Mετά από έντεκα χρόνια που παρακαλούσαμε να ξαναβγεί το «Top Chef», ο Τούρκος παραγωγός Ατζούν Ιλιτζαλί το πήρε απόφαση. Προφανώς ο ΣΚΑΪ του έχει δώσει πακέτο όλο το πρόγραμμα της prime ψυχαγωγίας κι έτσι αναβίωσε το ξεχασμένο αυτό φορμάτ που έβγαλε απίστευτα καλούς σεφ στην ελληνική γαστρονομία, στην πρώτη του έκδοση.
Ο Τούρκος, σαν πονηρός που είναι, προσπάθησε αρχικά να πάρει σύσσωμη την ομάδα κριτών του «MasterChef», αλλά όταν έφαγε πόρτα, σου λέει προφανώς ο άνθρωπος: «Δεν παίρνω παλιούς παίκτες του “MasterChef”, που είναι δοκιμασμένοι στην τηλεθέαση και είναι σίγουρο ότι θα κάνουν τζέρτζελο;», «Δεν διπλασιάζω και το ποσόν του επάθλου;», «Δεν παίρνω και τον παλιό υπεύθυνο σεφ της εκπομπής, που ξέρει και όλη την παραγωγή, να με βοηθήσει ως παρουσιαστής αλλά και πίσω από τις κάμερες;».
Η εκπομπή φωνάζει πως στήθηκε στο πόδι, τελευταία στιγμή, μέσα στην τούρλα του καλοκαιριού. Τότε όμως, όλα τα μαγείρια δουλεύουν σεζόν για να μαζέψουν χρήματα για τον χειμώνα, και δεν είχαν μυαλό για τηλεόραση.
Αλλά, αν δεν ξέρεις να μαγειρεύεις, τι να τα κάνεις τα καλά υλικά; Άλλο το «Survivor», άλλο το «Top Chef». Και μοιάζει, στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, σαν να μην τον νοιάζει καν. Τόσο βουλιμικά που το μαγείρεψε, ήδη πάει, και θα συνεχίσει να πηγαίνει, άπατο. Πολύ φοβάμαι ότι ακόμα και το νέο μαγειρικό ριάλιτι που ξεκινάει στον ΑΝΤ1 θα τους φάει λάχανο.
Η εκπομπή φωνάζει πως στήθηκε στο πόδι, τελευταία στιγμή, μέσα στην τούρλα του καλοκαιριού. Τότε όμως, όλα τα μαγείρια δουλεύουν σεζόν για να μαζέψουν χρήματα για τον χειμώνα, και δεν είχαν μυαλό για τηλεόραση. Η ομάδα των κριτών στο «Game of Chefs» είναι ασύγκριτα πιο δεμένη και προφανώς δημιουργήθηκε μετά από σοβαρό casting. Το γεγονός, δε, ότι ξεκινάνε δύο ριάλιτι μαγειρικής και πάλι δεν βρήκαν ούτε μία γυναίκα να μπει στην επιτροπή με κάνει έξαλλη.
Η αλήθεια είναι ότι είμαι πολύ πιο κοντά σε αυτή την παραγωγή απ’ ό,τι στου «MasterChef» και είχα μεγάλη αγωνία. Μερικά από τα άτομα της παραγωγής είναι άνθρωποι που αγαπώ πολύ βαθιά. Ακόμα και η αγαπημένη παίκτρια σεφ, η Μαρίνα Χρονά, άφησε τη στήλη της στο «Α,μπα» της LiFO για να λάβει μέρος και όλοι μας της ευχόμαστε «καλή επιτυχία!».
Στενοχωρήθηκα πολύ, γιατί αυτό που παρακολούθησα ΔΕΝ λέγεται «Top Chef». Το επίπεδο στο οποίο έριξαν το φορμάτ είναι ασυγχώρητο. Ακόμα και το σκηνικό έμοιαζε πρόχειρο και κακόγουστο. Τα πλακάκια, ίδια με αυτά που έχουν στην κουζίνα των Εverest. O φωτισμός, λάθος. Ο ρυθμός τόσο αργός, που μοιάζει με κινέζικο βασανιστήριο.
Είναι ακατανόητο γιατί έκοψαν και την παρουσιάστρια, που είναι must σε αυτή την εκπομπή. Έτσι, κατά κάποιον τρόπο έχει αναλάβει παρουσιαστής ο Γιώργος Βενιέρης, καπελώνοντας τους άλλους δύο, και βγαίνει αψύς και πολλές φορές βαρύς. Δεν υπάρχει ίχνος χιούμορ, τσαχπινιάς ή κάποιας, έστω, χαράς. Μια παγωμάρα, μια ψυχρότητα άνευ προηγουμένου. Οι παίκτες δεν φοράνε καν ποδιά, ρίχνοντας αμέσως το «Top Chef» σε συνοικιακό ριάλιτι.
