ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΧΡΟΝΟ... Τώρα μένει να νικήσουμε τον ιό και να κάνουμε τη μεγάλη επιστροφή με γνώμονα τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήσαμε. Ο κόσμος πλέον φαντάζει διαφορετικός, ενώ η σχέση μας με το περιβάλλον, σε οικονομικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς όρους, επαναπροσδιορίζεται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να ενισχύσει αυτή την άσκηση επαναπροσδιορισμού με μια ισχυρή οικονομική τονωτική ένεση ύψους 750 δισ. ευρώ (επιπλέον αυτών που έχουν αποφασιστεί για στήριξη ρευστότητας και εργαζομένων μέσω του προγράμματος SURE) και συγχρόνως να καταδείξει ότι η εργαλειοθήκη αλληλεγγύης και στήριξης των κρατών-μελών που πλήττονται περισσότερο από τις αναταράξεις δεν είναι πολιτική ρητορική αλλά πολιτική πράξη. Το βάθος αυτής ειδικά της κρίσης προκάλεσε τις Κασσάνδρες να βιαστούν και να πουν πάλι ότι η Ευρώπη «σιωπά». Τελικά, όμως, σιώπησαν πάλι οι Κασσάνδρες. Τώρα είναι ξεκάθαρα η ώρα της Ευρώπης, η ώρα για οικονομική ανασύνταξη και περιβαλλοντικά βιώσιμη ανάκαμψη.
Η κρίση απέδειξε και στους πιο δύσπιστους παγκόσμιους εταίρους ή/και ανταγωνιστές μας πόσο σαρωτικές και απότομες αλλαγές μπορούν να φέρουν φαινόμενα που προέρχονται από το φυσικό μας περιβάλλον. Οι οικονομικές συνέπειες αυτών, δε, μόλις που αρχίζουμε να μετράμε πόσο δραματικές είναι και πόσο βαθιά τραύματα θα μπορούσαν να αφήσουν αν δεν αντιδράσουμε. Το σχέδιο ανάκαμψης που πρότεινε η Επιτροπή είναι ένα ευρωπαϊκό πλάνο-πρόταση που θα οδηγήσει στη μετάβαση της πληγείσας από τον κορωνοϊό οικονομίας μας σε μια βιώσιμη και χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς ανάπτυξη για όλα τα κράτη-μέλη.
Tο ελληνικό εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, όπως αυτό ήδη εκπονείται, θα συμπεριλαμβάνει δράσεις, επενδύσεις, καθώς και μεταρρυθμίσεις για την προώθηση της πράσινης μετάβασης. Μεταξύ άλλων, με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε για χρόνια πολλά την όμορφη και καθαρή Ελλάδα ως προορισμό εκατομμυρίων επισκεπτών
Η λέξη-κλειδί είναι «βιώσιμη», γιατί ενώ η Πράσινη Συμφωνία ήταν η προμετωπίδα αυτής της Επιτροπής, ο κορωνοϊός την έκανε πλέον διπλά αναγκαία. Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής θα είναι καταιγιστικές, παγκόσμιες και με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αντίκτυπο, όπως μας προειδοποιεί ήδη η επιστήμη. Το επιμύθιο της εν εξελίξει κρίσης μάς καλεί να είμαστε έτοιμοι για το μέλλον. Κάθε αντίστοιχη μελλοντική ευκαιρία ή κρίση δεν θα πρέπει να μας αιφνιδιάσει. Είμαστε ταυτόχρονα η πρώτη γενιά που νιώθει τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και πιθανότατα η τελευταία που μπορεί να ανατρέψει την πορεία της. Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη, μπροστάρισσα και οδηγό για τη διεθνή συμμαχία, είναι πλέον επιτακτική ανάγκη σε παγκόσμιο επίπεδο.
Το σχέδιο ανάκαμψης που ενσωματώνει την Πράσινη Συμφωνία και προτείνει η Επιτροπή, όμως, είναι κάτι περισσότερο από μια απλή απάντηση στην κλιματική αλλαγή, είναι η νέα μας αναπτυξιακή στρατηγική. Είναι το νήμα που θα υφαίνει όλα τα οικονομικά σχέδια ανάκαμψης, είναι η πανευρωπαϊκή, συνολική απάντησή μας. Η πράσινη ανάκαμψη δεν είναι μόνο δυνατή, είναι και αναγκαία οικονομικά, καθώς η Ευρώπη θα χάσει δύο φορές εάν κινητοποιήσουμε τις επενδύσεις για αποκατάσταση της παλιάς οικονομίας προτού την καταστήσουμε πράσινη και βιώσιμη.
