Έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ

Έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
0

Υπεγράφη σήμερα η σύμβαση πώλησης του 66% του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ) στην κοινοπραξία «SENFLUGA Energy Infrastructure Holdings S.A.» των εταιρειών Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. και Fluxys S.A., έναντι συνολικού τιμήματος 535 εκατ. ευρώ.

Η συναλλαγή εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, ενώ η σύμβαση έχει ήδη εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο και έχει ληφθεί και η έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, πρόκειται για μία ιδιαίτερα επιτυχημένη διαγωνιστική διαδικασία που προσέλκυσε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον και χαρακτηρίστηκε από έντονο ανταγωνισμό, με αποτέλεσμα να αποφέρει στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων έσοδα ύψους 251,28 εκατ. ευρώ (το υπόλοιπο μέρος του τιμήματος αφορά στα ΕΛΠΕ).

Επιπλέον, το υφιστάμενο business plan του ΔΕΣΦΑ προβλέπει την εκτέλεση ενός επενδυτικού σχεδίου ύψους 330,66 εκατ. ευρώ έως το 2023.

Όπως δε χαρακτηρίστηκε ανέφερε ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ταμείου Άρης Ξενόφος, πρόκειται για «μια επιτυχία που δεν περιορίζεται απλώς σε πολύ καλό τίμημα που άγγιξε τα 580 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογίσουμε την αξία των μεταβιβαζόμενων μετοχών (535 εκατ. ευρώ) και το μέρισμα χρήσης 2017 που θα εισπράξουν οι παλαιοί μέτοχοι (45 εκατ. ευρώ), και το οποίο ξεπέρασε κατά 45% το τίμημα της προηγούμενης ανάλογης προσπάθειας που επιχειρήθηκε το 2013, "αλλά συνοδεύεται στο πλαίσιο του business plan της εταιρείας και από ένα δυνατό πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 330 εκατ. έως το 2023"».

Προσθέτουν δε από το ΤΑΙΠΕΔ, ότι η συμφωνία έχει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία τόσο για τον ΔΕΣΦΑ και τις προοπτικές του ως μέλους μιας ευρωπαϊκής κοινοπραξίας με διεθνείς δραστηριότητες, όσο και συνολικά για τον κλάδο της ενέργειας στην Ελλάδα.

Τη συμφωνία αγοραπωλησίας (SPA) υπέγραψε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και εκ μέρους των ΕΛΠΕ ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων Ομίλου, Γεώργιος Αλεξόπουλος και ο γενικός διευθυντής Νομικών Υπηρεσιών Ομίλου ΕΛΠΕ, Ιωάννης Αψούρης.

Από πλευράς κοινοπραξίας υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος της Snam S.p.A., Marco Alverà, ο διευθύνων σύμβουλος της Enagás Internacional S.L.U., Marcelino Oreja Arburúa και ο chief commercial officer της Fluxys S.A., Arno Büx. Επιπλέον, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης υπέγραψε τη συμφωνία μετόχων (SHA), εκπροσωπώντας το Δημόσιο.

Οι υπογραφές έγιναν παρουσία του πρέσβη της Ιταλίας, Efisio Luigi Marras, του πρέσβη της Ισπανίας, Enrique Viquera, του πρέσβη του Βελγίου, Luc Liebaut, του διευθύνοντος συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδου Λαμπίρη, του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ, Ανδρέα Σιάμισιη, του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΕΣΦΑ, Σωτήρη Νίκα κ.ά.

Στην ομιλία του ο κ. Ξενόφος είπε, μεταξύ άλλων, πως «μια ισχυρή ευρωπαϊκή κοινοπραξία αναλαμβάνει να επενδύσει στο μέλλον του ΔΕΣΦΑ, δίνοντας παράλληλα ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, η οποία πλέον έχει την δυνατότητα να αναδειχθεί σε σημαντικό διεθνή ενεργειακό κόμβο για το φυσικό αέριο, λόγω της στρατηγικής της θέσης».

Ενώ, στην τοποθέτησή του ο κ. Ριχάρδος ανέφερε ότι «το ΤΑΙΠΕΔ θα βρίσκεται δίπλα στους επενδυτές για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν τον ΔΕΣΦΑ και το επενδυτικό τους σχέδιο, παρέχοντας υποστήριξη ανάλογα με την περίπτωση».

Το προφίλ των επενδυτών του ΔΕΣΦΑ

1. Snam S.p.A- Lead Member. Δραστηριοποιείται στην Ιταλία μέσω τριών 100% θυγατρικών:

a. Της Snam Rete Gas S.p.A, η οποία είναι ο διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου της Ιταλίας,

b. Της Stogit S.p.A., η οποία δραστηριοποιείται στην αποθήκευση φυσικού αερίου, και

c. Της GNL Italia S.p.A. η οποία δραστηριοποιείται στην επαναεριοποίηση φυσικού αερίου.

H Snam S.p.A είναι μέτοχος στον αγωγό TAP, ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Interconnector UK, TIGF, TAG και Gas Connect Austria).

2. Enagás Internacional, S.L.U. Είναι 100% θυγατρική εταιρεία της Enagás S.A., η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία υποδομών φυσικού αερίου. Η Enagás Transporte S.A.U., η οποία είναι επίσης 100% θυγατρική εταιρεία της Enagás S.A., είναι διαχειριστής συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ισπανία. Η Enagás S.A. είναι μέτοχος στον αγωγό TAP, ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Transportadora de Gas del Perú και Gasoducto de Morelos στο Μεξικό).

3. FLUXYS S.A. Πρόκειται για όμιλο που δραστηριοποιείται στις ευρωπαϊκές αγορές υποδομών φυσικού αερίου, με έδρα στο Βέλγιο. Ο όμιλος FLUXYS δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, στη μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου όπως επίσης και στη λειτουργία εγκαταστάσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βέλγιο και στη Γερμανία. Η FLUXYS S.A. είναι μέτοχος στον αγωγό TAP, ενώ επίσης συμμετέχει σε άλλους ευρωπαϊκούς διαχειριστές συστημάτων μεταφοράς φυσικού αερίου (Swedegas, Interconnector UK, BBL Company).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οικονομία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Οικονομία / Κλιματική Κρίση: Δημιουργείται Ευρωπαϊκό Ειδικό Ταμείο για φυσικές καταστροφές στον πρωτογενή τομέα

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει πολλές περιοχές της Ευρώπης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές σε μεγάλες εκτάσεις του κοινοτικού γεωργικού τομέα
ΦΩΤ.: EUROKINISSI