- Μα καλά αυτός/ή δενείχε πεθάνει; Αυτό το ερώτημα ακούγεταιόλο και πιο συχνά στην εποχή τηςνεκρολογίας και του συλλογικού«Αλτζχάιμερ».
- Πριν μερικές μέρεςπέθανε «πλήρης ημερών», όπως λένε,ο Άρθουρ Κλαρκ, συγγραφέας της Οδύσσειαςτου Διαστήματος. Θα έβαζα στοίχημα ότιέχει πεθάνει προ πολλού, αλλά ευτυχώςδεν το έκανα, γιατί έχω μάθει το μάθημάμου. Ένα βράδυ τις προάλλες έβαλαστοίχημα ότι ο Ιβ Σεν Λοράν έχειαναχωρήσει για τις πασαρέλες τουουρανού, και φυσικά το έχασα (στις τρειςτο πρωί σε σκοτεινό καταγώγιο δενγίνεται δυστυχώς να τσεκάρεις τοinternet).Επέμενα κιόλας, αλλά εξίσου ξεροκέφαλαεπιμένει να κρατιέται στη ζωή κι οδιάσημος μόδιστρος. Έχω δηλητηριαστείπροφανώς τόσο πολύ από τις αναθυμιάσειςτης celebrityκουλτούρας, ώστε εξισώνω την απομάκρυνσηαπό τα φώτα της δημοσιότητας με πρόωροθάνατο. Πού θα πάει όμως κι αυτός, κάποιαστιγμή θα βρεθεί αντιμέτωπος με τηνκοινή μοίρα όλων των ανθρώπων, ακόμακαι των «θρύλων» του περασμένουαιώνα, που κάθε λίγες μέρες κοσμούν τιςστήλες νεκρολογίας των διάφορων εντύπων.
- Όλο αυτό το επικήδειοκλίμα (και μαζί η σύγχυση που φέρνει ηπροσπάθεια να θυμηθείς ποιος «σπουδαίος»ζει και ποιος πέθανε) με παρακίνησε ναψάξω (στον παγκόσμιο διαδικτυακότυφλοσούρτη φυσικά) για περιπτώσεις«πρόωρων νεκρολογιών» ανθρώπωνεπώνυμων και μη, που είδαν ξαφνικά τηζωή τους να περιγράφεται με γλαφυρότρόπο και σε παρελθοντικούς χρόνουςστην εφημερίδα. Κάποιοι απ' αυτούς μεανακούφιση, όπως ο Κεν Κέισι, συγγραφέαςτης Φωλιάς του Κούκου και ηγέτης τωντριπαρισμένων φαρσέρ «MerryPranksters»,ο οποίος σκηνοθέτησε το 1966 την αυτοκτονίατου σε μια απέλπιδα προσπάθεια νααποφύγει τη σύλληψη για κατοχή ναρκωτικών.Έβαλε τους φίλους του να παρατήσουν σ'ένα γκρεμό κάπου στην Καλιφόρνια τοφορτηγό του μαζί με ένα σημείωμααυτοκτονίας, ενώ ο ίδιος την είχεκοπανήσει για το Μεξικό. Το κόλπολειτούργησε για λίγο. Βαρέθηκε όμωςσύντομα την αυτοεξορία -η φτώχια δενπροσφέρεται για ναρκo-χαβαλέ-και επέστρεψε λίγο καιρό μετά, για νασυλληφθεί κατόπιν και να εκτίσει ποινήφυλάκισης πέντε μηνών.
- Άλλοι όμως «πρόωρακηδευθέντες» δεν είχαν τόσο καλήτύχη. Ο Αμερικανός εθνικιστής ηγέτηςτων μαύρων Μάρκους Γκάρβεϊ υπέστηκαρδιακή προσβολή τον Ιανουάριο του1940, τη σκαπούλαρε και την επόμενη μέραείδε τη νεκρολογία του στην εφημερίδα«ChicagoDefender».Ο συντάκτης προφανώς δεν είχε ακούσειποτέ το «ο νεκρός δεδικαίωται»,αφού έκλεινε το άρθρο του γράφονταςότι ο μακαρίτης πέθανε «φτωχός, μόνοςκαι εξαιρετικά αντιπαθής». Μόλις τοδιάβασε ο Γκάρβεϊ έπαθε δεύτερη καρδιακήπροσβολή, αυτή τη φορά μοιραία. Η μητέραόμως των πρόωρων νεκρολογιών ήρθε στοφως την 16ηΑπριλίου 2003, όταν αποκαλύφθηκε ότι στοsiteτου CNNυπήρχαν σε κοινή θεά σελίδες αφιερωμένεςστη μνήμη των Φιντέλ Κάστρο, Ντικ Τσέινι,Νέλσον Μαντέλα, Μπομπ Χόουπ, ΡόναλντΡέιγκαν καθώς και του Πάπα Ιωάννη Παύλουτου δεύτερου (όλοι εν ζωή ακόμα τότε,αν και ο Πάπας θα πρέπει να είχε συνηθίσειστην ιδέα ότι πολλοί άνθρωποι ήτανβέβαιοι ότι ήταν νεκρός, κλινικά έστω).Το πιο αστείο ήταν ότι κάποιες από τιςπαραπάνω νεκρολογίες περιείχαν στοιχείααπό άλλες, και κυρίως από αυτή για τηβασιλομήτορα της Αγγλίας, η οποία είχεπροφανώς χρησιμοποιηθεί ως μπούσουλας.Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ (κατά άλλουςανύπαρκτο πρόσωπο, που χρησιμοποιείαπλά ο Διάβολος ως ξενιστή στη γη), γιαπαράδειγμα, περιγράφεται ως «η γιαγιάόλων των Βρετανών», ένα από τα χόμπιπου αποδίδονται στον Πάπα είναι οιιπποδρομίες, ενώ τα στοιχεία για τονΚάστρο έχουν μπερδευτεί με αυτά τουΡέιγκαν, με αποτέλεσμα ο ηγέτης τηςΚούβας να φέρει τους προσδιορισμούς«ναυαγοσώστης, αθλητής, σταρ τουσινεμά»...
- Διαβάζουν άραγενεκρολογίες στον άλλο κόσμο; Ο φιλόσοφοςΜπέρτραντ Ράσελ, που κάτι παραπάνωήξερε, δεν φαινόταν να πιστεύει κάτιτέτοιο, γι' αυτό και αποφάσισε να γράψειο ίδιος τη νεκρολογία του και να τηστείλει το 1937 στους «Times»του Λονδίνου. Όταν τον ρώτησαν γιατίτο έκανε, απάντησε φιλοσοφικά: «Έτσι,για διασκέδαση».
Shortcut /
σχόλια