εβδομάδας: Κώστας Πλιάκας Facebook Twitter
0
Ο Αθηναίος της Εβδομάδας: Κώστας Πλιάκας Facebook Twitter
  • Μεγάλωσα στους Αμπελόκηπους, κοντά στο σινεμά «Νιρβάνα», στη λεωφόρο Αλεξάνδρας. Οι γονείς μου ήταν άνθρωποι φτωχοί – το '62 έφυγαν μετανάστες στη Γερμανία, ακολουθώντας το κυρίαρχο zeitgeist της εποχής, που ήθελε τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή να συνδέονται με την ξενιτιά. Εγκαταστάθηκαν στο Λίμπεκ, μια μικρή πόλη στο βόρειο κομμάτι της γερμανικής επικράτειας, δουλεύοντας σε ένα εργοστάσιο πορσελάνης. Επέστρεψαν στην Αθήνα το '72. Ο πατέρας μου έπιασε δουλειά θυρωρός στην πολυκατοικία στην οποία μέναμε και η μάνα μου ως καθαρίστρια. Κατά καιρούς έκαναν κάμποσες δουλειές του ποδαριού για να τα βγάλουν πέρα. Άνθρωποι ακούραστοι, δεν φοβήθηκαν ποτέ τις δυσκολίες της καθημερινότητας. Έτσι έμαθαν και τα παιδιά τους. Στα 13, θυμάμαι, βοηθούσα τη μάνα μου να καθαρίζει το σινεμά «Νιρβάνα» και ο παλιός ιδιοκτήτης, ο συχωρεμένος ο κυρ-Παναγιώτης, με άφηνε να βλέπω τσάμπα ταινίες.
  • Τις πρώτες αλητείες τις έκανα στον Άγιο Δημήτριο, στην Πανόρμου, και στο Πολυκλαδικό Αμπελοκήπων. Ήταν η εποχή της «φέρμας». Παντελόνια σωλήνες, Doc Martens, τσαμπουκάδες στον δρόμο, Ramones και, για χαλάρωση, τα βράδια πηγαίναμε στο παλιό Blues. Νοσταλγώ ακόμα την αθωότητα εκείνων των χρόνων, τη γοητεία του δρόμου, παρά τη σκληρότητα που συχνά έκρυβε.
  • Στα 19 πήγα στην ΑΚΤΟ γιατί ήθελα να ασχοληθώ με οτιδήποτε σχετικό με το σχέδιο. Ζωγράφιζα από παιδί. Ήταν για μένα κάτι περισσότερο από μια μορφή έκφρασης. Ήταν ανάγκη. Οι συμμαθητές μου στο σχολείο μού ζητούσαν συχνά σχέδια που αργότερα «χτυπούσαν» είτε στον Τζίμη στην Πλάκα είτε στη θρυλική Σουζάνα στη βίλα Αμαλία. Σε πραγματική επαφή με το tattoo, πάντως, ήρθα στο σπίτι του Τόλη, ιδιοκτήτη του Εightball Τattoo στην Πατησίων, απ' όπου εκείνη την εποχή είχε περάσει η μισή Αθήνα. Ωραία χρόνια! Στην πράξη, έμαθα τη δουλειά στο στούντιο του «Λεκτικού». Έως τότε η επαφή μου περιοριζόταν αποκλειστικά στο tattoo design. Εκεί ζυμώθηκαν για τα καλά στο μυαλό μου οι βασικοί κανόνες της δερματοστιξίας, με πρώτη και καλύτερη την υγιεινή, την οποία θεωρώ σήμερα την πλέον σημαντική παράμετρο για ένα καλό μαγαζί.
  • Για μένα το tattoo είναι μια πολυσύνθετη διαδικασία. Απλώνεται σε πολλά επίπεδα, από την τεχνική του artist μέχρι την ψυχολογία του πελάτη. Ο κόσμος στην καρέκλα δεν «ζωγραφίζει» το δέρμα του, «ανοίγει» τον εαυτό του. Μιλά, εκφράζεται, επικοινωνεί, κάνει μια «δήλωση». Συνεπώς, ένα tattoo, κατά τη γνώμη μου, ξεφεύγει εξ ορισμού από τη στενή έννοια του σχεδίου, χωρίς φυσικά να θέλω να μειώσω σε καμία περίπτωση την τεχνική του εκάστοτε tattoo artist.
