Γιατί όσοι δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ είναι πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια

Γιατί όσοι δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ είναι πιθανότερο να εμφανίσουν άνοια Facebook Twitter
0

Μήπως ένα ποτηράκι κρασί τη μέρα τον νευρολόγο κάνει πέρα; Οι άνθρωποι που δεν πίνουν καθόλου αλκοόλ ως μεσήλικες, ιδίως καθόλου κρασί, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια στην τρίτη ηλικία, σε σχέση με όσους καταναλώνουν με μέτρο, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-γαλλική επιστημονική μελέτη.

Η πλήρης αποχή από το αλκοόλ σχετίζεται με μια μέση αύξηση κατά 45% της πιθανότητας εμφάνισης άνοιας, σε σχέση με όσους πίνουν έως ενάμισι μπουκάλι κρασί την εβδομάδα. Αν όμως κανείς πίνει παραπάνω, τότε ο κίνδυνος άνοιας αυξάνεται σε βάθος χρόνου.

Και όσο παραπάνω πίνει μετά από ένα όριο, τόσο η πιθανότητα άνοιας αυξάνεται. Το όριο αυτό είναι οι 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα. Καθώς μία μονάδα ισοδυναμεί με 10 ml ή 8 γραμμάρια καθαρού αλκοόλ, σε ένα μεγάλο ποτήρι κρασί των 250 ml (σχεδόν το ένα τρίτο του μπουκαλιού) περιέχονται περίπου τρεις μονάδες αλκοόλ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL) και του γαλλικού Ινστιτούτου Υγείας INSERM, με επικεφαλής την επιδημιολόγο δρα Σεβερίν Σαμπιά, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal", ανέλυσαν στοιχεία για 9.087 άτομα ηλικίας 35 έως 55 ετών, εκ των οποίων 397 εμφάνισαν άνοια σε διάστημα 23 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσο πιο μακρόχρονη ήταν η πλήρης αποχή από το αλκοόλ ενός ανθρώπου, τόσο μεγαλύτερος ήταν και ο κίνδυνος κατοπινής άνοιας. Έτσι όσοι δεν έβαζαν σταγόνα αλκοόλ στο στόμα τους πολύ πριν την μέση ηλικία, είχαν 67% μεγαλύτερη πιθανότητας άνοιας.

«Δείξαμε ότι τόσο η μακρόχρονη αποχή από το αλκοόλ όσο και η υπερβολική κατανάλωσή του μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας», δήλωσαν οι ερευνητές και επεσήμαναν ότι η πρόληψη πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα με δεδομένο ότι τα περιστατικά άνοιας παγκοσμίως αναμένεται να τριπλασιασθούν έως το 2050.

Η μελέτη βρήκε, επίσης, ότι όσοι απέχουν ολοκληρωτικά από το αλκοόλ, κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη και καρδιοπάθεια, δύο παθήσεις που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας. Ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι η λελογισμένη κατανάλωση αλκοόλ μειώνει την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, προστατεύοντας έτσι έναντι του διαβήτη και των καρδιαγγειακών κινδύνων.

Πάντως, οι ερευνητές είπαν ότι θεωρούν πρόωρο να συμβουλεύσουν όποιον δεν πίνει καθόλου αλκοόλ, να αρχίσει να πίνει, ιδίως αν έχει ιστορικό βαριάς κατανάλωσης στο παρελθόν. Επίσης επεσήμαναν ότι ακόμη και η μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για άλλες παθήσεις όπως ο καρκίνος, συνεπώς είναι δύσκολο να θεωρηθεί επίσημα ως τελείως ασφαλής η κατανάλωση αλκοόλ.

«Προς το παρόν δεν βρισκόμαστε ακόμη στο σημείο όπου μπορούμε να πούμε ότι η κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο είναι καλή για τον εγκέφαλο, όμως είναι καλό ότι εντοπίσαμε ένα 'κατώφλι' πέρα από το οποίο οι πιθανότητες άνοιας αυξάνονται» δήλωσε η Σαμπιά, σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Living / Ο υπερτουρισμός ως προέκταση της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης

Η πρόκληση του υπερτουρισμού, που προκαλεί φθορές στην πολιτιστική κληρονομιά και την τοπική κοινωνία, απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό που να συνδυάζει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις με βιώσιμες πρακτικές.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Good Business Directory Vol.5 / Αγορά εργασίας: Γιατί οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Κορυφαίοι ακαδημαϊκοί, στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου και νέοι εξηγούν τις αιτίες αυτού του μεγάλου προβλήματος, τις προεκτάσεις και τις πιθανές λύσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Good Business Directory Vol.5 / Tα επαγγέλματα του μέλλοντος είναι ήδη πραγματικότητα

Ψηφιακοί αστικοί αγρότες, coolhunters, υπερασπιστές του περιβάλλοντος, μηχανικοί νέας ενέργειας, ιππότες του κυβερνοχώρου, σχεδιαστές τέλους ζωής: δεν είναι χαρακτήρες βιντεοπαιχνιδιών, είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος.
ΜΑΓΔΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ
Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Radio Lifo / Τι μας κάνει καλό να τρώμε όταν αρρωσταίνουμε - Mύθοι και αλήθειες

Ποιες τροφές είναι καλό να καταναλώνουμε όταν είμαστε άρρωστοι και πώς συμβάλλουν στην ταχύτερη ανάρρωση και την ευεξία μας; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διατροφολόγο-διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Living / Πόσα χρήματα χρειάζονται για να ζήσεις όπως πραγματικά θέλεις στην Αθήνα;

Πώς να ζήσεις σε μια πόλη όπου ο μισθός είναι τσιμεντένιος, ενώ οι τιμές εκτοξεύονται διαρκώς: τέσσερα νεαρά κορίτσια μας στέλνουν τα μηνιαία έξοδά τους και κοστολογούν ένα ιδανικό για εκείνες Σαββατοκύριακο.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