Ο δε σκηνοθέτης, προφανώς, βρήκε την ευκαιρία να εστιάσει στο βαθύ ντεκολτέ και στα μπλουζάκια των γυναικών σεφ. Και όχι μία φορά, αλλά πολλές! Μπερδέψατε το «Top Chef» με την υποκουλτούρα του δικού σας «Power of Love»;
«Κύριε Βορίδη, έτσι σας έμαθε η μητέρα σας;» Επιτέλους, λίγο σεβασμό στις γυναίκες που έχουν έρθει να κερδίσουν το ψωμί τους μαγειρεύοντας. Ένα καλοκαίρι πέρασε, το οποίο μόνο χαρά δεν μας έδωσε, κι έκλεισε με τον θάνατο του μεγάλου μας συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Πέρασα την εβδομάδα με το ράδιο στη διαπασών, τραγουδώντας όλη μέρα τα νιάτα μας, που πέθαναν μαζί του. Από τον ιστορικό λόγο του Κουτσούμπα κρατάω το: «Έσμιξες τους “τρανούς αητούς με τους χρυσούς αγγέλους”, μαθαίνοντάς μας πως για να είσαι δυνατός πρέπει να είσαι ευαίσθητος. Με ιερή αφοσίωση καλλιέργησες αυτή την ευαισθησία μας, μας έμαθες πως μέσα στις καταιγίδες μπορούμε να κρατηθούμε από ένα λουλούδι».
Καταλαβαίνετε με τι καρδιά κλήθηκα να παρακολουθήσω την πρώτη εβδομάδα του «Top Chef» ‒ μαύρη. Η μόνη στιγμή που αγαλλίασα βλέποντάς το ήταν όταν έπαιξε διαφήμιση με το κυπαρίσσι στον κήπο της καρδιάς μου Πάνο Ιωαννίδη και τον Κοντιζά.
Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά, ελπίζω να μην κλειστούμε πάλι μέσα, αλλά να χαιρόμαστε τη μαγειρική των σεφ στην πραγματική της διάσταση και όχι, πάλι, στην τηλεοπτική. Εύχομαι η παραγωγή να βρει ένα άλλο τέμπο, έναν άλλο βηματισμό. Θαύματα γίνονται; Ε, ένα τέτοιο θα χρειαστεί το «Top Chef» για να πετύχει.
Aλλά, όπως η κάππαρη βγαίνει μέσα στις πέτρες των Κυκλάδων και σαν θαύμα ανθίζει, έτσι κι εσείς μπορεί και να τα καταφέρετε. Κλείνω με μια συνταγή που μας έχει δώσει εδώ, στη LiFO, ο σεφ Ξενάκης και σας τη συστήνω ανεπιφύλακτα. Όπως όλες του οι συνταγές, είναι εγγύηση!
Πατατοσαλάτα με κατσικίσιο γιαούρτι
Υλικά
600 γρ. πατάτες βρασμένες
2 τεμ. πιπεριές Φλωρίνης
40 γρ. κάππαρη
1 λευκό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
50 γρ. λιαστή τομάτα
10 φύλλα δυόσμου
5-6 κλωναράκια μαϊντανός
Λίγο μάραθος
60 γρ. πίκλες παντζαριού ή οποιαδήποτε άλλη πίκλα
Για τη σάλτσα γιαουρτιού
300 γρ. κατσικίσιο γιαούρτι στραγγιστό
Χυμός από 1 λεμόνι και ξύσμα
Διαδικασία
Σε μια κατσαρόλα βράζουμε τις πατάτες ξεφλουδισμένες, σε αλατισμένο νερό. Όταν βράσουν, προσεκτικά τις βάζουμε σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό, να κρυώσουν για περίπου ένα λεπτό.
Κόβουμε τα λαχανικά σε μικρά κομμάτια και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά. Ενώνουμε τις πατάτες με τα μυρωδικά και τα λαχανικά και ανακατεύουμε προσεκτικά, να μη σπάσουν οι πατάτες. Έπειτα ανακατεύουμε το γιαούρτι με τον χυμό και ξύσμα από λεμόνι και το ενσωματώνουμε στη σαλάτα, ανακατεύοντας ώστε να πάει παντού.
Σερβίρουμε και τρίβουμε από πάνω μαύρο πιπέρι.