  • Αυτό που κάνω εγώ διαφορετικά σε σχέση με άλλους συναδέλφους είναι η τεχνική του dotism. Κοινώς, όλα τα σχέδια βασίζονται σε τελείες, τεχνική που παραπέμπει στον πουαντιγισμό. Το να μπορείς να αποδόσεις τα πάντα με τελείες είναι κάτι ξεχωριστό, αλλά παράλληλα δύσκολο και χρονοβόρο. Πρόκειται για ένα στυλ το οποίο εξασκούν λίγοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, εξού και πρόκειται για εξαιρετικούς «τεχνίτες». Ο κόσμος ανταποκρίνεται, ρωτά πλέον γι' αυτή την τεχνική – ίσως γιατί το μάτι έλκεται πάντα από το διαφορετικό.
  • Με τα χρόνια άρχισα να ταξιδεύω σε διάφορα μέρη του κόσμου, σε μια προσπάθεια να γνωρίσω νέες τεχνικές και διαφορετικές αντιλήψεις. Η φιλοσοφία μου, σήμερα, είναι επηρεασμένη κυρίως από τα oriental tattoos. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την εποχή που επισκέφτηκα το Νεπάλ και την Ινδία, όπου ήρθα σε επαφή με την ανατολίτικη φιλοσοφία, όχι μόνο σε επίπεδο σχεδίου αλλά και ως στάση ζωής. Οι άνθρωποι εκεί έχουν μια ολότελα διαφορετική αντίληψη για τον κόσμο, κάτι που με γοήτευσε από την πρώτη στιγμή. Βλέποντας κάποιον να επιβιώνει με τα απολύτως απαραίτητα, έφτασα στο σημείο να αναρωτιέμαι για τον αγχωτικό τρόπο σκέψης των Δυτικών, αλλά και τη ζωή μου ως τότε.
  • Σήμερα έχω καταλήξει ότι η ζωή είναι μικρή και απαιτούνται λίγα πράγματα για να την απολαύσεις. Αυτά που μας αναγκάζουν να αισθανθούμε ότι χρειαζόμαστε πρέπει να τα αποβάλλουμε, μαζί με όλες τις άσκοπες ενασχολήσεις που μας κρατάνε δέσμιους. Και εμείς οι Έλληνες μείναμε για πολλά χρόνια δέσμιοι του lifestyle, των στερεοτύπων, των κλισέ και του παράλογου καταναλωτισμού. Αυτό πρέπει να σταματήσει, ανεξάρτητα από την οικονομική συγκυρία των ημερών. Ζούμε σε έναν υπέροχο τόπο που όμοιό του δεν συνάντησα πουθενά, και δεν το λέω τοπικιστικά. Ξαπλωμένος στις περιβόητες παραλίες της Goa, για τις οποίες τόσα και τόσα είχα ακούσει, κατέληξα να σκέφτομαι τις ομορφιές της Ελλάδας, τα μέρη που ποτέ δεν είχα επισκεφτεί.
  • Με ενοχλεί που ακροδεξιές ιδεολογίες έχουν καπηλευτεί κάποια αρχαιοελληνικά σύμβολα που σχεδιαστικά παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Φοβάται ο άλλος να χτυπήσει έναν μαίανδρο γιατί θα στιγματιστεί ως φασίστας. Στην Ασία, αντιθέτως, ο κόσμος προτιμά αυτά τα σύμβολα, αντιλαμβάνεται τη γραμμική μαγεία τους, τη δυναμική, τους πραγματικούς συμβολισμούς, πέρα από τη φασιστική καπήλευσή τους. Βλέπουν την ουσία, πέρα από την επιφάνεια.

