Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν μούμιες με χρυσές γλώσσες - Τι συμβολίζει η πρακτική

Αίγυπτος: Ανακαλύφθηκαν μούμιες με χρυσές γλώσσες - Τι συμβολίζει η πρακτική Facebook Twitter
φωτ.: Υπουργείο Αρχαιοτήτων Αιγύπτου
0

Το να βάφεις τη γλώσσα σου με χρυσό δεν κάνει πολύ καλό εδώ στη Γη, αλλά οι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι μετατρέποντας τη γλώσσα ενός νεκρού σε χρυσό φυλαχτό, θα τους επέτρεπε να μιλήσουν στη μετά θάνατον ζωή.

Οι αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο ανακάλυψαν κυριολεκτικά στοιχεία αυτής της πρακτικής, ανοίγοντας τάφους που χρονολογούνται από την εποχή των Πτολεμαίων (305 π.Χ. έως το 30 π.Χ.) στην αρχαία Οξύρρυγχο που παρουσίαζαν 13 μούμιες με χρυσά φυλαχτά στη θέση των γλωσσών.

Το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων έγραψε σε μια μεταφρασμένη δήλωση ότι οι χρυσές γλώσσες δεν ήταν τα μόνα ευρήματα στους τάφους, που βρίσκονται κοντά στη σύγχρονη Αλ-Μπαχνάσα, καθώς η ομάδα ανακάλυψε τελετουργικά κείμενα, πολύχρωμες επιγραφές και έργα τέχνης, σκαραβαίους και φυλαχτά που αντιπροσωπεύουν θεότητες, κανωπικά βάζα και, ναι, ακόμη περισσότερο χρυσό (συμπεριλαμβανομένων χρυσών νυχιών - ένα άλλο σύμβολο της προστασίας μετά θάνατον). Η τοποθεσία παρουσίαζε επίσης τέσσερις πλήρως ανέπαφες σαρκοφάγους από ασβεστόλιθο. Οι αρχαιολόγοι βρήκαν συνολικά 52 μούμιες, τις οποίες χρονολόγησαν στην εποχή των Πτολεμαίων, ως μέρος της ανακάλυψης.

«Αυτά τα ευρήματα παρέχουν νέες γνώσεις για τις θρησκευτικές πρακτικές και τις παραδόσεις ενταφιασμού της εποχής των Πτολεμαίων στην Αλ Μπαχνάσα», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ισμαήλ Χάλεντ, γενικός γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με το Ahram. Η εύρεση χρυσού μέσα σε αρχαίους τάφους έχει γίνει ολοένα και πιο σπάνια στη σύγχρονη εποχή, χάρη σε αιώνες ληστών ταφών που άρπαξαν οτιδήποτε θεωρείται χρηματικά πολύτιμο από τάφους και ερείπια.

Η κοινή αποστολή μεταξύ του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης και του Ινστιτούτου της Αρχαίας Εγγύς Ανατολής στη Γερμανία αποκάλυψε τον τάφο που δεν είχε ξαναδεί, ο οποίος παρουσίαζε δεκάδες μούμιες δίπλα-δίπλα, κάτι που πιθανότατα υποδηλώνει κοινή ταφή. Η ομάδα βρήκε αρχικά ένα ορθογώνιο πέτρινο ταφικό φρεάτιο, αλλά άνοιξε σε μια κύρια αίθουσα με τρεις ταφικούς θαλάμους όπου ήταν τοποθετημένες οι μούμιες, είπε η Esther Pons Mellado, στέλεχος της ομάδας. Συνολικά, οι 52 μούμιες από την εποχή των Πτολεμαίων βρέθηκαν ως μέρος μιας μεγαλύτερης συλλογής περίπου 300 μουμιών.

Τα χρυσά στολίδια ήταν συχνά και διακοσμητικά, δεμένα με απεικονίσεις μιας ποικιλίας θεοτήτων. «Αυτές οι εικόνες προσφέρουν μια άνευ προηγουμένου ματιά στην αρχαία ταφική τέχνη της περιοχής», είπε η Maite Mascourt, μία εκ των επικεφαλής της ανασκαφής.

