Ως παγκόσμια ημέρα ελληνικής γλώσσας γιορτάζεται η σημερινή. Πρόκειται για μια γιορτή που ξεκίνησε από την ομογένεια της Ιταλίας το 2017 και από τότε έγινε θεσμός ο εορτασμός της ελληνικής γλώσσας στις 9 Φεβρουαρίου.
Η 9η Φεβρουαρίου δεν επιλέχθηκε τυχαία ως μέρα εορτασμού της ελληνικής γλώσσας καθώς πρόκειται για την ημερομηνία θανάτου του Διονύσιου Σολωμού. Η ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ξεκίνησε το 2014 από την Ομογένεια της Ιταλίας, έγινε θεσμός το 2017 και πλέον αγκαλιάζεται από τους Έλληνες σε κάθε γωνιά της γης.
Εορτασμοί στην Ιταλία
Στην Ιταλία θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις εορτασμού της ελληνικής γλώσσας στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας. Συγκεκριμένα έχει προγραμματιστεί ένα τριήμερο εκδηλώσεων με τίτλο «Από το α ως το ω» έως τις 10 Φεβρουαρίου. Στη διοργάνωση της σειράς εκδηλώσεων είναι το προξενείο της Ελλάδας στο Τορίνο σε συνεργασία με την Ιταλο-ελληνική Οργάνωση για Εκπαίδευση «μicrokosmos» με σκοπό την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας στην ιταλική πόλη αλλά και στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Στο Τορίνο επίσης πρόκειται να φωταγωγηθεί η Mole Antonelliana αρχιτεκτονικό σύμβολο της πόλης με τα χρώματα της Ελλάδας ενώ την ίδια στιγμή θα προβληθεί το γράμμα π, για να τιμηθεί η προσφορά της ελληνική γλώσσας στην επιστήμη. Σημειώνεται ότι οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν θα έχουν ζωντανή διερμηνεία τόσο στην ελληνική γλώσσα όσο και στην ιταλική νοηματική.
Όσα έχει πει ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης για την ελληνική γλώσσα
Ο φιλόλογος Γιώργος Μπαμπινιώτης σχολίασε τον εορτασμό της ελληνικής γλώσσας στο site του ενώ αναφέρθηκε στον ρόλο που έχει η γλώσσα να συνδέει τους σύγχρονους Έλληνες με την πολιτιστική και φιλοσοφική τους κληρονομιά.
«Η Κοινή ελληνική γλώσσα που μιλάμε και γράφουμε σήμερα οι Έλληνες όπου γης είναι η αδιάσπαστη μακραίωνη συνέχεια που ως ''νοητή γραμμή'' μάς συνδέει άμεσα και άρρηκτα με τις μεγαλύτερες στιγμές τής ελληνικής σκέψης και γλώσσας και με τα μεγαλύτερα πετάγματα τής σκέψης τού ανθρώπου στην οικουμένη.
»Η συνέχεια αυτή της γλώσσας μας είναι που μάς συνδέει με τον λόγο τού Πλάτωνος και τού Αριστοτέλους, με τη γλώσσα των κειμένων τού Ομήρου και τού Αισχύλου, με τη γλώσσα τού Θουκυδίδη, τού Ηροδότου και τού Πλουτάρχου, με τη γλώσσα τού Ιπποκράτους, ακόμη και με τη γλώσσα τής Καινής και Παλαιάς Διαθήκης, τη γλώσσα τού Χρυσοστόμου, τού Γρηγορίου και τού Βασιλείου, για να σταθώ μόνο σ’ αυτά. Μη γελιόμαστε! Η ελληνική γλώσσα και ο πολιτισμός ο εκφρασμένος σε γλώσσα Ελληνική, τα κείμενα τα γραμμένα στα Ελληνικά με το ελληνικό αλφάβητο είναι αυτά με τα οποία μάς έμαθε, μάς γνωρίζει και μάς ξεχωρίζει όλος ο πολιτισμένος κόσμος. Αυτή είναι η μεγάλη μας κληρονομιά. Αυτό είναι το μεγάλο μας πολιτισμικό κεφάλαιο. Αυτό είναι το προνόμιο για το οποίο θα ήταν περήφανος κάθε λαός τής γης».