 

Οι Αθηναίοι
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Oι Αθηναίοι / «Περηφανευόμαστε ότι δώσαμε τα φώτα μας στον κόσμο, αλλά δεν κρατήσαμε ούτε ένα λυχναράκι»

Η αρχιτέκτονας και υπεύθυνη των Αρχείων Νεοελληνικής Αρχιτεκτονικής του Μουσείου Μπενάκη, Μάρω Καρδαμίτση-Αδάμη, δεν λησμόνησε ποτέ στην πορεία της πως η μορφή ενός κτιρίου πρέπει να έχει χαρακτήρα, ειλικρίνεια και κλίμακα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος αφηγείται τη ζωή του στη LIFO

Δημοσιογράφος, στιχουργός. Θα ήταν ευχαριστημένος αν, απ’ όλα τα τραγούδια του, έμενε στην ιστορία το τετράστιχο: «Το απομεσήμερο έμοιαζε να στέκει, σαν αμάξι γέρικο, στην ανηφοριά».
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ
Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Οι Αθηναίοι / Χρυσέλλα Λαγαρία: «Δεν είναι τόσο τρομακτικό το να είσαι τυφλός»

Η συνιδρύτρια και διευθύντρια της Black Light και συνδημιουργός της σειράς podcast της LiFO «Ζούμε ρε» δραστηριοποιείται ώστε οι ΑμεΑ να διαθέτουν ίσες ευκαιρίες και απεριόριστη πρόσβαση, δίχως στιγματισμούς και διακρίσεις. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Lorenzo

Οι Αθηναίοι / Lorenzo: «Η techno σκηνή έχει γίνει χρηματιστήριο»

Γνώρισε την techno στη Φρανκφούρτη των αρχών των ‘90s. Ερχόμενος στην Αθήνα, όσο έβλεπε ότι ο κόσμος σοκαριζόταν με τις εμφανίσεις του, τόσο περισσότερο του άρεσε να προκαλεί. Ο θρυλικός χορευτής του Factory και ιδρυτής της ομάδας Blend είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Ελισάβετ Κοτζιά

Οι Αθηναίοι / «Τα πρώτα χρόνια λέγανε ότι τις κριτικές μου τις έγραφε ο πατέρας μου»

Η Αθηναία της εβδομάδας Ελισάβετ Κοτζιά γεννήθηκε μέσα στα βιβλία· κάποια στιγμή, τα έβαλε στην άκρη, για να ξανασυναντήσει τη λογοτεχνία μέσα από μια αναπάντεχη εμπειρία. Άφησε το οικονομικό ρεπορτάζ για την κριτική βιβλίου. Τη ρωτήσαμε γιατί το ελληνικό μυθιστόρημα δεν έχει ιδιαίτερη απήχηση στο εξωτερικό, και δεν πιστεύει πως για το ζήτημα αυτό υπάρχουν απλές απαντήσεις.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λούλα Αναγνωστάκη: «Όσο και αν τη χτυπάω μέσα από τα έργα μου, είμαι υπέρ της Ελλάδας»

Πέθανε Σαν Σήμερα / Λούλα Αναγνωστάκη: «Όσο και αν τη χτυπάω μέσα από τα έργα μου, είμαι υπέρ της Ελλάδας»

Σε μια από τις ελάχιστες συνεντεύξεις της, η κορυφαία θεατρική συγγραφέας της Ελλάδας, που πέθανε σαν σήμερα, μίλησε με πρωτοφανή ειλικρίνεια και απλότητα.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΔΙΟΣΚΟΥΡΙΔΗΣ
Αρετή Γεωργιλή

Οι Αθηναίοι / «Δεν θα σταματήσω να υπερασπίζομαι το δικαίωμα της γυναίκας να νιώθει ελεύθερη να εκφράζεται»