Η τέχνη δεν σταμάτησε με τις μούμιες, καθώς η ομάδα ανέφερε ότι ο τάφος περιλαμβάνει πολλά πολύχρωμα έργα τέχνης, που συχνά δείχνουν ντόπιες οικογένειες παρουσία θεών. Η οροφή διαθέτει τη θεά του ουρανού Nut ανάμεσα σε αστέρια και βάρκες που μεταφέρουν άλλους θεούς.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μικρά Ασία: Αναστηλώνεται η πρωτοχριστιανική εκκλησία στην αρχαία Κνίδο

Πολιτισμός / Μικρά Ασία: Αναστηλώνεται η πρωτοχριστιανική εκκλησία στην αρχαία Κνίδο

Η Κνίδος, που φέρεται να έχει ιδρυθεί από τον πατέρα του Πελασγού, καρπώνεται την καταγωγή αξιοσημείωτων μορφών της αρχαιότητας όπως ο μαθηματικός Εύδοξος και ο Σώστρατος, κατασκευαστής του Φάρου της Αλεξανδρείας
LIFO NEWSROOM
Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μικρά Ασία: Η πηγή στην αρχαιοελληνική Πέργη έχει ξανά νερό μετά από 1.800 χρόνια

Η κρήνη της Πέργης φέρνει νερό από τον κοντινό ποταμό Κέστρο στην Παμφυλία της Μικράς Ασίας - Τα σχέδια των Τούρκων αρχαιολόγων για πλήρη αποκατάστασή της
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με Μαρμαρινό, Κουρεντζή, Ράσσε, Mouawad και Ζυλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Πολιτισμός / Μαρμαρινός, Κουρεντζής, Ράσε, Mouawad και Ζιλιέτ Μπινός στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Επιδαύρου

Καλλιτέχνες με ιστορικό ίχνος στην Επίδαυρο θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους δίπλα σε ξένους και άλλους Έλληνες δημιουργούς, ενώ στις 19 Ιουλίου θα ακούσουμε την ορχήστρα Utopia υπό τη διεύθυνση του Θ. Κουρεντζή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πολιτισμός / Η εντυπωσιακή τοποθέτηση του ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου του Γιάννη Παππά στο Μουσείο Μπενάκη

Πρόκειται για τον μπρούτζινο αδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, σαν αυτόν που βρίσκεται στη συμβολή των λεωφόρων Αμαλίας και Όλγας, στο κέντρο της Αθήνας
LIFO NEWSROOM
Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Κώστας Γαβράς, Στίβεν Σόντερμπεργκ και Στίβεν Κινγκ από αύριο στους κινηματογράφους

Η «Τελευταία Πνοή» του Κώστα Γαβρά, το φαντασματικό «Presence» του Στίβεν Σόντερμπεργκ και το «Monkey» του Οζ Πέρκινς είναι μερικές από τις επιλογές του προγράμματος αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Πολιτισμός / Ο σκηνοθέτης του «The Brutalist» δεν έβγαλε «ούτε ένα δολάριο» από την ταινία που είναι υποψήφια για 10 όσκαρ

Ο Μπρέιντι Κόρμπετ αποκάλυψε ότι δεν έβγαλε κανένα κέρδος από τις τελευταίες δύο ταινίες του - «Μόλις σκηνοθέτησα τρεις διαφημίσεις στην Πορτογαλία και είναι η πρώτη φορά που έβγαλα χρήματα εδώ και χρόνια»
LIFO NEWSROOM
Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Πολιτισμός / Ο 7χρονος «χορευτής με τα εγκαύματα» που επιβίωσε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, έγινε ταινία

Τον Ιούλιο του 2022 ένα παιδί με όνειρο να γίνει επαγγελματίας χορευτής ballroom τραυματίζεται από βόμβα στην Ουκρανία σε ηλικία επτά ετών και η ιστορία του γίνεται
LIFO NEWSROOM
Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Πολιτισμός / Η Leica γιορτάζει τα 100 της με μια έκθεση αφιερωμένη σε δύο εμβληματικoύς φωτογράφους της

Η έκθεση-ορόσημο με τα αξιοσέβαστα στον κόσμο της φωτογραφίας ονόματα των Joel Meyerowitz και Barbara Davidson προσφέρει στον επισκέπτη την ευκαιρία να βιώσει τη δύναμη της φωτογραφίας στην πιο εντυπωσιακή της μορφή.
LIFO NEWSROOM