Συγκεκριμένα, το 25% της νέας πρότασης του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού προορίζεται για χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν άμεσα ή έμμεσα την πράσινη ανάπτυξη και τη μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή, γεγονός που θα δώσει στους επενδυτές σιγουριά «βιωσιμότητας» και θα βοηθήσει τις οικονομίες μας να αναπτυχθούν με τρόπο που να επιστρέφει στους ανθρώπους, στον πλανήτη και στην κοινωνία περισσότερα απ' όσα τους αφαιρεί.
Όσον αφορά την Ελλάδα, το σχέδιο αυτό είναι μια χρυσή ευκαιρία, όπως απεδείχθη και από το οικονομικό πακέτο που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συγκεκριμένα, το ελληνικό εθνικό σχέδιο ανάκαμψης, όπως αυτό ήδη εκπονείται, θα συμπεριλαμβάνει δράσεις, επενδύσεις, καθώς και μεταρρυθμίσεις για την προώθησή της πράσινης μετάβασης.
Μεταξύ άλλων, με αυτόν τον τρόπο θα διασφαλίσουμε για χρόνια πολλά την όμορφη και καθαρή Ελλάδα ως προορισμό εκατομμυρίων επισκεπτών. Επιπλέον, ο προϋπολογισμός ενισχύει το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης με επιπλέον 15 δισ., ώστε οι Ευρωπαίοι γεωργοί να προβούν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην κατεύθυνση υλοποίησης της Πράσινης Συμφωνίας. Ακόμα, για τη δυτική Μακεδονία, όπου το 45% του περιφερειακού ΑΕΠ συνδέεται με την παραγωγή λιγνίτη, αυτή η μετάβαση αποτελεί μοναδική ευκαιρία.
Ο Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης, μέρος της Πράσινης Συμφωνίας και της προσπάθειας ανάκαμψης της Ευρώπης, θα επιτρέψει στους πολίτες της δυτικής Μακεδονίας να απελευθερωθούν από την εξάρτησή τους από τη μη ανταγωνιστική, ρυπογόνα, επιβαρυντική για την υγεία τους και σχεδόν καταναγκαστική «μονοκαλλιέργεια» λιγνίτη. Η δυτική Μακεδονία, με την έξυπνη διαχείριση των πόρων του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης και λοιπών ιδιωτικών και δημοσίων παρεμβάσεων, μπορεί να εκμεταλλευτεί την κομβική γεωγραφική της θέση, που ενισχύθηκε με τις νέες οδικές αρτηρίες, τον πρωτογενή τομέα, τη μεταποίηση αλλά και την εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού της στον τομέα της ενέργειας. Η μετάβαση αυτή μπορεί να γίνει μια ιστορία επιτυχίας που θα επαναληφθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, η οποία εν γένει ενισχύεται σημαντικά με το σχέδιο ανάκαμψης. Το αποτέλεσμά της θα είναι πολλαπλασιαστικό για τη χώρα μας.
Η κλιματική αλλαγή έρχεται, οι επιστήμονες μας προειδοποιούν και μετά την κρίση του κορωνοϊού πρέπει να ακούσουμε τη φωνή τους ακόμα πιο προσεχτικά. Η Ευρώπη απέδειξε ότι όταν ήρθε η δική της ώρα, ανταποκρίθηκε. Σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο η απάντηση της Ευρώπης μας έχει στραμμένο το βλέμμα της στην επόμενη γενιά. Με το σχέδιο ανάκαμψης μπορούμε να κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας κέρδη και μέρισμα, όχι χρέος και ζημιές, γι' αυτόν τον λόγο πρέπει να είμαστε στην εμπροσθοφυλακή. Οι απαισιόδοξοι, άλλωστε, προσπαθούν να βαδίσουν αγκιστρωμένοι στο παρελθόν, ενώ εμείς χρειάζεται να κάνουμε τα άλματα προς το μέλλον.
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.
σχόλια