Η Αρετή Γεωργιλή γεννήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια και τα δώδεκα τελευταία χρόνια, αφότου άνοιξε το Free Thinking Zone, ζει εκεί και στην Αθήνα. Είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατιάνα Μπαλανίκα

Οι Αθηναίοι / Κατιάνα Μπαλανίκα: «Μέσα μου είμαι κουτάβι, γι’ αυτό και με πάταγαν όλοι»

Η ηθοποιός που αγαπήθηκε για τους κωμικούς της ρόλους έκανε μόνο δράμα στη σχολή. Θα ήθελε να ξαναπαίξει στην τηλεόραση αλλά βλέπει πως δεν θυμούνται τη γενιά της πια. Είναι ευγνώμων για τη ζωή της και την αφηγείται στη LiFO - γιατί είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μάριο Μπανούσι

Οι Αθηναίοι / Μάριο Μπανούσι: «Αν δεν εκτεθείς στη ζωή, δεν έχει νόημα»

Ο νεαρός σκηνοθέτης, που έχει ήδη μετρήσει διαδοχικά sold out, άρχισε να βλέπει θέατρο όταν μπήκε στη δραματική σχολή. Του αρέσει η ανθρώπινη αμηχανία, η σιωπή και η ησυχία τον γοήτευαν πάντα. Αν και δεν τα πάει καλά με τα λόγια, αφηγείται τη ζωή του στη LiFO.
M. HULOT
Γιώργος Τσιαντούλας, ηθοποιός, σκηνοθέτης

Οι Αθηναίοι / «Γελάτε γιατί χανόμαστε, κάντε σεξ, ταξιδέψτε, διαβάστε και φάτε, φάτε, φάτε»

Ο πολυσυζητημένος πρωταγωνιστής της ταινίας «Το καλοκαίρι της Κάρμεν», Γιώργος Τσιαντούλας, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ζει στο Παγκράτι, διατηρεί θεατρική ομάδα στα Τρίκαλα, έχει παίξει σε παραστάσεις του Ρομέο Καστελούτσι και του Δημήτρη Παπαϊωάννου και τα πιο ριψοκίνδυνα πράγματα που έχει κάνει είναι «γαστρονομικοί συνδυασμοί σε λάθος στιγμή και λάθος ώρα».
M. HULOT
Η Μαρινέλλα ειλικρινέστερη παρά ποτέ αφηγείται τη ζωή της όλη στη LIFO

Οι Αθηναίοι / Η Μαρινέλλα ειλικρινέστερη παρά ποτέ αφηγείται τη ζωή της όλη στη LiFO

Η μεγάλη κυρία του ελληνικού τραγουδιού μιλά για τις ανεξίτηλες συναντήσεις της πορείας της, για το πώς πήγε κόντρα στο ρεύμα της εποχής της, για μια ζωή χορτάτη. Δουλεύοντας επί 67 συναπτά έτη δεν ανέχεται να της πει κανείς «τι ανάγκη έχεις;».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αγνή Πικιώνη: «Η Αθήνα έχει εξελιχθεί σ’ ένα μαζικό λούνα παρκ»

Οι Αθηναίοι / «Δυσκολεύονταν να με πλησιάσουν επειδή ήμουν η κόρη του Πικιώνη»

Η Αγνή Πικιώνη, κόρη του οραματιστή αρχιτέκτονα που είχε αφοσιωθεί στη λαϊκή αρχιτεκτονική, μιλά για τη ζωή της δίπλα σε εκείνον, που της έμαθε ότι «ένας απλός άνθρωπος μπορεί να φτιάξει κάτι σημαντικό». Αρχιτέκτονας και η ίδια, φρόντισε να διασώσει και να ταξινομήσει το έργο του. Τη θυμώνει η μεταμοντέρνα αρχιτεκτονική και πιστεύει ότι η Αθήνα έχει χάσει το στοίχημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