Η πρώτη αμερικανική έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Γιάννη Τσαρούχη (1910-1989) γίνεται πραγματικότητα και ανοίγει στις 7 Μαΐου στο Σικάγο, στον νέο εκθεσιακό χώρο Wrightwood 659 που είναι σχεδιασμένος από τον βραβευμένο με το Πρίτσκερ Ταντάο Άντο, ο οποίος διαμόρφωσε σε έναν εξαιρετικό χώρο τέχνης ένα οίκημα του 1920 που λούζεται από φυσικό φως. Έργο του Άντο είναι και το νέο Bourse στο Παρίσι.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει 200 έργα του Γιάννη Τσαρούχη, που θεωρείται ευρέως ως ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα, από δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές.
Τα έργα ζωγραφικής και τα σχέδια που θα εκτεθούν θα καλύπτουν το τόξο της καριέρας του καλλιτέχνη που γεννήθηκε το 1930, πέθανε το 1989 και υπήρξε πολύ παραγωγικός στη διάρκεια της καλλιτεχνικής του ζωής. Θα συμπεριλαμβάνουν και αυτά που έκανε στη διάρκεια της 13χρονης εξορίας του στο Παρίσι, έργα που φανερώνουν πώς απορρόφησε και μεταμόρφωσε τις επιρροές της χώρας που τον φιλοξενούσε όσο και τον τρόπο με τον οποίο ενσωμάτωσε στο έργο του την ελληνική παράδοση μέσα από χειροτεχνίες, κοστούμια και διακοσμητικά αντικείμενα.
Στο έργο του σκιαγραφείται η αρχαία ελληνική και παλαιοχριστιανική τέχνη, η επιρροή από τα βυζαντινά ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες και τις αγιογραφίες, το θέατρο σκιών και τον Καραγκιόζη, αλλά και τα μεγάλα ρεύματα της σύγχρονης τέχνης, αυτά του κυβισμού, του φωβισμού και του σουρεαλισμού.
Η έκθεση Yannis Tsarouchis: Dancing in Real Life πραγματοποιείται σε επιμέλεια Ανδρονίκης Γρυπάρη, προέδρου του Ιδρύματος Γιάννης Τσαρούχης στην Αθήνα, και του Άνταμ Σίμτσικ, πρώην Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Documenta 14 στην Αθήνα και το Κάσελ (2013-2017).
Ενώ σήμερα ο Τσαρούχης παραμένει σχετικά ελάχιστα γνωστός εκτός Ελλάδας, αναγνωρίζεται ομόφωνα στη χώρα του ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους του εικοστού αιώνα. Γεννήθηκε το 1910 στον Πειραιά και σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, ξεκίνησε να ζωγραφίζει σε νεαρή ηλικία και κέρδιζε τα προς το ζην ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος για το θέατρο.
Το 1935 ο Τσαρούχης πήγε στο Παρίσι για πρώτη φορά, όπου συναντήθηκε με το έργο του Ανρί Ματίς, του Πάμπλο Πικάσο, του Μαξ Έρνστ και άλλων καλλιτεχνών της Avant-garde. Το 1938, σε ηλικία 28 ετών, έκανε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Αθήνα. Αφού υπηρέτησε στον ελληνικό στρατό, στο αλβανικό μέτωπο στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επέστρεψε στη ζωγραφική και εργάστηκε στο θέατρο, κερδίζοντας διεθνή φήμη. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας της Ελλάδας (1967-1974), ο Τσαρούχης ατυτοεξορίστηκε στο Παρίσι για να επιστρέψει στην Αθήνα, όπου έζησε μέχρι το θάνατό του το 1989.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021.